Iz „Ringa“ u inkubator – Finalisti takmičenja mladih preduzetnika dobiće poslovni prostor u prvom od četiri nova biznis centra u Beogradu

08.10.2014

Izvor: eKapija

Udruženje mladih privrednika Srbije (UMPS) u saradnji sa Erasmus centrom za preduzetništvo, ove godine je po prvi put u našoj zemlji organizovalo takmičenje „Ring Srbija“ u okviru globalnog projekta „Get in the Ring“ (GITR), koji se u svetu održava već šest godina.

– Inicijative ove vrste samo jačaju svest o preduzetništvu u Srbiji. Želeli smo da pokrenemo mlade i da pokažemo da je sve moguće, a članovi našeg Udruženja govore u prilog tome. Uspeli smo da Srbija postane jedna od 50 zemalja koje čine „Get in the Ring“ mozaik, a sa pravim partnerima, verujemo da možemo i mnogo više – istakla je Tijana Marinković, izvršna direktorka Udruženja mladih privrednika Srbije, na konferenciji koja je u utorak (7. oktobra 2014. godine) održana u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Najbolji srpski startap predstavljaće nas na regionalnom takmičenju u Sofiji, a pobednik tog nadmetanja braniće boje svoje zemlje u Roterdamu u Holandiji, gde će se boriti za nagradu vrednu 1 mil EUR.

Na konkurs, koji je bio otvoren do 30. septembra, prijavilo se 35 firmi, od kojih je 10 ušlo u uži izbor. Ti finalisti će se predstaviti 15. oktobra u Skupštini grada, a nakon toga će dobiti prostor u Biznis inkubatoru Udruženja mladih privrednika Srbije, sa ciljem da umrežavanjem i mentorstvom ubrzo postanu brzorastuće kompanije.

– S obzirom na to da se za takmičenje „Ring Srbija“ prijavilo mnogo kandidata došli smo na ideju da osnujemo inkubator koji će predstavljati mesto gde startap preduzeća mogu dobiti poslovni prostor, pravne, računovodstvene i ostale konsalting usluge, kako bi preduzetnici mogli da se posvete isključivo svom poslu i svom proizvodu. Inkubator će imati uređen sistem sa jasno utvrđenim pravilima i uslovima koje će voditi privatni menadžment, pod kontrolom Grada – istakao je Dragomir Petronijević, član gradskog veća Uprave grada Beograda.

Beograd dobija nove inkubatore

Još nije odlučeno gde će novi ikubator biti. Kako je Petronijević objasnio u razogovoru za „eKapiju“, na teritoriji prestonice se upravo renovira oko 2.000 kvadrata slobodnog poslovnog prostora. Predstavnici lokalne samouprave će zajedno sa finalistima izabrati neki od tih prostora, gde će se biti smešten prvi inkubator Udruženja mladih privrednika Srbije.

– Tih deset startapova će dobiti pravnu i knjigovodstvenu pomoć Privredne komore Beograda i Grada Beograda, ali i opremu koju će donirati lokalna samouprava, kao i strani donatori kao što su GIZ, USAID… Troškovi zakupa prostora će u prvih godinu dana poslovanja biti subvencionisani, a posle tog perioda će korisnici plaćati poslovni prostor u inkubatoru po tržišnim cenama – ističe Petronijević.

Ovo je tek početak, a gradsko rukovodstvo najavljuje i nove projekte. Naime, kako objašnjava naš sagovornik, Grad Beograd planira da formira ukupno 4 nova biznis inkubatora. Oni bi primenjivali upešnan model koji je do sada realizovan u Poslovno-tehnološkom inkubatoru tehničkih fakulteta Beograd, biznis inkubatoru „Nova iskra“ i „Biznis centru 47“.

– Takođe, u toku je i reformisanje inkubatora „Gnezdo“ na šestom spratu „Beograđanke“, i on će od 1. novembra ponovo proraditi. U toku je selekcija startapova koji će tu boraviti. Osim toga u pregovorima smo sa stranim inkubatorima i planiramo da ih do kraja godine dovedemo u Beograd. Reč je o jednom italijanskom inkubatoru i nekoliko austrijskih firmi, a u kontaktu smo i sa biznis anđelima – najavljuje Petronijević.

Biro za preduzetništvo mladih u PKS-u

U želji da pomogne mladim preduzetnicima Privredna komora Srbija je nedavno osnovala Biro za preduzetništvo mladih pri Komori, kaže Aleksandar Gračanac, koordinator Odbora i Foruma MSPP PKS.

– Preduzetništvo je način života i veliki potencijal privrednog razvoja, što potvrđuju privrede zemalja članica EU. Privredna komora Srbije je u proteklom periodu preko Foruma malih i srednjih preduzeća, ostvarila dijalog sa Vladom na poboljšanju ambijenta i razvijanju uslova za preduzetništvo mladih, što će biti i jedna od osnovnih delatnosti novoosnovanog Biroa – istakao je Gračanac i dodao da je Biro neka vrsta „institucionalnog mentora“ gde će kroz udruženja, savete i forume PKS-a, mladi preduzenici moći da se edukuju kako ne bi pravili početničke greške, koje su pravile danas uspešne kompanije.

Član Upravnog odbora UMPS Srđan Vlajković je istakao da je u Srbiji najveći problem preduzetnika, osim naplate potraživanja i plaćanje PDV-a, jer to smanjuje obrtna sredstva koja privrednik kasnije može da ulaže.

– Preduzetništvu u Srbiji najveći problem su obrtna sredstva koja im „zarobi“ Poreska uprava. Iako niste naplatili svoja potraživanja vi morate da platite PDV i to je jedan od najvećih teškoća sa kojima se preduzetništvo sreće – naglasio je Vlajković.

On je podsetio da je UMPS samofinansirajuća asocijacija koja okuplja oko dvadesetak preduzenika od 18 do 35 godina. Na konferenciji su se predstavili neki od članova Udruženja mladih privrednika Srbije, koji su pokazali primere dobre biznis prakse.

Reč je o kompaniji „Dimis“ koja se bavi brendiranjem, zatim preduzeću „Candy Universe“ čija je delatnost prodaja slatkiša, turističkoj agenciji „Travel boutique“ koja organizuje individualna putovanja i firmi zdrave hrane „Olea“. Svi učesnici konferencije su se saglasni da mala preduzeća treba da budu generator razvoja domaće privrede.

Logo Travel Boutique

Molerova 3, I sprat, 11000 Beograd |
Tel: +381 11 344 00 44 |
E-mail: office@travelboutique.rs
Copyright ©2020. Travel Boutique |
Sva prava zadržana.