Posetite Kubu dok je još autentična

14.09.2016

Autor: M. Nešković

Kuba 1

Kada je došao trenutak planiranja našeg dugo očekivanog medenog meseca, po preporuci svoje drugarice kontaktirala sam agenciju Travel Boutique kako bi nam kreirali naše putovanje iz snova. Misli su nam lutale ka različitim kontinentima i nismo bili sigurni za koju se daleku destinaciju odlučiti. Jedno je bilo sigurno, želeli smo da uživamo na lepim plažama, ali i da imamo aktivan odmor gde bismo imali priliku da se upoznamo sa kulturom te zemlje.

I nakon nekoliko kreiranih ponuda, Kuba je bila naša definitivna odluka! Želeli smo da posetimo ovu zemlju dok je još autentična i da uživamo u čarima koje ona pruža. Devojke iz agencije su nas posavetovale da je sada pravo vreme za ovu destinaciju, jer kako se Kuba otvorila ka Americi veliki broj hotela u Havani je rezervisan mesecima unapred i cene smeštaja postaju sve skuplje. U periodu kada smo boravili u Havani uspeli smo da na ulicama ovog grada ugledamo Madonu koja je svoj 58. rođendan proslavila na ovom ostrvu. Ovo nam je bila još jedna potvrda da je naša odluka prava i da Kuba postaje sve atraktivnija destinacija.

Havana – grad koji će svakog oduševiti

Opšte je poznato da je Kuba zemlja gde se živi skromno, ali je jedna od zemalja sa najvišom stopom pismenosti, a saznali smo i da su obrazovanje i zdravstvo na Kubi besplatni. Na ulicama ovog grada videćete veliki broj lokalaca koji sede ispred svoje kuće, pričaju i druže se i uz sve to je obavezna muzika koja se čuje na svakom koraku.

Veliki broj žena  je u tradicionalnoj nošnji i ukoliko poželite da se slikate sa njima potrebno je da im ostavite neki bakšiš. Jednostavno na Kubi kao da je vreme stalo i svi su tako opušteni, nasmejani i prosto se prepustite trenutku i uživajte maksimalno. Kada su ugledali nas turiste, odmah su nam prišli i nudili da kupimo nešto od suvenira, cigare, rum, ali smo odlučili da kupovinu ostavimo za kraj.

Za nekoliko dana smeštenih u Havani želeli smo što više da obiđemo i upoznamo svaki delić ovog grada i naravno nezaobilazna je bila vožnja oldtajmerima, koji zaista pružaju jedinstveni osećaj.
Naš savet je koristite Hop On/Hop Off autobuse i na taj način možete obići veliki broj atrakcija, cena je oko 5 CUC (približno 5 eura) po osobi i jedna od polaznih stanica je Central Park. U starom delu Havane (Habana Vieja) posetite nazaobilazni Capitolio koji po svom spoljašnjem izgledu podseća na Belu kuću u Vašingtonu.

Nekoliko glavnih atrakcija u Staroj Havani su Plaza de la Catedral (Trg Katedrala), Catedral de San Cristobal (katedrala San Kristobal) i legendarni restoran Bodeguita del Medio gde možete probati čuveni koktel „mojito“, od prvoklasnog kubanskog ruma, soka limete, šećera i nane. Druga velika atrakcija ovog lokala su mnogobrojne poruke koje su posetioci iz čitavog sveta ispisali po zidovima bara. Zahvaljujući Hemingveju i njegovoj ljubavi prema tim koktelima, tu je i bar „La Floridita“ gde možete probati specijalitet kuće, kreiran u čast slavnog gosta. To je koktel „daiquiri“, takođe na bazi dobrog starog ruma, soka limete i izdrobljenog leda.

Mi smo odsedali u blizini čuvenog hotela Nacional de Cuba 5* i naravno morali smo da ga posetimo i osetimo duh jednog hotela koji ima istoriju dugu 85 godina i predstavlja simbol istorije, kulture i kubanskog identiteta. Tokom godina u ovom hotelu su odsedale poznate ličnosti poput Frank Sinatre, Ava Gardner, Johnny Weismuller, Maria Félix, Jorge Negrete, Alexander Flemming i mnogi drugi. U samom hotelu ponekad nastupa Buena Vista Social Club i nažalost mi nismo imali priliku da ih slušamo.

Pošto su sve moje želje ispunjene u Havani, došao je red da i suprugu ispunim želju i posetimo čuvenu dolinu duvana – Vinales koja je udaljena oko tri sata vožnje od Havane. Imali smo priliku da vidimo kako izgledaju plantaže duvana i sam proces pravljenja cigara.

Prilikom dolaska na Kubu odmah smo se raspitali koliko je dozvoljeno alkohola i cigara da iznesemo iz zemlje (2 flaše ruma i 50 kubanskih cigara po osobi) i na taj način smo kupili najvrednije suvenire na ovom rajskom ostrvu.


Varadero – tirkizno more, sitan pesak i zalazak sunca

Nakon nekoliko provedenih dana u Havani, stigli smo u Varadero i naše uživanje na prelepim plažama je počelo. Odlučili smo se za hotel Melia Marina Varadero 5* koji je najnoviji u ovom delu i za svaku je preporuku. Osoblje se zaista potrudilo oko nas i u sobi nas je sačekala korpa sa voćem i flaša pića. Kao honeymoon putnici prilikom rezervacije ovog hotela dobili smo određene pogodnosti u agenciji i sve što je bilo potrebno je da ponesemo venčani list na engleskom jeziku koji smo pokazali na recepciji hotela. Plaža u okviru hotela je nestvarno lepa. Sitan pesak, tirkizno more, sunce i uživanje u koktelima kraj mora je baš ono što nam je bilo potrebno.

Iz Varadera smo realizovali nekoliko izleta i za početak smo posetili tri grada, Trinidad, Santa Clara i Cienfuegos. Trinidad je grad koji je pod zaštitom UNESCO-a i pruža mogućnost da se upoznate sa bogatom kubanskom istorijom, dok je Santa Clara čuvena po mauzoleju Che Guevare koji je na nas ostavio najveći utisak. Cienfuegos je prelep primorski gradić i jedan od bisera kubanske arhitekture. Ovaj izlet vredi posetiti i za jedan dan imate priliku da vidite tri prelepa grada.

Pored toga, družili smo se i plivali sa delfinima i to je jedan od najlepših osećaja ikada. Savet, ukoliko želite da se slikate sami u bazenu sa delfinima, ostavite bakšiš ljudima koji rade tamo i imaćete priliku da napravite sjajne fotografije. Na Kubi je uz malo bakšiša sve moguće, verujte.

Sledeći izlet je bila poseta etno parku Guama, gde smo obišli farmu krokodila i prvi put smo imali prilku da probamo krokodilsko meso (da, da lepo ste čuli, imate priliku da na Kubi probate i krokodila :). Nakon toga smo posetili Zaliv svinja, gde je 1961. godine došlo do neuspelog iskrcavanja kontrarevolucionara.

Pored ovih izleta, možete da idete malo dalje i obiđite ostrvo Cayo Largo za koje smo čuli da ima veličanstvene plaže. Mi smo taj izlet ostavili za neki sledeći put kada se ponovo vratimo na Kubu. Ostatak našeg medenog meseca smo proveli uz romantične zalaske sunca, koji su na ovom ostrvu nestvarni.

Na Kubi nećete pronaći dobar i besplatan internet, McDonald’s, reklame na bilbordima (još uvek), ali ćete videti nasmejana lica i osetiti duh jedne zemlje koja je sa sigurnošću jedinstvena u svetu. Iskoristite priliku da posetite Kubu dok je još Kuba, osetite duh jednog naroda, zaplešite salsu na ulici i zaboravite na Facebook, Instagram i ostale društvene mreže, već se prepustite trenutku maksimalnog uživanja.

Logo Travel Boutique

Molerova 3, I sprat, 11000 Beograd |
Tel: +381 11 344 00 44 |
E-mail: office@travelboutique.rs
Copyright ©2020. Travel Boutique |
Sva prava zadržana.