Avantura zvana Šri Lanka

05.05.2022

Autor: Violeta Stepanović


Otkud Šri Lanka? Probale smo da razmotamo tu priču, i setile se da je bio februar, subota veče, Skadarlija… Posle 2-3 čaše vina počele smo da maštamo o nekom uzbudljivom putovanju. Sutradan na Travel Boutique sajtu, u delu aktuelno, vidim Šri Lanku i šaljem drugaricama. Obe kažu DA! U roku od 7 dana, posle nekoliko mejlova i telefonskih razgovora sa Mirom, avionske karte su već plaćene. Samo treba dočekati april, tako da kreće odbrojavanje.Mi smo se odlučile za kružnu turu od 5 dana/4 noći + 3 dana pored okeana. Imale smo dovoljno vremena da se pripremimo, pročitamo savete, blogove, iskustva, preporuke…

Put je prošao OK. Let od oko 5 sati Beograd – Dubai, 6 sati na aerodromu i još 5 sati Dubai-Kolombo. I konačno slećemo!

Čeka nas vodič koji će sa nama provesti narednih 5 dana. Dobijamo cveće i uzbuđenje samo raste, iako nas je dočekala strašna kiša i potpuno onemogućila da realizujemo ono što planirano za prvi dan našeg obilaska. Ipak, tokom puta prema mestu gde ćemo provesti prvu noć susrećemo se sa majmunima, pravimo kratke pauze i polako se upoznajemo sa okruženjem.Prvu noć smo provele u hotelu CINNAMON LODGE, HABARANA. Lep hotel, pored jezera koje nismo uspele da vidimo zato što je već bio mrak i padala je kiša. Međutim, kiša nas nije sprečila da se lepo isplivamo u hotelskom bazenu, što je jako prijalo posle 30ak sati provedenih u putu.

Sledećeg dana kreće avantura, rešene smo da nadoknadimo propušteno. Prvo odlazimo u obližnji nacionalni park, kako bismo videle slonove pošto smo propustile obilazak sirotišta slonova. Uzbudljiva vožnja džipom, susret sa velikim brojem divljih slonova, odlazak do vidikovca odakle puca savršen pogled na prelepu prirodu Šri Lanke.Odatle nastavljamo ka Sigiriji, i tokom puta odlučujemo da se ne penjemo na Lavlju stenu zato što počinje kisa, a uspon je dug i naporan. Vodič prilazi do tačke gde možemo da napravimo lepe fotografije Lavlje stene i osvežimo se kokosom.Odatle nastavljamo ka začinskom vrtu gde nas upoznaju sa lekovitim i začinskim biljkama, njihovoj primeni u tradicionalnoj medicini. Uz šolju čaja smo dobile i masažu ramena i vrata. Domaćin je bio prilično ubedljiv pa smo na kraju ove posete u njihovoj prodavnici kupile mnogo preporučenih proizvoda.Sledeća atrakcija nam je Dambulla hram, zatim nastavljamo ka Kendiju gde obilazimo Tooth temple, ali tek nakon vrlo uzbudljive vožnje tuk tukom, i stižemo do hotela.

Što se tiče obilaska hramova, treba napomenuti da žene moraju da pokriju noge i ramena. U hram se ulazi isključivo bez obuće.U Kendiju odsedamo u hotelu koji nam se najviše dopao od svih na ovoj turi – THE GOLDEN CROWN. Ljubaznost osoblja je nešto što karakteriše sve hotele na Šri Lanci, ali se ovaj hotel posebno izdvaja. Posebno ističem savršeni spa centar i masaže koje se ne smeju propustiti.

Sledećeg jutra nam vodič najavljuje obilazak prodavnice svile, što nam i nije delovalo posebno zanimljivo, ali nas tamo čeka iznenadjenje. Dočekuju nas divne žene, stavljaju nam bindi na čelo i oblače u sari. Potpuno oduševljenje!U tom raspoloženju, sa bindijem na čelu, krećemo ka železničkoj stanici kako bismo doživele vožnju vozom kroz plantaže čajeva i predivnu prirodu. Vožnja traje više od tri sata. Krajolici su predivni i sve više se zaljubljujemo u Šri Lanku.Stižemo u mesto NUWARA ELIYA, gde nas dočekuje jaka kiša i hladnoća. Zbog veće nadmorske visine, temperatura je oko 16 stepeni, a jaka kiša još pojačava osećaj hladnoće. Odsedamo u hotelu ARALIYA GREEN CITY. I pored kamina u sobi, nismo uspele da se zagrejemo, verovatno nepripremljene posle vreline na prethodnim etapama puta.Novi dan donosi novu avanturu! Nastavljamo ka fabrici čaja, najvećoj u zemlji. Tu nas upoznaju sa procesom proizvodnje i vode nas u polje čajeva da nam objasne proces branja i daju priliku da i same probamo. U velikom uzbuđenju i zabavi, dok pravimo prelepe fotografije dešava nam se mala neprijatnost – osećam bol u nozi i shvatam da je uzrok pijavica. Brzo su reagovali i odvojili je, dezinfikovali i uradili sve što je potrebno, ali tu zabavu prekidamo shvatajući da ih ima na sve strane.
Nakon toga obilazimo Ramboda vodopad i nastavljamo put ka Kolombu.U Kolombu odsedamo u hotelu CINNAMON LAKESIDE gde se u tom trenutku proslavlja Tamil New Year, njihov veliki praznik.

Sutradan obilazimo nekoliko atrakcija u Kolombu i sve više postajemo svesne odlika njihove klime, tj vlažnosti vazduha koja temperature od 30ak stepeni u subjektivnom osećaju podižu na 45 stepeni.Tu se naša tura završava i krećemo ka poslednjoj destinaciji – Kalutara, gde odsedamo u Tangerine Beach hotelu do kraja našeg boravka. Ovo je najskromniji hotel na našem putovanju. To smo uspele malo da popravimo doplatom za bolju sobu, tj apartman sa pogledom na okean. Ostalo je malo kajanje što se nismo odlučile za neki bolji hotel, ali to nam nije pokvarilo celokupan utisak. Poslednja tri dana smo provele u sunčanju, šetnji pored okeana, kupanju u bazenu.Nekoliko korisnih informacija:

  • Divna i bujna priroda na Šri Lanci uključuje i raznovrstan živi svet, te krenite pripremljeni na majmune, insekte, pijavice, guštere… Mali gušteri ulaze u sobe, a oko hotela smo viđale i one velike. U nekim delovima Šri Lanke treba posebno paziti da ne ostavite nešto na terasi i otvoren prozor sobe, pošto majmuni pokupe sve što nađu. O pijavici sam pisala 😊 Zanimljivo je da smo pošle dobro opremljene sredstvima protiv komaraca, ali komaraca nije bilo.
  • Lokalci su vrlo napadni kada su žene u pitanju. Dobacuju, pokušavaju da uđu u komunikaciju, ali ima i trenutaka koji su vrlo neprijatni. Kada smo izlazile iz hotela da bismo prošetale pored okeana uvek su nas pratili, pa nismo smele da se udaljavamo.
  • Svo osoblje je veoma ljubazno, uradiće sve da budete zadovoljni. Zato je važno nagraditi ih napojnicama.


Napomenula bih još nesto – hrana je jako začinjena i ljuta, čak i za one koji vole takvu hranu. Međutim, ako ne volite ili imate osetljiv stomak, izbor hrane vam se značajno sužava.Pošto ja ne jedem gluten i laktozu, uvek imam problem sa nedostatkom informacija o tome prilikom planiranja putovanja kao i svesti hotela da je sve više ljudi sa takvim ograničenjima, tako da nema oznaka koje alrgene sadrži neko jelo. Dobra stvar je da tamo uvek ima pirinča, tako da sam 8 dana živela na pirinču, papaji i ananasu 😊. U svim hotelima, osim poslednjeg (Tangerine), sam imala veliku pomoć osoblja oko izbora hrane koju mogu da jedem. Uvek bi mi pozvali šefa kuhinje da mi pokaže koja hrana sa bifea odgovara mojim zahtevima. Ipak, pirinač na nekoliko načina, papaja i ananas su dominirali u mom jelovniku tokom ovog putovanja. Čak i kada postoji opcija mesa ili ribe, za mene je to bilo previse začinjeno.

Kada bih sada planirala ovo putovanje, izabrala bih turu od 7 dana, kako bih obišla još divnih predela i dodatna 2 dana uz okean, na lepšoj plaži i u boljem hotelu.


Logo Travel Boutique

Molerova 3, I sprat, 11000 Beograd |
Tel: +381 11 344 00 44 |
E-mail: office@travelboutique.rs
Copyright ©2020. Travel Boutique |
Sva prava zadržana.