PROTOKOL ULASKA U HRVATSKU

Preuzeto sa: www.mfa.rs

Državljani Srbije koji u Hrvatsku putuju iz turističkih razloga i imaju potvrdu o uplaćenom smeštaju (u hotelu, kampu, kod privatnog iznajmljivača ili u drugom obliku turističkog smeštaja), koji su vlasnici nekretnina u Hrvatskoj ili putuju u Hrvatsku zbog neodložnih ličnih/porodičnih razloga/poslovnih obaveza mogu da uđu u Hrvatsku ukoliko:

  • prilože negativan PCR (ne stariji od 72 sata) ili brzi antigenski test (ne stariji od 48 sati);
  • prilože potvrdu o dobijene dve doze vakcine koja se koristi u EU, ako je prošlo 14 dana od primanja druge doze ili prve doze u slučaju vakcinacije vakcinom koja se prima u jednoj dozi (Janssen/Johnson&Johnson)
  • prilože potvrdu o preležanom COVID-19 i primljenoj jednoj dozi vakcine unutar šest (6) meseci od početka bolesti, s tim da vakcinacija mora biti sprovedena pre manje od 180 dana od dolaska na granični prelaz;
  • prilože potvrdu o pozitivnom PCR testu ili brzom antigenskom testu kojim se potvrđuje da se osoba oporavila od virusa SARS-CoV-2, pri čemu je test urađen u prethodnih 180 dana, a stariji je od 11 dana od dana dolaska na granični prelaz, ili uz potvrdu lekara da je osoba preležala COVID-19;
  • uz obavezu PCR ili brzog antigenskog testiranja odmah po dolasku u Hrvatsku (u vlastitom trošku), uz samoizolaciju do dobijanja negativnog rezultata. U slučaju da testiranje nije moguće obaviti određuje se mera samoizolacije u trajanju od 10 dana.

Pored navedenog, prilikom ulaska u Hrvatsku, svi putnici su u obavezi da prilože i verodostojnu dokumentaciju u svrhu dokazivanja razloga putovanja u Hrvatsku.Za lica u tranzitu nije potreban test, ali je neophodan dokaz da je odobren ulazak u sledeću zemlju. Tranzit ne sme biti duži od 12 sati.
Deca mlađa od dvanaest godina, koja putuju u pratnji roditelja/staratelja, izuzeta su od obaveze posedovanja negativnog PCR testa i samoizolacije ukoliko roditelji/staratelji poseduju negativan PCR test ili brzi antigentski test, odnosno potvrdu o vakcinaciji ili preboleloj bolesti COVID-19.
Osobe koje putuju u Hrvatsku iz humanitarnih razloga – pomoć područjima pogođenim zemljotresom mogu ući u Hrvatsku po osnovu prethodne saglasnosti Stožera civilne zaštite Hrvatske. Za ta lica se ne zahteva potvrda o testiranju i vakcinaciji, niti im se određuje samoizolacija.


Link za popunjavanje obrasca: https://entercroatia.mup.hr/


Logo Travel Boutique

Molerova 3, I sprat, 11000 Beograd |
Tel: +381 11 344 00 44 |
E-mail: office@travelboutique.rs
Copyright ©2020. Travel Boutique |
Sva prava zadržana.