Sve što bi bilo korisno da znate o Sardiniji

15.05.2017

Autor: Miljana Golubović

Sardinija je stvarno veliko ostrvo, možda tako ne deluje na prvi pogled, ali je površina Sardinije veća od Peloponeza. Ukoliko mislite da ćete videti većinu stvari na Sardiniji za 7 dana, znajte da cenimo vaš entizijazam. Prvo što treba da se zna je to da je rent-a-car obavezan od samog dolaska na aerodrom. To nije destinacija samo za odmor na plaži, već za istraživanje.

Možete naravno i da boravite sve vreme u jednom hotelu i ne mrdate odatle, ali ćete propustiti pravi mediteranski smaragd – nestvarnu prirodu, šarmatne lokalce, istoriju i kulturu. Retki su hoteli na plaži, već su to uglavnom boutique hoteli na nekom brežuljku, u tradicionalnom italijanskom stilu, u maslinjaku okruženi lozom. Nije rent-a-car obavezan samo zbog ovoga, već i zbog vrtoglavih cena transfera koji nekad prelaze cenu smeštaja. Cene smeštaja ima za sve budžete – od manjih pansiona, apartmana, do premium hotela, uz naravno činjenicu da su hoteli od 5* retki i skuplji za otprilike 20 % u odnosu na druge mediteranske destinacije.

Sardinija ima 3 aerodroma: Kaljari, Algero i Olbia, i mi imamo odlične svakodnevne konekcije sa 2 aerodroma – Kaljari na jugu i Algero na severozapadu, cene karata su oko 275 € sa svim taksama. Sa Olbiom već mora da se „pojuri“ datum kada su letovi sa pristojnim presedanjem, karte koštaju oko 400 €. Kao i svugde u svetu i tamo vlada zakon „što južnije, to tužnije“, mada se to ne odnosi na lepotu prirode i gradova, već se pre svega na cene u restoranima, kafeima, hotelima, itd. Na jugu je uglavnom sve trostruko povoljnije van hotelskog smeštaja.

Sam Algero je simpatičan grad sa istorijskim centrom i plažama u blizini. Nekima je dovoljno da odu samo u Algero i uzmu smeštaj u blizini plaže – uživaju u tirkiznom Tirenskom moru, dok uveče odlaze u šetnju po uskim kamenim ulicama starog grada. U okolini Algera su turistička mesta: Stintino, Castelsardo, Isola Rosa, Bosa. U ovim delovima pored peščanih uvala ima i dugih nepreglednih plaža.

Algero, prestonica severa Sardinije, osnovan je u 12 veku. Pored brojnih spomenika kulture i savremenih mesta za šoping i izlaske, možete odmarati na nekoj od njegovih prelepih i uređenih plaža.

Poluostrvo Stintino nalazi se 50 km severno od Algera, kolima se stiže za sat vremena. Pored šarmantnog gradića koji je novijeg datuma, na poluostrvu se nalaze neke od najlepših tirkiznih plaža na Sardiniji.

 

Bosa je jedinstven i autentičan gradić na severo-zapadnoj obali Sardinije, oko 40 km južno od Algera. Okružen je predivnom, divljom prirodom, fascinantnim plažama, a pritom je zadržao drevni šarm i sardinski identitet i nije pretrpela nad-razvoj mnogih na plaži destinacija na ostrvu. Savršeno mesto za da pobegne od stresa savremenog života. Vodiči ga zovu „neotkriveno blago“.

Castelsardo je slikovit istorijski grad na severnoj obali Sardinije, udaljen 65 kilometara od Algera. Na samom vrhu starog grada uzdiže se zamak sa fantastičnim pogledom na more i uvale. Na dnu grada je široka i prelepa plaža. Castelsardo je to pravi izbor za pauzu ili odmor na turneji između zapadne i istočne Sardinije.

Olbia – oh! We are talking about luxury! Ukoliko želite da vidite ili budete deo svetskog džet seta, ili ukoliko ste već sami pripadnik takvog kruga, ovaj deo Sardnije je za vas. Samo znajte da se tada od vas i očekuje da budete u životnom stilu high class i večera u dobrom restoranu sa bocom vina može da košta 400 € za dvoje. U okolini Olbie su ultimativno luksuzna letovališta kao Porto Cervo, Porto Rotondo, Golfo Aranci, Capo Testa, itd. Plaže su smaragdne boje, peščane male uvale između stenovitih obala i čitava ta obala severoistočne Sardinije se naziva Smaragdna obala. Najveći izbor hotela je u ovoj oblasti i možda najlepša priroda.

Smaragdna obala severoistočne Sardinije mami turiste iz celog sveta.

Porto Ćervo je glavni centar međunarodno renomirane Smaragdne obale i jedan od najprestižnijih turističkih destinacija u svetu. Grad je stvorio princ Karim Aga Kan krajem 1950-ih godina. To je jedno od najluksuznijih letovališta na svetu i ekskluzivnost je vidljiva na svakom koraku.

 

Golfo Aranči je možda najpovoljniji deo severoistočne obale Sardinije, nudi kako vrhunski smeštaj, tako i povoljnije alternative u plantažama smokvi.

Porto Rotodno je druga prestonica Smaragdne obale (posle Porto Ćerva) i pruža uzbudljiv noćni život u kome svetski džet-set, poznate ličnosti i ruski oligarsi dolaze ovde da demonstriraju svoju moć u toku letnjih meseci. Savršena plaža prosto upotpunjuje luksuznu atmosferu.

Kaljari je glavni grad Sardinije, priča za sebe, sa istorijskim delom, velikom lukom i 8 km dugom plažom. Sam grad zaslužuje minimum tri dana obilaska, jer je centar istorije i kulture Sardinije. Od poznatih letovališta u okolini tu je Villasimius kao najpoznatiji sa jednom od najlepših plaža u Evropi, zatim Pula, Chia, Calasetta, Arbatax. U ovom delu Sardinije nema velikog izbora hotelskog smeštaja kao na severu, najviše hotela ima u samom Kaljariju. Na jugu možete opušteno da sednete u restoran bez bojazni da će i vazduh da vam naplate.

Kaljari, glavni grad Sardinije, nalazi se u srcu fenomenalne uvale Anđela (Golfo degli Angeli). Kao i Rim sagrađen je na sedam brežuljaka i centar je svih kulturno istorijskih vrednosti regiona. Grad ima dugu plažu od 8 kilometara Poetto, koja je centar za odmor i noćni život u vrelim letnjim večerima, zahvaljujući brojnim restoranima i barovima u nizu.

Viljasimius je gradić i poluostrvo, udaljen 55 kilometara istočno od Kaljarija. Po mnogima su najlepše plaže sveta upravo na tom malom poluostrvu.

Čia plaža nalazi se 55 kilometara južno od Kaljarija i idealna je za ljubitelje divljine. Pesak je boje breskve i svuda su peščane dine ispod planina. Smeštaja na samoj plaži nema, već je u brdima u okolini, pa je plaža dostupna automobilom, biciklom ili, ukoliko ste u dobroj kondiciji, peške.

Sardinija je fascinantna destinacija i ukoliko ste vozač ili putujete sa vozačem, volite prirodu ili civilizaciju, kulturu ili divljinu, izlaske ili tišinu – ne oklevajte, već krenite u avanturu!

Logo Travel Boutique

Molerova 3, I sprat, 11000 Beograd |
Tel: +381 11 344 00 44 |
E-mail: office@travelboutique.rs
Copyright ©2020. Travel Boutique |
Sva prava zadržana.