Top izleti u Havani i Varaderu

09.10.2023

Kuba, očaravajući karipski dragulj, privlači putnike širom sveta svojom bogatom kulturom, slikovitim pejzažima i živahnom muzikom. Havana, glavni grad Kube, nudi neizmernu količinu istorijskih spomenika, dok Varadero, sa svojim belim peščanim plažama, pruža savršen odmor za opuštanje. U nastavku predstavljamo top 5 izleta u Havani, kao i top 3 izleta u Varaderu. Pripremite se da zaronite u kubansku strast i osetite duh ovog prelepog karipskog raja.


Kuba - Top izleti

TOP 5 IZLETA U HAVANI

Trg Revolucije i čuveni Če Gevara

Kuba ima burnu prošlost, a događaj koji je napravio pravi zaokret u istoriji bila je čuvena Kubanska revolucija. Revolucija koja je trajala od 1953. do 1959. je zapravo bio građanski rat predvođen s jedne strane predsednikom Batistom i sa druge strane demokratskim orjentisanim ustanicima poznatijim kao Pokret 26. jul.

Ustanike je predvodio Fidel Castro, a jedna od ključnih ličnosti u borbama bio je Ernesto Čegevara poznatiji i kao Če Gevara, argentinski revolucionar, političar, lekar i gerilski vođa. Nakon dobijene pobede, Če Gevara je postao miljenik Kubanaca, a njegov pokret pridobio je lojalnost lokalnog stanovništva.


Kuba Če Gevara 2

Upravo kao spomenik istorije, najznamenitiji trg u Havani nosi naziv Trg Revolucije i nezaobilazna tačka je svakog turiste koji dođe u Havanu. Izgradnju trga započeo je bivši predsednik i diktator Batista. Nakon njega, izgradnju trga nastavio je borac za pravdu i demokratiju Jozef Marti. Sa Martijem je započeta nova istorija Kube i zato je dobio zaslužno mesto na Trgu Revolucije.

Njegov spomenik dominira nad trgom, a sastoji se od zvezdastog tornja, skulpture Martija okružene sa šest stubova i obližnjih vrtova. Toranj je u obliku petokrake zvezde i visok je čak 109 metara. Sa ovog tornja se pruža fantastičan pogled na ceo grad. Trg je zvanično završen u mandatu predsednika Fidela Kastra, koji je nakon Martija doneo drugu slobodu Kubi. Dugogodišnji vođa je na Trg smestio uspomene ne na sebe, već svoje ratne komandante Ernesta Če Gevaru i Sjenfuegosa Kmila.


Kuba Trg Revolucije

Iza samog spomenika Hozeu Martiju, nalaze se i dobro čuvane kancelarije Fidela Kastra. Preko puta spomenika je Ministarstvo unutrašnjih poslova koje je možda i najfotografisanije mesto na ovom trgu. Preko celog zida ove zgrade nalazi se mural Če Gevare sa njegovim citatom „Hasta la Victoria Siempre“- Do pobede, uvek! Trg je odlično mesto za dalji obilazak Havane, jer se u neposrednoj blizini nalaze i Nacionalna biblioteka, pozorište i muzej sportske istorije.


Kuba Če Gevara

Vožnja old tajmerima

Ne propusite vožnju old tajmerima kroz centar grada, vetar u kosi i piće u hotelu Nacional de Cuba

Kako je revolucija 1959. godine dovela do zabrane uvoza amerčkih proizvoda, Kubanci su sa američkih automobila prešli na sovjetska. Visoke cene sovjetskih modela specijalne dozvole za kupovinu, bile su glavni razlog zbog kojeg je većina Kubanaca nastavila da vozi svoje „oldtajmere“.

Prema procenama, smatra se da na Kubi danas ima 250 000 automobila, od kojih su treći a old tajmeri iz dvadesetih i tridesetih godina 20. veka.

Upravo ove odltajmere i danas možete videti na ulicama, pa čak i biti deo njihove magije. Ne propustite priliku da se vožnjom old tajmerima upoznate sa starim jezgrom Havane, njenim najlepšim i najvažnijim bulevarima kao i kulturnim i istorijskim centrom grada:


Kuba putnici 2

Capitolio – kapija Vašingtonskog Kapitola, Grand Teatro kao i Malecon-omiljena promenada pored mora idealna za šetnju i posmatranje zalaska sunca. Malo dublje u samom centru starog grada, možete videti i neke od starih trgova: Plaza de Armas, Plaza de la Catedral, Plaza Vieja,pešačka zona Obispo.


Kuba putnici

El Capitolio Nacional je jedna od najznačajnijih zgrada u Havani, nalazi se u samom centru stare Havane, nedaleko od hotela Inglaterra. Inspirisana je Capital Hill-om Vašingtona, a izgrađen je 1926. godine. Za razliku od one u Vašingtonu, El Capitolio je metar viša, šira i duža i dosta bogatija detaljima. Kapitol Kube je proglašen nacionalnim spomenikom u novembru 2010. godine, a danas ga obnavlja Kancelarija istoričara stare Havane.

U kapitolu se nalazi najviša statua u čitavoj Južnoj Americi, Statua Republike, koja prikazuje ženu sa šlemom i štitom. Statua je teška čak 30 tona, a visoka skoro 15 metara. Nakon statue Bude u Nari, u Japanu i Abrahama Linkolna u Vašingtonu, ovo je treća najveća statua u zatvorenom na svetu.


Kuba El Capitol

Odmah u blizini El Capitola nalazi se i Centralni park, jedan od glavnih gradskih trgova ukrašen palmama, fontanama i klupama. U centru trga se nalazi statua Hoze Martija, a zanimljivo je da 28 palmi na trgu simboliše datum Martijrevog rođenja. Paseo del Prado je ulica i šetalište u Havani, nedaleko od Centralnog parka. Ovao šetalište vas vodi do Malekona, gradske esplanade.


El Capitol

Malekon (Avenida de Maceo) je promenada duga 8 kilometara, koja se prostire duž obale Havane i predstavlja šarmantno mesto za šetnju pored mora, dok uveče možete prisustvovati najlepšim zalascima sunca.

Ovo šetalište je jedna od najautentičnijih i najpoznatijih avenija na celoj Kubi. Nastalo je početkom 1900-ih godina, a danas se ističe izvanrednom arhitekturom i šarmantnim starim zgradama. Neki od najboljih hotela Havane nalaze se na ovom mestu, kao što su Hotel Nacional de Cuba, Riviera ili Melia-Habana.


Kuba Malekon

Upravo nakon vožnje centralnim delom grada, svratite u čuveni hotel Nacional de Cuba i počastite se jednim mohitom sa prelepim pogledom na grad. Hotel predstavlja simbol kubanske istorije i kulture, zbog toga proglašen je nacionalnim spomenikom. Nalazi se u samom centru Havane, nedaleko od mora pa samim tim pruža i sjajan pogled na luku. Hotel je izgrađen u elegantnom stilu sa tradicionalnim detaljima.

Otvoren je 1930. godine i od tada privlači veliki broj posetilaca, među kojima su i brojne poznate ličnosti iz sveta umetnosti, politike, nauke, itd. Ukoliko želite i vi možete osetiti njegovu čar, s obzirom da smo do sada imali veliki broj zadovoljnih putnika i rado preporučujemo hotel Nacional kao dobar izbor ukoliko boravite u Havani.


Nacional de Cuba

Stari grad Havane

Hodajući ovim bulevarima, na kraju stižete do starog grada i prepoznatljivog kubanskog stila, koji je čak i UNESCO prepoznao i proglasio ga kulturnim dobrom 1982. godine. U okviru starog grada nalazi se najveći kolonijalni centar u čitavoj Južnoj Americi. Šarmantna arhitektura je glavno odličje ovog starog gradskog jezgra.

Glavna građevina je čuvena katedrala Plaza de la Catedrala, a prema legendi ovde su se nalazile kosti Kristofera Kolumba, sve do 1898. kada su prebačene u Sevilju. Među zgradama izdvaja se takođe Palacio de los Marqueses de Arcos, iz 18. veka koja je danas pretvorena u umetničku galeriju.

Nekada je bila zgrada pošte, a čak i danas možete videti poštansko sanduče na jednom od spoljašnjih zidova. Zamak Castillo de la Real Fuerza iz 16. veka je takođe nezaobilazan dragulj starog grada, prvobitno namenjen kao odbrana od gusara, a zatim palata guvernera.


Kuba - Plaza de la Catedrala

U srcu starog grada neka vam obavezna stanica bude legendarni bar La Floridita – Hemingvejev omiljeni bar u Havani i mesto gde je nastao čuveni koktel Daikiri. Bar ima istoriju dugu više od 200 godina i sa razlogom se smatra jednim od najpoznatijih barova u svetu.

Hemingvej je prvi put posetio bar 1932. godine i tada zapravo nastaje njihova „ljubavna priča“. Danas je bar poznat širom sveta, kako među turistima tako i među poznatim ličnostima današnjice. Lokal je i dalje sačuvao šarm pedesetih godina prošlog veka, pa je i enterijer u tom stilu.

Na zidovima možete pronaći fotografije nekih od najpoznatijih gostiju lokala, a od 2003. godine u čast čuvenog pisca i zaljubljenika u Havanu, podignuta je statua u prirodnoj veličini upravo Ernesta Hemingveja.


Kuba floridita

Hemingvejeva kuća

Kada ste se već slikali sa Ernestom, što da ne posetite i njegovu kuću koju je imao u predgrađu Havane, San Francisco de Paula. Čuveni pisac je živeo na Kubi dugi niz godina, a Havanu je smatrao svojim drugim domom.

Legenda kaže da je Hemingvej upravo na Kubi upoznao lokalnog ribara, koji mu je kasnije poslužio kao inspiracija za čuveno remek delo i obaveznu lektiru „Starac i more“. Kuća je danas pretovrena u muzej, pa možete videti kako je izgledala soba u kojoj je pisac stvarao. Kao kod svakog umetnika, police su krcate knjigama, pločama, na zidovima su umetnička dela. Hemingvej je ovde živeo 20 godina. Od 1962. godine „Finca la Vigia“ je pretvorena u muzej.

U kući sve i dalje stoji tačno onako kako je Hemingvej ostavio, među kojima je i biblitoka sa 8,000 knjiga, više trofeja, kao i njegove lule, pisaća mašina i keramička pločica koju je napravio Pavlo Pikaso.


Kuba Hemingvej

Izlet iz Havane u Vinjales

Dolina Vinjales je prepoznatljiva u svetu po svojoj tradicionalnoj proizvodnji duvana. Vinjales je kraško područje koje je pod okriljem UNESCO-a, naročito zbog bogate tradicije i karakteristične arhitekture. Vinjales je udaljen od Havane 184km.

Uz čitav put pružaju se prelepi predeli i nekoliko vidikovaca sa kojih se vidi Vinjales i Mogota planine, idealni su za pauzu i pravljenje fotografija. Najatraktivniji lokalitet u Vinjalesu i ono po čemu je mesto zapravo poznato je farma duvana. Dolina Vinjales je širom sveta poznata po izuzetno dobrim cigarama, a mnogi smatraju da su najbolje na svetu. 

Čak 70% kubanskog duvana se proizvodi na farmi u Pinar del Riu, što je dovoljan razlog da većina turista poseti ovo mesto i učestvuje u proizvodnji jednih od najpoznatijih kubanskih proizvoda. Možete videti kako se duvan obrađuje i sprema za pravljenje, a nakon toga imate priliku da i sami probate cigarete.


kuba cigarete

TOP 3 IZLETA U VARADERU

Izlet tri grada: Santa Klara, Trinidad i Sjenfuegos

Ukoliko želite da svoju posetu Kubi upotpunite na pravi način, preporuka je da napravite izlet i obiđete i druge gradove pored Havane i Varadera.

Izlet tri grada: Santa Klara, Trinidad i Sjenfuegos je najlakše posetiti ako idete iz Havane za Varadero ili obrnuto – iz Varadera za Havanu, pa napraviti usputni izlet i za ova tri mesta. Za potpuniji doživljaj, preporuka je naravno i da ostanete koji dan duže u ovim gradovima, ukoliko ste u mogućnosti.


Trinidad

Santa Klara je grad čuven po poslednjoj bitci gerilaca, na čelu sa Ernestom Če Gevarom. Čuveni revolucionar Če Gevara, je jedan od simbola Kube i njegov lik je česta slika u Kubi.

Iako rođen u Argentini, mnogi njegovo ime vezuju upravo za Kubu, a nakon njegove smrti telo je prebačeno upravo u Santa Klaru, gde se danas nalazi mauzolej posvećen njegovoj ličnosti. Mauzolej je velika turistička atrakcija, a ulaz je besplatan.


Kuba Santa Klara

Trinidad se nalazi na južnom delu ostrva, okružen je sa jedne strane planinama dok je sa druge strane Karipsko more. U pitanju je kolonijalni grad sa prepoznatljivom šarenom arhitekturom i gostoljubivim narodom. Ceo grad je pod zaštitom UNESCO-a još od 1988. godine. U samom centru se nalazi glavni trg „Plaza de Mayor“ .


Kuba Trinidad

Sjenfuegos je glavni grad istoimene pokrajine, na jugu Kube. Udaljen je oko 250km od Havane, a zbog svoje lepote često se naziva i „biser juga“ (La Perla del Sur).

Osnovali su ga francuski i španski kolonisti u zalivu koji je pre toga bio utočište pirata, a danas možemo videti grad raskošne neoklasične arhitekture i prelepe prirode. Od 2005. godine je pod zaštitom UNESCO-a.


Kuba Sjenfuegos

Cayo Blanco

Ako tražite opuštajući jednodnevni izlet, Cayo Blanco je odlična ideja za tako nešto! Ostrvo se nalazi severno od Kube, a ime je dobilo po finom belom pesku. Ostrvo je slabo naseljeno i skoro netaknuto, njegove tropske plaže su savršene za opuštanje na vrelom karipskom suncu.

Plaže Cayo Blanco prekrivene su praškastim belim peskom pomešanim sa šljunkom i školjkama, a ako se upustite u snorkling, bićete svedoci spektakularnog morskog sveta. Pored koralnog grebena, Cayo Blanco je okružen mangrovama koje su stanište brojnih vrsta faune, poput kubanske iguane.

Ukoliko želite da obiđete Cayo Blanco, možete to učiniti najlakše iz Varadera. Često se organizuju ture katamaranom, gde usput stajete i do stanice idealne za snorkeling, pa je uživanje u koralnom grebenu zagarantovano. Takođe, postoje i ture koje podrazumevaju stop za druženje sa delfinima. Luksuzni katamarani mogu imati u cenu uključenu večeru i piće, jer malo zabave nikad nije na odmet, naročito na Karibima.


CAYO BLANCO

Zapata poluostrvo – Guama Special

Zanimljiva celodnevna ekskurzija može biti spektakularno poluostrvo Zapata, koje je ujedno i najveća močvara na Karibima. Od Varadera do Zapate stiže se vožnjom koja traje oko 2 sata. Zapata je poznata po svojoj farmi za uzgoj krokodila, smatra se jednom od najvećih u Americi.

Poluostrvo ima i mnoge druge atrakcije, idealno je za posmatranje ptica i drugih životinja. Takođe, poseduje i veliki broj pećina idealnih za ronjenje koje kriju bogat podvodni svet. Ukoliko ste ljubitelji istorije, vožnja čamcem jezerom Treasure, može vas dovesti do turističkog centra Guama, gde se nalazi replika indijskog sela Taino i prikaz nekadašnjeg života starosedelaca Kube.Interesuju Vas naše aktuelne cene?

✓ Pogledajte aranžmane za Kubu

Logo Travel Boutique

Molerova 3, I sprat, 11000 Beograd |
Tel: +381 11 344 00 44 |
E-mail: office@travelboutique.rs
Copyright ©2020. Travel Boutique |
Sva prava zadržana.