Kubanska avantura Sonje i Miroslava

31.01.2018

Autor: Sonja Hadži Nešić

Kuba je, za nas, bila poseban doživljaj. Sve konkretne informacije i rezervacije smo dobili u agenciji, a o ostalom smo se informisali preko interneta, kao i na licu mesta.
Ako volite daleke destinacije, i to one koje, osim plaža i predivnog mora, mogu da zadovolje i vašu radoznalost i želju za avanturom, onda je Kuba sjajan izbor.

Kuba ima istoriju koja će vas očarati i rastužiti, istovremeno. Kuba živi jednu posebnost koju ćete retko gde sresti – prepuna je lepote i kontrasta.
Narod je srdačan i prostodušan, žele da pomognu i nađu vam se, ali računajte na to da za tu svoju uslugu ma kog tipa, oni svakako očekuju makar kakvu napojnicu (uobičajeno je ostaviti im najmanje 1CUC sto je isto kao i 1 EUR, recimo kada uzimate piće u hotelu koji je na bazi All inclusive, a bakšiš može biti i do 5 CUC, ukoliko častite turističkog vodiča – nezavisno od toga što ste izlete već platili u celosti).

Naše putovanje je bilo koncipirano tako da smo najpre sleteli u Havanu i odmah taksijem otišli u Varadero (taksi smo, posle pogađanja platili 80 CUC = 80 EUR), gde smo proveli 7 dana. Tokom boravka u Varaderu, moguće je otići na celodnevne izlete koji su u ponudi. Svi izleti deluju više nego primamljivo, a mi smo odabrali jedrenje na katamaranu i obilazak ostrvca Cayo Blanco, kao i izlet koji uključuje obilazak 3 kubanska grada (Santa Clara u kome je muzej i spomenik CheGuevari; Trinidad, božanstveni stari gradić koji je pod zaštitom UNESCO-a; i Cienfuegos – gradić na suprotnoj obali koji su sagradili Francuzi)…

Posle Varadera smo, prevozom agencije koja se nalazi u holu hotela (za ukupno 50 CUC), otišli u Havanu i tamo proveli još 3 dana. To iskustvo je neprepričivo – tamo se istovremeno i čudite svemu, i uživate u svemu – od prašnjavih ulica i divnih renoviranih fasada, ali i sasvim neodržavanih zgrada, preko zaista zanimljivih muzeja i sređenih trgova…

Hrana je ukusna, nema specifičnih začina, i uglavnom smo jeli u restoranima koji su namenjeni turistima (mada se i tu mogu degustirati standardna kubanska jela – kubanski bujon i sl.).


Komentar preuzet sa portala Putuj Sigurno.


Logo Travel Boutique

Molerova 3, I sprat, 11000 Beograd |
Tel: +381 11 344 00 44 |
E-mail: office@travelboutique.rs
Copyright ©2020. Travel Boutique |
Sva prava zadržana.