Bali – mesto gde se turista oseća kao Bog

07.06.2016

Autor: Staša P.

Pura Ulun

Ako negde na svetu postoji raj, onda je taj raj na Baliju. Čula sam ovu rečenicu nekoliko puta pre nego što sam odlučila da se i sama uverim u to. Istina, ne baš sama, budući da sam Bali izabrala kao idealnu destinaciju za medeni mesec. Ukratko, i bilo je med’no! Otići na Bali ne znači samo provesti odmor na egzotičnoj plaži, hvatati talase, ispijati koktele poslužene u pola lubenice. Obići Bali znači doživeti šetnju rajem, upoznati kulturu ljudi nasmejanog lica, šetati pirinčanim poljima i hramovima i, ma koliko to pretenciozno zvuči, osetiti se kao Bog, makar na nekoliko dana.

Ali, krenimo redom…

Razgovarajući sa devojkama iz agencije Travel Boutique, uz osluškivanje naših želja i mogućnosti,  dogovorili smo se da bi putovanje na Bali u kombinaciji sa Singapurom, bio pun pogodak. Želja nam je bila da pored kupanja i sunčanja vidimo nove kulture i upoznamo ljude za koje smo čuli da su divni. Nismo želeli da svoj medeni mesec pamtimo samo po plažama i belom pesku, ali smo sa druge strane želeli i da se odmorimo.

Iz Beograda letimo kratko do Milana, a onda dvanaest sati do Singapura. Bili ste tamo? Onda znate zašto oduzima dah. Ali o Singapuru, „mikrokosmosu Azije“, spoju kineskog, indijskog i malajskog uticaja, ćemo drugi put. Nakon tri dana provedenih u ovom gradu-državi, letimo dva sata do samog oboda Indijskog okeana gde je ušuškano maleno,tropsko ostrvo Bali.

wawes „Jutro sveta“, „Ostrvo bogova“ i „Poslednji raj na zemlji“ – upravo ovako nazivaju Bali. A da deluje rajski pomaže mu odlična lokacija, jer je smešten u predelu ekvatora sa stotinama kilometara dugim peščanim plažama i velikim talasima. Baš zbog toga što ovo nije ostrvo na kome imate bele plaže, tirkizno mirno more i tišinu, Bali predstavlja idealnu lokaciju za sve hedoniste, ljubitelje prirode, kao i za ljubitelje ekstremnih sportova. U unutrašnjosti ostrva susrešćete se sa pirinčanim poljima, rečnim brzacima, vulkanskim kraterima, pećinama i tropskim šumama u kojima živi oko 280 vrsta ptica.

Hoteli 

Hoteli na Baliju su u stalnoj trci za titulu najboljeg i najgostoprimljivijeg, kao da se takmiče koji će od njih da bude lepši i luksuzniji. Zajedničko im je da predstavljaju velike rizorte koji se nalaze na plaži, izuzetno su sređeni i svaki od njih ima bazen.
hotel (1)Mi smo se odlučili za hotel Melia Bali – The Garden Villas 5*. Ovaj popularni kompleks, španske hotelske grupacije – Sol Melia, nalazi se usred jednog tropskog vrta i parka sa malim jezerima.  Hotel poseduje veliki deo sa bazenima u kojima smo uživali skoro svaki dan. Osoblje je toliko ljubazno, da poželite da se nikada ne vratite kući, ili da bar povedete neke od njih sa vama natrag u Srbiju.

Osim  izrazito prijatnog i, moram naglasiti, nenametljivog ponašanja, zaposleni u hotelima se još odlikuju živopisnim uniformama, koje imaju donji deo u obliku suknje i nose ih i muškarci i žene. Turistima se poklanja pažnja kao bogovima. Na primer, sasvim je uobičajena stvar da možete tražiti da vam se ručak servira na samoj ivici bazena i da ga pojedete ne izlazeći iz vode.

Za svakoga po nešto

Ukoliko ste ljubitelji zabave, onda je mesto Kuta kao stvoreno za vas. Nalazi se na jugu ostrva i posećuju ga oni željni noćnog provoda. Kulturni i umetnički centar Balija je Ubud koji se nalazi u unutrašnjosti zemlje i smešten je između pirinčanih polja i strmih kotlina. Njegove ulice krase brojne galerije, suvenirnice, umetnički studiji, spa saloni, mali dizajnirani restorani. Tu je i mnoštvo slikara, vajara, muzičara ili plesača… Grad je postao umetnička kolonija kada je Nemac Walter Spies, učitelj slikanja, muzike i plesa, došao u grad i animirao mnoge poznate ličnosti, poput Čarlija Čaplina, da ga posete. Tako je okupio najbolje umetnike kako bi naučili Balinežane o umetnosti i na taj način su od Ubuda napravili pravi mali umetnički centar.

Šuma s majmunima

monkeyPosebnu priču na Baliju predstavljaju ekskurzije ka unutrašnjosti, a naša preporuka je izlet do Šume majmuna.

Meni je to ličilo kao da sam došla u njihovo dvorište. Šetate tako, a majmunčić vam skoči na rame. Prvo se smejete, možda i poskočite, a onda ipak prihvatite igru sa novim drugarima. Majmuni inače zauzimaju značajno i poštovano mesto u baležanskoj kulturi.

U šumi majmuna u Ubudu, koja se prostire na 27 hektara, svi posetioci su pozvani kao gosti u dom baležanskih makakija, majmuna sa dugim repovima koji su nakon ljudi, najrasprostranjeniji i najuspešniji od svih primata.

Detalje oko ulaznica i radnog vremena možete pogledati na: www.monkeyforestubud.com

U blizini, možete obići voćne plantaže i osvežiti se uz kafu ili čajeve svih mogućih ukusa, pa čak i Luwak kafu koja se pravi od izmeta mungosa, za koju kažu da poznate ličnosti odvajaju velike sume novca.

Hramovi

Hramovi su srce Balija i boravak na ovom ostrvu se ne može zamisliti, a da ne obiđete neke od mnogobrojnih koji svojom hinduističkom arhitekturom i šarenim reljefnim elementima dominiraju prostorom.

Najpoznatiji od njih je hram “Tanah Lot“, koji datira još iz 16. veka. Posebno je zanimljiv podatak da je sagrađen iz jednog komada stene. Hramu je jedino moguće prići za vreme oseke kada se more povuče, dok u periodu plime on ponosito stoji na svom privatnom ostrvu. Balinežani  veruju da se odatle vidi najlepši zalazak sunca na celom ostrvu. Verovatno se zato ovde često mogu videti i venčanja, jer romantika “pršti” na sve strane.

dinnerMi smo svoje najromantičnije momente medenog meseca proveli na plaži Džimbaran. Sa lokalnim vozačem, koji nam je ujedno bio i vodič (za oko 40 evra 10h vam je na raspolaganju), otišli smo na plažu oko 18h, i uz večeru posluženu na plaži uživali u zalasku sunca. Tu na samom pesku je nekoliko restorana i dok uživate u raznim morskim plodovima, lokalnom pivu ili vinu, zapljuskuju vas talasi. A onda su se niotkuda pojavili baležanski muzičari i učinilo ovo veče savršenim.

Iće i piće

Kada je reč o hrani i piću, svuda možete uživati u lokalnom pivu Bintang, kao i u lokanim žestokim pićima. I Balinežani imaju svoju rakiju – Arak, koju prave od kokosa, pa je često možete naći i u poznatim koktelima Bali libre i Arak attack. Za vinopije, tu je lokalno vino Hemets, kome cena dostiže flašu dobrog italijanskog vina, ali je ukus nešto slabiji. Od hrane predlažem sve vrste morskih plodova, u najrazličitijim kombinacijama. Sve to najbolje je jesti i piti u lokalnim, najčeščće porodičnim kafanicama koje se popularno nazivaju “warung”. Meni su, tokom dana, na plaži ili bazenu, najviše prijali razni miksevi svežeg voća. Ponekad nisam ni znala šta pijem, znam da je samo bilo raj za moja nepca.

Na ostrvu, većinski deo stanovništva čine indonežanski hinduisti. Ovaj narod živi za ceremonije i proslave. Ples je uvek u centru dešavanja na ostrvu, ma šta se radilo – makar se i sahranjivalo, jer Balinežani ne oplakuju preminule, oni pesmom i igranjem slave život onih koji su živeli.

Bez obzira kojim povodom ćete se odlučiti da zavirite na Bali i koji god hotel da izaberete, verujem da će i vama biti lako da se zaljubite u ovo fascinantno ostrvo sa izobiljem pirinča, kokosove palme, kafe, kakaa, pamuka, duvana, peščanih plaža, zavodljivih boja mora i nasmejanih ljudi. Bićete bogatiji za novo iskustvo i za potvrdu one čuvene misli da je sa osmehom sve lepše i lakše u životu. Vaše je samo da dišete punim plućima i da se prepustite čarima Balija, a Blinežani će se već snaći sa Vama!

Logo Travel Boutique

Molerova 3, I sprat, 11000 Beograd |
Tel: +381 11 344 00 44 |
E-mail: office@travelboutique.rs
Copyright ©2020. Travel Boutique |
Sva prava zadržana.