Kompletan vodič za putovanje u Meksiko 2024 – poluostrvo Jukatan i Rivijera Maja

14.12.2021

Autor: Travel Boutique tim

Meksiko


Zamislite destinaciju sa drevnim ruševinama starih civilizacija, azurnim Karipskim morem, noćnim klubovima i kolonijalnim gradovima. Zapravo, postoji samo jedna takva destinacija – poluostrvo Jukatan u Meksiku. Na istočnoj obali su čuvene koralne bele plaže i tirkizne vode meksičkih Kariba. Obala se naziva Rivijera Maja (Riviera Maya) i poznata je zahvaljujući svojim turističkim mega-destinacijama Kankun, Tulum i Plaja del Karmen, gde se milioni turista svake godine sliju kako bi dobili svoj udeo vitamina D na savršenim plažama ili beskonačnim bazenima. Ali krenite na put samo nekoliko sati zapadno, stižete u Meridu, glavni grad države Jukatan, čija kolonijalna arhitektura i savremeni šik restorani iznenađuju svakog putnika.


Meksiko more

Majanske piramide, hramovi i tereni na Jukatanu su svedoci o izuzetnim dostignućima jedne od najbriljantnijih prelatinskih civilizacija i ostavljaju trajan utisak i na najzahtevnijeg putnika. Poluostrvo je prepuno ovih arheoloških nalazišta iz majanskog perioda, od kojih je nekoliko izgrađeno upravo na obali. Možda i najpoznatiji spomenik majanske civilazacije je Čičen Ica, najznačajnija i najpoznatija piramida nakon egipatskih.


Meksiko - čičen ica

Za sve ljubitelje prirode ovaj deo Meksika je prava meka. Od hiljada fascinantnih cenota, podzemnih prirodnih bazena, na Jukatanu imate brojne rezervate biosfere i nacionalne parkove u kojima stanuje širok spektar životinjskog i biljnog života. Možete da plivate sa kit-ajkulama, da posmatrate krokodile i majmune, pomažete u oslobađanju novorođenih morskih kornjača i špijunirate stotine i stotine vrsta ptica i papagaja u mangrovim šumama i džunglama.


Meksiko cenote 1

Međutim najveći broj putnika odlazi u Meksiko pre svega zbog rajskih plaža, odličnih All-inclusive rizortova i dobre zabave. Hotela ima u izobilju i na vama je da odlučite da li želite da boravite u samom Kankunu i budete u centru zabave i zbivanja ili na nekoj mirnijoj i intimnijoj plaži majanske rivijere. U okolini Kankuna nalaze se neki od najskupljih i najluksuznijih hotela u ovom delu sveta gde odseda svetski džet set. Ukoliko volite neobičnu arhitekturu, hipi stil i hipstersku potkulturu, krenite u Tulum i boravite u nekom od šarmantnih, queer-friendly, eco-friendly, butik hotelčića ili pansiona.


Meksiko 3

Ukoliko ste oduvek maštali da putujete u Meksiko, a niste znali kako, kada i gde, u nastavku je detaljan vodič za putovanje u Meksiko – Rivijera Maja i Jukatan.


Meksiko (Kankun i Tulum) – Osnovne informacije


Lokacija – Kankun se nalazi u jugoistočnom Meksiku, na poluostrvu Jukatan, na samom jugu Severne Amerike. Izlazi na Karipsko more, a čitava obala duž poluostrva se naziva Rivijera Maja.


Meksiko bazen

Geografija – poluostrvo Jukatan se prostire na 180 hiljada kvadratnih kilometara, pretežno je ravan, pokriven gustim niskim šumama i potpuno sačinjen od krečnjaka. Kako na Jukatanu nema reka, osnovni izvor vode su cenote, prirodni fenomeni, vrtače (na engleskom sinkholes) ispunjene slatkovodnim bazenima. Smatra se da samo na Jukatanu postoji oko 30 hiljada cenota.

Glavni grad – prestonica regije je Merida, koja se nalazi unutar poluostrva i ima oko 800 hiljada stanovnika. Podseća na pravi španski grad i to andaluzijski. Kako se udaljavate od centra, fasade postaju šarenije i lokalni meksički utisak je jači.


Meksiko merida

Stanovništvo – Poluostrvo Jukatan u Meksiku ima oko 4,5 miliona stanovnika, a najgušće je naseljena Merida, glavni grad poluostrva, i Kankun. Većinsko stanovništvo su tzv. mestizi, miks originalnih naroda koji su živeli na tom prostoru pre evropskih osvajanja i Španaca. Jukatekanci sa ponosom govore o svom majanskom poreklu.

Jezik – zvaničan jezici na Jukatanu su španski i jukatekanski majanski. Majanskim jezikom govori čak 800 hiljada stanovnika, a tek početkom decembra 2019. je doneta odluka da se taj jezik uvede u škole. Oko Kankuna lokalno stanovništvo se služi i engleskim, ali za svaki slučaj pripremite mali rečnik španskog, budući da ćete najverovatnije odgovore na vaša pitanja dobijati na tom jeziku.


Meksiko plaža 2

Religija – oko 90% stanovništva na Jukatanu je katoličke vere, mada je katoličanstvo u Meksiku isprepletano sa prehispanskom spiritualnom tradicijom. Mnogi majanski bogovi su preimenovani u hrišćanske svece, dok su prekolumbovske legende, mitovi i obredi sada obojeni biblijskim terminima.

Klima – Jukatan ima godišnja doba i promenu temperature, samo što u toku zime je temperatura oko 25 stepeni, dok u letnjim mesecima se podiže do 40. U Kankun može da se putuje u toku cele godine, s tim što treba naglasiti da su septrembar i oktobar najkišovitiji meseci u toku godine. Temperatura mora je relativno stabilna u toku cele godine, topla i pogodna za kupanje. U toku zimskih meseci uveče pada temperatura na 18 stepeni, pa je potrebno poneti nešto sa dužim rukavima.


Meksiko par na plaži

Morska trava – u poslednjih nekoliko godina Rivijera Maja se suočava sa posledicama globalnog zagrevanja i imaju povećanu količinu morske trave u toku letnjih meseci maj-oktobar. More je i dalje čisto, samo su alge neizbežne.

Valuta – lokalna valuta u Meksiku je meksički pezos, mada se u većini restorana, hotela i prodavnica prima američki dolar. Za jedan dolar dobija se oko 18 pezosa. U svim državnim institucijama gde se plaćaju usluge, kao što su arheološka nalazišta, naplatne rampe i državne pumpe, isključivo se prima meksički pezos. Menjačnica ima širom Jukatana i kurs je skoro isti svugde. Takođe se oko Čičen Ice i velikih kulturno istorijskih atrakcija nalaze ATM mašine, gde možete novac podici sa svog računa u pezosima. Uvek nosite keš sa sobom, jer se često dešava da aparati za kreditne kartice „ne funkcionišu“.


Meksiko 4

Transport – najčešći vid transporta turista je rent-a-car, pre svega zbog odličnih puteva, male gužve u saobraćaju, obazrivih lokalnih vozača i lakoće snalaženja. Gorivo je značajno povoljnije u odnosu na nas, oko 1 usd za litar, pa je putovanje automobilom jednostavno i povoljno.Druga opcija putovanja po Jukatanu je autobuski prevoz, koji je hvaljen u ovom delu Meksika. Od Kankuna do Valjadolida i Meride dnevno ide preko 30 autobusa i cena karte se kreće od 10 dolara po pravcu. Kada ste u Valjadolidu, na samo ste par kilometara od Čičen Ice do koje možete stići taksijem ili malim šatl autobusima.

Kankun ima svoj gradski prevoz, koji kruži po hotelskoj zoni 24 časa na svakih par minuta. Karta u gradskom prevozu košta 8,5 meksičkih pezosa po vožnji i turisti najčešće koriste tu opciju, jer je efikasna i povoljnija od taksija.


Meksiko kokos u ruci

Razvijen je i međugradski prevoz po čitavoj Rivijera Maji, tako da možete sa lakoćom da obilazite Tulum, Plaja Del Karmen i Kankun autobusima, jer ima preko 50 polazaka dnevno i karta je oko 12 dolara po pravcu.


Meksiko plaža

Smeštaj i usluga – Rivijera Maja je poznata po velikim all-inclusive rizortima, koji praktikuju neograničeno konzumiranje hrane i pića 24h. U gradu Kankunu i Plaji Del Karmen pored takvih hotela ima i hotela koji su na bazi noćenja sa doručkom, budući da u okolini ima mnogo restorana i prodavnica. U Tulumu su zastupljeni manji butik hoteli kojima je usluga doručak. U okolini arheoloških nalazišta, Meride i Valjadolida ima divnih hacijendi, gde možete potpuno da se opustite u pridodnom okruženju, leškarite u bazenima i uživate u originalnoj jukatekanskoj hrani. U Meridi su zastupljeni pravi manji gradski hoteli i pansioni sa uslugom doručka.


Kankun - Meksiko

Viza – za građane Srbije potrebna je viza za ulazak u Meksiko. Viza je besplatna i dobija se u ambasadi Meksika u Beogradu. Lično prisustvo u ambasadi je neophodno. Neki od uslova su: stalno zaposlenje, redovna primanja, posedovanje nekretnine, bankovni račun sa akumuliranom štednjom, itd. Nije potrebno da ispunjavate sve uslove, već makar dva. Viza se dobija za period od 6 meseci i moguća je za više ulaska. Meksička viza vam nije potrebna ako već imate USA vizu.Cene – Meksiko, naročito Kankun i Rivijera Maja spada u „skuplje“ destinacije, jer su cene prilagođene Amerikancima, kojima je ova regija dostupna i do koje stižu za 2 i po sata leta. Najpovoljnije regije su van morske rivijere, kao što su Merida, Valjadolid, Izamal i ostali gradovi u unutrašnjosti.


Meksiko hotel

Hrana i piće – Meksiko je poznat svuda u svetu po svojim takosima, enčiladama, gvakamolama i buritima, a na Jukatanu je još poznatija jukatekanska hrana, bogata mesom, kukuruzom, pasuljem i avokadom. Od lokalnih specijaliteta morate da probate seviće – sirova sveža riba marinirana u citrusima, sa seckanim crnim lukom, paradajzom i salsom; chilaquiles – iseckana kukuruzna tortilja kuvana u salsi i zapečena sirom i dodatnim začinima; poc chuc – marinirana grilova prasetina, servirana sa sosom od crnog pasilja, gvakamolem i tortiljama; pibil – u pitanju je sporo kuvano meso, najčešće prasetina ili piletina, u dobro začinjenoj salsi, servirana sa prženim lukom, sosom od crnog pasilja i tortiljama; relleno negro – ćureće ćufte u crnom sosu, i ostale slasne đakonije.


Meksiko pogled

Zdravlje i bezbednost – za putovanje u Meksiko vakcine nisu potrebne. O bezbednosti u Meksiku se mnogo toga pisalo i govorilo, ali je činjenica da je Jukatan bezbedan koliko i svaka evropska zemlja. Kankun sa svojom okolinom je stecište turista iz celog sveta i u interesu države je da svi budu bezbedni i bezbrižni. To se i oseća u ovom delu. Naše koleginice su putovale u novembru 2019. potpuno slobodno, po čitavom poluostrvu, automobilom, šetale se ulicama Kankuna i ostalih manjih gradova u toku noći i bile skroz bezbedne i opuštene. Više o njihovom iskustvu možete pročitati na ovom linku.


Meksiko hotel 2


Meksiko – Jukatan mapa – gde i šta?


Poluostrvo Jukatan se nalazi u jugoistočnom delu Meksika i okružen je Karipskim morem sa istočne strane, na koje izlazi Kankun i Rivijera Maja i Meksičkim zalivom sa severozapadne strane. Pripada još uvek Severnoj Americi i na samoj je granici sa Srednjom Amerikom.

Legenda kaže da je naziv „Yucatan“ nastao nesporazumom. Kada su se Španci iskrcali na poluostrvo, nisu bili sigurni gde se nalaze. Naišli su na lokalno stanovništvo Maje i upitali ih kako se zove to mesto. Majanci su odgovorli  YU CA TA – što bi značilo „ne razumem šta govoriš“. I Španci su bili zadovoljni odgovorom – nalaze se na Jukatanu!Meksiko je federalna republika sa ukupno 32 države, a na poluostrvu Jukatan nalaze se tri:

 • Quintana Roo, obuhvata karipsku obalu;
 • Yucatan, najveća i najznačajnija država sa majanskim ruinama;
 • Campeche, izlazi na Meksički zaliv, popularnost tek u razvoju.

Quintana Roo – turistička prestonica

Quintana Roo obuhvata istočni deo poluostrva uz karipsku obalu i najveće turističke centre, kao što su Kankun, Plaja Del Karmen i Tulum. Quintana Roo je prava turistička prestonica čitavog Meksika i cela je podređena turizmu. Vremenska razlika u odnosu na nas 6 sati kasnije (kada je kod nas 12h, kod njih je 6h). Glavni grad države je naravno Kankun.


Meksiko - Kankun 2

Plaja Del Karmen se nalazi na pola puta između Kankuna i Tuluma i duž čitave obale su izgrađeni veliki all-inclusive rizorti gde je akcenat na gastronomiji, uživanju, kupanju i sunčanju. Najpoznatije plaže na kojima su ti veliki rizorti su Maroma, Xpu Ha, Puerto Morales i Akumal.

Pored ovih kontinentalnih mesta i plaža, u okviru opštine se nalaze i sad već prava turistička ostrva Kozumel (Cozumel), Isla Muheres (Isla Mujeres) i Isla Holboš (Isla Holbox).


Kankun (Cancun)

Kankun je glavni grad države Quintana Roo i turistički centar Jukatana. Kankun je najpopularnije letovalište u Meksiku i mesto gde svake godine boravi oko 7 miliona turista, najviše iz Amerike, Kanade i ostatka Latinske Amerike. Ali putnici iz SAD su najmasovniji, pa je i sam Kankun napravljen kao mali Majami – ima centralni deo i hotelsku zonu na sprudu koji je lagunom odvojen od kontinentalnog dela grada, a sa druge strane ga zapljuskuju talasi fantastičnog jarko plavog mora. Plaža u samom gradu je besprekorna i najlepša na čitavoj rivijeri. Jedina „mana“ je što su hoteli na plaži kao neboderi i nema mnogo zelenila. Ako želite raskošne rizorte, pune palmi i zelenila, onda krenite južnije po majanskoj rivijeri, ali da znate da je plaža u gradu Kankunu najbolja.


Kankun

Kada ste u Kankunu, nemate utisak da ste na nekoj nama egzotičnoj destinaciji. Više kao da ste u Americi, jer je čitav grad kao neki američki šoping centar – reklame, bilbordi, svetleći znaci, maskote po ulici, McDonalds, Burger King, KFC, Subway, Starbucks i na svakom ćošku neki američki gril. Kada padne mrak, ulice postaju jedan veliki noćni klub i zabava počinje. Kankun je poznat po „partijanju“ i odličnom noćnom životu, a sve se to odigrava u tom centralnom delu. Ukoliko ste tip koji želi odmor i mir, ima i toga, krenite dalje od centra, spuštajte se niz hotelsku zonu i tamo su veći all-inclusive hoteli u čijoj okolini nema noćnih klubova.Ukoliko ste smešteni u hotelu koji nije direktno na plaži, nema brige, duž hotelske zone su delovi sa javnom plažom, gde možete u beach klubovima da iznajmite ležaljke i suncobrane. Cena za ležaljku se kreće od 10 dolara po osobi, do čak 75 dolara ukoliko ste u VIP zoni gde su u cenu uključena premium pića i hrana. Najpopularniji beach club u Kankunu je Mandala koja se nalazi na samom početku hotelske zone, na 100 metara od hotela Aloft 4*. Najpovoljnija ležaljka je ovde 30 usd po osobi, ali uključuje piće i obrok.


Meksiko plaža 4

Najveća i najpopularnija javna plaža u Kankunu je Playa Delfines, u južnom delu hotelske zone, do koje stižete odličnim gradskim prevozom, koji saobraća na svakih par minuta, a cena karte je 8,5 pezosa. To je široka plaža sa blistavim belim peskom i morem nestvarno plave boje. Tu je odmah hotel Iberostar Selection Cancun 5*, veoma popularan zbog svojih raskošnih vrtova, dobre usluge i odlične plaže.Plaja Del Karmen

Plaja Del Karmen je drugi po veličini primorski grad i potpuno je posvećen turistima. U gradu ćete pronaći mnoštvo pešačkih zona, restorane, kafee, plažne i noćne klubove, suvenirnice i butike. Sve što je turistima potrebno, pronaći će u Plaji Del Karmen. Ono što je problematično u ovom gradu je more. Pre par godine, sa povećanjem temperature mora, došlo je do pojave čudne crvene morske trave. Sa morskom travom došli su i neobični braon planktoni, koji sada boje vodu u ove neobične nijanse. More nije prljavo, već prosto obojeno. Dobra stvar je da levo i desno od samog grada se nalaze plaže sa čistim morem.


Meksiko plaža hotela

Deo sa tirkiznim morem je Plajakar, hotelsko-rezidencijalni deo Plaje, gde su luksuzne vile, parkovi, dobri hoteli i fini restorani. Na šetalačkoj je udaljenosti od centra Plaje Del Karmen, pa čak da ste smešteni u centru grada, možete da prošetate do plaže Plajakara i kupate se u tirkiznom moru. Ili prosto odsednite u nekom od hotela u Plajakaru, a uveče idite u Plaju u provod. Izbor je na vama.


Meksiko bazen

Sa druge strane Plaje Del Karmen se nalazi beach club Mamita’s ispred kojeg je voda takođe čisto plava. Dakle nekim čudom su se ti planktoni naselili samo u centralnom delu grada i tako pokvarili raspoloženje i planove lokalnih ugostitelja.Ovde možete pronaći sve tipove smeštaja, od pansiona sa doručkom, do all-inclusive hotela.

Tulum

Tulum je postao popularan zbog neobičnih arhitektonskih rešenja za izgradnju hotela, restorana i kafea – sve je od prirodnih materijala, naizgled rustično i neišmirglano, a ustvari sa puno detalja sve isplanirano. Atmosfera je ovde potpuno opuštena, to su grupice ljudi na plažama sa gitarama u rukama, istetovirani, sa dredovima, ili šik sa neobičnim ešarpama, ili nalik hipijima, ili svetski džet set u najekskluzivnijim boutique hotelima.


Meksiko - Tulum 2

Vrlo neobična mešavina koja doprinosi neformalnoj i prirodnoj atmosferi. Grad ima dva centra – jedan je kontinentalni, drugi prati hotelsku zonu pored mora. Plaža je beskrajno duga, peščana, pesak je biserno beo, more je svetlo tirkizno zeleno, sa čestim talasima. Ovde nema all inclusive hotela i velikih rizortova, već su u pitanju manji boutique hoteli, usluga je noćenje sa doručkom i svi imaju neobičnu arhitekturu i uronjeni su u prirodno okruženje.Tulum je poznat po ostacima majanskog grada na samoj obali mora. Ulaznica je 65 pezosa po osobi, do samog kopleksa treba da prošetate oko 500 metara ili će vas za par dolara prevesti turističkim kamionom. Kompleks je prelep – uređen, pun cveća i zelenila, na litici, sa impresivnim pogledom na uzburkano tirkizno more. Ispunjen je hramovima i on ima svoju piramidu, samo značajnije manju od Čičen Ice. U kompleksu se sunčaju iguane i šetaju koati – male životinje slične rakunima, koje svojim dugim repovima prkose fotoaparatima i telefonima turista.


Meksiko tulum

Oko 50 km od Tuluma nalazi se seoce, arheološko nalazište i jezera pod jedinstvenim nazivom Koba (Coba), koje mami turiste na relaksaciju i avanturu. Oko jezera je napravljeni avanturistički park sa zip lajnom, ali highlight je u stvari piramida progutana džunglom uz koju možete da se penjete. Ulaznica u arheološko nalazište je 75 pezosa.Isla Kozumel (Isla Cozumel)

Isla Kozumel se nalazi preko puta Plaje Del Karmen  i poznato je po svim koralnom grebenu. Svi ljubitelji pomorskog sveta hrle na ovo ostrvo ne bi li videli šarenoliki karipski podvodni svet. Plaže na ostvu su poznate po svojoj lepoti i mirnim vodama, a unutrašnjost je pokrivena gustom džunglom. Na ostrvu se nalazi veliki izbor smeštaja, od manjih pansiona, pre svega namenjenim roniocima, do velikih hotelskih lanaca, kao što je Iberostar. Na ostrvu se nalazi majansko arheološko nalazište San Gervasio, koje maltene spojeno sa džunglom. Do Kozumela se stiže brodom iz Plaje Del Karmen ili lokalnim letom, jer se na ostrvu nalazi mala aerodromska pista. Cena kartne na regularnom trajektu je 135 pezosa po pravcu i putovanje traje oko 40 minuta.Isla Muheres (Isla Mujeres)

Isla Muheres je malo ostrvo u Karipskom moru, na samo 20 minuta vožnje od Kankuna. Samo je 8 km dugo i jedan i po kilometar široko. Trajekt do ovog ostrva idu na svakih 30 minuta iz luke Kankuna i cena je oko 10 dolara po pravcu. Ostrvo odiše potpuno opuštenom mladalačkom atmosferom. Raznovrsnost ostrva se najviše ogleda u ljudima koji se tu nalaze: od ribara, umetnika i uličnih muzičara, do ronilaca, kuvara i hipika. S lepotom Kariba, baštinom Maja i prijateljskim šarmom ljudi, Isla Muheres je postala utočište za liberalne eco-hipster friendly ljude iz celog sveta. Na ostrvu ima dosta manjih hotela, a u poslednjih par godina i većih all-inclusive rizortova.Isla Holboš (Isla Holbox)

Isla Holboš se često naziva „najbolje čuvana tajna Jukatana“ i nalazi se na severnoj obali Jukatana izlazeći na Meksički zaliv. Ostrvo odlikuje netaknuta priroda, kilometri blistavog belog peska i nestvarno zelena boja mora. To je više neka rezedo boja, između svetlo plave i nežno zelene. Na ostrvu nema motornog saobraćaja i sve je podređeno odmoru, relaksaciji i prirodi.Treba da se potrudite da dođete do ostrva – prva destinacija je mala luka na severu Cuiquila, do koje možete da dođete automobilom ili redovnom autobuskom linijom iz Kankuna. Cena karte je oko 15 dolara po pravcu. Kao što smo rekli, autobuski saobraćaj je dobro razvijen i na sajtu ADO autobuskog sistema možete unapred da rezervišete kartu do luke. Odatle ćete trajektom, koji saobraća na svakih pola sata, da stignete do ostrva. Na ostrvu se nalazi dobar izbor smeštaja, uglavnom manjih butik hotela i eco-friendly bungalova.Jukatan (Yucatan) – centar majanske kulture

Država Jukatan je istog imena kao poluostrvo i prava majanska utvrda u Meksiku. Obuhvata severni i središnji deo poluostrva, tu se nalazi i glavni grad čitave regije Merida, živopisan kolonijalni grad. Jukatan država je poznata po drevnim majanskim gradovima, piramidama, cenotama i kolonijalnim gradovima. Centar je kulture i istorije ovog područja. Ovde ćete pronaći čuvenu Čičen Icu i impozantan Ušmal. Na severu Jukatana možete da pronađete čuvena ružičasta jezera Rio Lagartos, gde biste napravili najbolje fotografije na svetu. Vremenska razlika u odnosu na nas je 7 sati kasnije (kada je kod nas 12h, u Jukatanu je 5h).Čičen Ica (Chichen Itza)

Osnovni razlog većine turista da krenu putem Meksika jeste da svedoče lepoti i veličanstvenosti piramide u majanskom gradu Čičen Ica. Arheološko nalazište se nalazi na pola puta između Kankuna i Meride i na 40 km od kolonijalnog grada Valjadolida. Do lokaliteta možete stići organizovanim izletom iz vašeg hotela, samostalno rentiranim automobilom ili autobusom do Valjadolida, a zatim minibusom do Čičen Ice.Arheološko nalazište se otvara u 8h, ali redovi se formiraju već u 7h. Imate vremena do 17h, kada se kapije Čičen Ice zatvaraju. Ulaznica je oko 25 dolara po osobi, plaća se isključivo pezosima u kešu ili karticom – Visa ili Master. Na ulazu možete da se organizujete sa ostalim posetiocima i iznajmite vodiča za 100 dolara. Taj iznos se deli na broj posetilaca koji su vodiča unajmili.Čičen Ica je nekadašnji majanski grad i centar moći u 13. i 14. veku. Pored piramide u okviru nalazišta su fudbalski tereni, palate i hramovi, ali se sve to zaboravi kada ugledate piramidu i ona vam ostane utisnuta u pamćenje zauvek. Piramida se zove Kukulcan ili kako su je Španci nazvali El Castillo i služila je kao hram posvećen Pernatoj Zmiji, majanskom i stečkom božanstvu. Sa severne strane se u podnožju nalaze dve glave zmije. U toku prolećnih i jesenjih ravnodnevnica, sunce kasno popodne udara severozapadni ugao piramide i baca niz trouglastih senki na severozapadnu balustradu, stvarajući iluziju pernate zmije koja „puza“ niz piramidu i spaja se sa glavama u podnožju. Događaj je postao veoma popularan i o njemu svedoče hiljade posetilaca na prolećnoj ravnodnevnici. Svaka strana piramide ima 91 stepenik i kada se saberu svi zajedno sa tronom na vrhu, ukupan broj je 365 – za svaki dan u godini. Na samom vrhu se nalazila astronomska opservatorija odakle se pratilo kretanje Venere, jutarnje zvezde koja se dovodila u vezu sa Pernatom Zmijom.Niko ne zna kako je grad napušten. Kada su Španci došli u ove delove sveta, Čičen Ica je već bila prazna. Majanci se drže stare legende za koju tvrde da je tačna i u središnjem delu je, naravno, ljubavna priča:


Nekada davno na Jukatanu bila su tri velika grada i svaki je imao svog kralja. Ti gradovi su Čičen Ica, Ušmal i Mayapan. Nije bilo vojske ni u jednom gradu, jer su njihovi kraljevi sklopili savez da žive kao braća u miru.
Princeza Sac-Nicte je iz Mayapana i njeno ime znači „beli cvet“. Od rođenja se znalo da će se udati za budućeg kralja Ušmala koji se zvao princ Ulil.
Princ Čičen Ice Canek, čije ime znači Crna zmija, bio je hrabar i srčan mladić. Kada je napunio 21 godinu, upoznao je princezu Sac-Nicte i od te noći više nije mogao da spava. Razmišljao sam samo o toj divnoj devojci. Legenda kaže da je princezi zastalo srce na trenutak kada je ugledala princa Caneka.
Međutim planirano venčanje između Mayapana i Ušmala je teklo svojim tokom. Poziv iz Mayapana je stigao u Čičen Icu: „Naš kralj poziva svog prijatelja i saveznika na svadbenu gozbu svoje ćerke.“ Već krunisani kralj Čičen Ice Canek odgovori zapaljenim očima: „Recite svom kralju da ću sigurno doći.“
Ušmalovi glasnici takođe su došli kralju Caneku i rekli: „Naš princ Ulil moli velikog kralja Čičen Ice da dođe i sedi za venčanim stolom sa princezom Sac-Nicte.“ Odgovorio je: „Naravno da će princeza biti tamo gde sam ja“.
U toku još jedne neprospavane noći pojavio se mračni starac i rekao u uho Caneku: „Beli cvet čeka među zelenim lišćem, hoćeš li dopustiti da ga neko drugi ubere?“ i misteriozno nestao.
Na dan venčanja princeze Sac-Nicte i princa Ulila ceo Ušmal je bio okićen i veseo. Sve zvanice su stigle, osim kralja Čičen Ice. Svi su igrali i bili srećni. Obučena u svečanu odoru i ukrašena cvećem princeza Sac-Nicte je bila tiha i tužna ispred oltara.
Kralj Canek stigao je u pravi trenutak usred Ušmala, sa šezdeset svojih najboljih ratnika. Došao je obučen za rat i sa barjacima na kojima je pisalo Chichen Itza. Vikali su kao na bojnom polju. Niko nije ustao protiv njih, jer se sve dogodilo u trenu. Kralj Canek upao je poput uragana i zgrabio princezu u naručje i nestao kao grom iz vedra neba. Čuli su se povici i princ Ulil je pozvao svoje ratnike. Ušmal i Mayapan kreću u rat protiv Čičen Ice!
To je bio razlog zbog čega su Ičani napustili svoje domove i hramove. Svi su otišli plačući. Jedne noći, uz svetlost zvezda, krenuli su nepoznatim putem, pre dolaska vojske Ušmala i Mayapana. Ispred naroda bio je kralj Canek umotan u beli ogrtač bez pernate krune na čelu. Pored njega je bila i princeza Sac-Nicte. Podigla je ruku i pokazala put i svi su krenuli u tom pravcu. Jednog dana stigli su do mirnog, zelenog mesta, okruženog mirnom lagunom, daleko od svih gradova i tamo postavili sedište svog novog skromnog kraljevstva i sagradili jednostavne kuće mira.
Ičani su spašeni na ovaj način, kao i ljubav kralja i princeze. Ogorčena vojska Ušmala i Mayapana pronašla je samo odjeke u palatama i praznim hramovima Čičen Ice. Obuzet gnevom Ulil je zapalio ovaj prelepi grad i Chichen Itza je ostala zauvek prazna kao i danas, napuštena još od tog davnog vremena.

Ušmal (Uxmal)

Ušmal je spektakularan majanski grad , koji se nalazi 80 km južno od Meride i potpuno je okružen gustom tropskom džunglom. Ulaznica košta oko 22 dolara po osobi, plaća se meksičkim pezosima u kešu ili karticama. I ovde su moguće vođene grupne ture, cena iznajmljivanja vodiča je oko 70 dolara. Gužve u Ušmalu su neuporedivo manje u odnosu na Čičen Icu, a odmah pored lokaliteta se nalaze dve prelepe hacijende gde možete da odmorite, ručate i uživate u originalnom meksičkom ambijentu. Do Ušmala dnevno kreće nekoliko turističkih tura iz Meride, ukoliko ste do Meride stigli autobusom, lako ćete organizovati turu do Ušmala u jednom od turističkih centara u gradu. Naravno, najopuštenija opcija je rentiranje automobila.Mnogi i ne znaju da je pre Čičen Ice centar majanske civilizacije bio Ušmal, koji je svoju lepotu i grandioznost sačuvao i danas. I ovde ima piramida, takozvana Patuljkova piramida. Ona ima potpuno neobičan oblik i interesantnu majansku legendu kako je nastala.


Nekada davno bila je jedna starica koja je živela u kolibi koja se nalazila na mestu današnje piramide. Ova stara žena je bila veštica koja je tugovala što nema decu. Jednog dana uzela je jaje, zamotala ga u krpu i stavila u ugao svoje male kolibe. Svakog dana je bajala i mantrala da joj jaje podari dete, sve dok se jednog dana nije izleglo i iz začarenog jajeta je nastalo maleno stvorenje, nalik na bebu.
Starica je bila oduševljena i nazivala je bebu svojim sinom. Beba je već sa godinu dana hodala i govorila kao pravi odrasli muškarac. Međutim, prestao je da raste posle godinu dana, ali starica je bila veoma ponosna na svog sina i rekla mu je da će jednog dana biti veliki Gospodar ili Kralj.
Jednog dana rekla je sinu da izazove kralja snagom. Kralj se smejao i rekao patuljku da podigne kamen koji je težio oko 75 kilograma. Na to je patuljak plakao i otrčao nazad svojoj majci. Veštica je bila mudra i rekla je sinu da kaže kralju da ako kralj prvo podigne kamen, tada će i on podići. Kralj je podigao kamen, a patuljak je to isto učinio. Kralj je bio impresioniran i pomalo nervozan te je ostatak dana testirao patuljka drugim podvizima snage. Svaki put kada je kralj učinio nešto, patuljak je mogao da ga sustigne.
Kralj se naljutio i rekao je patuljku da za jednu noć mora sagraditi kuću veću od bilo koje druge u gradu ili će ga ubiti. Patuljak se opet vratio plačući svojoj majci koja mu je rekla da ne gubi nadu i da ode pravo u krevet na spavanje. Sledećeg jutra grad se probudio i video Patuljkovu piramidu u svom završenom stanju, višu od bilo koje druge zgrade u gradu. Kralj je bio besan. Pozvao je patuljka na završni test snage. Patuljak je morao da sakupi dva svežnja veoma jakog i teškog drveta, a kralj bi ta drva lomio preko njegove glave, a nakon toga, ako preživi, patuljak je mogao doći na red da razbije drvo preko kraljeve glave. Majka je rekla patuljku da se ne brine i stavila je začaranu tortilju na njegovu glavu radi zaštite. Izazov je izveden pred svim velikim ljudima u gradu. Kralj je razbijao ceo svoj svežanj preko patuljkove glave, jedan po jedan štap, ali nije uspeo da povredi patuljka, a zatim se pokušao odreći svog izazova. Međutim, znao je da nema drugog izbora nego da nastavi i pusti patuljka da dođe na red. Patuljak je već drugim štapom razbio kraljevsku lobanju na komade i on je pao mrtav, a patuljak je postao poznat kao novi kralj.


Za razliku od Čičen Ice gde piramida dominira, dok ostale građevine padaju lako u zaborav, Ušmal je nešto sasvim drugo. Sve građevine podjednako oduzimaju dah i ušuškane su u gustoj šumi. Moguće je da se popnete na vrh Guvernerove palate i imate nestvaran panoramski pogled na čitav Ušmal i, naravno, Partuljkovu piramidu koja se grandiozno uzdiže iz džungle.


Meksiko: Cenote

Cenote – prirodno vodom oblikovane kraške vrtače, karakteristične za Meksiko, kao podzemni bazeni sa čistom svežom vodom i na Jukatanu ih ima na hiljade. Cenote su sveta mesta u kulturi Maja, gde su se prinosili darovi bogovima, a ponekad i žrtve. Majanski artefakti se čak i danas nalaze u dubinama nekih cenota. Pošto na Jukatanu nema reka, cenote su bile izvor vode za stanovništvo i zbog toga obožavane i poštovane kao sveta mesta.U državi Jukatan ima na hiljade i hiljade cenota, pa je potrebno da napravite izbor za sebe. Od najpoznatijih su je cenota Ik Kil, koja se nalazi pored Čičen Ice i stvarno je jedna od najlepših. U cenoti možete da se kupate, ali je pogled na ovu lepoticu najbolji odozgo, jer imate savršen pogled na azurno plavu vodu okruženu krečnjačkim stenama i puzavicama. Ulaznica je 80 pezosa po osobi, a čitava oblast je odlično uređena, sa parkovima, cvećem, restoranima i stazama kroz šumu.Druga cenota po popularnosti je Suytun, koja je već prava pećina, sa manjim otvorom na vrhu odakle se spušta snop svetlosti. Ova cenota je pravi hit na društvenim mrežama, jer se u sredini nalazi plato okružen vodom, a kad stanete na to mesto, na vas pada snop svetlosti sa vrha, pa izgledate kao blagosloveni. Ulaznica u cenotu je 120 pezosa po osobi.Dok boravite u Meksiku, možete da bukirate turu koja je posvećena samo obilasku cenota. Takođe možete lako da nabavite mapu cenota i samostalno krenete u obilaske i avanturu.


Merida

Merida je glavni grad države Jukatan, ali i kulturni i administrativni centar čitavog poluostrva. To je već pravi grad, koji ima svoj centar sa prelepo uređenim ulicama, našminkanim fasadama, sjajnom kolonijalnom arhitekturom, trgovima, restoranima i kafeima. Takođe ćete ovde da vidite i savremene zgrade, široke bulevare i luksuzne vile. A onda kada zalutate uskim ulicama, naći ćete se u pravom meksičkom predgrađu sa lokalnim pekarama i piljarama.Grad ima oko 800 hiljada stanovnika i potpuno je opušten i bezbedan. Stanovništvo je nasmejano i uvek spremno za neku fiestu. Svake nedelje se na trgovima organizuju trove, jukatekanske svirke, gde serenade i balade izvode trovaderosi. Ukoliko očekujete marijače, razočaraćete se, to je kultura Gvadalahare, na Jukatanu se uz akustične gitare sviraju srceparajuće romanse.

Merida je odlično mesto odakle možete da organizujete jednodnevne izlete i obilaske u okolne nacionalne parkove, arheološka nalazišta i cenote. Ukoliko ne želite da budete smešteni u gradu, možete da odaberetu neku od hacijendi oko Meride, gde ćete da se opustite u pravom autentičnom meksičkom ambijentu.U Meridi je sve 2 ili 3 puta jeftinije u odnosu na primorska mesta, pa ukoliko biste kupovali suvenire, tekile i maskale, ovde je pravo mesto.


Valjadolid (Valladolid) i Izamal

Valjadolid je sav šaren i veseo. Ovo je drugi po veličini kolonijalni grad u Jukatanu, nakon glavnog grada Meride. Fasade kuća i zgrada su različitih boja, između kojih su rasprostrte šarene zastavice, svuda su mali simpatični kafei, manufakture, radionice, suvenirnice. Gradićem dominira grandiozni manastir San Bernardino de Siena, okružen parkom i trgovima. U Valjadolidu je i poznata cenota Zaci, veliki centralni trg sa katedralom i mnogo palmi i nasmejanih lokalaca.Sa druge strane Izamal nije šaren već isključivo žut. Sve fasade su obojene u žuto i to je jedno od najboljih mesta na Jukatanu. Izamal je žut od davnina, jer je još u 11. veku bio mesto hodočašća kako bi se doneli darovi bogu Sunca, zato je boja fasada zlatno žuta. Fasade su obnovljene i osvežene 1993 godine, kada je u Izamalu gostovao papa Jovan Pavle II. Usred gradića nalazi se majanska piramida, a grad je poznat po najboljoj jukatekanskoj kuhinji. Ima samo par restorana, ali se ne zna gde je ukusnije i slasnije.Campeche – neopravdano zapostavljena lepotica

Država Campeche se nalazi na zapadnoj obali Jukatana, sa istoimenim glavnim gradom. Campeche tek u poslednje vreme dobija na popularnosti, a najveće atreakcije ovde su Calakmul rezervat prirode, sa istoimenim arheološkim nalazištem, koje je najveće poznato majansko nalazište na svetu. Rezervat prirode ima čak brojnu populaciju divljih mačaka, kao što su pume, jaguari, oceloti i margaji. Ovde možete da pronađete i interesantne majmune paukove, koatije, trapire i brojne papagaje. Grad Campeche je zbog očuvanosti svoje jedinstvene kolonijalne gradnje još 1999 godine stavljen na UNESCO-vu listu svetske kulturne baštine. Vremenska razlika je ista kao u državi Jukatan.
Meksiko (Kankun i Tulum) klima i vreme


Jukatan je destinacija na koju možete putovati u toku cele godine, osim što bi trebalo da preskočite septembar i oktobar zbog udar vetrova, kiša i mogućih uragana. Uragani nisu česti, ali zašto biste rizikovali, ukoliko ne morate. Bez obzira što je Jukatan tropska destinacija, ima izrazite razlike u temperaturi u toku godine, zimi oko 25 stepeni u toku dana, a na leto i preko 40 u nekim delovima.Temperaturne sezone

Jukatan ima tropsku klimu sa možemo reći 3 sezone:

 • Vlažna i sparna sezona od juna do oktobra, takozvana low season. U toku ove sezone bi trebalo izbeći septembar i oktobar, jer su najkišovitiji meseci, sa uvek mogućom pojavom uragana. Smeštaj je naravno u ovoj sezoni najpovoljniji.
 • Sveža i suva sezona od novembra do februara, najčešće zvana high season. Ovo je najpopularniji period za putovanje u Kankun, jer je vreme uglavnom stabilno sunčano, preko dana toplo oko 25-29 stepeni, a uveče se temperatura spušta do 20-17 stepeni, pa vam je čak potreban džemperić. Hoteli su podrazumeva se najskuplji u ovom periodu.


 • Topla i suva sezona od marta do maja, kada se dostižu najviše temperature u godini. Ovo povećanje temperature pre kišne sezone naročito je izraženo u zapadnom i južnom delu poluostrva, odnosno na obali koja gleda na Meksički zaliv, gde se nalaze gradovi poput Meride i Campeche, i u unutrašnjosti gde nalaze se ruševine Maja, dok se manje oseća na istočnoj obali s pogledom na Karipsko more, to jest u Kankunu i Rivijera Maji. Ovo je najbolji period za putovanje za sve ljubitelje toplog mora i pravog tropskog doživljaja.


Meksiko: Sezone morske trave

U poslednjih nekoliko godina Rivijera Maja se susreće sa povećanom količinom morske trave, koja počinje posebno da cveta i buja od maja, pa sve do kraja vlažne sezone, do oktobra meseca. Hotelijeri imaju običaj da kažu da 6 meseci imaju morsku travu, a 6 meseci ne. Ukoliko niste ljubitelj ovog prirodnog fenomena, onda je putovanje od novembra do aprila najbolji period za vas.Meksiko – Jukatan – Cenovne sezone

Jukatan ima posebne cenovne sezone, takođe tri kada dolazi do velikih promena u ceni smeštaja:

 • High season od novembra do aprila – sa porastom popularnosti destinacije kod putnika i sa stabilnijim vremenom bez padavina, rastu i cene smeštaja. U ovom periodu je hotelski smeštaj najskuplji, a vrhunac je naravno od 20 decembra do 10 januara, kada je sezona božićnih i novogodišnjih praznika. Ovo je period kada je i popunjenost hotela najveća, pa treba unapred rezervisati smeštaj. Cene su najviše u decembru i januaru, a najniže u aprilu i novembru.


 • Middle season od maja do jula – cene hotelskog smeštaja u ovom periodu su drastično niže u odnosu na zimski period. Popusti idu čak do 40 %. Ovo se podrazumeva, jer je vreme sve toplije i vlažnije, veće su mogućnosti za kišu, a u moru dolazi do povećanja morske trave.
 • Low season od avgusta do oktobra – ova tri meseca odlikuje obilna kiša, veoma sparno vreme i moguća pojava uragana, pa je razumljivo što je smeštaj najpovoljniji baš tada. Obično se putovanje u ovim mesecima ne preporučuje, ali ima uvek putnika koji žele baš tada, jer nema gužve, cene su odlične, a nepogode ipak retke.


Meksiko (Kankun i Tulum) u januaru

Poluostrvo Jukatan ima tropsku klimu i toplo vreme sa prilično konstantnim temperaturama tokom cele godine, mada je januar jedan od najhladnijih meseci u godini. Takođe je jedan od najsušnijih, sa minimalnim padavinama. Temperatura mora je oko 27 stepeni, tako da je kupanje prijatno svakako. Dnevna temperatura je maksimalnih 28 stepeni, a noću se spušta do nekih 18. Iako ste izbegli najtopliji deo godine, i dalje će vam trebati dosta kreme za sunčanje, zajedno s laganom odećom, poput šortsa, suknji, majica kratkih rukava i kupaćeg kostima. A za veče ponesite džemper ili bluze dugih rukava, jer je svežije, posebno pored mora. U unutrašnjosti poluostrva je toplije.Meksiko (Kankun i Tulum) u februaru

Ne postoji primetna promena temperature između januara i februara. Padavine su retke, a temperatura raste samo za stepen do 29 stepeni maksimalno. Biće dosta sunca i tople vode za kupanje, zbog čega je ovaj mesec još jedno veoma popularno vreme za turiste. Spakujte se kao i za januar, sa sve opremom za svežije večeri.Meksiko (Kankun i Tulum) u martu

Temperature se povećavaju s dolaskom marta. U toku dana je temperatura oko 30 stepeni. Ovaj mesec je čak i sušniji od februara, kiše skoro da nema. Mart je najpopularnije vreme za posetu, posebno u mestima kao što su Kankun i Tulum, koja obično privlače studente iz Amerike koji dolaze na zabavu tokom prolećne pauze. Sa temperaturom noću oko 22 stepena, malo je verovatno da vam treba odeća za hladne vremenske prilike, ali ako planirate da plovite uz obalu, možda bi bilo dobro nabaciti duksericu.Meksiko (Kankun i Tulum) u aprilu

April je najsušniji mesec na poluostrvu Jukatan, sa verovatnoćom da će da prsne par kapi u neka 3 dana. Vreme je primetno toplije, u toku dana se temperatura u hladu penje preko 32 stepena. Očekujte puno vrućine i beskrajnih sunčevih zraka, što znači da ćete morati pošteno da se natopite kremom za sunčanje i da se zaštitite šeširom sa širokim obodom takođe. Ponesite kratke pantalone, majice, lagane haljine, sandale i odeću za plažu bilo kada.Meksiko (Kankun i Tulum) u maju

Maj je uglavnom poslednji mesec sušne sezone, a vreme je definitivno  vruće, sa temperaturom u toku dana preko 33 stepena. Prosečno ima vrlo malo padavina, više beskrajnih sunčevih zraka, kao i tople večeri. Budući da toplota i vlaga sada postaju intenzivniji, ponesite dosta lagane odeće, po mogućstvu široke da se ne lepi za telo.Meksiko (Kankun i Tulum) u junu

Jun je prvi mesec vlažne sezione, kada su temperature visoke, sparno je i vlažno i veće su mogućnosti za kišu. Kad dođe kiša, obično je to veoma kratkotrajni pljusak i postoji verovatnoća da će taj pljusak da padne jednom u 5 dana. Vlažnost može biti jako intenzivna, čak 96 %, a ponekad čak i 100 %, zato budite spremni da se osećate vruće i lepljivo, bez obzira na to šta nosite ili ne nosite. Za ono što ne morate da brinete jeste da je more izuzetno toplo, kao i noći.


Meksiko 1

Meksiko (Kankun i Tulum) u julu

Julski dani na Jutanu su vreli, sparni, sunčani, sa ponekim osvežavajućim pljuskom. Temperature vazduha su više od 33 stepena u hladu, a noći oko 26 stepeni. More je veoma toplo, čak preko 30, tako da nećete mnogo da se rashladite. Ono što je olakšavajuća okolnost je što sa Karipskog mora neprestano duva vetar, koji je itekako dobrodošao u ovim vrelim danima.Meksiko (Kankun i Tulum) u avgustu

Avgust mesec je definitivno najtopliji u Meksiku i temperature su u toku dana preko 35 stepeni u hladu. Uveče se nećete nešto rashladiti, jer su čak i noću temperature oko 30 stepeni, a more je bukvalno vruće. U ovom mesecu ćete prosto da molite da padne kiša, koja je sada učestalija, ali ni ona nije olakšanje, već samo postaje sparnije. Avgust je vrlo popularan kod Amerikanaca za putovanje u Kankun, za vreme njihovih letnjih godišnjih odmora. Posebno avgust vole surferi, jer struje u moru postaju snažnije.Meksiko (Kankun i Tulum) u septembru

Vreme počinje polako da se hladi, mada neznatno, a visoke temperature su i dalje u proseku 33 stepena, a vlaga ostaje visoka. Ako planirate da posetite Meksiko ovog meseca, pazite na vremensku prognozu, jer je sada sezona uragana, a ujedno je i najkišniji mesec u godini. Kao što to često biva, kiša obično pada u kratkim, intenzivnim naletima, ali sa izrazito jakim vetrovima. Najbolja vest od svih je što su cene smeštaja najniže i skoro uopšte nema gužve.Meksiko (Kankun i Tulum) u oktobru

Temperatura u oktobru nastavlja da se snižava i sada je u toku dana oko 31 stepena. Nakon septembra ovaj mesec je najvlažniji u toku godine i još uvek je na snazi alarm za uragane. Kako se odmičemo na kraj meseca, tako je vreme stabilnije, ima više sunca i manje vetra. Struje u moru su jake u ovom periodu, kao i u avgustu i septembru, pa treba da budete pažljivi. U svakom slučaju, ukoliko možete da izbegnete ovaj mesec, izbegnite ga.Meksiko (Kankun i Tulum) u novembru

Novembar je kraj niske sezone i početak visoke, kada su padavine sve manje, vreme se stabilizuje, temperatura vazduha opada i manja je vlažnost. To je neka međusezona, kada su cene smeštaja veoma dobre, možete da očekujete neku kap kiše, toplo je, ali ne pretoplo, sparno, ali ne neizdržljivo. Maksimalna temperatura u toku dana je do 30 stepeni, a večeri mogu biti svežije oko 22 stepena.


Meksiko - Tulum

Meksiko (Kankun i Tulum) u decembru

Decembar je odličan mesec za puitovanje na Jukatan iz više razloga. Već smo ušli u suvu sezonu, padavine su minimalne, sunčano je i toplo u toku dana do 28, noću je temperatura oko 19 stepeni, pa ponesite džemper. Prva polovina decembra je idealna za putovanje, jer još uvek nema onih velikih gužvi pred novogodišnje praznike, cene smeštaja su pristojne, samo naravno više u odnosu na novembar.
MEKSIKO INFOGRAFIK
Meksiko: Predlozi šta obići

Kada putujete u ovaj deo Meksika, dobra organizacija je najvažnija ukoliko želite što više da vidite od istorijskih i prirodnih znamenitosti. U nastavku možete da vidite kratku listu najvećih atrakcija na Jukatanu, koja će vam pomoći oko planiranja vašeg puta u Meksiko.


Kankun

Meksiko: Arheološki lokaliteti

Za mnoge su majanske ruševine najveća atrakcija poluostrva Jukatan, čak i čitavog Meksika, sa svojim ogromnim piramidama i palatama i neverovatnim umetničkim i astronomskim karakteristikama i dostignućima. Malo posetilaca ima vremena da poseti svaku lokaciju u jednom putovanju; evo opisa najboljih majanskih arheoloških lokaliteta u svakoj regiji kako bismo vam pomogli da odlučite koje ćete obići odmah, a koje sačuvati za sledeći put.Čičen Ica – jedno od novih sedam svetskih čuda, na ovom mjestu se nalazi najpoznatija piramida na svetu, nakon egipatskih. Prosto nema turiste koji je boravio u ovom delu Meksika, a da nije posetio Čičen Icu. Na sat i po je udaljenosti od Kankuna, ulaz je 25 usd po osobi.Ek ’Balam – U blizini grada Valjadolid, Ek’ Balam ima jedan od najbolje sačuvanih završnih radova na svojim građevinama, koji se nazivaju stucco frieze i fenomenalni panoramski pogled sa glavne piramide. Ulaznica je 22 usd po osobi.

Ušmal – Ovo je možda najlepša majanska ostavština u ovom delu sveta, sa izrezbarenim i odlično sačuvanim palatama i masivnom piramidom sa zaobljenim uglovima. Ušmal je bila nekadašnja majanska prestonica i svoj vrhunac i sjaj je imala pre Čičen Ice. Ulaznica u Ušmal je 22 usd po osobi.Puuc ruta – ovom rutom koja se nalazi u blizini Ušmala možete da vidite još 4 arheološka nalazišta: Kabah, Labna, Sayil, Xlapak. Najbolje je da jedan dan izdvojite za ovaj deo opštine Juakatan i obiđete Ušmal i ostala mesta Puuk rute. U okolini su brojne hacijende i restorani, gde možete da predahnete uz lokalna majanska jela. Ulaznice u ove lokalitete su oko 2 dolara po osobi.

Edzna – nalazi se u opštini Campeche i veoma je neobično mesto sa 5 piramida u krugu, a sve su različitog oblika i veličina. Ulaznica je 3 usd po osobi.Calakmul – smešten u opštini Campeche, Calakmul je bio jedan od najmoćnijih gradova Maja u svoje vreme i tu možete videti najveću poznatu majansku piramidu na svetu, ušuškanu u tropskoj džungli. Lokalitet je smešten u rezervatu biosfere, gde možete da viditei majmune i šarene tropske ptice. Ulaznica je oko 15 usd po osobi.

Tulum – Uzdižući se na litici iznad tirkiznog Karipskom mora, razbacane građevine okružene cvetnim vrtovima, palmama i naseljene koatima mame turiste iz svih plažnih hotela da obiđu ovo nalazište.


tulum

El Rey – je najveći i najbolje očuvan lokalitet u samom Kankunu, duž hotelske zone, a dom je stotinama iguana – gotovo jednako zanimljivih za gledanje kao i sama građevina.

Coba – svojom drugom po visini piramidom na poluostrvu, Coba pruža odličan panoramski pogled na spektakularnu tropsku prirodu. Lokalitet je smešten u šumi u blizini nekoliko malih jezera, na 40 km od Tuluma. Ovo je jedna od retkih piramida na koju je dozvoljeno penjanje, i za samo 120 stepenika, bićete na vrhu sveta.San Grvasio – je majanska reševina na ostrvu Kozumel i služila je kao mesto hodočašća na stotine žena, jer je darivala plodnost, majčistvo i zdravlje ženskog tela.


Meksiko: Kolonijalni gradovi

Izamal je prelepi kolonijalni grad sa tradicionalnim zgradama i prelepim starim kućama, sve obojene u žuto i belo, što ceo grad izgleda kao filmski set i daje mu poseban i jedinstven šarm. Izamal je takođe poznat kao Žuti grad i grad Piramida zbog ostataka drevnih majanskih piramida u samom centru. Možete istražiti ovo čarobno šetajući se ili još bolje kočijom. U centru Izamala naći ćete „Convento de San Antonio de Padua“, ogroman franjevački manastir i jedan od najstarijih katoličkih manastira u Americi.

Izamal je bio važno versko središte Maja i danas možete posetiti ruševine četiri velike piramide koje gledaju na centar grada i posvećene su bogu Sunca, otuda žute fasade.Merida je puna kulture i tradicije. To je glavni grad i najveći grad u državi Jukatan i na poluostrvu Jukatan. Merida je moderan, kosmopolitski grad sa mnogim umetničkim galerijama, restoranima, muzejima, prodavnicama i buticima. Katedrala San Ildefonso na glavnom trgu jedna je od glavnih atrakcija u Meridi i najstarija katedrala na kontinentu.

Vredno je ostati u Meridi nekoliko dana, jer vam Merida pruža mnogo različitih mogućnosti za jednodnevne izlete da biste posetili čitav region. Vidite ružičaste flamingose u Celestunu ili ružičasta jezera Rio Lagartosu, obićite prelepe kolonijalne hacijende, popnite se na Ušmal piramide ili skočite u slatkovodne cenote. Na ovom području ima mnogo toga za videti i obići.


meksiko - merida

Valjadolid, mali grad u državi Jukatan, pleni svojim istorijskim šarmom i arhitektonskom lepotom. Definitivno je jedan od najlepših kolonijalnih gradova na Jukatanu. Smešten na sat i po vožnje od Rivijera Maje, savršeno je odredište za jednodnevni izlet. Iz Valjadolida imate savršenu priliku za kombinovanje majanskih ruševina Ek Balama i Čičen Ice sa mnogobrojnim cenotama. Valjadolid je poznat po svojim tihim uskim uličicama i živopisnim kolonijalnim fasadama.Campeche je glavni grad države Campeche na poluostrvu Jukatan i na UNESCO-voj je listi svetske kulturne baštnine. Osnovan je u 16.veku na obali Meksičkog zaliva i do dana današnjeg je sačuvao izgled i sistem utvrđenja kako bi se zaštitio od mora. Svaka kuća i zgrada odiše posebnim kolonijalnim šarmom i u posebnoj je boji. Ulice su kaldrmisane i glavni automobil koji svi vole je slavna buba. Grad odiše opuštenom atmosferom nekih prošlih vremena, nije krcat turistima, meštani su nasmejani i relaksirani.Meksiko: Prirodne lepote

Jutkatan je ravan, prekriven gustom niskom džunglom, bez reka, a glavni izvor vode su cenote, vrtače i podzemni slatkovodni bazeni. Smarta se da samo na Jukatanu ima preko 30 hiljada cenota, a mnoge su još uvek neistražene. U majanskoj kulturi cenote su bile sveta mesta u kojima su se izvodili rituali posvećeni bogu kiše i bogu podzemnog sveta. Nije strano da su se u cenote ubacivale ljudske žrtve kako bi se bogovi umilostivili.Danas su cenote popularne za fotografisanje, kupanje i prosto uživanje u ovom prirodnom fenomenu. Mi ovde naravno ne možemo da pokrijemo sve cenote koje postoje, ali ćemo vam dati tips & tricks koje su najpopularnije i najlepše.

Suytun Cenote – ovo je jedna od najboljih cenota za posetu na jednodnevnom izletu iz Kankuna. Sa savršenom okruglom podzemnom pećinom i platoom smeštenom usred bledo plave vode, ova cenota je mistična i slikovita. Ulaz u ovu cenotu je 7 usd po osobi.


meksiko cenote

Ik Kil Cenote – Većina turista koji posećuju istorijsku piramidu Čičen Ice takođe se zaustavljaju kod prelepe Ik Kil cenote koja je samo na nekoliko minuta vožnje od piramida. Okruženje Ik Kil cenote je prelepo sa širokim otvorom u nebo, stepeništem koji vodi do nje i bujnim lijanama koja se spuštaju od otvora do samog dna. Ulaz u ovu cenotu je oko 5 usd po osobi.Zaci Cenote – za razliku od većine cenota koje su van naseljenih mesta, Zaci se nalazi u skoro samom centru Valjadolida. Posetioci za samo 2 usd mogu prošetati oko ove cenote i uživati u bujnom zelenom okruženju, pre nego što isprobaju lokalnu majansku hranu u jednom od autentičnih restorana u Valjadolidu.Grand Cenote – nalazi se u blizini Tuluma. Poznata po fenomenalnom okruženju i kristalno čistoj plavoj vodi, Gran Cenote nije samo slikovit, već i odlično mesto za kupanje i snorkling. Ima dva mesta za kupanje koja su povezana pećinom. Birajte da li ćete da se divite vodi stojeći iznad cenote, možete da zaronite i budete u potpuno u zatvorenoj pećini, ili čak da otplivate do utočišta za kornjače. Ulaznica u ovu cenotu je oko 10 usd po osobi.Sac Actun Cenote – sa najvećim podzemnim pećinskim sistemom, Sac Actun cenota je savršena za kupanje i snorkling. Nalazi se u blizini Tuluma i sa ulaznicom automatski plaćate i vodiča i opremu za snorkeling, pa je ukupna cena oko 25 usd po osobi.


meksiko cenote

Pored cenota na Jukatanu možete da obiđete nacionalne parkove i rezervate biosfere, od kojih su najpoznatiji:

 • Rio Lagartos – rezervat biosfere sa mnoštvom vrsta ptica, ali je kod turista najpoznatiji deo sa ružičastim jezerima. Nalazi se na severu Jukatana, na sat i po vožnje od Valjadolida. Da bi se napravile najbolje fotografija, uzima se tura brodom koja je oko 80 usd po brodu u koji staje 6 osoba.
 • Celestun – nalazi se na zapadnoj obali Jukatana, izlazeći na Meksički zaliv. Od Meride se do Celestuna stiže za sat vremena. Celestun je poznat po flamingosima, pelikanima, mnogobrojnim vrstama čaplji i mangrovoj šumi. Na licu mesta se uzima tura brodom, a cena je oko 100 usd po brodu, za ukupno 6 osoba.


 • Sian Ka’an – nalazi se južno od Tuluma, na obali Karipskog mora. Na UNESCO-voj je listi svetske prirodne baštine i treća je po veličini zaštićena oblast u Meksiku. Ima čak 379 vrsta ptica, 115 vrsta sisara, 318 vrsta leptira, kao i 1048 različitih vrsta biljaka i drveća. Ovde možete da naiđete na majmune, krokodile, jaguare, pume i tukane. Tura brodom je oko 50 usd po brodu.
 • Calakmul – nalazi se u državi Campeche, duboko u džungli. Obuhvata 7200 kvadratnih kilometara i dom je velikoj populaciji divljih mačaka, kao što su oceloti, jaguari, pume i margiji. Takođe su ovde naseljene na desetine vrsta papagaja, stotine vrste ptica i na hiljade vrsta biljaka. Usred rezervata se nalazi majanska istoimena ruševina, sa najvećom poznatom piramidom. Ulaz je 5 usd po osobi.


Meksiko: Avanturistički parkovi

Meksiko je poznat po zabavi i beskrajnim fiestama, ali ako želite avanturu, prirodu i zabavu, onda je to najpoznatiji i javeći avanturistički park Xcaret (Škaret) koji se nalazi između Tuluma i Plaje Del Karmen. Xcaret je ogroman mega zabavni projekat na obali Karipskog mora, sa preko 40 atrakcija za zabavu i avanturu. Od prirodnih, preko istorijskih, do pravih rolerkostera.


xcaret

Vodene aktivnosti uključuju istraživanje podzemnih reka, plovidba rekom Rio del Paraiso i odmaranje na plaži i u cenotama.

Istražite ogroman koralni greben, morskih kornjača, lagunu Manatee, pećinu šišmiša, paviljon leptira, utočište jelena i ostrvo jaguara. Čućete kako majmuni zavijaju na Ostrvu majmuna i istražite gajenje gljiva na farmi gljiva. Ili posetite Posetićete muzej orhideja da biste otkrili majske orhideje u punom sjaju.Lutajte stazom kroz tropsku džunglu i videćete Regionalnu farmu za uzgoj divljih životinja. Videćete rotirajući svetionik sa panoramskim pogledom na park. Doživite kulturne performanse i pogledajte arheološka nalazišta. Posetićete meksičko groblje i selo Maja.

Otkrijte kolonijalnu istoriju u kapeli Svetog Franje Asiškog i narodnu umetnost u hacijendi.


meksiko xcaret

Vozite se zip lajnom, kvadovima i u luna parkovima.

Ulaznice za Xcaret park nisu jeftine. Kreću se od 100 usd po osobi za određenje delove parka. Celodnevna ulaznica za sve delove je oko 250 usd po osobi. Zbog ovoga su gosti hotela Xcaret Mexico 5* u prednosti, jer su im svi parkovi dostupni u toku celog boravka u hotelu.


Kako otići


Putnici biraju najčešće dve opcije za putovanje u ovaj deo Meksika. Prva opcija je rezervacija avio karte, transfera i smeštaja u nekom od hotela na Rivijera Maji ili u Kankunu, pa odatle uzimaju jedan ili više izleta kako bi obišli najveće znamenitosti. Druga opcija podrazumeva naravno avio kartu do Kankuna, ali i smeštaj u nekoliko hotela po Jukatanu i rent-a-car, i na taj način obilaze sve znamenitosti i imaju potpunu slobodu u upravljanju svojim vremenom.Rentiranje automobila je možda i najbolja varijanta ukoliko ste vozač. Putevi su dobri i uglavnom pusti, gorivo je povoljno, svuda ima parkinga po gradovima i pored znamenitosti, a navigacija radi odlično. Meksikanci su veoma pažljivi vozači i poštuju pravila, takođe su i veoma uviđavni i vrlo retko koriste sirenu.


Meksiko: Avio karte

Sve više avio kompanija uspostavlja let ka Kankunu, pa nam ova destinacija postaje sve bliža i jednostavnija za putovanje. Svi avioni su svakako sa presedanjem, najčešće jednim ili sa dva, a od najboljih opcija za putovanje u Kankun, to su:


meksiko iz vazduha

Turkish Airlines, sa presedanjem u Istanbulu – najnoviji let koji je ova kompanija uspostavila i koja prevozi svojim najnovijim Boingom 787 Dreamliner. Ukoliko niste videli Istanbul ili imate želju ponovo da ga posetite, možda je Turskish opcija najbolja za vas, jer u odlasku ima dnevno čekanje u ovom gradu od oko 8 sati, možete lagano da odete do centra u jednom od novouspostavljenjih autobuskih linija koje kreću sa novog Istanbulskog aerodroma i za pola sata i samo 3 € možete da se divite istoriji i kulturi ove nekadašnje prestonice Rimskog carstva. U odlasku avion prvo sleće u Meksiko Siti, gde izlaze putnici kojima je ovaj grad krajnja destinacija, dok vi ostajete u avionu i čekate polatenje za Kankun. U povratku je sve brže i u Istanbulu ima samo 2 sata čekanja na avion za Beograd. Cena karte je oko 770€ sa svim taksama.Condor sa presedanjem u Frankfurtu – ovo je jedna low cost varijanta koja je odlična za one kojima samo prevozno sredstvo nije bitno. U avionu se doplaćuje zabava (filmovi, slušalice, igrice), kao i konkretna hrana i piće. Neke osnovne namirnice su vam dostupne, kao što je sendvič i voda. Condor je takođe odličan što se tiče presedanja, jer je čekanje u Frankfurtu u odlasku kratko, dok u povratku već imate vremena da skoknete do centra i popijete kafu na glavnom gradskom trgu. Cena karte se kreće od 740€ sa svim taksama.


meksiko čičen ica

Air France sa presedanjem u Parizu – nakon Turkish Airlines-a ovo je druga po popularnosti avio kompanija koja ima redovne letove za Kankun već godinama. Čekanje u Parizu je sasvim dovoljno da stignete do narednog izlaza i malo odmorite. Cena karte do Kankuna se kreće od 715€ sa svim taksama.Swiss Airlines i Edelweiss Air sa presedanjem u Cirihu – iz Beograda do Ciriha se putuje Swiss-om, dok prekookenaski let obavlja low cost kompanija Edelweiss. Na dužem letu se hrana i piće dobijaju uz doplatu, kao i zabava. Najveći adut ovog leta je trajanje putovanja, definitivno je najkraće, sa čekanjem u Cirihu samo sat i po. Cena avio karte se kreće od 1.185€ sa svim taksama.


Meksiko: Transferi

Transfere za vaš smeštaj na obali Karipskog mora možete unapred rezervisati u agenciji. Cene variraju od tipa transfera i od udaljenosti hotela od aerodroma. Najpovoljniji su transferi minibusom do hotela u Kankunu, oko 10 € po osobi i to povratni. Pošto je Tulum najudaljenije mesto od aerodroma, transferi do tog mesta su najskuplji, oko 40 € po osobi minibusom.Ukoliko biste više voleli prevoz privatnim automobilom, može i to unapred da se rezerviše i čekaće vas osoba na aerodromu sa vašim imenom na tabli.

Po Jukatanu možete da se krećete rent-a-carom, autobusima ili taksijem. Najkomforniji način putovanja je iznajmljeni automobil, ali ako niste vozač ili ne volite da vozite po nepoznatim terenima, znajte da je autobuski prevoz odlično organizovan na Jukatanu i Rivijera Maji. Čak sve karte možete kupiti online i da imate pripremljen svoj itinerer.Meksiko (Kankun i Tulum) – Hotelski smeštaj

Na Jukatanu hotelskog smeštaja ima u izobilju i ukoliko ste za neku kružnu turu po poluostrvu, imaćete prilike da boravite u različitim tipovima smeštaja od velikih all inclusive rizortova, preko tipičnih gradskih hotela, do hacijendi i šarmantnih boutique hotela. Takođe je veoma učestalo kod mnogih hotela da su samo za odrasle, pa ako putujete sa porodicom, unapred se raspitajte koji bi hotel bio idealan za sve članove vaše družine i one najmlađe.


meksiko plaža

All-inclusive hoteli – ima ih mnogo i raspoređeni su duž karipske obale u Kankunu i Rivijera Maji. Uglavnom su to veliki rizorti, sa nekoliko smeštajnih zgrada, više restorana i barova, sa mnogo sadržaja za razonodu i zabavu. U samom gradu Kankunu su to više zgrade, jer je sam Kankun urban i nema mnogo mesta da se rizorti „rašire“. Posebno dobro locirani su hoteli na plaži Maroma i u Plajakaru.Od hotelskih lanaca koji imaju all inclusive uslugu treba definitivno spomenuti nekoliko koji imaju odličnu pozicioniranost po Rivijeri. To su pre svega Iberostar, Sandos i Secrets.

Boutique hoteli – pre svega su zastupljeni u Tulumu. Tulum je kao univerzum za sebe. Ima neku draž u svim tim neobičnim eco-friendly arhitektonskim rešenjima za svoje hotele. Takođe su ovo vrlo luksuzni hoteli i usluga u njima je noćenje sa doručkom. Možda biste se iznenadili cenama ovih hotela, još kada uporedite sa nekim od all-inclusive rizortova, ali ovo su veoma ekskluzivni, elegantni i upscale hoteli, koji za razliku od all-inclusive opcija nude svakom gostu jedinstveno iskustvo, na gosta usmereno i prilagođeno njegovim zahtevima i željama.


meksiko plaža

Najpoznatiji boutique hoteli u Tulumu, koji oduzimaju dah svojom lepotom su Jashita 5*, Azulik 5*, Be Tulum 5* i Nomade 4*. Van Tuluma najpoznatiji lanac luksuznih boutique hotela na Jukatanu je Coqui Coqui.Gradski hoteli i pansioni – oni se pre svega nalaze u Meridi, Valjadolidu, Izamalu i u Kankunu. Tako je, pored all inclusive rizortova, u Kankunu ima veliki broj gradskih hotela gde je usluga noćenje sa doručkom. Oni se pre svega nalaze u centralnom Kankunu i na samom početku hotelske zone, gde se nalazi veliki broj restorana i klubova. Takav je recimo hotel Aloft 4*.


Meksiko

Simpatičnih malih hotela i pansiona naći ćete u unutrašnjosti poluostrva, najčešće u kolonijalnim kućama i zgradama. Oni imaju poseban šarm, a vlasnici potpuno neposredan odnos sa gostima.

Hacijende – ovo je već posebno autentično iskustvo gde ćete zaista imati osećaj da ste u Meksiku, a ne na bilo kojoj drugoj tropskoj destinaciji koja ima all-inclusive. Hacijende su nekadašnja imanja veleposednika, koja su preuređena u manje ili više luksuzne lodževe i hotele. Usluga u njima je noćenje sa doručkom i one nisu u gradovima, već uglavnom udaljene od naseljenih mesta, ušuškane u džunglama i prirodi. Najveći broj hacijendi se nalazi u okolini arheoloških nalazišta, posebno Čičen Ice i Ušmala.Najbolji doživljaj Meksika ćete imati ukoliko boravite nekoliko noći u svakom od ovih tipova hotela i na taj način obiđete celo poluostrvo i sve najveće znamenitosti. To možete učiniti lako i jednostavno, bilo da putujete iznajmljenim automobilom ili autobusom.


Azulik Tulum

Najpopularnija opcija za smeštaj je naravno all-inclusive rizort, a izbor hotela koji su za preporuku po svojoj pozicioniranosti možete pronaći ovde.


Meksiko (Kankun i Tulum)Kako rezervisati

Putovanja u Meksiko su individualna, što znači da vi birate period putovanja, određujete budžet i upuštate se sami u avanturu da pronađete avio karte i smeštaj ili se prepuštate profesionalcima da vam pomognu i učine to umesto vas.


Meksiko 3

Turističke agencije – Olakšaćete sebi veliki posao čim kontaktirate agenciju. Dovoljno je da kažete agentima kada biste putovali, koliko dana biste ostali na destinaciji, koliko osoba putuje, da li ste fleksibilni sa datumima, koliki je planirani budžet za putovanje – i dobićete odmah preliminarnu ponudu od agenta, jer oni tačno znaju na osnovu vaših kriterijumima šta je to najbolje što možete dobiti u tom trenutku. Svakako ćete dobiti i zvaničnu ponudu, sa svim detaljima:

 • Predlog avio karata najpovoljnijih za taj period, sa ukupnim vremenom putovanja po pravcu i izraženim cenama sa svim taksama.
 • Predlog za smeštaj u nekoliko hotela koji se uklapaju u vaš budžet. Cene su sa izraženim tipom usluge i vrstom smeštajne jedinice. Cena hotela sadrži ukupnu cenu smeštaja, svih taksi rezervacije i ekološke takse.
 • Predlog transfera do vašeg hotela, sa cenama.
 • Dodatne napomene ukoliko je akcija u pitanju ili specifičnost određenog hotela.
 • Sabiranjem cene avio karte, transfera i smeštaja dobijate ukupnu cenu putovanja po osobi, bez dodatnih troškova. Kada donesete odluku koji hotel želite i koju avio kompaniju, agencija vam odmah izdaje avio karte i bukira smeštaj. Avio karte plaćate u celosti, a smeštaj 10 – 40 % od cene, a ostatak 20 dana pre puta. Nekoliko dana pre putovanja dobijate elektronske vaučere za transfer i smeštaj, koji odštampate i nosite sa sobom.

Meksiko 2

 • Kada krenete na aerodrom, nosite dokumentaciju sa sobom – pasoše, elektronsku avio kartu i vaučere. Na aerodromu dobijate boarding pass. To su karte za ukrcavanje na avion. Jednu do grada u kojem presedate, a drugu od mesta presedanja do Kankuna.
 • U avionu će vam dati imigracioni listić koji treba da popunite podacima iz pasoša. Na aeodromu će vam taj list pečatirati i sačuvajte ga za izlazak iz zemlje.
 • Nakon sletanja i prolaska kroz pasošku kontrolu, preuzimate prtljag. Na dolaznom terminalu ćete videti šaltere sa nazivom različitih agencija za transport. Pronađite naziv sa vašeg vaučera za transfer i oni će vas odvesti do vozila. Ukoliko ste rezervisali automobil, takođe ćete na aerodromu naći agenciju koja će vam uručiti vozilo sa svim potrebnim dokumentima.
 • Nakon dolaska u hotel, smeštate se u sobu i uživanje može da počne.
 • Dan pre povratka ćete kontaktirati agenciju za transfer sa recepcije i potvrdićete transfer nazad.

Tulum

Samostalna rezervacija – danas je moguće napraviti rezervacije online i da sami sebi „završite posao“. Potrebno je više kopanja i računanja digitronom kako biste došli do konačne cifre koliko ćete platiti ukupno putovanje. Zahteva ozbiljno vreme i posvećenost ukoliko ne poznajete Jukatan i sve karakteristike karipske obale.


Meksiko

Svakako krenite od pretraživanja avio karata na online pretraživačima i na sajtovima avio kompanija. Kada pronađete najbolju kartu za vas, vreme je da krenete na pretragu hotela. Postoje brojni online sajtovi gde možete da rezervišete smeštaj. Smeštaj plaćate online karticom ukoliko je rezervacija preko sistema na internetu, ili bankarskim transferom ako radite direktno sa hotelom.

Kada rezervišete smeštaj online, potrebno je da dalje koordinirate sa hotelom u vezi transfera, ili prosto uzmete taksi na aerodormu.Agenti za putovanja bi vam svakako prekratili vreme u pretrazi, a za hotele biste dobili bolju cenu, jer agencije prave zakupe „na veliko“ unapred i dobijaju od hotela jako povoljne opcije. Ne samo to, obala Jukatana je vrlo specifična i agenti tačno znaju koji je hotel najbolje lociran i zbog čega je Tulum možda bolji od Plaje Del Karmen, ili zašto bi baš u Kankunu trebalo da budete smešteni. Ukoliko želite da vidite što više od istorije i kulture, iskustvo agenta je nezamenjivo u tome i smernice koje će vam dati su neprocenjive.


Meksiko – cene aranžmana


Na Jukanatu ima toliko mogućnosti i uslova za uživanje, istraživanje, razgledanje i iskušavanje svakojakih avantura, da od vas zavisi koliko ćete potrošiti na destinaciji – od 0 € ukoliko ćete sve vreme biti u hotelu na All-inclusive usluzi, gde ćete maksimalno uživati u tirkiznim lagunama, ispijajući slasne koktele, ušuškani i relaksirani; do hiljada i hiljada evra ukoliko ste tip za ekskluzivne privatne ture i avanture. Cene hrane i pića u hotelima zavise od politike samog hotela. Što je hotel veće kategorizacije, to su cene više. U hotelima su cene prilagođene Amrikancima, dakle znatno više od očekivanog.


meksiko hrana

Najniža cena aranžmana za Kankun sa avio kartom, transferom i svim taksama može za 7 noćenja u hotelu od 4* na bazi doručka može da vas košta manje oko 1150 € ukoliko ugrabite povoljnu avio kartu. Najpovoljniji all inclusive aranžman se kreće od oko 1300 € po osobi za 7 noćenja. Ukoliko biste da istražujete Jukatan i boravite u unutrašnjosti poluostrva, treba vam boravak od bar 10 dana i cene će da variraju od tipa hotela koje biste rezervisali.Meksiko – primeri cena aranžmana

Kankun

Hilton Mar Caribe 5*

Cene se razlikuju po mesecima.
Odaberite mesec da saznate više.

APR

MAJ

OKT

NOV

2.085 €

Cena PO OSOBI uključuje:

 • Avio kartu sa taksama
 • 7 noćenja / 9 dana * za više noćenja pošaljite nam upit
 • Tip usluge: 7 x All Inclusive
  (doručak, ručak, večera i određena alkoholna i bezalkoholna pića)
 • Transfer

Dopunite boravak turom po Jukatanu:

Preuzmi program

〈klikni za detalje〉
Napomena:

* Primeri aranžmana su na 7 noći. Možete rezervisati aranžman sa više noći/dana.
Vi birate datum putovanja, nisu grupe sa fiksnim datumom polaska i vodičem.

Kankun

JW Marriott 5*

Cene se razlikuju po mesecima.
Odaberite mesec da saznate više.

APR

MAJ

OKT

NOV

1.999 €

Cena PO OSOBI uključuje:

 • Avio kartu sa taksama
 • 7 noćenja / 9 dana* za više noćenja pošaljite nam upit
 • Tip usluge:7 X Doručak
  * Polupansion moguć uz doplatu
 • Transfer

Dopunite boravak turom po Jukatanu:

Preuzmi program

〈klikni za detalje〉
Napomena:

* Primeri aranžmana su na 7 noći. Možete rezervisati aranžman sa više noći/dana.
Vi birate datum putovanja, nisu grupe sa fiksnim datumom polaska i vodičem.

Kankun

Secrets The Vine 5*

Cene se razlikuju po mesecima.
Odaberite mesec da saznate više.

APR

MAJ

OKT

NOV

2.085 €

Cena PO OSOBI uključuje:

 • Avio kartu sa taksama
 • 7 noćenja / 9 dana* za više noćenja pošaljite nam upit
 • Tip usluge:7 x All Inclusive
  (doručak, ručak, večera i određena alkoholna i bezalkoholna pića)
 • Transfer

Dopunite boravak turom po Jukatanu:

Preuzmi program

〈klikni za detalje〉
Napomena:

* Primeri aranžmana su na 7 noći. Možete rezervisati aranžman sa više noći/dana.
Vi birate datum putovanja, nisu grupe sa fiksnim datumom polaska i vodičem.Kompletnu ponudu hotela pogledajte ovde.

Vanpansionska potrošnja na Jukatanu je prilično skupa ukoliko uporedimo Meksiko sa recimo Azijom. Cene na obali Karipskog mora su najviše, dok je u Meridi i ostalim gradićima u unutrašnjosti povoljnije.

Kako biste znali da se organizujete i koliko novca da ponesete u Meksiko, evo nekih okvirnih cena van hotela koje možete očekivati na ovoj jedinstvenoj destinaciji:

 • Rent-a-car sa uključenim Kasko osiguranjem – od 35 € na dan
 • Gorivo – oko 1 usd po litri
 • Obrok u restoranu – oko 10 usd u unutrašnjosti, oko 25 usd na obali mora
 • Piće u baru van hotela – od 2 usd za gazirana pića, lokalno pivo od 3 usd, kokteli oko 10 usd, vino oko 5 usd. U hotelima su cene više.
 • Taksi – start je oko 3 usd, 1 km je oko 2 usd.
 • Flaša vina u restoranu – od 50 usd u lokalnim restoranima, od 100 usd u hotelima.
 • Suveniri – od 5 usd za magnet
 • Ulaznica u Čičen Icu – 25 usd
 • Ulaznica u Ušmal – 22 usd
 • Ulaznica u arheološko nalazište Tulum – 4 usd
 • Ulaznice u cenote – od 2 do 25 usd
 • Vožnja brodom u nacionalnom parku Celestun (flamingosi) – 80 usd po brodu za šest osoba
 • Vožnja brodom u Rio Lagartos (pink jezera) – 65 usd po brodu za šest osoba
 • Parking u gradovima i kod arheoloških nalazišta – od 2 do 10 usd.
 • Izlet iz hotela na plaži do Čičen Ice, uz obilazak Valjadolida i jedne cenote – od 65 do 150 usd po osobi.

meksiko cene

Ako sumiramo sve troškove, Meksiko nije najpovoljnija destinacija, ali vredi svaki dinar da biste upoznali prelatinsku istoriju i kulturu ovog jedinstvenog naroda.


Meksiko (Kankun i Tulum) medeni mesec


Poluostrvo Jukatan je možda idealna destinacija za medeni mesec jer zadovoljava skoro sve zahteve i očekivanja putnika. Ovde se nalazi savršen spoj istorije, kulture, mistike, zabave i plaže – od bujnih skrivenih džungli i ruševina Maja, do prelepih plaža i opuštenih ostrva.


Kankun

Ovaj deo sveta je najpopularnija honeymoon destinacija kod Amerikanaca, a posebno kod svih onih koji žele obnovu zaveta ili simbolična venčanja. Skoro svaki hotel na plaži ima svoj tim za koordinaciju svadbenih ceremonija, koji su prilično zauzeti, jer su ovi događaji skoro svakodnevni u rizortima.

Mladenci u hotelima dobiju uvek specijalan tretman od hotelijera, kao što je flaša vina, kolači, voće, romantična večera ili masaža u paru. Naravno, to zavisi od politike svakog hotela, i najčešće će dobiti upgrade sobe, u zavisnosti od raspoloživosti. Posebnih popusta nema, jer to nije strategija meksičkih hotela, ali posebna pažnja i pokloni nisu zanemarljivi.Poseban doživljaj za mladence je boravak od nekoliko dana u nekoj od prelepih hacijendi u okolini majanskih arheoloških nalazišta, gde mogu da steknu autentično iskustvo kolonijalnog Meksika, ušuškani u jukatekanskoj džungli. Nakon tog doživljaja, prelazak u neki od all-inclusive rizortova na obali Karipskog mora upotpuniće hedonistički medeni mesec uz gurmet hranu i pića.


MeksikoCOVID 19 UPDATE:

Od juna 2020. godine Meksiko je počeo da prima turiste iz celog sveta.

PREDNOSTI PUTOVANJA U MEKSIKO:

 • U Meksiku je oko 50% stanovništva primilo kompletnu dozu vakcine.
 • Na raspolaganju su vam redovne linije Turkish Airlines, Air France, Air Serbia / Condor, Swiss Airlines, Lufthansa / Edelweiss iz Beograda, a našim građanima je dozvoljeno da presedaju na aerodromima u Istanbulu, Parizu, Frankfurtu, Cirihu.

USLOVI ZA PUTOVANJE U MEKSIKO:

 • Nije potreban negativan test.
 • Putnik treba da ima važeće putno osiguranje koje pokriva COVID 19.

Svi hoteli koji su otvoreni i primaju goste ispunjavaju higijenske uslove prevencije COVID 19. Određeni sadržaji mogu biti nedostupni ili da budu ponuđeni u smanjenom obimu, kao što su spa tretmani, teretane, bazeni, klubovi za decu i slično. Takođe, neki izleti mogu biti otkazani.


Pred nama je sezona putovanja u Meksiko 2024. godine. Krenite u avanturu drevnim majanskim stazama, a za kraj uronite u tirkizno Karipsko more. Ili neki noćni klub, na vama je. Uvek aktuelne ponude za Meksiko možete naći OVDE.

Logo Travel Boutique

Molerova 3, I sprat, 11000 Beograd |
Tel: +381 11 344 00 44 |
E-mail: office@travelboutique.rs
Copyright ©2020. Travel Boutique |
Sva prava zadržana.