Šta raditi na Maldivima?

04.07.2019

Autor: Miljana Golubović

Morate priznati, pred putovanje na Maldive zapitaćete se „šta raditi na Maldivima“, iako ne očekujete da radite ništa više nego da se sunčate, pijuckate koktele i gledate zalazak sunca iznad Indijskog okeana. Međutim, kada stignete u svoj rizort, shvatićete da ima mnogo toga što možete da radite na Maldivima nego što ste mislili. Čak je moguće da vaš odmor na ovoj egzotičnoj destinaciji bude prava avantura. Sumnjate? Evo nekoliko razloga da promenite mišljenje i da vaše putovanje na Maldive bude uzbudljivo i dinamično. Donekle…, jer budimo iskreni, na Maldive putujemo zbog savršenog odmora, fantastičnog mora i lenčarenja na biserno belom pesku.

Snorkeling

Ovo je prava uživancija, jer su koralni grebeni koji okružuju maldivska ostrva puni raznovrsnog morskog života i nije potrebno da ronite duboko da biste videli fascinantnu prirodu Indijskog okeana. Samo stavite svoje maske i peraja na stopala i uronite.

Možete da vidite opuštene mante, mudre kornjače, jata šarenih riba, blistave morske zvezde i bebe ajkule. Osećate se kao u divovskom akvarijumu, prepunom korala, morskog bilja i egzotične faune. Snorkeling na Maldivima je zaista na posebnom nivou u odnosu na druge destinacije.

Dubinsko ronjenje

Maldivi su jedna od vodećih destinacija za ronjenje na zemlji, a ako postoji jedno mesto gde treba da pokušate ovu sjajnu aktivnost, ovo je pravo mesto za vas. U mnogim hotelima postoje PADI ronilački centri u kojima možete da ronite ako niste sertifikovani, ili se prijavite za nekoliko lekcija ronjenja na jednom od mnogih grebena.

Maldivi su poznati po impresivnim manta ražama, migraciji kitova ajkula i morskim kornjačama. Kristalno čisto plavo more pruža neverovatnu vidljivost i nema potrebe za odelom, voda je topla i primamljiva. Videćete jegulje, morske konje, rakove i jastoge, i uživaćete u špijuniranju ovih malih momaka.

Posmatranje delfina

Za sve ljubitelje ovih divnih morskih sisara izlet sa delfinima je prava poslastica. Ovde nisu u pitanju dresirani delfini, već ćete posmatrati njihovu igru i ples u prirodnom staništu, na pučini. Izlet se uglavnom odvija u suton i možete da svedočite ovom neverovatnom performansu uz zalazak sunca. Za mnoge je ovaj izlet najlepši na Maldivima i organizuje se u svim hotelima.

Flyboarding, Windsurfing i Fun tubing

Za neke reči prosto nema prevoda na srpskom jeziku, ali to ne umanjuje činjenicu da su ova tri engleska termina zapravo najuzbudljivija stvar koju možete da radite na Maldivima i tako presečete lenčarenje na plaži.

Flyboard je sve popularnija vodena aktivnost gde stojite na vodenoj letelici (ako možemo tako da je nazovemo) koja vas baca desetine metara uvis iznad okeana. Na vama je da održavate ravnotežu u ovom adrenalinskom poduhvatu.

Fun tubing mora biti jedna od najluđih stvari na Maldivima koje možete da uradite. To je milion kilometara daleko od romantične slike koju većina ljudi ima o ovom rajskom arhipelagu, a ipak potpuno legitimna kao dodatak zabavi. Suštinski se nalazite na dušeku dok vas ogromnom brzinom gliser baca po površini mora. To je intenzivnih 10 minuta smeha i vrištanja.

Ukoliko ste za mirniju varijantu, surfovanje na vetru (Windsurfing) je za vas. Stanite na dasku na površini mora i iskoristite stabilnost vetra da zaplovite tirkiznom lagunom Maldiva.

Jedinstvene hotelske usluge

Iako izolovani, Maldivi imaju neka od najboljih rozirtova na svetu. Svako ostrvo-hotel nudi nešto drugačije, od unutrašnjih koralnih grebena do podvodnih restorana i spa centara. Kada ste već ovde, iskoristite u potpunosti sve što vam se nudi. Za početak se raspitajte na recepciji šta je besplatno od usluga i aktivnosti, a svakako uzmite i objedinjeni cenovnik dodatnih usluga kako biste sebi obezbedili najbolje putovanje.

Svaki hotel ima dodatne aktivnosti dostupne za svoje goste, kao što je tenis, odbojka, stoni tenis, bilijar, ponekad golf, fudbal, boćanje, škola plesa, vožnja bicikle. Teretane su uvek dostupne i otvorene, samo najčešće prazne, što je potpuno razumljivo.

Hrana i piće

Ah da, o ovome se misli kada se kaže odmor. Još ukoliko ste odabrali All-inclusive uslugu, neminovno je da ćete ceo dan isprobavati razne slasne đakonije. A svakako je najbolje da obilnu hranu zalijete jednim koktelom. Ili sa 5 koktela, ne brojimo vam, slobodno se opustite.

Osoblje hotela se uvek potrudi da vam bude zanimljivo i zato se  organizuju tematske večeri, pa se hrana prilagođava tradiciji zemlje koja je trenutna tema. Uživaćete stoga u kulinarskim specojalitetima Mediterana, Francuske, Indije, Kine, Japana, a naravno i Maldiva.

Većina odmarališta ima najmanje dva ili tri restorana kako bi pružila gostima izbor, a hrana je se kreće od dobrog do apsolutno izvanrednog. Ali hrana nije jedini deo kulinarskog iskustva na Maldivima; nekoliko hotela ima podvodne restorane usred koralnih grebena. Obrok ovde nije jeftin, ali iskustvo je neverovatno.

Vinski podrumi, spa i romantične večere

Neka odmarališta imaju podvodne vinske podrume, a drugi vas mogu odvesti na još privatnije ostrvo gde će postaviti večeru samo za vas i vašeg partnera. Pomislite na uspomene sa medenog meseca kada biste napravili takvu avanturu!

Svi rizorti imaju spa centre, od kojih su neki čak i podvodni. Dopustite sebi da se potpuno relaksirate okrepljujućom masažom, uz šum talasa i miris egzotičnog cveća.

Potpuna privatnost, izolacija i opuštanje

Hoteli na Maldivima uglavnom su smešteni na pojedinačnim ostrvima, gde nema drugih stanovnika osim osoblja. Dakle, ako želite veliko interkulturlno iskustvo, potražite svoju destinaciju negde drugde.

Maldivi pružaju potpunu izolaciju i privatnost, pružajući vam priliku da se odmaknete od svog užurbanog načina života u potpunosti. Naravno, ima i drugih gostiju, ali ih možete videti samo za vreme obroka, ukoliko tako želite. A ako vam ni to ne odgovara, prosto organizujte privatnu večeru na plaži ili u svojoj vili.

Kupanje i sunčanje

I na kraju višnjica na šlagu – glavni razlog zbog kojeg idemo na Maldive – fantastično tirkizno blistavo more i savršene bele puderaste plaže. Mi putujemo na Maldive da se kupamo i sunčano. A kakva je to uživancija! Ne postoji destinacija na svetu gde ćete više uživati u ovim aktivnostima od Maldiva. To je prosto savršen izbor za sve ljubitelje spektakularnih plaža i zanosnih zalazaka sunca.

Ima još mnogo toga od aktivnosti na Maldivima od spomenutih, jer to prosto zavisi od hotela šta će uvrstiti u svoje usluge. U nekim hotelima svako veče ćete imati neki muzički šou ili svirku. Preko dana možete da gledate filmove na velikom platnu koji se postavlja na plaži, ili u baru, ili čak iznad mora u nekim rizortima. Ali ono što ćete neminovno na svim ostrvima da dobijete je savršeno more, biserne plaže, odmor i relaksacija. Bili vi sami ili u paru, priznaćete da baš ovo zaslužujete.

Dopao Vam se ovaj tekst?

Pogledajte još i:
„Kompletan vodič za putovanje na Maldive 2020“
„Porodično letovanje na Maldivima“

Logo Travel Boutique

Molerova 3, I sprat, 11000 Beograd |
Tel: +381 11 344 00 44 |
E-mail: office@travelboutique.rs
Copyright ©2020. Travel Boutique |
Sva prava zadržana.