Tajland – Ukusi koji se čuju

24.11.2013

Autor: Marina Korničer

tajland333x250Otvorite oči, jer ovde se tako sanja. Nema crno-belog filma i slow motion tehnike. Svaka boja koju vidite je samo jedna nijansa od celog spektra dostupnog kolorita. Beton i džungla, mirisno i toplo, vlažno i sunčano. Osmesi. Tajland. Zemlja čulnosti i boja, zabave i kulture, dom gigantskih bogova i stimulišućih ukusa. Mesto u kome ništa nije kako izgleda, a sve može da bude onako kako želite. Već pogled na neonsku panoramu psihodelične prestonice i njeno ime koje je Ginisova knjiga rekorda registrovala kao najduže (a koje ćete posle kraćeg boravka ponavljati kao brzalicu) – Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Ayuthaya Mahadilok Phop Noppharati Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit, nagoveštavaju nekonvencionalna iskustva i susrete sa istim takvim ljudima. Kraće – stigli ste u Bangkok!

Čula vrište od nadražaja, jer ste u epicentru svega što ih stimuliše – mirisa, ukusa, boja, slika… Veseli kolaž koji dozvoljava da ga sami kreirate. Pokušate li da se za trenutak otgnete od takvih utisaka, primetićete da vas na Tajlandu uvek posmatra minimalno jedan par očiju – onih kraljevih (a vrlo često mu se pridruži i kraljica). U raznim situacijama i pozama promatraju vas sa velikih plakata, obaveznih sličica u svim vozilima (svaki pravi Thai ima sličicu kralja okačenu oko retrovizora). Onako kako je to kod nas u predizborno vreme. Tajland je kraljevina i kralj (Bhumibol Adulyadej, Rama IX) ima svo poštovanje naroda. Na tronu je od 1946. godine i danas je najduže vladajući kralj na svetu. Svakome ko uvredi ili zapreti kralju ili kraljici preti i do 15 godina zatvora.

bangkok2 manja, teloAko ste preživeli kulturološki šok, fuziju samoglasnika thai jezika, saobraćajnu gužvu, kao i vožnju levom stranom ulice, onda je vreme da uhvatite tuk-tuk (taksi, uz obavezno cenkanje) i započnete obilazak divljih i neobičnih misterija istoka. Svakako, grad možete razgledati i sa reke Chao Phraya, na čijoj obali se nalazi niz očaravajućih budističkih hramova, a izdvaja se Velika kraljevska palata (podignuta 1782, za vreme vladavine Rame I) kao simbol završetka invazije Burme nad Tajlandom. U ovom hramu (pa i u svim drugim) ne važi izreka da nije zlato sve što sija, jer doslovno zaslepljuje svojom punoćom boja, elegancijom i lepotom. Kada ste u hramu ne okrećite vrhove prstiju ka Budi, kao ni levu stranu tela. Ceo taj pokužaj hodanja će izgledati poprilično smešno i nalik kretanju u spotu “Walk like Egyptian”. Učite od monaha. Prizor koji često možete videti kod Tajlanđana, a koji razoružava je blagi naklon praćen stisnutim dlanovima ka vrhu brade i umilnim osmehom, koji nije samo pozdrav nego i odavanje poštovanja na istočnjački način. Gest koji potpuno odudara od nama naviknutog, klasičnog i često sterilnog evropskog rukovanja.

Ako ste i dalje na tlu, u nekoj od ulica Bangkoka možete primetiti da su trotoari uzurpirani gajbicama sa voćem – durijan, ananas, tapioke, kao i suvi morski plodovi. To je momenat upoznavanja sa slatkim mukama i dilemama oko odabira. U svom tom kovitlacu čulnih nadražaja, nijedan ljubitelj egzotične kuhinje neće zaboraviti da proba recimo, Khao-Lam, slatkastu pirinčanu melasu u bambusu, koja se meša sa slatkim braon pasuljem, a zatim se masa ugura u bambus i primakne vatri. Ili Pat Thai – nudle sa jajima, odličnim ekstraktom ribljeg sosa, sojinim klicama, crvenim čilijem, kikirikijem, morskim račićima, serviranim na široko izrezanom listu banane. Hrana je vrlo dostupna, vizuelno veoma dopadljiva i priziva ka sebi da se konzumira. I sve to, kao da je priprema za veče, kada se na licu svakog turiste očitava nestrpljenje i želja da proba ono što noć donosi. Tada se ceo grad pretvara u fantazmagorične slike iz romana, u pozorišne kulise i sve je podređeno zabavi. Naga tela koja obećavaju utehu, zadovoljstvo i lakoću slobode, radoznali pogledi i ruke, noćni klubovi u NYC stilu iz kojih dopire fuzija muzičkih stilova – londonski break beat sa thai perkusijama, DJ-evi…Dame oblih grudi i baritonskog glasa. Na svakom ćošku blistavi osmesi i radost života. Ipak, pod krovom ovih živopisnih događaja i ljudi, sklad je neminovan.

AYUTTHAYA

Ayutthaya, teloVoz. Posmatranje života uz prugu. Sat i po živopisne vožnje od Bangkoka udaljena je bivša prestonica Tajlanda, izuzetno bogate istorije i nasleđa. Osnovana 1350. godine na tromeđi reka Chao Phraya, Lopburi i Pasak, pa je zbog svoje idealne lokacije vekovima bila centralno mesto za trgovinu Azije, a i sveta. Do 1700. godine je postala najveći grad na svetu sa preko 1.000.000 stanovnika dok ih danas broji oko 60.000. Nažalost, njen mir 1767. odine narušavaju Burmanci koji su je spalili i srušili do temelja. Danas samo možemo da zamišljamo kako je izgledala na vrhuncu svoje slave, sa preko 400 hramova. Jedini svedok burne prošlosti ovog grada je istorijski park Ayutthaya gde se nalaze ruševine nekadašnjeg grada. Kompleks se prostire na oko 300 hektara i sadrži ostatke nekadašnjih palata, visokih tornjeva i budističkih manastira. Simbol parka je Budina glava obrasla u smokvino drvo, koja kao da govori više od onoga što se vidi, kao da pokazuje prkos i borbu, nemi vrisak nesrećne istorije, ali i nadu, uzdizanje trajanje. Ayutthaya je 1981. godine uvrštena na Unescovu listu zaštićenih gradova.

CHIANG MAI

CHIANG MAI manja, teloMesto za eskapizam, kada vas sustigne umor i težina svih ispijenih egzotičnih pića. Grad na severu, ušuškan u prelepe zvukove džungle, vrvi od hramova iz drevnih vremena i izdiže se kao suprotnost živom i brzom Bangkoku. Druga vrsta egzotike, ali ne i manje zanimljiva. Pirinčana polja, slonovi kao kućni ljubimci, koji služe i kao prevozno sredstvo kroz džunglu bude uspavanu vezu čoveka i prirode. U ovom srcu džungle, u okolnim selima, može se desiti i susret sa plemenom koje tu živi i koje će vrlo rado da vas ponudi ručkom i svežim ukusnim voćem. Ako vas išta bude tako efektno razbudilo, to će biti kupanje u vodopadima kojih ima u džungli, a može biti i dobra uvertira za adrenalinski spust biciklima po strmim stazama džungle. Nedaleko odatle, kroz džunglu stiže se do sela Nai Soi u kom živi burmansko pleme dugovratih žena Padaung, koje dekorišu svoju figure prstenjem koje nižu oko vrata. Pojedine pripadnice imaju vrat dug čak 25 cm! Maksimalan broj krugova je 25 i žena koja uspe da ih obmota oko svog vrata važi za najbolju u selu. Suživot u ovakvom okruženju vas navodi da se izmestite iz svoje pozicije nemog posmatrača i turiste, da izađete iz stave gledaoca dokumentarnog filma o ovakvom nestvarnom ambijentu i ljudima koji su izbegli uticaje civilizacije. Ova kultura zahteva skidanje maske uštogljenog evropskog turiste, mami na istraživanje i pitanja, a izvesno je da mnogi nađu i odgovore.

PHUKET

phuket manja, teloOvo je ostrvo neograničenih mogućnosti i arhitektonskih iznenađenja. Kao kec iz rukava, Puket ima adut koji susrećemo u sudaru stilova – u građevinama u kolonijalnom stilu s elementima kineske gradske arhitekture i portugalskih vila koje svedoče o bogatom poslovnom životu u XIX veku. A neobičnoj šarenolikosti ovog ostrva doprinose i ljudi različitih nacionalnosti, bogato kulturno nasleđe koje potiče od svih delova Tajlanda kao i susednih zemalja. Kaučuk, proizvodi od kokosa, rudnici kalaja, gajenje bisera i ribolov su doprineli da Puket bude najbogatija provincija Tajlanda. Na zapadnoj obali se otvara polje mogućnosti za one koji vole surfovanje na vodi, jedrenje, jahanje na talasima, ronjenje, ili jednostavno meditativno opuštanje na koralnim sprudovima. Imperativ je obratiti pažnju na zvuke – toga nema kod kuće. Egzotične vrste papagaja, majmuna i šumovi prirode i talasa komponuju simfoniju bogatu najrazličitijim koloraturama. Ovo ostrvo dozvoljava turistima da budu razmaženi i zahtevni, jer obiluje lepim plažama, hotelima i svim pratećim sadržajem koji upotpunjuje ugođaj. Takođe, na ostrvu Wu Chalong udaljenom 8 km od centra grada nalazi se i najpoznatiji Budin hram, a kao jedna od atrakcija ovog ostrva je i “Simon Cabaret” – najveći transvestit kabare. Poziv za hrabre da uđu i okušaju svoje granice kao i čari noćnog života na Phuketu.

I mnogo još toga može da se piše o Tajlandu, ali – zar nije bolje da spakujete kofere, ponesete mape, naočare za sunce i odletite do aerodroma na kome će vas u bilo koje doba dana dočekati rečima: “Sa-wat-dee kaa” u gradu čije je ime zabeleženo u Ginisovoj knjizi rekorda kao najduže na svetu, u gradu anđela i devet dragulja, pa tamo iz prvog lica započnete obilazak ove daleke destinacije i neposredno iskusite sve ono zbog čega turisti hrle u ove krajeve, a možda i malo više od toga? Iznajmite skuter, tuk tuk, cenjkajte se, gledajte borbu smrtonosnih kobri, probajte piletinu sa ljutim paprikama i orasima, ananas sa pirinčem, idite na ronjenje, jašite slonove i posetite Veliku palatu u kojoj se nalazi Smaragdni Buda. Asimilujte se i preporodite se.

Pozdravite nam divna tajlandska ostrva, čistu vodu, zlatni pesak, palme, kokose i pokrenite se uz ritam muzike. Srećan put! 🙂

Logo Travel Boutique

Molerova 3, I sprat, 11000 Beograd |
Tel: +381 11 344 00 44 |
E-mail: office@travelboutique.rs
Copyright ©2020. Travel Boutique |
Sva prava zadržana.