Na Bali ne odlaziš, na Bali se vraćaš

11.08.2023

Suprug i ja smo želeli da odemo na Bali, međutim nije bio otvoren za nevakcinisane putnike.

Krajem juna sedim sa suprugom na našoj terasi i nailazim na instagram story od Travel Boutique da je Bali ukinuo sva covid pravila za ulazak u zemlju.

Ujutru sam nazvala ljubaznu Tijanu sva uzbuđena da nam pošalje ponudu.
U roku od 2h smo se odlučili i rezervisali putovanje. Nismo znali šta da očekujemo, naslušali smo se raznih utisaka.

Naše putovanje je bilo 4+5, tj 4 dana u Ubudu (u čijoj okolini je sve ono što treba videti i zbog čega se putuje u Indoneziju, i 5 dana na moru u Nusa Dui.

Ovo je bilo naše najlepše putovanje ikad.

To je ostrvo koje je samo po sebi specifično i jedinstveno u Indoneziji, što zbog kulture i religije sa jedne strane, potpune slobode sa druge strane i karme u koju duboko veruju. Ljudi očekuju da će videti plaže sa belim peskom i plavi okean. Na Bali se ne ide zbog plaža, već zbog avanture, zato što je Bali džungla. Kada sam došla na divan Bali trebalo mi je jedan ceo dan da mi ne smetaju zvukovi prometa i velika količina ljudi. Srećom, prilagodba na Bali je jedna od lepših stvari koje ikoga mogu zadesiti u životu.

Možda je zbog mistike, možda zbog prirode, ali sklona sam ipak reći, zbog ljudi. Na Baliju je svaki čovjek prvo čovek, dok je na zapadu sve puno direktora, menadžera, doktora, ekonomista pa tek onda eventualno, ljudi.

Prioriteti su odnosi i život s porodicom i prijateljima, sa životinjama, s prirodom i duhovnost. Niko ne propitkuje postojanje božanstava, niti traži dokaze jer su dokazi materijalizirani svuda oko njih u obliku prijatelja i porodice. Komercijalizam je zaista sekundaran i vjeruje se da sve materijalno dolazi kao posledica dobro uravnoteženih života.

Balinežani su vrlo vredni, nikada se ne žale, puno se smeju i jako su zahvalni. U takvom okruženju, sve se radi bez opterećenja i ne čudi što sam upravo tamo prvi puta osetila predivnu lakoću postojanja.

Hindu budizam je nešto drugačiji od hinduizma, no ono što je zaista predivno jest velika otvorenost prema svima i svemu. Balinežani nikada neće prosuđivati čovjeka niti ga nagovarati ili uvjeravati da su njegova stajališta i uvjerenja ispravna. Rado će te upoznati s njihovom kulturom i pokazati svoj svijet bez da te i jednom upitaju kako ti se sviđa ili što misliš o njemu. U njihove hramove svi su dobrodošli, bez obzira na veroispovest.

Sve što smo želeli da vidimo i obiđemo nam je bilo olakšano uz pomoć vodiča kojeg nam je agencija preporučila. Divnog Edija koji je spremam da ispuni svaki vaš zahtev.

Ono što je naša preporuka jeste obavezno da iznajmite motor jedan dan i obiđete ostrvo u svojoj režiji. Zbog velike gužve u saobraćaju mnogo je lakše kretati se motorom.

Na Bali ne odlaziš, na Bali se vraćaš. Sebi, ljudima, prirodi. Prioriteti se preslože sami. Ovđe se odrasli vesele poput dece, igraju se, jedu šarenu hranu na kojoj nema oznake da je organska, jer druga ni ne postoji. To je otok na kojem su svi putevi ispravni, jer ćeš na svakom sresti ljude koji će ti stajati na usluzi bez ikakve zadrške i bit će istinski sretni i zahvalni da su ti mogli pomoći.

Logo Travel Boutique

Molerova 3, I sprat, 11000 Beograd |
Tel: +381 11 344 00 44 |
E-mail: office@travelboutique.rs
Copyright ©2020. Travel Boutique |
Sva prava zadržana.