Evropska banka za obnovu i razvoj u poseti agenciji Travel Boutique

08.10.2015

EBRD_u_poseti_Travel_Boutique-u_v_333U sredu 8.oktobra 2015.godine imali smo čast da u prostorijama naše agencije ugostimo predstavnike EBRD-a i SIDA. Obzirom da već drugu godinu za redom imamo uspešnu saradnju sa EBRD-om u programima za podršku ženskom biznisu u Zapadnom Balkanu, povod ove posete bio je uvid u rad agencije Travel Boutique kao primera dobre prakse malog preduzeća na čijem je čelu preduzetnica Ana Petrović.

Prilikom posete Maria Liungman, viši pogram menadžer Švedske agencije za međunarodnu saradnju (SIDA), Ivana Petrović, vođa projekta Small Business Support Serbia , Bojana Vukosavljević, nacionalni menadžer  Programa za Srbiju, Saveti za mala preduzeća Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Ana Petrović, direktorka agencije Travel Boutique, imale su priliku da porazgovaraju o izazovima malih preduzeća u našoj zemlji, posebno kada su u pitanju preduzeća vođena od strane žena. U razgovoru sa našom gošćom iz Švedske napravili smo paralelu između mladih u toj zemlji i mladih ljudi u Srbiji i došli do neverovatnog saznanja:  dok u Srbiji svi sanjaju o radu u javnom sektoru, u Švedskoj takvo zaposlenje predstavlja sramotu jer govori da vi kao individua niste dovoljno sposobni da izađete na pravo tržište rada, takmičite se sa realnom konkurencijom i doprinesete rastu i razvoju sopstvene zemlje.

Gospođa Bojana Vukosavljević istakla je da, osim što preduzetnička klima u Srbiji i dalje nije povoljna za razvoj preduzeća, dodatni izazov predstavlja to što okruženje ima negativan stav prema preduzetnicima, pa je potrebno mnogo raditi na promeni svesti. Kao najbolji način za to, pored konstantne i konkretne programske podrške, predstavlja upravo isticanje primera dobre prakse malih preduzeća.

U duhu ženskog preduzetništva protekao je i naredni dan kada smo nastavili druženje sa našim gošćama u hotelu Metropole Palace gde je predstavljen program „Žene u biznisu“. Kroz pozdravne govore i panel diskusiju na kojima su između ostalih učestvovali diektor EBRD-a Daniel Berg, potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović i predsednica izvršnog odbora Banca Intesa, predstavljena je nova linija programa koja će zajedno sa bankarskim sektorom olakšati investiciono ulaganje u kompanije koje su vođene od strane žena.

Iza nas su dve uspešne godine rada na projektima posvećenim ženskom preduzetništvu i upravo rezultati koje smo postigli motivišu nas da i narednih godina nastavimo da budemo deo promene koju želimo da vidimo u preduzetničkoj klimi Srbije.

Logo Travel Boutique

Molerova 3, I sprat, 11000 Beograd |
Tel: +381 11 344 00 44 |
E-mail: office@travelboutique.rs
Copyright ©2020. Travel Boutique |
Sva prava zadržana.