Direktorka agencije „Travel Boutique” u poseti Evropskom Parlamentu

27.06.2016

Ana PetrovicIzvor: Ivana Jelovac – Linkedin (Brisel – kontrastni univerzum ogledala Evrope)

Zahvaljujući dobroj saradnji Srpske asocijacije menadžera i slovenačkog zastupnika u Evropskom parlamentu – Franca Bogoviča, imala sam priliku da zajedno sa kolegama iz SAM-a, predstavnicima kompanija članica i institucija, posetim Brisel. Povod ove posete bilo je prisustvo i učešće na konferenciji “Bolja budućnost za mlade Zapadnog Balkana”, čiji su organizatori u Evropskom parlamentu ujedno i bili Franc Bogovič i Tanja Fajon, sa podrškom Ministarstva spoljnih poslova Republike Slovenije, EU40 – mreža mladih zastupnika Evropskog parlamenta i Mladi BSF. Pored toga, posetili smo Misiju Republike Srbije u Briselu, upoznali smo se sa funkcionisanjem Evropskog parlamenta, Evropske komisije i prisustvovali obeležavanju Nacionalnog dana Republike Slovenije – 25 godina od njene samostalnosti. U samom povratku, naši domaćini pobrinuli su se da nas ugoste u Krškom, jednoj od vrlo razvijenih opština u Sloveniji, kao i gradskoj kući u Ljubljani, gde smo se sreli sa gradonačelnikom – gospodinom Zoranom Jankovićem i ambasadorom Republike Srbije u Sloveniji – njegovom ekselencijom Aleksandrom Radovanovićem.

Pored formalne posete Briselu, imali smo malo slobodnog vremena da osetimo duh ovog vrlo kontrastnog grada. Čokolada, Rubens, francuski jezik, dijamanti, vafl, EU, pivo, Atomium, NATO, moda, Parlamentarium, arhitektura, Malbek, ljudi koji žure, kaldrma (digresija štikle nisu moguće), muzika na ulici, dagnje… Raznovrsnost sa kojom se susrećete u Briselu zapravo je rezultat suštine tog grada, koji vam u potpunosti dozvoljava da budete u pravom smislu te reči ono što želite… Pun kontrasta Brisel mi deluje kao da u njemu egzistiraju dva sveta: svet evropskog centra, okrenut politici i racionalnom planiranju budućnosti, a s druge strane svet svakodnevnog života – turista, beskućnika, dizajnera, proizvođača, preduzetnika i kompanija. Neki podaci ukazuju da u gradu živi više od 160 različitih nacionalnosti. Pored 28 nacija Evropske unije, državljana drugih evropskih zemalja poput Srbije, u Brisel su se naselili i Marokanci, Alžirci, stanovnici nekadašnje belgijske kolonije Konga i mnogi drugi.

bxloveKada se pomene čokolada ili pivo, uglavnom je prva asocijacija Švajcarska, odnosno Češka ili Nemačka. Belgija je definitivno zemlja sa najboljom čokoladom i pivom. Najpoznatije radionice u kojima se proizvode, nalaze se u ili oko Brisela ili Antverpena. U Belgiji postoji više od 900 vrsta piva, tako da ljubitelji ovog pića, a i sladokusci mogu da se prepuste maksimalanom hedonizmu. U nekim delovima na ulici čak i osetite miris čokolade.

Hodajući tim gradom, doživljavate različite emocije koje zapravo prouzrokuje dinamika promena i reformi koje se u evropskoj politici dešavaju. “Zid sećanja” u metro stanici Malbek svakako vas ne ostavlja ravnodušnim.

U formalnoj poseti Evropskom parlamentu na konferenciji 21. juna, pored Bogoviča i Fajon, govorila je Tanja Miščević, šef Pregovaračkog tima Srbije za pristupanje Evropskoj Uniji, ministri iz Slovenije i Albanije, nekoliko komesara Evropske komisije, a govornik na jednom od panela bio je i Milan Petrović, predsednik Srpske asocijacije menadžera. Predsednik SAM-a, osvrnuo se na opšti kontekst, govoreći o izazovima i prilikama, sa kojima se suočavaju mladi u vrlo dinamičnom ekomonsko političkom i digitalnom svetu. Istakao je da nove generacije nisu spremne za sukobe, već da su inovativne ideje jedino mesto njihovog povezivanja. U nastavku Petrović je dodao da nove investicije ne bi trebalo da se privlače tako što se nudi jeftina radna snaga, već zato što se podržavaju kreativne inovacije koje impliciraju istraživanje, razvoj u kontinuitetu i otvaraju nove perspektive.

anapetrovicberlinU diskusiji na temu odliva mozgova iz jedne u drugu zemlju, Petrović je zaključio da je mladima potrebno da odu u inostranstvo radi profesionalnog razvoja, ali isto tako je važno osigurati zemlju u kojoj mogu i žele da se vrate, nađu posao ili započnu sopstveni biznis.Tanja Miščević, šef Pregovaračkog tima Srbije za pristupanje Evropskoj Uniji, istakla je da mladi nisu samo naša budućnost već i naša sadašnjost.

S obzirom na to da je 2016. godina u Srbiji promovisana kao godina preduzetništva, Srpska asocijacija menadžera pokrenula je niz značajnih i vrlo zapaženih inicijativa u pogledu edukacije preduzetnika, ali i projekat „Šansa za novi početak“, koji motiviše bivše zaposlene iz preduzeća u restruktuiranju da pokrenu sopstvene biznise. Posetom u Evropskoj komisiji imali smo priliku da se upoznamo sa različtim modelima i programima za edukaciju preduzetnika, ali i inovacijama koje preduzetnicima nudi drugu šansu, ukoliko je prvi biznis bio neuspešan.

Poseta Briselu zaokružena je i posetom Sloveniji, u organizaciji naših slovenačkih domaćina. Posetili smo opštinu Krško, jednu od vrlo razvijenih slovenačkih opština u kojoj se nalazi Nuklearna elektrana “Krško”. Zaista je to opština koja je primer dobre prakse u smislu vrlo funkcionalne lokalne samouprave. Opština koja dobija 13 miliona eura od države, 2 od poreza, 8 od nuklearne elektrane, 35 miliona eura od EU. Krško ima 25 000 stanovnika, ali i 3000 dobrovoljnih vatrogasaca. Svoje korporativno iskustvo podelio je sa nama i CEO Gen grupe, vlasnik Nuklearne elektrane “Krško”. U ovoj korporaciji zaposleno je 11 000 radnika.

Boravak u Sloveniji završio se prijemom u gradskoj kući u Ljubljani, gde smo se sreli sa gradonačelnikom Zoranom Jankovićem i ambasadorom Republike Srbije u Sloveniji – njegovom ekselencijom Aleksandrom Radovanovićem.

anapetrovicberlin2“Važno je kakav si čovek, a ne iz koje si stranke” – poruka je koju nam je uputio gradonačelnik Janković, govoreći o toleranciji i saradnji svih struktura koje su deo nekog društveno ekonomskog i političkog sistema.

Veliko hvala Srpskoj asocijaciji menadžera na inicijativi, Jeleni Bulatović koja svojom energijom i znanjem pruža podršku mladim menadžerima, predsednku SAM-a Milanu Petroviću koji je uvek otvoren da podeli svoje profesionalno iskustvo, Aleksandru Plavšinu, Francu Bogoviču i čitavom njegovom timu i naravno svim dragim ljudima koji su bili deo ovog putovanja. test

23. Juna vratili smo se u Beograd. Poleteo je avion za Njujork. Velika Britanija potvrdila je nezavisnost od EU na referendumu. Kontrastni univerzum ogledala Evrope suočen je sa novim izazovima…

Logo Travel Boutique

Molerova 3, I sprat, 11000 Beograd |
Tel: +381 11 344 00 44 |
E-mail: office@travelboutique.rs
Copyright ©2020. Travel Boutique |
Sva prava zadržana.