Mit o dalekim putovanjima

03.03.2016

Pre 10 dana je na Instagramu jedne poznate estradne zvezde osvanula slika sa Zanzibara. Beli pesak, tirkizno more, egzotična afrička kultura – slika raja na zemlji! Svi mediji su pohrlili da prenesu tu fotografiju i pokažu kako danas izgleda glamurozni život uspešnih i poznatih! Nama „običnim smrtnicima“ počeše da se pri pogledu na taj prizor otimaju uzdasi i ono čuveno „Blago njoj!“, jer takav raj je nama nedostižan, zar ne?

Odgovor je ne. Ne u poslednje 2-3 godine. Kada neko od ljudi u Srbiji ugleda na fotografijama to beskrajno plavetnilo rajskog mora i baršunasti pesak tamo negde u Africi ili Aziji, pomisli da je za taj put do drugog kontinenta potrebno biti dobro finansijski podmazan i da su te daleke egzotike dostupne samo malom broju odbranih.

maldiviDa, takav način razmišljanja je bio opravdan pre par godina kada su se avio karte za daleke destinacije većinski kretale preko cifre od 1.000 EUR, pa još troškovi hotela, pa još novac da se ponese– sve to je izlazilo na ozbiljne brojke. Tajland, kao jedna od najpovoljnijih dalekih destinacija, bio je prvi iskorak iz okvira Grčka-Crna Gora, jer je u tom periodu i pored visoke cene avio karata imao zaista najpovoljnije cene smeštaja i samih troškova na licu mesta.

Ipak, vremena kada su cene avio karata za daleke predele bile četvorocifrene, na svu sreću su sada iza nas. Srpsko tržište se pokazalo kao veliki potencijal za daleka putovanja, pa su promotivne cene avio kompanija česte i gotovo da nema trenutka kada neka od promocija nije aktuelna. Za odlazak na Tajland sa sve kombinacijom Bangkoka i nekog od primorskih mesta uz uključen hotelski smeštaj i doručak, danas je potrebno oko 800 EUR. O pristupačnosti ove destinacije govori i podatak da je u periodu 2013-2014.godine izdato oko 5.000 tajlandskih viza srpskim turistima, dok 2015. godine ta brojka premašuje 9000. Za nešto povoljnije opcije tu su uvek Emirati gde se za oko 700 EUR može letovati u našim zimskim mesecima, sa sve uključenim avio kartama i hotelom. Da, sve takse su uračunate u pomenute cene.

Let do Maldiva se neretko kreće oko 550 EUR, ali sa tom destinacijom često treba biti pažljiv oko izbora hotela, jer njihov doživljaj onoga „koliko para – toliko muzike“ se značajno razlikuje od našeg. To znači da za 1.500 EUR po osobi možete provesti odmor na Maldivima,  ali uprkos činjenici da je taj novac krupna brojka za čuveni srpski standard, na toj destinaciji može pokriti skroman hotel i skromnu uslugu. Kada su u pitanju Karibi, Dominikana je jedna od pristupačnijih zemalja, dok je Kuba bila najpopularnija među našim putnicima dok navala američkih turista nije dovela do stanja prebukiranosti i visokih cena.

znzZanzibar Ono što je pri izboru destinacije najbitnije je da se odučite za opciju koja zadovoljava vaše ideje savršenog odmora. Ukoliko niste sigurni koja je zemlja odgovarajuća, porazgovarajte sa turističkim agentima koji vam o svakoj destinaciji mogu preneti veliki broj iskustava i korisnih informacija sa lica mesta i pomoći vam da izaberete onu koja je prava za vas.
Sećate se one fotografije Zanzibara sa početka priče? Pa možete i vi da budete na njoj! Za nešto manje od 1.000 EUR imate priliku da i sami posetiti tu destinaciju, družite se sa lokalcima, uživate u ribljim pijacama sa ponudom morskih delicija za koje niste ni sanjali da postoje, mirisima začina, toploj klimi i plavetnilu mora koje potpuno hipnotiše. Razmišljate o tome gde vam je kofer, zar ne?

Logo Travel Boutique

Molerova 3, I sprat, 11000 Beograd |
Tel: +381 11 344 00 44 |
E-mail: office@travelboutique.rs
Copyright ©2020. Travel Boutique |
Sva prava zadržana.