Dubai: od peska i sunca do skija i snega

03.04.2016

Autor: Srećko Ćirović

Hedonizam – prva stvar koja mi padne na pamet kada pomislim na Dubai. A šta me to inspirisalo da ovaj grad  doživim kao mesto kreirano za potpuno uživanje?

Pre svega, to je grad koji je izgrađen u pustinji, a baš u toj pustinji imate mogućnosti da isprobate sve: od jahanja kamila, kupanja u moru, morskih sportova, izlazaka, vrhunskih internacionalnih kuhinja, šopinga, pa sve do skijanja (na snegu, ne pesku). Da, u Dubaiu možete čak i da skijate!

Kao putnik sa ozbiljnom miljažom iza sebe, imao sam veliku želju da posetim ovaj Emirat upravo jer sam od mnogih prijatelja čuo sjajne komentare. Zima ove godine se podesila kao idealna za to putovanje: imao sam svega 5 slobodnih dana za brzinski odmor, a Dubai se zbog svoje blizine, letnjih temperatura i atraktivnosti, izdvojio kao savršena opcija.

Već  po sletanju na ovu destinaciju, prvi utisak mi je bio to da je grad izuzetno napredan. Imao sam priliku da u prošlosti posetim Baku u Azerbejdžanu koji me tada zadivio svojom razvijenošću, ali po dolasku u Dubai sam shvatio da će od sada to mesto na mojoj top listi zauzimati upravo ovaj pustinjski gigant.

Luksuz, kvalitet i uslužnost skoro da možete da osetite u vazduhu, jer je Dubai potpuno posvećen svojim posetiocima i daje maksimum da bude destinacija koju će ljudi hvaliti i rado joj se vraćati. Tako sam imao utisak da je tokom celog mog boravka na svakom koraku postojao neko ko je zaposlen da uputi gosta, razjasni mu nedoumice i pomogne u snalaženju.

Za ovu posetu sam izabrao hotel Le Meridien Royal, koji se nalazi u Dubai Marini i kao svi sjajni hoteli u ovom delu grada, poseduje svoju prelepu peščanu plažu. Dubai Marina se može nazvati centrom dešavanja, jer obiluje vrhunskim restoranima i senzacionalnim zgradama. Dok sedite na terasi nekog od restorana, ispred vas se pruža pogled na mnogobrojne jahte koje plove pored Marine, kao i na najnovije modele luksuznih automobila koji se u Dubaiu čine kao najobičniji, jer onih „običnih“ i nema. Moderni i atraktivni neboderi su prirodna pojava, pa se one velike zgrade koje smo viđali na maketama „Beograda na vodi“ i koje su nam ličile na poslednji krik mode, u ovom delu Dubaia čine kao zgradice, male i neprimetne.

Ukoliko poželite dobar noćni provod, ovaj grad to nudi u svim oblicima. Armani klub, Kavali klub, Kubba bar, čuveni lanac Pasha klubova, pa čak i srpski klub sa našom muzikom – samo su neka od mesta koje će vam ponuditi zabavu. Gostovanja Stinga, DJ Tiesta i drugih svetskih imena, ovde su nešto što je svakodnevica. Verovali ili ne, četvrtak je najbolji dan za izlaske, jer su petak i subota neradni dani. Nedelja, za koju smo mi navikli da je dan za odmor i opuštanje, u Dubaiu predstavlja dan za početak novih radnih pobeda.

S obzirom da sam na raspolaganju imao svega pet dana, uhvatio sam zalet i posvetio se obilasku najvećih atrakcija. Posetu Burdž Kalifi iskoristio sam da se popnem na najviši sprat koji je otvoren za turiste. Vozeći se liftom do vrha prelazite zamišljeni put na kom prolazite pored Ajfelovog tornja, piramida u Egiptu, tornja u Torntu i Kipa slobode kako biste stekli utisak o tome gde se nalazi tih 828m Burdž Kalife u poređenju sa ostalim čuvenim svetskim znamenitostima. Poseban utisak na mene je ostavila priča o ljudima koji su osmislili i gradili ovu zgradu, a tokom penjanja upoznali su nas i sa načinom konstrukcije, pričom o tome kako je tekla gradnja i ostalim zanimljivostima koje su ispratile stvaranje Kalife.

Burdž El Arab sam želeo da vidim jer me uvek interesovalo kako jedan hotel može da stekne klasifikaciju od 7 zvezdica. Sam dolazak u taj hotel je dao odgovor na moje pitanje: raskošno uređenje, luksuz kojim je odisao svaki detalj i usluga koja se ne može pronaći nigde na svetu. Naime, u Burdž El Arabu svaki sprat ima svoju poslugu koja vam je na raspolaganju 24h za ispunjavanje vaših želja. U ovom hotelu racio je 8 zaposlenih na jedan apartman, što predstavlja najveći racio među svim svetskim hotelima. Sam transfer od aerodroma do Burdž El Araba naslućuje kakav luksuz vas očekuje: kao gost imate opcije da do u hotel sletite helikopterom na 27. sprat ili da se dovezete ekskluzivnim automobilom marke Rolls Royce. Ovaj hotel, izgrađen 1999.godine kao prvi hotel sa 7 zvezda u svetu, definitivno predstavlja simbol razvoja i moći Dubaia.

Kako je Dubai nezaobilazna destinacija za šoping, posetio sam i Dubai Marina mol u kom je izložen originalni skeleton dinosarsa visok preko 7m i star oko 155 miliona godina koji je impresivno  posmatrati znajući da je nekada planetom hodala životinja te veličine. U šoping molu Emirati glavnu atrakciju predstavlja skijalište, sa sve snegom.

Rekao bih da je ovaj grad uvek spreman da pomera granice, pa je od početnih čuda poput zelenih površina u pustinji, preko najviše zgrade i najluksuznijeg hotela na svetu, stigao i do toga da je skijanje na snegu, dok je napolju 35’C, postalo nešto sasvim prirodno.

Ovako kratak boravak nije bio dovoljan da zadovolji moju želju da još istražujem, otkrivam i uživam, posetim Abu Dabi i stari deo Dubaia, pa sam odlučio da ću ponoviti posetu. Grad se razvija velikom brzinom i siguran sam da će do mog idućeg dolaska nastati nove atrakcije i zanimljivosti koje će me čekati da ih vidim i otkrijem.

Za naredni dolazak posebno me raduje jedna ideja: da u Dubai dovedem svog sinčića, jer je ovaj grad sjajan i za porodične odmore. Već mogu da zamislim njegovu radost kada ga odvedem u akva parkove i igraonice kakve nije do sada nije imao priliku da vidi i doživi. Sa tim sjajnim prizorom u mislima poleteo sam kući i napustio Dubai siguran u to da ću se vratiti.

Logo Travel Boutique

Molerova 3, I sprat, 11000 Beograd |
Tel: +381 11 344 00 44 |
E-mail: office@travelboutique.rs
Copyright ©2020. Travel Boutique |
Sva prava zadržana.