7 razloga zbog kojih Kuba nikoga ne ostavlja ravnodušnim

17.01.2022

Autor: Mira Juruković

kuba - auto

Kuba je na veliko oduševljenje turista širom sveta ponovo otvorila svoje granice. Dok iščekujemo nova putovanja u ovaj karipski raj, prisećamo se utisaka naše koleginice Mire i njenog putovanja 2019. godine, neposredno pred globalno zatvaranje. Da li je korona ostavila veći trag na ovu siromašnu zemlju i kako je podnela pandemiju, proverićemo prvom prilikom.


Kuba – Polazak na put iz snova

Kuba je jedna od najegzotičnijih zemalja na svetu, bogate kulture i čarobnih prirodnih pejzaža – zemlja u kojoj se živi skromno, ali srećno. Možda zbog toga što zvuci salse izviru na svakom koraku, delom zbog slobodarskog duha zapisanog u genima, a najviše zbog neukaljane autentičnosti koja će vremenom nestati, moj odabir lokacije za putovanje je pao na – Kubu.Putovanje na Kubu je zapravo bila moja višedecenijska želja i zato sam temeljno pristupila pripremama za put. Ništa nije smelo da bude prepušteno slučaju: hoteli, lokacije, šta videti i posetiti. Plan puta je bio precizno napravljen, znala sam tačno šta želim da vidim i šta mogu da očekujem. Pa ipak, Kuba me je potpuno izmestila. Nadmašila je sva moja očekivanja i obogatila me za jedno prelepo i nezamenljivo iskustvo. Koliko god da se unapred pripremite za Kubu, ono što ćete ovde doživeti je nestvarno.


kuba

Krenula sam proverenom rutom: 4 dana u Havani, 1 dan za obilaske i 5 dana u Varaderu. Krenula sam sa mišlju: prvi put sam ovde, hajde da vidimo ono osnovno, najbitnije, pa ukoliko mi se bude dopalo, sledeći put ću krenuti ka skrivenim draguljima i sporednim kubanskim stazama. Ovo “ukoliko” je postalo “naravno” i sada je samo pitanje organizacije kada ću su se Kubi ponovo vratiti.Zemlja salse i ruma

Ko traži uglačani sjaj luksuza i bogatstva – u Havani nema šta da traži. Međutim, ko želi da pobegne od zapadnjačke presije “must have” i brzog života sa rokovnikom u ruci, ovde će naći pravi raj.


kuba - ples

Svima koji se upute na Kubu biće dobro poznat razlog njihovog otpora “napretku” i globalizaciji, kao i razlog njihovog opšteg siromaštva. Čak i letimični pogled na grad daće vam utisak zamrznutog kadra nekog klasičnog filma iz šezdesetih godina prošlog veka. Ali ono što odmah zatim ne možete a da ne primetite je ponos Kubanaca, sloboda, a potom i njihova vedrina. I dok ćete kao svaki zapadnjak da malo-malo provirujete na sat, oduševiće vas Kubanci koji bezbrižno, u ćaskanju i zvucima salse, provode dane.

Može li se biti toliko opušten u današnje vreme? Učite od Kubanaca “no stress” filozofiju življenja.Havana – grad kontrasta i uličnog života

Na Kubu smo došle letom Swiss Airlines-a preko Ciriha, a sa taksistom koji nas je dovezao do hotela u Havani dogovorile smo transfere do Trinidada, Santra Klare i Varadera. Najčešće je transfer od Havane do Varadera od 100 do 150 evra, takođe isto toliko u povratku. Ovo vam naglašavam jer je važno da znate kako da se pripremite i da se ne iznenadite na destinaciji.

Nešto više cene se odnose i na hranu i pića u restoranima, pošto oni i postoje zbog turista, ali ništa što ne biste platili u jednom jeftinijem restoranu u našoj prestonici. U Havani smo odsedale u hotelu Inglaterra, koji je na savršenom mestu u Staroj Havani, tako da smo sve atrakcije mogle da obiđemo pešaka.Havana je grad koji ima dušu, ima čarobne kadrove neukaljane bezdušnim reklamama, buntovnu prošlost i impresivnu sadašnjost.

Koloritan glavni grad Kube je mesto koje treba osetiti da bi se zaista shvatilo zbog čega je neodoljiv. Havana ima vibraciju i osećaj kao nijedno drugo mesto koje sam ikada videla i doživela. Toliko kontrasta na jednom mestu – toliko fantastičnih i prelepih građevina pored onih zamrznutih u vremenu.


kuba 2

Kuba – Život uživo

I koliko god prodavnice bile oskudne, život u Havani je intenzivan i bogat.

Meštani spontano igraju na ulicama fudbalske utakmice i prestaju samo za prolazak automobila. Odrasli sede na malim stolicama na ulici i ćaskaju sa komšijama uz čašicu ruma. Neprestano čišćenje odvija se u svim domovima koji se nalaze pored puta – što znači da smo morale da pazimo na to da li će kante sa vodom koje se bacaju na ulicu da nas isprskaju.

Zvuci rumbe i salse čuju se iz većine domova i sa prozora automobila koji su prolazili ili pešaka sa malim zvučnicima u džepovima. Muškarci na automobilima sređuju karoseriju, dok drugi grade i popravljaju kuće i zgrade na ulicama.

Oronule kolonijalne zgrade stoje naspram restauriranih UNESCO-ovih lokacija, dok bicikli i automobili iz 1950-ih prolaze ulicama uz potpuno nove Pežoe.Na Malekonu, poznatoj ulici i šetačkoj zoni pored mora, pokušavale smo da uhvatimo sve jedinstvene i zanimljive prizore. Klasični automobili Ford i Ševrolet različitih boja sa sjajnim hromiranim oblogama galopirali su ulicom, dok su lokalni muzičari svirali trube i gitare na trotoarima za prolaznike.

Ribari su strpljivo čekali da im se udica zatrese nadajući se da će večerati, dok su drugi samo sedeli na zidu od cementnog potpornog zida i uživali u slanom vazduhu i pogledu na more. Provozajte se u roze kabrioletu iz pedesetih. Znam, zvuči potpuno neoriginalno, ali da samo znate kakve smo fotografije napravile!Ernest Hemingvej i Kuba

Ne možemo da govorimo o Havani, a da ne spomenemo Ernesta Hemingveja. Poznati Nobelovac je toliko dugo boravio na Kubi i toliko ju je voleo, da je čak i Nobelovu nagradu za književnost posvetio ovoj državi. Krenule smo njegovim stopama. Prvo smo obišle njegovu kuću Finca Vigía, današnji muzej, zatim hotel u kojem je uvek boravio Ambos Mundos i naravno završile u Floridita baru sa čuvenim koktelom daikiri u rukama. Mmmmm… daikiri… Pravo malo čudo od belog ruma, limete, grejpfruta i maraskino likera. Počinjemo da shvatamo kako je Hemingvej dobijao inspiraciju za pisanje. Šalu na stranu, priča se da je zaista Hemingvej inspiraciju za najpoznatije delo “Starac i more” dobio na Kubi, u razgovorima i pecanju sa meštanima.


kuba 1

Santa Klara i veličanstveni Trinidad

Nakon Havane krenule smo na celodnevni izlet, sa završetkom u Varaderu. Kupale smo se sa delfinima, šetale po kolonijalnom gradu Santra Klari, ali je pravi dragulj ovog izleta bio Trinidad.

Šetajući Trinidadom sve vreme sam se smešila i opušteno i relaksirano posmatrala ovaj čaroban gradić. Šarena kolonijalna arhitektura daje gradu vedar, svetli osećaj, a originalne kaldrmisane ulice čine da se osećate kao da je vreme ovde stalo. Grad je relativno miran i spokojan, što je bilo upravo ono što nam je bilo potrebno nakon prilično iscrpljujućeg boravka u Havani.

Bilo je olakšanje što sam mogla nesmetano lutati ulicama, slobodno uživati u čarima Trinidada bez obraćanja pažnje da li će nas politi kanta sa vodom ili projuriti automobil. Drugim rečima, bile smo bezbedne.Osamdesetih godina Trinidad i obližnju Valle de los Ingenios UNESCO je proglasio svetskim nasleđem, jer su izuzetan primer tradicionalnog naselja koji je dao značajan doprinos ljudskoj istoriji.

Varadero – raj Kariba

Na kraju je došlo vreme za odmor u Varaderu, najpoznatijem hotelskom letovalištu na Kubi. Boravile smo u hotelu Blau Varadero, koji je moderno renoviran, čist, sa odličnom hranom i fantastičnom plažom. Ah, to more!

Plaža i more na Kubi su fantastični! Ovo je moje prvo putovanje na Karibe i sada mi je jasno zašto je ovaj deo sveta omiljen među ljubiteljima mora i kupanja. Ovde je počeo pravi turistčki odmor: buđenje, doručak, plaža, kokteli, ručak, plaža, kokteli, večera, kokteli, kokteli, pa spavanje.

Raj za hedoniste! Naravno, malo smo šetale dugačkom plažom, plivale u savršenom tirkiznom moru i prepustile se maksimalnom odmoru i ugođaju.


kuba

Varadero je grad i univerzum za sebe. Potpuno odudara od ostatka Kube koju smo videli. Ovde naravno kulture i istorije Kube nema, osim u muzici i noćnom programu hotela, ali je more predivno i nakon impresivnog obilaska Havane pruža pravi zasluženi odmor. Ovo je pravo mesto da se bogati utisci iz Havane saberu i srede i da sve dođe na svoje mesto.

Neko je tačno rekao: “Putovanja vas prvo ostave bez reči, a onda vas pretvore u pripovedača.” Moje putovanje na Kubu je to upravo potvrdilo.Interesuju Vas naše aktuelne cene?

Pogledajte aranžmane za Kubu.

Logo Travel Boutique

Molerova 3, I sprat, 11000 Beograd |
Tel: +381 11 344 00 44 |
E-mail: office@travelboutique.rs
Copyright ©2020. Travel Boutique |
Sva prava zadržana.