Kompletan vodič za putovanje na Bali 2024

08.04.2020

Autor: Travel Boutique tim


✓ Mapa, regije – gde i šta?
✓ Klima
✓ Sezone na Baliju

✓ Kako otići na Bali?
✓ Infografik
✓ Cene
✓ Izleti, šta videti?
✓ Medeni mesec na Baliju

Bali je mnogo više od tropske destinacije. Talasi, surfovanje, džungle, pirinčana polja, šarenolikost ljudi, hiljade hramova, rituali, ceremonije, joga, meditacija, najukusnija hrana, cveće, palme, fenomenalni boutique hoteli usred tropske šume, vickasti majmuni i milioni meštana i turista – i sve to na relativno malom ostrvu na krajnjem jugoistoku Azije.

Putovanje na Bali je jedna vrsta hodočašća, svako doživljava taj „put“ na svoj način. Neki će se vratiti razočarani, jer plaže nisu najlepše na svetu ili je velika gužva gde god da krenu. Drugi će biti potpuno očarani lepotom drevnih džungli i zaneseni energijom kojom ostrvo odiše. Ali jedno je sigurno – i jedni i drugi imaju potrebu da se vrate na Bali. Bogata i raznovrsna kultura Balija je vidljiva na svim nivoima, od rasutih cvetnih latica koje se nalaze svuda, do procesija šareno obučenih lokalaca, koji zatvaraju glavne puteve dok marširaju u jednom od bezbrojnih verskih ceremonija. Skoro sve na Baliju ima duhovno značenje.

Sa druge strane, Bali nudi noćne klubove, žurke na plaži, hipsterske kafiće, instagram savršene pabove, ludi noćni provod i šoping za poželeti. Zapravo sve što biste želeli, možete da nađete na Baliju. Olakšavajuća okolnost za nas je to što je Bali tako podeljen na regije da nam olakšava odabir idealne lokacije za naše putovanje, bitno je samo da znate zbog čega putujete na ovaj kraj sveta.

Ukoliko ste oduvek želeli, maštali ili već odlučili da putujete na Bali, ovde ćete pronaći sve informacije koje su vam potrebne za nezaboravan odmor. Ovo je kompletan vodič za putovanje na Bali.


Bali osnovne informacije

Lokacija – Bali se nalazi u indonežanskom arhipelagu, na krajnjem jugoistoku Azije, ispod ekvatora.

Geografija – Veličine 5.780 metara kvadratnih, sa ukupnim brojem stanovnika preko 4 miliona, Bali je jedno od najgušće naseljenih ostrva Indonezije. Stanovništvo se bavi pretežno poljoprivredom i turizmom.

Glavni grad – prestonica Balija je Denpasar, koji se toliko razvio poslednjih decenija, da se spojio sa letovalištima na zapadu ostrva, Kutom i Seminjakom.

Stanovništvo – Bali ima preko 4 miliona stanovnika, najgušće naseljena oblast oko glavnog grada. Većinsko stanovništvo su Balinežani, koji pripadaju austronezijskim narodima i etnički se razlikuju od ostalih naroda Indonezije.

INFOGRAFIK:

Jezik – zvaničan jezik na Baliju je indonežanski, dok skoro svi Balinežani govore balinežanskim jezikom, koji pripada malajsko-polinezijskoj grupi jezika. U turističkim zonama većina stanovništva govori i razume engleski.

Religija – oko 90% stanovništva na Baliju je hindu vere, koja potiče sa Jave i za razliku od indijskog hinduizma, na Baliju je hindu mešavina budizma, šivaizma i posebnih kulturnih i tradicionalnih običaja samih Balinežana.

Valuta – osnovna valuta na Baliju je indonežanska rupija, u kojoj se sve plaća. Za 1 € dobija se oko 15000 rupija, a novac se menja u menjačnicama širom Balija i bankama. Takođe ćete u svim većim mestima naći ATM mašine gde sa vaše kartice možete podići novac u rupijima.

Transport – turisti se po Baliju kreću najčešće taksijem ili unajmljivanjem vozača na dan. „Driver for a day“ košta oko 45 € dnevno i na raspolaganju je turistima 8 do 10 sati. U cenu je uračunato gorivo, transport i nasmejani vozač koji će vam pričati o istoriji i običajima Balija. Ulaznice u kulturno-istorijska zdanja plaćate na licu mesta. Takođe popularno kod turista je unajmljivanje motocikala, budući da su motocikli najčešći vid prevoza meštana. Cena motocikla za nedelju dana je oko 15 €. Takođe je sve popularniji vid transporta na Baliju motor taksi, jer brzo i lako stignete do svog odredišta i povoljnije je od standardnog taksija.

Smeštaj i usluga – na Baliju ima preko 2 hiljade hotela i pansiona u velikom rasponu cena. Osnovna usluga u hotelima je noćenje sa doručkom, dok pojedini nude opciju za uplatu polupansiona. Budući da je vanpansionska potrošnja povoljna, većina putnika bira noćenje sa doručkom.

Viza – za građane Srbije ulazak u Indoneziju je slobodan za boravak do 30 dana.

Cene – Bali spada u „jeftinije“ destinacije, tačnije na samom Baliju možete jesti, piti i uživati sa skromnim budžetom. Naravno, sve zavisi gde ste smešteni, kakve su vaše preferencije što se hrane i pića tiče. Najskuplja oblast Balija je Nusa Dua, budući da je stvorena za hotele od 5* i luksuzniji odmor, ali se pod najskuplje podrazumevaju cene kao u Beogradu. Pri kupovini van hotela, restorana i prehrambenih prodavnica se svakako cenkate.

Hrana i piće – pored lokalne kuhinje, većina boljih hotela i restorana ima u ponudi internacionalnu kuhinju. Od lokalnih specijaliteta obavezno probati: mie goreng (nudle sa povrćem i mesom), nasi goreng (pirinač sa povrćem i mesom), babi guling (sporo pečeno prase), sate (grilovano meso na ražnjićima u sosu od kikirikija), betutu (sporo pečeno pile sa začinima i povrćem u bananinom listu). Od pića tu je naravno nezaobilazno lokalno pivo Bintang i pirinčana vina Arak (belo) i Brem (crveno). Za blažu nealkoholnu varijantu tu je Loloh – zdrav herbalni napitak, svež kokos i razni sveže ceđeni sokovi.

Zdravlje i bezbednost – za putovanje u Indoneziju nisu potrebne vakcine. Indonezija spada u prilično bezbedne destinacije, koje se ne razlikuju mnogo od evropskih gradova. Svakako vodite računa o svom ponašanju kao i kod kuće i bićete bezbrižni. Izbegavajte svakakvu uličnu hranu, da ne biste dobili „Bali belly“, intenzivne stomačne probleme. Hrana u hotelima i restoranima je bezbedna.


Bali mapa, regije – gde i šta?

Bali je ostrvo koje pripada državi Indoneziji, na krajnjem jugoistoku Indijskog okeana, na samoj granici sa Pacifikom. Sa zapadne strane Bali se graniči sa ostrvom Java, a sa istočne sa Lombokom. Bali je samo jedno od više od 17 hiljada ostrva indonežanskog arhipelaga. Ostrvo je dom za oko 4 miliona ljudi, prostire se oko 145 km od istoka prema zapadu i 80 kilometara od juga ka severu. Na Baliju se održala hindu religija i kultura i nakon prodora islama u Indoneziju. Čak i sada sa masovnim turizmom, istorijske relikvije su ostale netaknute i fasciniraju sve posetioce svojom veličanstvenošću.

Reč „raj“ je razumljivo korišćena na Baliju. Prijateljski, gostoljubivi ljudi, veličanstveno vizuelna i duhovna kultura i plaže sa odličnim surfovanjem i ronjenjem učinile su Bali vrhunskom turističkom atrakcijom Indonezije. Osamdeset procenata međunarodnih posetilaca Indonezije ne idu nigde drugo nego na Bali.

Tako da imamo relativno malo ostrvo sa već prilično velikom populacijom od 4 miliona, dodajte tome još par miliona turista koji su stalno tu i jasno vam je da je na Baliju velika gužva.

Bali ima mnogo uskih ulica i saobraćajne gužve su uobičajene u Baliju tokom cele godine, posebno Kuta, Legian i oblast Seminjak, centralni grad Denpasar. Ulice u ovim delovima Balija su uglavnom jednosmerne i brže ćete stići do odredišta pešaka ili motorima nego automobilom.

Bali se deli na 5 regiona koji su nazvani prema stranama sveta: Južni Bali, Centralni Bali, Istočni Bali, Severni Bali i Zapadni Bali.

Skoro sve turističke atrakcije se nalaze u Južnom i Centralnom Baliju, takođe su ovo i najrazvijeniji delovi ostrva, od infrastrukture, brojnih hotela, restorana i marketa. Sa druge strane tu su i najveće gužve, a što krenete dalje od ovih regija, ulazite u opušteni, pitomi deo Balija, gde lokalci obrađuju zemlju i gde možete potpuno da se izolujete.


Južni Bali

Južni Bali je najpopularnija regija Balija. Ovde se nalazi glavni grad Denpasar, međunarodni aerodrom, sva najpoznatija letovališta i najviše hotelskog smeštaja. Takođe je ovo regija velikog kontrasta – od krcatih jednosmernih ulica Kute i Seminjaka, crnog peska i ogromnih talasa, do  širokih bulevara Nusa Due, ponekog šetača na plaži sa zlatnim peskom i mirnim morem.

Pored ove razlike, postoji naravno i cenovna razlika u hotelima. Pošto u Kuti i Seminjaku ima na hiljade hotela raznih kategorija, razumljivo je da u mirnom delu Nusa Due ima nekoliko desetina i da je cena dosta veća. Ali ćete u Nusa Dui da se okupate u moru, za razliku od Kute ili Seminjaka gde su talasi idealni za surfere, a opasni za plivače. Neka među-opcija koja uključuje razonodu, bolje hotele i talase koji su pogodni za sve su Džimbaran i Sanur.

U ovoj regiji Balija nalaze se jedni od najpoznatijih i najposećenijih hramova na ovom ostrvu – Uluwatu Temple i Tanah Lot. Bez obzira gde ste smešteni, ne možete da zaobiđete ove impozantne verske spomenike.


Nusa Dua

Nusa Dua je pravo letovalište na Baliju. Ima neverovatnu kolekciju hotela svetske klase, internacionalnih lanaca koji se nalaze na najlepšoj plaži na Baliju. Nalazi se na samom jugoistoku poluostrva Bukit. Nusa Dua je pažljivo planirana sa izgradnjom, ima isključivo turističku svrhu i zahvaljujući dobro isplaniranom rasporedu turističkog kompleksa, tu se nalazi odličan trgovinski kompleks Bali Collection, odlični restorani i uređeni vrtovi koji se savršeno uklapaju sa luksuznim golf terenom sa 18 rupa – sve u neposrednoj blizini hotela.

Iako je Nusa Dua najrazvijenije letovalište na Baliju, svakako možete videti i neke kulturne atrakcije – od hramova, muzeja umetnosti i artefakta iz Indonezije i Pacifika, do jedinstvenih prirodnih znamenitosti oko Nusa Due.

Mirno čisto svetloplavo more, zlatni pesak, odlični hoteli, ukusna hrana – sve to čini Nusa Duu idealnu za parove, mladence i osobe koji žele odmor, dobru plažu i opuštanje.

Najpopularniji hoteli u Nusa Dui su Ayodya Resort 5*, Mulia Resort 5*, Inaya Putri 5*, koji se nalaze na najboljoj plaži na Baliju Geger Beach, koja je vrlo malo podložna zakonima plime i oseke. Svakako se u Nusa Dui nalaze i lanci najboljih hotela kao što su Sofitel, Hilton, Westin, St. Regis, Ritz Carlton, Hyatt, itd.


Džimbaran

Plaža i čuveni zaliv Džimbaran nalaze se na jugozapadnoj obali Balija. Plaža je deo uske prevlake koja povezuje kopno sa poluostrvom Bukit. Ovo je idealan deo Balija za sve ljubitelje balansa između luksuznih hotela i živog noćnog života. Za razliku od Nusa Due, koja je uvek mirna, svake večeri se na plaži u Džimbaranu postavljaju stolovi za hranu, piće i uživo muziku sa pogledom na zalazak sunca.

Plaža je pogodna za sve početnike u surfovanju i ljubitelje plivanja u uzburkanijem moru. Iako pesak nije svetle boje kao u Nusa Dui, Džimbaran plaža je popularnija zbog velikog broja odličnih restorana, klubova i kafea na samoj plaži.

Plaža Jimbaran je takođe poznata kao dom luksuznih hotela. Tu se ubrajaju rizorti kao Four Seasons i Belmond. Pored ovih ostali popularni hoteli su Ayana Jimbaran 5*, Kayumanis Jimbaran 5*, Le Meridien Bali 5*, InterContinental Bali 5*, The Open House 4*, itd.


Sanur

Plaža Sanur je prvo otvoreno odmaralište na Baliju i ima opušteni primorski ambijent. Nalazi se na istočnoj strani ostrvske prevlake, suprotno je Kuti, kako po karakteristikama tako i po bojama mora i plaže. Kao nekadašnje ribarsko selo Sanur je održao najveći deo svog originalnog šarma i nastavlja da privlači stalne posetioce, uglavnom iz Evrope.

Pesak na plaži je čist, svetle zlatne boje, more plavo i mirno. Kao i u drugim delovima Balija i ovde je more podložno zakonima plime i oseke u zavisnosti od doba godine i dana.

U Sanuru ćete pronaći hotele svih kategorija od gesthauseva do premium hotela od 6 zvezdica. Najpopularniji hoteli su: Maya Sanur 5*, Fairmont 5*, Griya Santrian 5*, Kamuela Villas 4*, Prama Sanur 4*, Mercure Sanur 4*, itd.

Sanur ima prve hotele na Baliju i ritrite na plaži, tu se nalazi prava mešavina restorana, prodavnica i barova, kao i  inovativni i moderni objekti za zabavu. Poznata po svojoj opuštenoj atmosferi, plaža Sanur održava svoje bogatstvo u umetnosti i kulturi, što ga čini idealnom destinacijom za uživanje u najboljim vremenima, klasičnim i savremenim.


Uluwatu i Bukit

Ovaj deo Balija je impozantan zbog prirode i kulture. U pitanju je deo Bukit poluostrva sa visokim liticama iznad mora gde su smešteni luksuzni hoteli i ekskluzivne vile, sa pogledom na Indijski okean i veličanstvene zalaske sunca. Hoteli imaju posebne žičare ili u nekima stepenište kojim se spuštate do plaže u podnožju. U pitanju su zaista premium rizorti kao Bulgari Resort 6*, Banyan Tree Ungasan 6*, Alia Villas 5+*, Six Senses Uluwatu 5+*, Anantara Uluwatu 5*, Alila Villas 5*, Karma Kandara 5*, itd.

Ukoliko ne boravite u nekom od ovih hotela, a voleli biste da doživite najlepše zalaske sunca i neverovatne litice, možete dan da provedete u nekom od klubova ovih hotela, gde platite ulaz, ali možete ceo dan da uživate u svim sadržajima. Takvi klubovi su Omnia Bali, Sundays Beach Club i Karma Beach Club.

Na obroncima litica Bukita nalaze se skrivene plaže idealne za surfovanje i relaksaciju. Takve plaže su Dreamland, Padang Padang, Balangan Beach i Suluban Beach.

Uluwatu je pre svega poznat po istoimenom hramu izgrađenom na samoj litici. Kao jedna od nezaobilaznih kulturnih priredbi je Kečak ples koji se izvodi u otvorenom amfiteatru u Uluwatu hramu. Takođe će vas zabaviti neumorni bestidni makaki majmuni, stanovnici ovog hrama. Spremite poslastice za njih unapred, jer imaju već razrađenu strategiju – oni će vama oteti naočare, papuče, torbu ili telefon, a ukoliko želite da vam vrate, morate da im date hranu.


Kuta i Seminjak

Kuta je nekadašnja turistička prestonica Balija, nalazi se blizu aerodroma, spojena sa glavnim gradom i izlazi na dugačku crnu peščanu plažu, koju zapljuskuje uzburkano more, idealno za surfing. Ovde je visoka koncentracija hotela, noćnih klubova, barova i restorana, mladih turista, pre svega Australijanaca, koji su ovde zbog jeftinog pića i celonoćne zabave.

Kuta je danas betonska džungla, gde se svakog jutra skuplja smeće sa plaže koje su pobacali partijaši iz obližnjih diskoteka. Bez obzira na nekoliko zaista odličnih hotela, ne preporučuje se za putnike željne odmora, kulture i prirode.

Na severu se Kuta spaja sa Seminjakom, koji je trenutno najpopularniji deo kod urbane omladine, koja nije doputovala na Bali samo zbog provoda. Ovde ima lepih i luksuznih hotela, fantastičnih restorana, i omladine, ali i porodica i mladenaca. Neuporedivo je manja gužva nego u Kuti. Talasi su veliki, pesak je crn, plaža uglavnom čista i pogodna za šetnju, sunčanje i razne sportove.

Najpopularniji hoteli u ovoj oblasti su The Oberoi 6*, Anantara Seminyak 5*, W Seminyak 5*, Hard Rock Bali 5*, Double Six Luxury Hotel 5*, Padma Legian 4*, Grand Balisani Suites 4*, itd.


Centralni Bali

Centralni Bali je planinska regija poznata po istoriji, kulturi, brojnim hramovima, jezerima, džunglama, pirinčanim poljima i bezbroj manufakturnih i umetničkih radionica. Ovaj deo Balija je neizostavan za sve putnike, jer se ovde upoznaje prava balinežanska kultura i tradicija. Zato je preporuka za sve putnike da provedu nekoliko dana u Ubudu, nekadašnjoj prestonici Balija.


Ubud

Ubud je nakadašnja prestonica Balija, živahan, dinamičan, šerenolik gradić usred tropske džungle. Polako ovo mesto postaje i turistička prestonica Balija, budući da najlepše i najfotogeničnije fotografije potiču iz ove regije. U Ubudu možete da iskusite prirodne lepote i miran odmor i cenićete tradicionalni kulturni i prirodni pejzaž Balija.

Gradić je okružen brojnim prirodnim i kulturnim lepotama – od očaravajućih pirinčanih polja, do veličanstvenih hramova i dramatičnih jezera na severu.

Postoji mnogo stvari koje treba videti i raditi u okolini Ubuda i potrebno je da boravite više od nedelju dana da biste posetili najosnovnije. Krenite na vožnju biciklom po mestu i uživajte u starim lokalnim kulturnim poslasticama. Ima nekoliko kompanija za biciklističke ture koje će obezbediti bicikl kao i jutarnji čaj, ručak i osveženje, ili možete ovakvo zadovoljstvo organizovati preko vašeg hotela.

Da biste izbegli gužve u Ubudu, krenite na sever gde ćete pronaći dva fascinantna istorijska mesta. Gunung Kavi je kompleks hramova iz 11. veka isklesanih u stemana koje okružuju pirinčana polja. Hram Tirta Empul potiče iz 10. veka, a Balinežani veruju da će voda u vrelima i bazenima ovde očistiti telo i dušu. To je onaj hram gde se i turisti kupaju pored lokalaca. Mada je za turiste to atrakcija, za lokalno stanovništvo je verska i kulturna praksa.

Vozite se severno odatle i stići ćete do podnožja planine Mount Batur. Ovde se nalaze mnogobrojni kafei i restorani sa prelepim pogledom na jezera i polja lave, ali ako zaista želite da doživite fascinantne predele, ustanite pre izlaska sunca kako biste se popeli na planinu Batur. Dvosatno putovanje je relativno lako, a kada vidite zrake sunčeve svetlosti kako polako obasjavaju susedne vulkane i doline, možete videti zašto Bali često nazivaju „Jutro Sveta“.

U podnožju planine se nalazi jedan od najlepših i najsvetijih hramova na Baliju Pura Ulun Danu Batur. Hram je posvećen boginji jezera Batur, koja je takođe zaštitnica svih voda i navodnjavanja na Baliju, a poznat je po pagodi koja se nalazi na samom jezeru. Ovde ćete napraviti fantastične fotografije.

U Ubudu i okolini ima preko hiljadu hotela, pansiona i rizortova, od nekategorisanih do 6*. U zavisnosti od vaših želja, možete pronaći idealan smeštaj za sebe, ali posao nije lak, jer treba probrati sve te opcije. U tome će vam agenti najviše pomoći, budući da iz ličnog i profesionalnog iskustva već imaju proverene favorite.

Najpopularniji hoteli u Ubudu su Viceroy 5+*, Mandapa, a Ritz-Carlton Reserve 6*, Four Seasons Resort Bali At Sayan 6*, Amandari Ubud 6*, Maya Ubud 5*, Padma Ubud 5*, Royal Pita Maha 5*, Hanging Gardens Of Bali 5*, Pita Maha Resort & Spa 5*, Furama Villas & Spa Ubud 5*, Alaya Resort Ubud 5*, The Ubud Village Resort 4*, The Lokha Ubud 4*, Mawa House 4*, Bhuwana Ubud 3*, Pertiwi Bisma 3*, itd.


Bedugul

Severozapadno od Ubuda nalazi se Bedugul, region koji sadrži mnoga mala sela koja okružuju tri kraterska jezera, i ovde ćete pronaći prelepe botaničke bašte, kao i užurbano tradicionalno tržište koje prodaje sve, od svežih jagoda do rukotvorina, do sitnih zečeva.

Bedugul je pravo igralište za trekere, jer ima mnogo živopisnih staza kroz šume i doline, bujne brdovite plantaže, dramatične blistave vodopade i ogromna prostranstva smaragdno zelenih pirinčanih terasa Jatiluwih, koje je UNESCO uvrstio na listu svetske kulturne baštine. Pura Ulun Danu Bratan je takođe obavezan hram, jer počiva na obali jezera Bratan i gotovo izgleda kao da pluta direktno na vodi. Crni slojevi hrama omogućavaju veličanstven prizor koji se ogleda u plavim vodama jezera i okružen maglovitim planinama.


Istočni Bali

Istočna obala Balija je posebno živopisna, sa crnim peščanim plažama i tradicionalnim selima u podnožju svetećeg vrha planine Agung, najsvetijeg vulkana Balija. Pored vulkana Istočni Bali je poznat po najvećem hramu i najsvetijem na Baliju Besakih, koga nazivaju majkom svih hramova, zatim po fotogeničnim kraljevskim vodenim baštama Tirta Gangga, gde nastaju jedne od najboljih fotografija i letovališta Candidassa, u čijem se okruženju nalaze plaže sa biserno belim peskom.

Nastavite uz obalu, putujući vijugavim planinskim putevima pored pirinčanih terasa i bujnih planinskih vrhova do Ameda. Amed je zapravo niz malih uvala od crnog peska, a svaka ima svoj jedinstveni karakter. Amed je pravi raj za ronioce, jer su prelepi koralni grebeni blizu, dostupni i živopisni.

Najpopularniji hoteli u Istočnom Baliju su Candi Beach Resort 4*, Rama Candidassa Resort 4*, Puri Bagus Candidasa 4*, Alila Manggis 5*, Palm Garden Amed Beach 4*, The Griya Villas 5*.


Severni Bali

Uspavani Severni Bali će sigurno zaobići turisti koji prvi put putuju na Bali, ali za one povratnike ovaj deo ostrva je pravo bogatstvo. Tu su netaknute plaže, mirne vode, prelepi veličanstveni vodopadi, termalni izvori, egzotični hramovi i nema gužve uopšte. A predivna priroda bez gužve je pravo ostvarenje sna. Glavna mesta za odmor u Severnom Baliju su Lovina, Singaraja i Pemuteran.

Lovina ima sve što biste očekivali od uređenog letovališta, a još polupusta, ma milina. Tu se nalaze brojni hoteli, pansioni, restorani, duge peščane crne plaže, bez talasa.

Singaraja je stara prestonica Balija i drugi najveći grad na ostrvu. Ovde ćete pronaći staru kolonijalnu holandsku arhitekturu, istorijske kineske prodavnice, biblioteke, univerzitete i autentične indonezijske i balinežanske restorane. Samo 10 kilometara izvan Singaraje naći ćete selo Gitgit sa svoja tri impozantna vodopada okružena džunglom. Mada je ceo Severni Bali poznat po neverovatnim vodopadima nestvarne lepote.

Za ronioce je Pemuteran idealan zbog bogatog koralnog grebena, čistih voda i dobre preglednosti.

Najpopularniji hoteli u Severnom Baliju su The Lovina Bali 4*, Puri Bagus Lovina 4*, The Damai 5*, Matahari Beach Resort 5*, Amertha Bali Villas 4*, Sumberkima Hill Retreat 4*.


Zapadni Bali

Ovde već ulazimo u pravu divljinu. Zapadni Bali je pravi „divlji zapad“ ostrva. Nije poznat po plažama i letovalištima, ali je zato dom najvećeg nacionalnog parka. Nacionalni park Zapadni Bali prostire se čak na 19 hiljada hektara. Stanište je veoma raznovrsno sa kišnim šumama, koralnim ostrvima i šumama bagrema. Postoje i džepovi gustih mangrovnih šuma. Na severu parka je poluostrvo oko kojeg se nalaze duge zaštićene plaže i koralni grebeni na moru, kao i malo primorsko ostrvo zvano Menjangan, popularno kod ronioca.

160 vrsta ptica zabeleženo je u parku, uključujući gotovo izumrle Bali Starling, jedinu endemsku vrstu, ikonu faune s Balija. To je bio ključni razlog zašto je ovaj nacionalni park stvoren 1941. i od tada se populacija ove ptice proširila.

Pretpostavljate da u ovom delu Balija nema mnogo smeštaja, ali ukoliko želite da proučavate kopneni i morski biodiverzitet, najbolje je da se smestite u samom nacionalnom parku u rizortu NusaBay Menjangan 4*.


Bali klima

Bali se nalazi samo osam stepeni južno od ekvatora, ima tropsku klimu sa visokim temperaturama oko cele godine, veliku vlažnost vazduha i česte pljuskove. Iako postoje dve zvanične sezone na Baliju, vlažna i sušna, kišu možete očekivati nevezano za prognozu. Budući da se vreme toliko promenilo u celom svetu u poslednjih nekoliko godina, ove dve sezone uzmite sa rezervom, ponesite mali kišobran i krenite u avanturu.

 • Vlažna sezona počinje od novembra i traje do marta. Meseci sa najviše padavina su decembar, januar i februar.
 • Suva sezona počinje od aprila do oktobra.

Prednosti za putovanje na Bali u vlažnoj sezoni su: manji broj turista, sezona raznih tropskih i egzotičnih voća i povrća koje nećete pronaći u toku sušne sezone, niže cene smeštaja i aktivnosti.

Prednosti za putovanje na Bali u sušnoj sezoni su: niža vlažnost vazduha, manje padavina, niže temperature vazduha i mora.


Bali u januaru

Bez obzira što je januar deo vlažne sezone, i dalje ćete imati mnogo sunčanih perioda, a kada pada kiša, obično su to jaki pljuskovi, koji se brzo razvedre. Međutim desi se nekad da kiša prosto pada duže vreme, tako da se turisti naviknu i prosto šetaju, uživaju i obilaze Bali na kiši. Temperatura je oko 31 stepen, a more čak 29 stepeni. Zbog visokih temperatura vlažnost vazduha je izuzetno visoka, pa će vam pljusak dobro doći da se rashladite.

Cene hotelskog smeštaja su prilično povoljne u januaru zbog niže sezone. Iako kod Evropljana Bali u zimskim mesecima nije popularan, kod Australijanaca, Kineza i Japanaca je izuzetno tražena destinacija, tako da broj turista ne manjka, naročito u periodu oko Nove godine. Mada veliki broj hotela ima nepromenljive cenovnike u toku cele godine.


Bali u februaru

Februar mesec je deo vlažne sezone, jedan od meseca gde ćete sigurno doživeti bar jednom pravu obilnu monsunsku kišu. Što se više udaljite od Centralnog Balija i idete ka moru, to je suvlja klima. Temperature vazduha i mora su jako visoke, čak preko 30 stepeni i visoka je vlažnost vazduha.

Cene hotelskog smeštaja su povoljne zbog niže sezone, manje su gužve u turističkim mestima. Ukoliko ste pravi zaljubljenik u prirodu, izbegavate gužve i volite tropske kišne džungle, februar je mesec za vaše putovanje na Bali.


Bali u martu

Bali je veoma blizu ekvatora, pa ovo indonežansko ostrvo ima toplo tropsko vreme u toku cele godine. U martu je prosečno manje padavina u odnosu na januar i februar, može biti oblaka i kiše, ali pljuskovi su obično kratkotrajni i brzo se razvedrava. U proseku, Bali tokom dana ima prosečne temperature od 27 stepeni, a najviši nivo je od 30 stepeni u najtoplijem delu dana. Prosečna temperatura mora u martu je 28 stepeni, što je idealno za kupanje i ronjenje.

Cene smeštaja na Baliju u martu su podjednako povoljne kao u nižoj sezoni, sa malo većom tražnjom, jer se kod Evropljana od marta otvara sezona putovanja na ovo magično ostrvo.


Bali u aprilu

April mesec predstavlja kraj kišne i početak suve sezone, mada svakako reč „suva“ uzmite sa rezervom, jer se u tropskim krajevima česta kiša prosto podrazumeva bez obzira na sezonalnost. Obično u aprilu padne kratak i obilan pljusak ujutru i razvedri se brzo nakon toga. Centralni Bali očekuje više padavina od obale. Temperature vazduha i mora su visoke, dok je vlažnost vazduha za nijansu manja od prethodnih meseci.

Cene smeštaja u aprilu polako rastu, mada nije drastična razlika. Budući da je inače smeštaj na Baliju povoljan u odnosu na druge destinacije, bitno je samo da nađete povoljnu avio kartu i vaš odmor iz snova može da počne.


Bali u maju

S tropskom klimom indonežansko ostrvo Bali nalazi se na samo osam stepeni južno od ekvatora, pa su zbog toga temperature visoke i tople u toku cele godine. Maj mesec je na početku sušne sezone na Baliju, tako da iako u ovo doba godine može biti nekoliko osvežavajućih pljuskova, rizik od kiše pada kako mesec odmiče. U maju su dani na Baliju topli i podnošljivi, sa prosečnom dnevnom temperaturom od 28 stepeni. U najtoplijem delu dana temperatura može dostići 33 stepena, pa je dobra ideja tražiti hladovinu jer je sunce jako. Temperatura mora je oko 28 stepeni.

Cene smeštaja na Baliju su povoljne u toku cele godine, budući da sama destinacija spada u „jeftinije“. Maj mesec lansira novi cenovnik za hotelski smeštaj, početak je prave sezone, naročito kod Evropljana, tako da su cene više u odnosu na zimske.


Bali u junu

Jun mesec je idealan za odlazak na Bali, vlažnost vazduha je sve manja, pa su vrućine podnošljive. Temperatura mora je 27 stepeni, a vazduha oko 29. Bez obzira na zvaničnu suvu sezonu, povremenu kišu i oblačnost možete da očekujete i u junu, mada sve te padavine brzo prođu i možete da uživate u svim lepotama ovog magičnog ostrva.

Cene smeštaja na Baliju u junu su svakako povoljne i ovo je period relativno niskih cena, jer u julu kreće sezona godišnjih odmora u Evropi, kada cene rastu.


Bali u julu

Jul je vrhunac suve sezone na Baliju, ali svakako očekujte da će pasti malo kiše, obično u kratkim i jakim pljuskovima koji ostavljaju sveže plavo nebo iza sebe. Centrom Balija dominiraju visoke planine, a ovde su temperature niže i ima više padavina. Što se krećete dalje od centra ka moru, to je sve toplije i kiše je sve manje. Prosečna temperatura vazduha na Baliju u julu je 29 stepeni. Temperatura mora je 26 stepeni, tako da je osvežavajuće kupati se u najtoplijem delu dana.

Cene hotelskog smeštaja na Baliju u julu imaju presek od sredine meseca kada se očekuje veliki broj gostiju iz Evrope, tako su cene za nijansu veće od junskih.


Bali u avgustu

Avgust mesec je najpopularniji period za putovanje na Bali, jer je statistički ovo najsušniji period, temperatura mora je osvežavajuća, a noći su odlične za čvrst san. Naravno da možete da očekujete neki dan sa kratkotrajnim pljuskom, ali nije pljusak ono čega treba da se bojite, već da li ste na vreme uzeli avio kartu. Obično su avio karte za Bali u avgustu uveliko rasprodate mesecima unapred, tako da ukoliko imate odmor u avgustu, rešite sve to još u aprilu i osigurajte svoje mesto.

Cene smeštaja na Baliju u avgustu su „najviše“, mada u odnosu na druge destinacije to je i dalje prilično povoljno. Ono što može da se desi u avgustu jeste da su se najpopularniji hoteli u Nusa Dui i Džimbaranu rasprodali, što je još jedan razlog za rezervaciju na vreme.


Bali u septembru

Pravo uživanje je biti na Baliju u septembru, očekujte dosta sunca, mirnih talasa, poneki osvežavajući pljusak i manju gužvu u odnosu na prethodne mesece. Temperatura vazduha je oko 29 stepeni, a noći su svežije sa 23 stepena. More sa svojih 26 stepeni je pravo zadovoljstvo za sve kupače. Budući da je oblačnost u septembru manja, ponesite dosta kreme za sunčanje sa izrazito visokim faktorom zaštite, jer je sunce na ekvatoru varljivo.

Cene hotelskog smeštaja na Baliju u septembru se vraćaju na junski standard, jer Evropljani završavaju sa svojim godišnjim odmorima. Septemabar je i dalje jako popularan i treba ga unapred organizovati zbog avio karata i smeštaja u najbolje lociranim hotelima.


Bali u oktobru

Oktobar mesec na Baliju je kraj suve sezone i što se više primičemo novembru, mogućnosti za padavine su veće. Naravno, ovo su samo statistički podaci, jer su se klimatski uslovi promenili i u poslednjih par godina se oktobar mesec pokazao kao vrlo sušni mesec za putovanje na Bali. Ono što je sigurno jeste povećanje temperatura – vazdušna je oko 31 stepen, a morska oko 27 stepeni, tako da se polako najavljuju velike vrućine i povećava se vlažnost vazduha.

Cene hotelskog smeštaja na Baliju u oktobru su povoljne, zbog najave niske sezone i pripreme za vlažni period.


Bali u novembru

Bali ima tropsku klimu i zbog toga su temperature visoke i tople u toku cele godine. Od novembra meseca kreće vlažna sezona na Baliju, pa je oblačnost očekivana, kao i više padavina. Temperature su jako visoke i što se odmičemo vrhuncu vlažne sezone, postaje sve toplije – od vazduha čija je temperatura do 33 stepena, do mora sa temperaturom do 29 stepeni. Bez obzira na kišnu sezonu, u novembru ima dvostruko manje šanse za kišom u odnosu na decembar.

Što se tiče cena hotelskog smeštaja, od 1. novembra je presek, kada je boravak u nekim hotelima povoljniji u odnosu na prethodnu sezonu. Treba napomenuti da mnogi hoteli imaju stabilne i nepromenljive cenovnike u toku cele godine.


Bali u decembru

Bez obzira što Bali kod nas nije posebno popularan za putovanje u decembru zbog statistički obilnih padavina i velike vlažnosti vazduha, Australijanci i Novozelanđani obožavaju da baš ovde provedu božićne i novogodišnje praznike. Stoga je od druge polovine decembra čitavo ostrvo preplavljeno turistima. Temperature su jako visoke, preko 33 stepena, more je toplo sa skoro 30 stepeni, a padavine su obilne, mada kratkotrajne.

Cene hotelskog smeštaja na Baliju od polovine decembra počinju da se podižu, zbog samih praznika i velikog priliva turista. Ukoliko želite da dočekate Novu godinu na Baliju, morate prilično unapred sve da rezervišete, jer prvo će nestati avio karte, a potom i smeštaj u najpopularnijim hotelima.


Bali – kako otići?

Bali je fascinantna destinacija za putovanja, koja je najmanje plažni turizam, već pre svega jedno kulturno, versko i prirodno hodočašće. Pored gustih tropskih džungli, predivnih pirinčanih polja, impozantnih hindu hramova i nasmejanih meštana, ovde ćete pronaći pravo gastronomsko i kulturološko uživanje kakvo se retko gde nalazi u svetu. Pritom je sve ovo dostupno na relativno malom prostoru, tako da sa jednim vozačem ili jednim motociklom možete prikupiti uspomena za ceo život, pa i naredni.


Letovi do Balija

U poslednje dve godine nama je sa ovih prostora olakšano putovanje na Bali, jer je nekoliko avio kompanija počelo da leti na tu destinaciju, tako da nam je ovo indonežansko ostrvo sve dostupnije. Svi letovi su sa bar jednim presedanjem i letovi su noćni, tako da stižete na Bali uvek narednog dana u odnosu na datum polaska.

Turkish Airlines – Bali je jedna od najnovijih destinacija u potfoliju jedne od najvećih avio kompanija na svetu. Ukupno trajanje leta od Beograda do Balija sa presedanjem u Istanbulu je 17 sati, što je jedna od najkraćih konekcija. Presedanje u Istanbulu je samo 2 sata, a hrana i piće u avionu su uključeni više puta u toku leta. Cena karte sa svim taksama se kreće od 650 €.

Qatar Airways – najpopularniji avio prevoznik za Bali, sa presedanjem u Dohi ima česte promocije avio karata, gde se u promotivnom periodu karta može pronaći sa cenom od čak 500 € sa svim taksama. Cena karte opravdava duže čekanje na aerodromu u Dohi od 8 sati, a tu je i poznata vrhunska usluga Qatar Airways-a u avionima, zbog koje se mnogu putnici odlučuju baš za ovog avio prevoznika.

Fly Dubai i Emirates – u poslednje vreme su ovi prevoznici sve popularniji, naročito zbog ukidanja vize Srbiji za ulazak u UAE. Mnogu putnici koriste dužu konekciju u Dubaiju da izađu i obiđu ovaj grad iz 31.veka. Cena avio karte sa svim taksama se kreće od 690 €. Od Beograda do Dubaija se putuje Fly Dubaijem, a kasnije dužu konekciju preuzima Emirates, koji je poznat po odličnoj usluzi.

Aeroflot – jedna od najnovijih konekcija ruske avio flote, sa presedanjem u Moskvi. Cena avio karte sa svim taksama se kreće od 750 € i u odlasku je čekanje na konekciju samo sat i po. U povratku je konekcija oko 5 sati, ali to ne umanjuje trajno povoljnije cene ovog avio prevoznika.

Singapore Airlines sa partnerima – nekada je ovo bila jedina opcija za putovanje na Bali iz Beograda, a danas je odlična opcija za one koji žele da vide i Singapur, jer ova avio kompanija ima odličan program za stopover u ovom gradu sa smeštajem, transferima i posetama najvećim znamenitostima. Prvo leti Air Serbia do Ciriha, zatim Singapore Airlines do Singapura, potom neki od lokalnih avio kompanija. Letovi sa dva presedanja nikad nisu bili popularni, ali kvalitet i tradicija avio kompanije nekad utiče na odluku putnika da baš ovu kartu uzmu. Cene se kreću od 730 € sa svim taksama.


Transferi na Baliju

Sleteli ste na Bali i sada treba da stignete do vašeg odabranog hotela. Imate par mogućnosti: može vas sačekati vozač koga je agencija kontaktirala i koji će nositi tablu sa vašim imenom, možete uhvatiti taksi na samom aerodromu, a možete uzeti motocikl i krenuti u avanturu. Ono što je sigurno je da nećete potrošiti mnogo novca bez obzira koju opciju odaberete. Transferi, taksiji i motocikli su stvarno povoljni na Baliju, tako da transfer od aerodroma do Ubuda je oko 25 € po vozilu, a od aerodroma do Nusa Due oko 15 € po vozilu.

Dok boravite na ovom fascinantnom ostrvu, možete obilaziti znamenitosti uz „Driver for a Day“, vozač na dan, koji će vam biti na raspolaganju 8 do 10 časova dnevno, voziće vas, ćaskati sa vama, pričati vam o kulturi o običajima Balija, i sve to za otprilike 45 € po vozilu za ceo dan.

Druga opcija je unajmljivanje motocikla, koji se najlakše i najbrže kreću po vijugavim prometnim ulicama Balija. Za nedelju motocikl košta svega 15 €, tako da je to najekonomičnija i najbrža opcija koju ćete imati.

Iznajmljivanje automobila nije popularna opcija turistima. To je svakako zbog stanja na putevima – velike gužve u saobraćaju, konfuzne ulice i raskrsnice bez putokaza, vožnja levom stranom i nepoštovanje inače oskudnih saobraćajnih znakova. Ovo su dovoljni razlozi da se fino uzme vozač na dan, plati taksi ili iznajmi motocikl.


Smeštaj na Baliju

Prvi put idete na Bali i počeli ste da gledate smeštaj i sada ste, naravno, potpuno zbunjeni. Kako odabrati idealan smeštaj među skoro 2000 različitih pansiona, butik hotela, luksuznih rizortova? Nigde nećete pronaći takvu raznovrsnost prirode i smeštaja na tako maloj površini. Zbog svega toga je najbolje da prvo razmislite gde tačno želite da idete, tj. u koji region Balija. Ukoliko ste propustili početak vodiča, vratite se na deo „Bali – mapa, regije“. Kada odaberete idealan region za vas, najtoplija preporuka jeste da se obratite agentima, koji imaju iskustva sa svim delovima Balija i koji vam mogu pomoći u odabiru.

Ono što treba da znate je da Bali NIJE all-inclusive destinacija. Usluga u hotelima je noćenje sa doručkom i u nekim je moguća doplata za polupansion. Vanpansionska potrošnja je prilično povoljna na Baliju, tako da se ne brinete oko obroka i hrane, jer restorana ima u izobilju, a i u samim hotelima su cene pristojne.

U ovom delu biće istaknuti hoteli koji su najpopularniji među putnicima i u koje se turisti vraćaju. Nije tajna da najveći broj klijenata Travel Boutique agencije prvo boravi nekoliko dana u Ubudu, a potom u Nusa Dui, što je i najtoplija preporuka za sve koji žele da dožive autentični prirodno-kulturni ambijent Centralnog Balija i da se posle zaista kupaju u moru, bez bojazni od velikih talasa i jakih struja.

Najpopularniji smeštaj u Ubudu je onaj sa pogledom na džunglu, gde se nalaze Infinity bazeni na samoj litici. Takvi hoteli su udaljeni od centra mesta, tako da svaki izlazak iz hotela podrazumeva unajmljivanje taksija ili motocikla. Ali nesporno je da je to jedan od najboljih doživljaja koji ćete imati na Baliju. U centru Ubuda je uglavnom smeštaj od 3*, koji je takođe besprekoran, dostupan i veoma povoljan.

U nastavku možete videti popularne hotele u Ubudu kod naših klijenata:

 • Hoteli od 3*: Pondok Pundi Village , Tetirah Boutique Hotel, Capung Cottages.
 • Hoteli od 4*: The Lokha Ubud Resort, Puri Sunia Resort, Ayung Resort Ubud.
 • Hoteli od 5*: Maya Ubud Resort Bali, Komaneka at Tanggayuda, Kamandalu Ubud.
 • Hoteli od 6*: Viceroy Bali, Mandapa a Ritz-Carlton Reserve, Four Seasons Resort Bali at Sayan.

Kada ste se nauživali u Centralnom Baliju, obišli hramove, vulkane, pirinčana polja i pošteno se izodmarali sa pogledom na raskošne džungle, vreme je za još jednu turu odmaranja na moru. E tu je tek izbora na pretek, ali ćemo potpuno da vam olakšamo izbor i u nastavku možete videti koji su to provereno najbolje locirani hoteli gde možete uživati u osvežavajućoj morskoj vodi.

Naravno, krećemo od Nusa Due, za koju se ispostavilo da je najbolje mesto za kupanje i sunčanje, a pritom nema gužve i haosa u saobraćaju.

Ukoliko je Džimbaran vaša željena lokacija za odmor na plaži, hoteli po preporuci naših klijenata su: Open House Bali 4*, Intercontinental Bali Resort 5*, Ayana Resort 5*.

Ako ste ipak više za mirno more i zlatni pesak kao u Nusa Dui, ali želite da ste u autentičnom lokalnom mestu sa hramovima, pijacama i šarmantnim restoranima, pogledajte Sanur, omiljeno letovalište Evropljana na Baliju. Hoteli po preporuci naših klijenata ovde su: Prama Sanur Beach Bali 4*, Griya Santrian a Beach Resort 4*, Maya Sanur Resort 5*.

U slučaju da ste od onih retkih neljubitelja kupanja, već želite dobar noćni provod, odlične restorane, dinamične noćne klubove i hipstersku subkulturu, najbolje da proučite istočnu obalu Južnog Balija, gde ćete pronaći Kutu i Seminyak koji će zadovoljiti vaše party apetite. Hoteli po preporuci naših klijenata u ovoj regiji su: Hard Rock Hotel Bali 4+*, Double Six Luxury Hotel 5*, The Oberoi, Bali 6*.

A sada recimo da imate vrlo specifičan ukus i želje i želite da budete smešteni na litici iznad mora i da gledate u džinovske talase dok se kupate u infinity bazenu, pogledajte Uluwatu i Ungasan, gde se nalaze baš takvi rizorti koji će vam oduzeti dah. Ovi rizorti su jedni od najskupljih na Baliju, ali za to što ćete dobiti, vredi. Preporučeni hoteli u ovoj regiji su: Anantara Bali Uluwatu Resort & Spa 5*, Karma Kandara 5*, Bulgari Resort Bali 6*, Banyan Tree Ungasan 6*, The Edge Bali 5+*.


Bali izleti – šta videti?

Dobro pitanje. Potrebno vam je par meseci da obiđete za početak sve hramove, jer se procenjuje da ih ima više od 20 hiljada! Dodajte ovome i prirodne lepote kao što su pirinčana polja, vodopade, reke, planine i vulkane, okolna ostrva, plaže sa crnim i belim peskom, znamenita mesta, klubove, ljuljaške, džungle… i pašće vam na pamet da treba da živite bar godinu dana na Baliju da biste sve obišli.

Međutim, kako većina nas ipak ne može da uzme godinu dana za čisto uživanje, već ima na raspolaganju 10 do 15 dana godišnjeg odmora, a nekad i 7, tako da ćemo u nastavku u kratkim crtama da vam opišemo najpoznatija „must see“ mesta na Baliju.

10 najpopularnijih i najlepših hramova na Baliju:

 • Besakih Mother Temple – religijski najvažniji hram impozantne veličine na istoku iz 13. veka.
 • Tanah Lot – popularan hram na crnoj plaži zapadne obale ostrva iz 16. veka.
 • Uluwatu Temple – dugačak hram na litici na jugu poluostrva Bukit iz 11. veka, poznat po zločestim majmunima koji kradu papuče i naočare, a vraćaju u zamenu za hranu.
 • Tirta Empul – hram iz 10. veka u Ubud regiji gde se turisti kupaju u bazenima gde izvire sveta voda zajedno sa lokalcima.
 • Gunung Kawi – kompleks mističnih hramova uklesanih u litice koje okružuju pirinčana polja iz 11. veka. Nalazi se pored Tirta Empul hrama.
 • Goa Gajah – svetilište poznato po nazivu Elephant Cave, osnovano je u 9. veku, gde je ulaz predstavljen ogromnim razjapljenim ustima hindu božanstva.
 • Ulun Danu Bratan – hram na jezeru Bratan iz 17. veka, poznat po pagodi na samoj površini jezera.
 • Taman Ayun – raskošni kompleks kraljevskih vrtova, hramova, okruženo vodom, severno od Ubuda, izgrađen u 17. veku.
 • Penataran Lempuyang – Nakon Besakih hrama, ovo je najsvetije mesto na Baliju. Izgrađen u 11. veku, nalazi se na samom istoku ostrva i poznat je po „kapiji raja“, Gates of Heaven, impozantnoj kapiji kroz koju se vidi vrh vulkana. Ovo je omiljeno mesto parova za slikanje, jer zaista izgleda kao kapija raja. Ali te fotografije su lukava optička varka. Dok nama izgleda da se kapija nalazi uz samo jezero koje reflektuje hram i turiste, zapravo mudri meštani koriste veoma jednostavan metod da kreiraju takav efekat na slici uz pomoć malog ogledala koji stavljaju ispod vaše kamere, uz malu napojnicu. I eto savršene fotografije!
 • Giri Putri Cave – ovaj hram se nalazi unutar impozantne pećine na ostrvu Nusa Penida. Čitava pećina je prepuna stalaktita i stalagmita i vekovima je mesto hodočašća hindusa.

Nakon ove ček liste verske istorijske baštine, krenite u istraživanje prirodnih lepota i nereligijskih spomenika kulture, kao što su:

 • Šetnja po terasastim pirinčanim poljima Tegallalang i Jatiluwih.
 • Hajking do nekog od brojnih vodopada na severu Balija koji oduzimaju dah.
 • Rafting rekom Ayung u okolini Ubuda.
 • Obilazak „šume majmuna“ u Ubudu.
 • Degustacija čuvene Luwak kafe u nekoj od egzotičnih kafeterija u džungli.
 • Fotografisanje u kraljevskim vodenim baštama Tirta Gangga u Istočnom Baliju.
 • Cenkanje u ubudskim manufakturnim radnjama.
 • Vožnja bicikle u Ubudu.
 • Ljuljanje na nekoj od mnogobrojnih ljuljaški u džungli.
 • Obilazak Nusa Penide i slikanje na čuvenoj litici Kelingking plaže, kao i kupanje na Diamond plaži.
 • Planinarenje po nekom od aktivnih vulkana Balija i doček izlaska sunca na vrhu: Batur i Agung su najpopularniji.
 • Surfing na nekoj od plaža na zapadnoj obali ostrva.
 • Degustacija sveg mogućeg egzotičnog voća, što više – to bolje.

Ova lista može otići u nedogled, ali ukoliko unajmite vozača na dan, možete mnogo toga obići u kratkom vremenskom periodu. Obično turisti koriste vozača na dan 2 ili 3 puta u toku boravka, a jedan dan rezervišu za obilazak na ostrvo Nusa Penida.


Bali – kako rezervisati?

Putovanja na Bali su individualna ili grupna. Prednosti individualnih putovanja su ta što sami upravljate svojim vremenom, birate smeštaj koji vama najviše odgovara, putujete kada želite i sami birate šta ćete od znamenitosti da obiđete. Svakako se individualna putovanja preporučuju osobama koji žele komforan odmor u boljem smeštaju.  Individualno putovanje na Bali možete rezervisati sami preko online sistema za avio karte i smeštaj ili da se prepustite profesionalcima da vam pomognu i učine to umesto vas.

Olakšaćete sebi veliki posao čim kontaktirate turističku agenciju. Dovoljno je da kažete agentima: kada biste putovali, koliko dana biste ostali na destinaciji, koliko osoba putuje, da li ste fleksibilni sa datumima, koliki je planirani budžet za putovanje. Dobićete odmah preliminarnu ponudu od agenta. Oni tačno znaju na osnovu vaših kriterijuma šta je to najbolje što možete dobiti u tom trenutku.

Svakako ćete dobiti i zvaničnu ponudu, sa svim detaljima:

 • Predlog avio karata najpovoljnijih za taj period, sa ukupnim vremenom putovanja po pravcu i izraženim cenama sa svim taksama.
 • Predlog za smeštaj u nekoliko hotela koji se uklapaju u vaš budžet. Cene su sa izraženim tipom usluge i vrstom smeštajne jedinice. Cena hotela sadrži ukupnu cenu smeštaja, svih taksi rezervacije i ekološke takse.
 • Predlog transfera do vašeg hotela, sa cenama.
 • Dodatne napomene ukoliko je akcija u pitanju ili specifičnost određenog hotela.
 • Sabiranjem cene avio karte, transfera i smeštaja dobijate ukupnu cenu putovanja po osobi, bez dodatnih troškova. Kada donesete odluku koji hotel želite i koju avio kompaniju, agencija vam odmah izdaje avio karte i bukira smeštaj. Avio karte plaćate u celosti, a smeštaj 40 % od cene, a ostatak 20 dana pre puta. Dve nedelje pre putovanja dobijate elektronske vaučere za smeštaj, koji odštampate i nosite sa sobom.
 • Kada krenete na aerodrom, nosite dokumentaciju sa sobom – pasoše, elektronsku avio kartu i vaučere. Na aerodromu dobijate boarding pass. To su karte za ukrcavanje na avion. Jednu do grada u kojem presedate, a drugu od mesta presedanja do Balija.
 • U avionu će vam dati dva listića koja ćete ispuniti podacima iz pasoša i vaučera. To služi imigracionom da vam utisnu u pasoš pečat.
 • Nakon sletanja i prolaska kroz pasošku kontrolu, preuzimate prtljag. Na dolaznom terminalu će vas čekati osoba sa tablom u ruci na kojoj piše ime agencije ili vaše ime.
 • Nakon dolaska u hotel i koktela dobrodošlice, smeštate se u vašu sobu i uživanje može da počne.
 • Veče pre dana povratka dogovorićete se sa vozačem o vremenu transfera do aerodroma.


Bali cene

Čitajući vodič shvatili ste da Bali spada u jeftinije destinacije, gde ćete zaista uživati sa skromnijim budžetom. Naravno, postoje i veoma luksuzni hoteli u kojima usluge nisu baš tako povoljne, ali cena vredi za ono što ćete dobiti. Bez obzira na vaš raspoloživi budžet, znajte da će vas najverovatnije najskuplje koštati avio karte. Ipak je Bali „sa druge strane“ planete, baš baš udaljen od nas, na samom kraju Indijskog okeana, skoro na granici sa Pacifikom. Razumljivo je da će avio karta da košta, ali su cene u poslednje dve godine smanjene za skoro 40 %, tako da, ukoliko ugrabite promociju, možete pronaći kartu i za 600 € sa svim taksama.

Što se smeštaja tiče, tu je izuzetno velika šarenolikost cena. Od samo 125 € za 7 noćenja sa doručkom u hotelu Ibis Styles Benoa 3*, do skoro 3000 € po osobi za iste uslove u hotelu Bulgari Resort Bali 6*. Tako da je najbolje da unapred odredite koliko ćete potrošiti na smeštaj i tako olakšate i sebi i agentima pretragu.

Dakle u zavisnosti od cene avio karte, možemo reći da je 7 noćenja sa doručkom u hotelu od 3*, sa transferom i avio kartom sa svim taksama manje od 900 € po osobi.

Što se hrane i pića tiče, cene prilično variraju u odnosu na region u kome se nalazite. Recimo u Ubudu je u restoranima duplo povoljnije u odnosu na Nusa Duu. Takođe je Kuta povoljnija u odnosu na Džimbaran. U nastavku su neke okvirne cene koje ćete sretati na Baliju u kafićima i restoranima:

 • Pivo od 3 €
 • Sokovi od 1 €
 • Domaća kafa od 1 €
 • Kapućino, espreso od 2€
 • Hrana od 2 € za lokalno jelo, od 4 € za celu picu
 • Celi obrok sa salatom od 5 €
 • Voda od 0,3 €

Ulaznice u hramove su oko 2 € po osobi, osim Tanah Lot hrama gde je ulaz 5 €, vozač na dan košta 45 € po vozilu, a motocikl oko 4 € za ceo dan.

Što se suvenira, umetničkih predmeta i garderobe tiče, košta onoliko koliko se iscenkate.

Razmišljate o putovanju na Bali? Pogledajte i našu stranicu aktuelne ponude za Bali.

Za koga je putovanje na Bali idealno?

Na Bali možete putovati sami, u društvu, u paru, sa porodicom. Ne postoje ograničenja, potrebno je samo da imate neke od sledećih preferencija:

 • Obožavate prirodu, egzotiku, džungle, palme i različitost.
 • Volite kulturno-istorijske obilaske i upoznavanje novih običaja i rituala.
 • Tolerantni ste prema gužvi u saobraćaju i imate strpljenja u redovima za obilazak znamenitosti.
 • Nije vam presudna lepota plaže.
 • Spremni ste za avanturu, kišu i toplotu.
 • Majmuni su vam simpatični.
 • Volite mistku, spiritualnost, jogu i spa centre.
 • Želite da ispunite svoje društvene mreže najlepšim fotografijama ikad.

Pored svih fenomenalnih stvari koje ćete videti i doživeti na Baliju, potrebno je da znate i ono što se najmanje dopada putnicima. To su pre svega plaže. Mnogo turista je zavarano lažnim slikama na internetu za koje piše da su fotografisane na Baliju.

Bali nije poznat po fenomenalnim plažama. Plaže su pre svega sa crnim ili braon peskom, u moru su jake struje i veliki talasi, tako da nesurferi i neiskusni ne bi trebalo mnogo da rizikuju sa ulaskom. Najmirnije more za kupanje je u Nusa Dui i u Sanuru, tu je i pesak svetle žute boje, pa i more izgleda plavlje i lepše. Ova dva mesta su poznata po izraženoj plimi i oseki, tako da će polovinom dana more „nestati“. Ovo važi za sve osim za deo u Nusa Dui ispred hotela Ayodya, Inaya Putri i Mulia, gde vode ima za kupanje u toku celog dana. Takođe su na severu ostrva mirne vode, ali sa izrazitim crnim šljunkom.

Trenutno najpopularnije plaže sa belim peskom i tirkiznim morem su na ostrvu Nusa Penida, a to su Kelingking i Diamond plaže, koje ćete svakako da obiđete ukoliko odete na jednodnevni izlet na ovo ostrvo.

Takođe postoje u podnožju Uluwatu litica interesantne peščano-kamenite plaže, sa svetlo plavim morem. To su uglavnom beach klubovi, gde se plaća ulaz, ali ćete svakako uživati u pogledu na otvoreno more.

Druga stvar zbog koje putnici nisu baš najsrećniji na Baliju jesu darovi bogovima koje lokalno stanovništvo svakog jutra prinosi hramovima, svetim mestima i moru. Da, darovi se bacaju u more kako bi se bogovi mora umilostivili. Darovi su sastavljeni najviše od voća, grickalica, sokova, cveća, sve to lepo spakovano u korpice pletene od listova banane i sve to tako zajedno se baci u more. Ukoliko neka jabuka pluta oko vas dok se kupate, znajte da je to poklon za bogove. Kako krene oseka, tako se na plaži pojave sve te čarolije verskih rituala, pa hotelijeri po ceo dan skupljaju i zatrpavaju dokaze.

Treća stvar koja se zamera jeste gužva. Budimo realni, Bali je trenutno najpopularnija destinacija u svetu, sve zahvaljujući prelepim fotografijama na instagramu, tako da su gužve neizbežne. Prvo je i samo ostrvo prenaseljeno lokalnim stanovništvom, dodajte još par miliona turista i dobićete jednu pravu ljudsku džunglu. Ali ukoliko želite mir, spokoj i uživanje, pronađite hotel u džungli u Centralnom Baliju, a nakon toga idite u Nusa Duu, pa ćete se iznenaditi zašto svi o gužvi govore, kad niti čujete, niti primećujete sve te turiste.


Bali sa porodicom

Putovanje na Bali sa porodicom doneće pravo oduševljenje i za klince i za vas, samo pod uslovom da vam akcenat nije samo na odmoru i plaži. Budimo iskreni, ukoliko samo želite da se izvalite na ležaljci i pustite decu da se igraju u pesku, onda idite na Maldive, koji su baš za takav tip putovanja idealni. Ali ako ste tip za avanturu, dinamičnost, akciju, prirodu, ali i zen i odmor, a sve to u najegzotičnijem ambijentu ikad, to je definitivno Bali.

Postoji toliko toga što možete da radite na Baliju sa decom – od ogromnih vodenih parkova, vožnje kvadova, obilazaka fabrika čokolade, adrenalina u Bali Treetop Adventure kompleksu, šetnje u 3D muzeju, do učestvovanja u puštanju kornjača u more, obilazak šume majmuna, jahanje slonova, obilaska vrta leptirova u Taman Kupu Kupu i posmatranja egzotičnih ptica u Bird Parku.

Odabir pravog hotela je krucijalan za relaksirano putovanje na Bali sa decom. Pored smeštaja u Ubudu gde su svi hoteli manji i intimni i možete se smestiti gde god želite, jer ćete svakako da uživate, rizortu na plaži morate da posvetite malo vremena. Prosto prvo odaberite Nusa Duu ili Sanur, stavite kao imperativ da hotel bude na samoj plaži i da ima sadržaje za decu – i uboli ste premiju. Ova dva mesta imaju mirnu vodu, zlatni pesak, okruženi su grebenom, pa je i morska struja blaga. Takođe manje su gužve, možete se odmoriti i da bezbrižno pustite decu da se kupaju i igraju u pesku.


Snorkeling: podvodne avanture na Baliju i živopisni doživljaji Indonezije

Ukoliko maštate da plivate pored riba i kornjača i otkrivate olupine starih brodova, sada svoje želje možete ostvariti na Baliju. Snorkeling na Baliju može se realizovati od aprila do septembra, kada možete uživati u koralima, šerenolikim ribama i drugim morskim životinjama. Poznate lokacije su Nusa Dua, ostrvo Menjangan, Amed, Crystal Bay, Tulamben plaža i druge.

Sve aranžmane vezane za Bali pogledaj ovde

Medeni mesec na Baliju

Ovo veličanstveno ostrvo je prava poslastica za zaljubljene i parove. Pored avanturizma i obilazaka kulturno istorijskih znamenitosti, Bali je takav raj za romantiku, intimu i uživanje na medenom mesecu što ćete retko pronaći bilo gde u svetu.

Odaberite bajkovitu vilu sa privatnim bazenom na obronku azijske džungle, sa pogledom na raskošnu tropsku šumu. Uživajte u magičnoj masaži u dvoje sa pogledom na pirinčana polja. Upijte energiju viševekovnih hindu hramova i zakoračite u svet tradicije i bogate kulture. Završite svoju avanturu u nekom od odličnih rizortova na plaži južnog Balija.

Ukoliko odaberete Bali za vaš medeni mesec, obavezno nekoliko dana provedite u Centralnom delu, a potom idite na plažu. Doručkujte u bazenu, šetajte, maštajte i prepustite se neverovatnom osećaju. Toliko je fenomenalnih hotela gde će vam osoblje praviti iznenađenja i ugađati. Na vama je da odaberete regiju, a agenti će vam pomoći oko odabira.

Bez obzira na sve razloge za i protiv, putovanje na Bali je jedinstveno iskustvo kakvo nećete pronaći nigde na svetu. Samo ostrvo odiše nekom jakom i neobičnom energijom, priroda je apsolutno fantastična, ljudi su besprekorno ljubazni i predusretljivi, čak su i majmuni fini kada im pripremite hranu unapred. Oduševiće vas šarenolikost kulture, ljudi, turista, suvenira, umetnosti, religije i vratićete se bogatiji, ispunjeniji i srećniji kao nikad do sada.

Uvek aktuelne ponude za Bali možete pronaći na našoj stranici ponude za Bali.


Dopao Vam se ovaj tekst?

Pogledajte još i:
„Sam svoj majstor za Bali“
„Bali putovanje – luksuz u divljini“
„Iskustvo sa Balija“

Interesuju Vas aktuelne cene?
Pogledajte aranžmane za Bali.

Logo Travel Boutique

Molerova 3, I sprat, 11000 Beograd |
Tel: +381 11 344 00 44 |
E-mail: office@travelboutique.rs
Copyright ©2020. Travel Boutique |
Sva prava zadržana.