Sejšeli – iz prve ruke

07.02.2014

sejseli-iz-prve-rukeKada sa (budućom) suprugom planirate medeni mesec, velika je verovatnoća da će vam na pamet pasti nekoliko čuvenih destinacija koje se posećuju „jednom u životu“. Ovo je naravno stereotip, jer živimo u eri putovanja koja nam dozvoljava da se malim tropskim rajevima smeštenim usred okeana vraćamo svake godine ukoliko želimo. Ipak, za potrebe ovog putopisa možemo se držati još jednog stereotipa – onog o romantičnom medenom mesecu provedenom na najlepšem belom pesku, u moru najlepše tirkizne boje i u hladovini palmi koje rastu tik uz obalu. Najčešći kandidati za ovakvo putovanje su karipska ostrva, Mikronezija, Maldivi, Mauricijus i naravno – Sejšeli.

Pošto je supruga uvek u pravu, moja vizija ekstremnog medenog meseca na Antarktiku, u društvu imperijalnih pingvina i džinovskih foka, brzo je bila odbačena a sa njom i treking po Himalajima ili Andima, tako da smo se vratili tradicionalnim opcijama za upravo venčane parove. Na kraju smo se odlučili za Sejšele jer generalno volimo veća ostrva koja možemo istraživati i obilaziti tokom jedne nedelje boravka.

Kada se planiraju ovakva putovanja, izbor agenta na kojeg ćete se osloniti još je važniji nego kod uobičajenih aranžmana. Travel Boutique je u tom smislu bio odličan izbor jer smo dobili ne samo mogućnost da „skrojimo“ putovanje po svojoj meri (vremenski, lokacijski i finansijski) već i kvalitetnu komunikaciju koja je obuhvatila sve bitne informacije, savete i preporuke. Uz to smo uradili domaći zadatak i na TripAdvisor-u proverili utiske drugih posetilaca o hotelima, restoranima, aktivnostima… Ovo „predznanje“ nam je na licu mesta bilo od velike koristi te ga zato preporučujem kao obavezan deo priprema za posete dalekim destinacijama.

Lepo je leteti…

Kada putujete na Sejšele, početna stavka su letovi i smeštaj. Pođimo od letova: glavno čvorište istih je Bliski Istok odnosno Dubai (Emirates) ili Abu Dabi (Etihad). U oba slučaja let do Sejšela traje nešto duže od četiri sata a tip aviona će biti Airbus. Letove Etihada obavlja njihov strateški partner Air Seychelles (nacionalni prevoznik Republike Sejšeli) sa širokotrupnim A330, dok Emirates koristi sopstvene A330 ili A340. Iz Evrope direktne letove obavlja jedino kompanija Condor i to iz Frankfurta, Boeing-ovim modelom 767. Ukoliko vas na aerodromu u Abu Dabiju čeka pauza od 5-6 sati između letova, ne očajavajte – osim što ima šta i da se pojede i da se kupi, na raspolaganju vam je potpuno besplatna WiFi konekcija koja ne traži bilo kakvu registraciju ili administraciju (stoga ponesite svoj iPad) a bez većih problema ćete pronaći tapaciranu stolicu sa naslonom za noge na kojoj možete da odremate sat ili dva.

Ukoliko niste ekspert u pronalaženju najpovoljnije kombinacije avio karata na internetu, obavezno se oslonite na Travel Boutique koji vam može biti od velike pomoći ne samo u pretraživanju već i u „čuvanju“ rezervacije. Ovo će vam omogućiti da sačekate par nedelja tokom kojih se eventualno može pojaviti neka povoljnija opcija, a da za to vreme imate garantovanu cenu na osnovu rezervacije koju je Travel Boutique napravio u sistemu.

022-Morne-Seychellois-pogledDa nas na Sejšelima definitivno čeka interesantnih sedam dana, shvatili smo već na noćnom letu iz Abu Dabija, u avionu kompanije Air Seychelles koji možda nije nov i blistav poput Etihadovog ali je zato čitava atmosfera u putničkoj kabini bila „prava sejšelska“ – od potpuno netipične ali neverovatno simpatične kreolske muzike (ili je bila kajunska?) prilikom ukrcavanja, do veoma ljubazne usluge i odlične ponude hrane i pića. Na TripAdvisor-u ćete pronaći i neka loša iskustva putnika sa ovom kompanijom – imajte u vidu da Air Seychelles jeste bio na donekle lošem glasu ali ih je pre dve godine „pod svoje“ uzeo već čuveni Etihad i od tada im ide sve bolje i bolje a putnici su sve zadovoljniji. Sa naše strane puna preporuka, nema razloga da se bilo čega pribojavate ako budete leteli sa njima. Vredi pomenuti i da sam posle popriličnog broja letova sa različitim kompanijama najzad dočekao da mi se iz pilotske kabine obrati žena odnosno pilotkinja koja je komandovala letom – još jedan veliki plus za Air Seychelles.

Na Sejšele ne smete da unesete bilo kakvo voće, povrće ili biljke, a ovo se kontroliše rentgenskim skeniranjem prtljaga (naročito ručnog) prilikom pasoške kontrole. Da domaćini ozbiljno shvataju ovo pravilo, uverio sam se tako što sam morao da na pasoškoj kontroli ostavim dve mandarine koje sam poneo za užinu, kako bih mogao da uđem na Sejšele.

… ali gde odsesti?

Sejšeli se sastoje od 15-ak naseljenih ostrva (ukupan broj je veći od 150) od kojih su neka udaljena i po par stotina kilometara od glavne grupe koju čine Mahe (najveće ostrvo, na kojem se nalaze glavni grad Viktorija i međunarodni aerodrom), Pralen (fr. Praslin, dom  dvema plažama koje redovno ulaze na sve liste najlepših plaža sveta) i La Dig (fr. La Digue, čuvena destinacija  za ronioce). Izbor smeštaja na Sejšelima se sastoji od dva podjednako važna koraka: izbora ostrva i izbora  hotela. Oba izbora u velikoj meri zavise od vaših ličnih afiniteta.

006-Les-Dauphins-Heureux-Mahe je najveće ostrvo na Sejšelima i kao takvo nudi najviše sadržaja i aktivnosti posetiocima koji vole  raznovrstan odmor. Što su ostrva manja, to vam je odmor manje aktivan i više zasnovan na pukom uživanju u  luksuznom rezortu – mada i ovde postoje izuzeci ukoliko ste voljni da napustite „bazu“ i obiđete druga ostrva.  Većina turista bira Mahe ili Pralen, a to su ujedno i jedina ostrva na kojima postoji putna mreža i moguće je  iznajmiti automobil. La Dig ima nešto malo puteva ali je kretanje njima dozvoljeno samo vozilima sa posebnim  odobrenjem.

Ljubiteljima potpune izolacije na raspolaganju su udaljeni dragulji: Cousine, St. Anne, Silhouette, Denis, Fregate, Desroches ili Alphonse. Neka od ovih ostrva su praktično atoli veličine onih u maldivskom arhipelagu i uglavnom imaju jedan hotel u kojem možete odsesti ukoliko želite da se dodatno „odsečete od sveta“ i npr. posvetite ronjenju. Neka su otvorena samo za kratke dnevne posete tokom kojih možete uživati u posmatranju retkih vrsta ptica, džinovskih kornjača ili impozantnih granitnih stena.

Zašto Mahe?

mahe-island1Kao najveće i glavno ostrvo na Sejšelima (otprilike 27×7 kilometara), Mahe nudi najviše aktivnosti i mesta koja se mogu obići. Uz to ide i najveći broj plaža koje, opet, nude različite ugođaje – od savršeno mirnih laguna sa predivnim belim peskom i nezaboravnim koralima, pa do plaža u koje direktno sa okeana udaraju snažni talasi a struje su takve da se plivanje ponekad ne preporučuje. Ukoliko se odlučite za Mahe, nećete imati dodatne troškove transfera koje iziskuje smeštaj na drugim ostrvima budući da se prvo mora sleteti na međunarodni aerodrom na glavnom ostrvu pa odatle manjim avionom ili brzim brodom preći na neku od drugih lokacija. Najzad, Mahe pruža najveći izbor restorana i druge vanpansionske potrošnje mada treba imati u vidu da su Sejšeli mala ostrvska zemlja u kojoj su svi sadržaji u određenoj meri limitirani pa tako i ugostiteljski (što ne znači da nema dobre hrane, naprotiv).

A zašto Pralen?

pppIako značajno manji od glavnog ostrva, Pralen ima svoje adute. Pre svega, na njemu se nalazi Anse Lazio – plaža koju ćete uvek videti na vrhu lista najlepših plaža na planeti. Ništa manje atraktivne nisu ni druge plaže na ostrvu, poput Anse Georgette ili Anse Boudin. Pralen može biti dobar izbor za turiste koji vole malo više privatnosti ali ne žele da budu baš potpuno izolovani na najudaljenijim sejšelskim ostrvima. Na ovom ostrvu čak ni na najpopularnijim plažama nema velike gužve dok na nekim manjim plažama uz malo sreće možete provesti par sati u potpunoj samoći. Pralen je, osim po plažama, poznat i po jedinstvenom i potpuno neverovatnom nacionalnom parku po imenu Vallee De Mai. Smešten u centru ostrva i dovoljno velik da se u njemu provede 4-5 sati, Vallee De Mai je dom čuvenog autohtonog drveta Coco de Mer o kojem ćete više pročitati u nastavku teksta. Najzad, Pralen ljubiteljima golfa nudi pun golf teren sa 18 rupa u sklopu rezorta Constance Lemuria. 

Kako je naš izbor pao na Mahe, ovaj tekst će najviše pažnje posvetiti sadržajima na glavnom ostrvu dok će Pralen biti opisan na osnovu jednodnevnog izleta u Vallee De Mai i Anse Lazio.

Sledeća strana

Stanovništvo

001-Gradski-prevozVećini putnika koji dolaze iz okruženja koja karakterišu brz i stresan život, odmah će upasti u oči potpuno drugačiji mentalitet stanovnika Sejšela. Na mnogim sajtovima pročitaćete utiske turista koji su ovaj drugačiji pogled na svet izjednačili sa neljubaznošću i nedostatkom osećaja za uslugu ali po mom mišljenju radi se o nečemu drugom. Ljudi koji ovde žive jednostavno nigde ne žure niti imaju razloga da žure. Može vam se desiti da malo duže čekate da vam osoblje priđe u restoranu ili da su odgovori na vaša pitanja kraći nego što biste očekivali ali to je sve deo specifične lokalne kulture koju dolazak stotinak hiljada turista godišnje teško da može da promeni.

Gotovo svako na Sejšelima govori engleski jezik iako međusobno više komuniciraju na francuskoj verziji kreolskog. Oznake i putna signalizacija su na engleskom jeziku, što predstavlja deo nasleđa iz doba britanske kolonijalne uprave. Dodatno, na Sejšelima se vozi levom stranom što može predstavljati izazov za neke vozače. Sve saobraćajnice su magistralne i prilično krivudave, što ne ostavlja mogućnost za brzu vožnju (ali je zato svaka vožnja užitak za sebe). Gužvi nema izuzev radnim danom u Viktoriji. Ukoliko vozite lagano i uživate u pogledu, stići ćete na bilo koju tačku na ostrvu Mahe za sat vremena.

Mahe – hoteli

Po izboru ostrva, došao je red i na izbor hotela. Kada su Sejšeli u pitanju gotovo da ne možete da pogrešite jer većinu hotela čine najpoznatiji i najluksuzniji svetski lanci, pri čemu je svaki od njih za sebe izabrao odgovarajuću uvalu ili deo obale. Four Seasons, Banyan Tree, Kempinski, Hilton, Beachcomber, Maia… samo su neki od mogućih izbora. To, međutim, ne znači da treba izabrati žmureći jer određene razlike ipak postoje. Na primer, vaš ugođaj u hotelu može u velikoj meri zavisiti od plaže na kojoj je isti smešten. Ukoliko je plaža u potpunosti otvorena ka okeanu, može imati velike talase koji dozvoljavaju samo brčkanje odmah uz obalu. Ukoliko je plaža na koralnom sprudu, tada je kupanje moguće samo sa zaštitnom obućom jer se u suprotnom rizikuju ozbiljne povrede stopala. Nasuprot ovim slučajevima (koji iziskuju potragu za drugim plažama na ostrvu) hotel može biti smešten u mirnoj uvali sa savršenim belim peščanim dnom, tako da se plivanje pretvara u pravo uživanje koje dobija dodatnu dimenziju ukoliko se malo vremena posveti gnjuranju kroz predivne korale i magičan podvodni svet koji se u njima krije. 7.png-nggid03331-ngg0dyn-220x0-00f0w010c010r110f110r010t010

Evo kako otprilike izgledaju plaže u sklopu nekoliko hotela na ostrvu Mahe:
Constance Ephelia (Port Launay): savršena i potpuno mirna uvala sa savršenim belim peskom – najbolji izbor za posetioce koji preferiraju „pitom“ tip plaže.
Kempinski (Baie Lazare): predivna ali relativno valovita plaža sa koralnim dnom koje zahteva zaštitnu obuću; uz to su struje prilično jake a počinju već na 50 metara od obale. Ljubitelji školjki će verovatno ceniti ovu lokaciju jer se tu mogu pronaći retke školjke predivnih oblika i boja.
Banyan Tree: nalazi se na plaži Anse Intendance na kojoj su ponekad talasi toliko veliki a struje toliko jake, da je plivanje zabranjeno.
Hilton Seychelles Northolme Resort & Spa: nalazi se na severnom obodu plaže Beau Vallon koja važi za najpopularniju na ostrvu Mahe. Nije u uvali već gleda na okean ali pruža ugođaj kakav biste očekivali na osnovu fotografija Sejšela iz putničkih magazina.
Beachcomber: nalazi se na maloj i simpatičnoj plaži Anse Soleil, između rezorta Four Seasons i velike uvale Anse a la Mouche.

4.png-nggid03334-ngg0dyn-220x0-00f0w010c010r110f110r010t010Još jedna bitna stavka u izboru hotela može biti medeni mesec. ,,Travel Boutique“ nam je pružio podršku u vidu Dertour kataloga koji detaljno i dobro objašnjava pogodnosti koje mladenci dobijaju, a koje u zavisnosti od hotela mogu uključivati popust za mladu (30% do 50% na cenu hotelskih usluga) uz mogućnost kombinovanja sa first minute popustom (ranim bukingom). Većina hotela ove popuste odobrava u periodu od 6 do 9 meseci nakon venčanja tako da vam venčani list može obezbediti lepu uštedu. Nakon što smo dobro proučili katalog i konsultovali Internet, napravili smo procenu cene noćenja sa doručkom kod nekoliko „kandidata“ (za BB opciju smo se odlučili jer smo želeli da u što većoj meri istražimo ostrvo, tako da ne moramo da se vraćamo u hotel ni za ručak ni za večeru). U najuži izbor ušli su Kempinski i još dva hotela koje je Ana ispred ,,Travel Boutique“-a odmah kontaktirala i poslala nam odgovor koliko narednog dana. Ispostavilo se da je naš proračun za Kempinski bio gotovo u evro tačan dok su druga dva hotela na upit odgovorila ponudama koje nisu bile u skladu sa proračunom koji smo izveli na osnovu kataloga. Tako se Kempinski „samoizabrao“ budući da je Travel Boutique od njih dobio daleko najpovoljniju ponudu. Osim povoljnog finansijskog paketa dobili smo kolač dobrodošlice, korpu sa voćem i 20% popusta na cenovnik hrane i pića uhotelu (što u rezortu kao što je Kempinski donosi uštedu koja je daleko od beznačajne). Listu pogodnosti zaključili smo koktelom koji nam je pripao na osnovu pobede na hotelskom teniskom turniru J.

Boravak na Sejšelima je naravno moguć i van luksuznih rezorta i all-incusive paketa, u kom slučaju se mogu izabrati neki od hotela niže kategorije. Veoma popularan vid smeštaja su self catering apartmani i bungalovi kojih ima svuda i gde, kao što im ime kaže, dobijate kuhinju i sami brinete o ishrani.

Klima
9.png-nggid03329-ngg0dyn-220x0-00f0w010c010r110f110r010t010

Sejšeli se nalaze 7 stepeni južno od Ekvatora i odlikuje ih prilično ujednačena klima tokom cele godine (između 25 i 29 stepeni Celzijusa, uz izuzetno visoku vlažnost koja će vas stalno pratiti). Na osnovu većine utisaka koji se mogu pronaći na internetu (prvenstveno na sajtu TripAdvisor) može se zaključiti da su najbolji termini za posetu oktobar ili maj, a hoteli su odlično popunjeni i u vreme novogodišnjih praznika. U zavisnosti od doba godine i lokacije na ostrvima, prelepe peščane plaže mogu biti „ukrašene“ morskom travom. Da li i koliko ovaj detalj utiče na ugođaj, stvar je individualnih očekivanja – mi ga uopšte nismo konstatovali čak ni tamo gde ga je bilo.

Mahe je u svakom smislu „zeleno ostrvo“ čiji su viši delovi prekriveni šumama predivnog drveta ravne krošnje Albizia falcata koje može da poraste i do deset metara visine za samo dve godine. Najviša tačka na ostrvu je Morne Seychellois, 905 metara visok vrh u istoimenom nacionalnom parku. Za hladovinu na plažama uglavnom su zadužene palme a na mnogim mestima pronaći ćete karambolu (eng. Star Fruit) – predivno kiselkasto voće koje je jedan od zaštitinih znakova sejšela i predstavlja idealno osveženje na sparini koja će vas pratiti dok pešačite ili se penjete uz neko od prelepih brda.

Temperatura vazduha ne treba da vas zavara jer je na Sejšelima sunce izuzetno jako tako da bez dobre zaštitne kreme možete izgoreti čak i po blago oblačnom vremenu. Ukoliko planirate da dosta vremena provedete u gnjuranju odnosno sa leđima izloženim suncu, preporučuje se da osim zaštitne kreme na sebi nosite i majicu.

Sejšeli su granitna ostrva tako da ćete svuda moći da uživate u prizorima ogromnih crnih stena koje često deluju kao da ih je neka džinovska ruka namerno rasporedila i neobično posložila jedne na druge. U ovom delu sveta takođe postoji sezona monsuna koja obično traje od novembra do marta. U ovom periodu možete očekivati kišne dane dok između aprila i oktobra kiša uglavnom dolazi u vidu kratkih pljuskova tokom kojih se temperatura vazduha gotovo uopšte ne menja. Sejšeli su početkom 2013. godine tokom tri dana bili pogođeni neprekidnim monsunskim kišama usled čega je veliki deo useva na ostrvima završio pod vodom i propao. Naša oktobarska poseta se poklopila sa još jednim neočekivanim naletom anticiklona sa indijskog podkontinenta, što je za posledicu imalo tri kišna dana na početku putovanja. Kupanje na tropskoj jutarnjoj kiši i temperaturi vazduha od 30 stepeni je jedna od najlepših uspomena koje sam poneo sa Sejšela.

Prethodna strana  Sledeća strana

Plaže

beau-vallon-3Najpopularnija plaža na ostrvu Mahe je Beau Vallon. Nalazi se na severnoj strani ostrva, gleda ka otvorenom okeanu i dom je luksuznim rezortima Hilton Seychelles Northolme i Le Meridien Fisherman’s Cove, kao i hotelima nižih kategorija. Ukoliko ste smešteni u nekom drugom delu ostrva do ove plaže se veoma lako stiže automobilom ili javnim prevozom. Kao što biste očekivali od Sejšela, plaža je od najmekšeg belog peska, dugačka je nekoliko kilometara i na njoj možete provesti dosta kvalitetnog vremena. Voda je kristalno čista i plitka u prvih pedesetak metara, što Beau Vallon čini idealnom za mirno i opušteno plivanje. Dodatne aktivnosti koje se mogu pronaći na ovoj plaži su ronjenje i sportovi na vodi. Restorani koje TripAdvisor preporučuje su La Perle Noire, Baobab i La Plage, uz napomenu da mi nismo posetili nijedan od njih.3.jpg-nggid03335-ngg0dyn-220x0-00f0w010c010r110f110r010t010

Ukoliko više volite romantične lagune koje su od otvorenog okeana zaštićene brdom obraslim u tropsku vegetaciju iz koje nenametljivo vire sivkasti krovovi luksuznih bungalova iz rezorta Constance Ephelia, onda je Port Launay prava plaža za vas. Po mom mišljenju ovo je najlepša plaža na ostrvu Mahe a možda i na Sejšelima uopšte. Mada druge plaže nisu ništa manje prelepe, Port Launay se razlikuje po tome što je u pitanju nacionalni park koji ispod vode krije bogatstvo i pravi praznik za oči. Čak je i pesak na ovoj plaži nekako „belji“ i „finiji“ nego inače, što može biti iluzija koju stvara ukupna lepota ovog mesta. Port Launay je potpuno otvoren za posetioce i do njega se lako dolazi automobilom ili javnim prevozom. Kao i u svakom nacionalnom parku, ovde važe malo strožija pravila i ograničenja ali to ne predstavlja bilo kakav problem. Centralni deo lagune čini savršena plaža sa plitkom i prozirnom vodom u kojoj plivanje predstavlja vrhunski užitak. Ipak, svoje najveće blago Port Launay krije na bočnim stranama lagune koje su u potpunosti prekrivene predivnim, krupnim koralima koji se nalaze na veoma maloj dubini tako da vam za uživanje u ovoj lepoti nije potrebno ništa osim standardne opreme za gnjuranje (maska, disaljka i peraja). Ukoliko imate podvodnu kameru, ovo je mesto na kojem ćete garantovano utrošiti najviše vremena i snimiti najviše materijala. Između ovih čarobnih korala videćete mnoštvo tropskih riba predivnih boja i šara, i uopšte, doživeti Indijski okean u njegovom najboljem izdanju.port-launay-2

Prilikom posete nacionalnom parku Port Launay ili hotelu Constance Ephelia, možete iskoristiti priliku i svratiti u SMAC centar koji se nalazi u sklopu rezorta. Ovaj centar nudi jedinstvenu „zip rope“ avanturu odnosno spuštanje niz osam čeličnih sajli razapetih iznad velikog procepa koji se nalazi poviše hotela. Paket košta oko 50 evra i uključuje kratku obuku, zaštitnu opremu i tim instruktora koji vas prate na svakom spuštanju. Bezbednost je na najvišem nivou a jedno spuštanje traje oko desetak sekundi. Ovo je veoma lagana verzija „zip ropinga“ za koju nisu potrebne dodatne doze adrenalina i mogu je isprobati svi uzrasti. Po mom mišljenju svakako ga vredi uvrstiti u posetu Sejšelima, što vam mogu potvrditi i komentari koje su posetioci ostavili na sajtu TripAdvisor.

baie-lazare-09_bigSubjektivno ali ne bez razloga, kao treću najlepšu plažu na Sajšelima navodim već pomenutu uvalu Baie Lazare u kojoj je smešten rezort Kempinski Seychelles. Ova plaža je udaljena par kilometara od najbliže autobuske stanice tako da vam je potreban automobil ukoliko niste gost hotela ili ljubitelj podužeg pešačenja u tropskim uslovima. Put koji od glavne magistrale skreće u Baie Lazare takođe vodi u rezort Four Seasons koji ima sličnu plažu. Baie Lazare je specifičan po dva osnova: prvo, ljubitelji školjki ovde mogu pronaći najlepše i najređe primerke do kojih se može doći amaterskim gnjuranjem, i to na samo nekoliko metara od obale (vodite ipak računa da kući ponesete neku razumnu količinu jer remek-dela prirode kao što su Sejšeli moramo čuvati kako bi u njima mogla da uživaju i naša deca). Drugo, na severnom obodu plaže nalazi se stanište džinovskih kornjača carita caratas koje možete videti gotovo svakog dana. Za svoje goste Kempinski rezort dva puta nedeljno organizuje hranjenje ovih prelepih stvorenja koja će vas opčiniti svojom mirnoćom i sporim, gotovo nezainteresovanim pokretima koji na neki način odražavaju život u potpuno drugačijim vremenskim okvirima (carita caratas mogu živeti i do 200 godina).

Napominjem da je Baie Lazare prelepa ali ujedno i zahtevna plaža na kojoj će vam biti potrebna zaštitna obuća (Kempinski je obezbeđuje za goste, kao i opremu za gnjuranje) a plivanje će vam u izvesnoj meri otežati kako talasi tako i struje koje ćete osetiti kada odmaknete nekih stotinak metara od obale. Ipak, za posetioce koje krasi avanturistički duh ovo će svakako biti dobar izbor. Čak i oni gosti kojima se više dopadnu druge plaže na ostrvu, daće neki plus za Baie Lazare – na primer, romantične šetnje duž pojasa belog peska iza kojeg se nalaze bašte Kempinski bungalova.lazare

Generalno, jugozapadna i jugoistočna strana ostrva Mahe su izložene talasima i jakim strujama koje neke plaže čine teškim a ponekad i gotovo nemogućim za plivanje. Ovo treba uzeti u obzir prilikom izbora rezorta kao što su Banyan Tree, Kempinski ili Four Seasons. Ukoliko vam ovo ne smeta ili ste voljni da iznajmite automobil i obilazite ostrvo, onda vam ovaj deo ostrva neće predstavljati problem jer se do mirnih plaža kao što su Beau Vallon i Port Launay stiže za najviše sat vremena lagane vožnje. Međutim, ova strana ostrva krije jednu specifičnu lepotu koja se nekim posetiocima može veoma dopasti a ja lično sam je poneo kao najlepšu uspomenu sa Sejšela.

Naime, veliki deo ostrva Mahe oivičen je ogromnim koralnim grebenima. Ovi grebeni počinju na oko 500 metara do jedan kilometar od obale i voda na tim mestima obično postaje toliko plitka da možete bez problema stajati na grebenu (do kojeg prvo treba doplivati, što ne preporučujem bez peraja i dobre kondicije).

Kada veliki talasi sa otvorenog okeana dođu do ovih grebena oni se prvo razbiju o njih tako da do same obale stižu manji talasi koji stvaraju nežan zvuk kakav možete čuti npr. noću na mediteranskoj obali. Ali, u isto vreme do vas stiže i buka onih velikih talasa koji se razbijaju o koralni greben. Taj zvuk je teško opisati pa je najbolja preporuka koju mogu da vam dam da odete tamo i čujete ga. Nežniji je od buke vodopada, a u isto vreme nekako mističniji. Konstantan je, dolazi iz daljine i praktično iz čitave vaše prednje polusfere, tako da slušajući ga i u isto vreme gledajući u nepregledan Indijski okean ispred vas, dobijate neverovatan ali spokojan osećaj strahopoštovanja prema prirodi i njenoj snazi. Shvatate koliko je zapravo malo mesto na kojem se nalazite, ta mala tačka u ogromnom okeanu.

Pošto je mesečina na Sejšelima nešto što ćete svakako dobro zapamtiti, noću možete jasno videti bele kreste i penu talasa koji se razbijaju stotinama metara daleko od vas. Neću ni pokušati da opišem kako izgleda ugasiti svetla i otići na spavanje u bungalovu koji je smešten na plaži, i lagano tonuti u san dok kroz otvorena vrata balkona u isto vreme dopiru nežan zvuk talasa sa obale i okružujući zvuk moći Indijskog okeana iz daljine. Ako bih se zbog nečega koliko sutra vratio na Sejšele, ovaj noćni zvuk je prvi na listi razloga, mada ih svakako ima još.

anse-royale-beach-2Na istočnoj strani ostrva Mahe vredi posetiti i veliku plažu Anse Royale odnosno njenu uvalu Anse a la Mouche. Osim nekoliko lepih restorana na obali, na plaži Anse Royale možete plivati bez većih problema a ukoliko ste fizički malo spremniji i opremite se perajima, na nekih 500 metara od obale čeka vas pravo podvodno blago. Na dubini ne većoj od tri metra, na savršeno belom peščanom dnu, nalaze se nepregledna prostranstva školjki. Mada nisu toliko raznovrsne kao u uvali Baie Lazare, njihova brojnost je toliko fascinantna da možete satima gnjurati u ovom pojasu. Ono što ne treba da zaboravite je da to činite u vreme oseke kada su struje slabije, i da vodite računa da se ne približite samoj ivici grebena u koju udaraju talasi sa otvorenog okeana. Još jedna bitna stvar je da do ovog čarobnog pojasa školjki morate da stignete kroz nekih 500 metara morskog dna koje je potpuno prekriveno travom i ne nudi bilo šta interesantno. Ukoliko niste raspoloženi za ovakvu avanturu, možete se prebaciti nekoliko stotina metara niže, u uvalicu Anse Baleine, gde ove iste školjke možete pronaći već na nekoliko metara od obale, samo u nešto manjem broju. Lepa stvar na plaži Anse Royale je ta što sa obale jasno možete videti „bele oaze“ u daljini, odnosno plitko peščano dno koje počinje iza pojasa trave.

Anse Royale definitivno vredi posetiti vikendom. Petkom uveče nekoliko restorana nude lep riblji jelovnik uz živu muziku („unplugged“) a subotom lokalno stanovništvo organizuje piknike na plaži, često uz prigodno ozvučenje, tako da možete uživati u kreolskim ili regeton ritmovima ako se diskretno smestite dvadesetak metara od ovakvog skupa. U isto vreme u selu Anse Royale je pijačni dan i tada je ponuda suvenira i sitne garderobe najbogatija.anse-royale-beach-3

Na zapadnoj strani ostrva često ćete proći velikom uvalom Anse a la Mouche. Nije pogodna za plivanje jer ima plitko dno koje je uglavnom obraslo travom, tako da u vreme oseke morate plivati odnosno hodati stotinama metara kroz taj travnati plićak, kako biste stigli do malo veće dubine u kojoj odmah počinju relativno jake struje ispod površine vode. Ova uvala će vam ipak privući pažnju jer se u vreme oseke more povlači veoma daleko, tako da se možete šetati stotinama metara po pesku na kojem su ostali nasukani čamci lokalnih ribara. Kada dođe plima i more se vrati, možete sesti u nekoliko odličnih restorana o kojima će biti reči u nastavku.

Među informacijama koje nam je Travel Boutique pružio u fazi izbora hotela nalazi se i ona o morskoj travi koja se na plažama Sejšela sakuplja u zavisnosti od doba godine. U vreme našeg boravka (sredina oktobra) trava se sakupljala na istočnoj strani ostrva a na zapadnoj strani je bilo mnogo manje ili je uopšte nije bilo.

Prethodna strana  Sledeća strana

Restorani
002-Riba-na-vulkanskom-kamenu

Kreolska kuhinja ne spada u najraznovrsnije na svetu ali ono što nudi je zdravo, izuzetnog ukusa i svakako vredno probanja. Kada smo sa aerodroma stigli u hotel i smestili se, ogladneli smo pa smo u hotelskom restoranu naručili riblje ražnjiće sa pomfritom. Ja sam inače veliki obožavalac morske ribe ali sveža riba iz Indijskog okeana je zaista nešto posebno. Prvi susret sa njom me je toliko oduševio da sam u narednih osam dana samo jednom izabrao meso i to zbog specifičnog načina na koji ga sprema jedan od najboljih restorana na ostrvu. Svi drugi obroci bili su isključivo riblji i imao sam utisak da mi meso više nikada u životu neće biti potrebno.

Osim kreolske kuhinje na Sejšelima je primetan indijski uticaj tako da svuda možete dobiti kari  mada nema tipskih indijskih restorana. Većina lokalnih ugostitelja nudi mešane jelovnike  (kreolski, internacionalni i nešto indijskog i kajunskog) a neki su specijalizovani za vrhunsku  svežu  ribu. Većina lux rezorta u svom sastavu osim lokalnih ima i tipske restorane (kineski,  indijski, italijanski, suši, itd.) ali po našem iskustvu svakako vredi upriličiti barem jedan dnevni  obrok van rezorta. Zbog toga smo smatrali da je noćenje sa doručkom najbolja opcija jer osim  mogućnosti da se posete lokalni restorani pruža i mogućnost da se dan provede van rezorta i  posete mnoga lepa mesta na ostrvu.constance-lemuria-resort-restaurant

Pred polazak na put odlučili smo da i po pitanju restorana konsultujemo TripAdvisor. Ovo nije  previše komplikovana misija jer na Sejšelima nema previše restorana i lako je sastaviti listu  najbolje ocenjenih. Štaviše, ako bismo ubacili još jedno poređenje sa Mediteranom, nigde na  Sejšelima nećete pronaći koncentrisana mesta za večernji izlazak gde možete birati između 10-15  restorana koji su svi načičkani jedan do drugog. Ispostavilo se da nam je TripAdvisor bio od  ogromne pomoći jer neke od navedenih restorana ne bismo mogli slučajno da pronađemo  (tokom vožnje po ostrvu) a vrede svakog rupija koji smo u njima ostavili. Preko dana smo uglavnom jeli na plaži na kojoj bismo se zadesili a uveče bismo „čekirali“ jedan po jedan restoran po preporuci TripAdvisor-a i iznova se oduševljavali, uz samo jedno razočaranje u osam dana.

Očekivano, najskuplji restorani su na (najpopularnijoj) plaži Beau Vallon. Ovde možete očekivati drastično veće cene nego na drugim mestima (praktično u rangu cena u lux rezortima, za šta nema bilo kakvog opravdanja) i može vam se desiti da vas niko od osoblja ne primeti čak i kada uđete u prazan restoran. Jedina prednost ove čudne mešavine skupoće i sporosti je ta što imate vremena da neometano prostudirate jelovnik, prestravite se cenama i elegantno napustite mesto pre nego što vam iko priđe da uzme porudžbinu. Mesta koja u tom smislu ne bih preporučio su La Perle Noire, Baobab i La Plage.

Ako je Beau Vallon bio razočaranje, sve drugo je bilo fenomenalno. Možemo početi od solidnih restorana u selu Anse Royale: Les Dauphins Heureux (Srećni delfini J) je mesto koje nudi sasvim pristojnu mešavinu nekoliko različitih kuhinja uz korektne cene. Jedan od razloga da posetite ovaj restoran je terasa koja se nalazi uz samu plažu tako da uveče možete uživati u neponovljivom pogledu na okean pod mesečinom.

Tokom posete glavnom gradu Sejšela, Viktoriji, možete svratiti u pristojan internacionalni restoran Kaz Zazana / Pink Salt (preko puta čuvenog uličnog sata koji je glavni orijentir u gradu) ili u jedini indijski restoran na ostrvu – The Maharajas (u sklopu šoping mola i velikog apartmanskog naselja Eden Island).

Moja subjektivna preporuka za tri najbolja (i u isto vreme cenovno korektna) restorana na ostrvu izgledala bi ovako:

3.La Plaine St. Andre

Smešten na zapadnoj obali, u selu Grand Anse, ovaj restoran takođe nudi različite kuhinje a jela su vrlo kvalitetna. Gostiju ima u svako doba, što je uvek dobar predznak. Ono što nećete pronaći na drugim mestima su čorba od sveže krabe kao i neverovatno ukusan kiselo-slatki dezert od marakuje (eng. passion fruit). Iako se nalazi na obali, terasa restorana ne gleda prema okeanu ali to ne utiče na ukupan ugođaj. Restoran ima i svoju suvenirnicu a u zavisnosti od doba godine organizuju interesantne „rumske ture“ u čijem centru se naravno nalazi čuveni lokalni proizvod – Takamaka rum.

2. Marie Antoinette

Ovaj fantastičan kajunsko-kreolski restoran nalazi se na samom izlazu iz Viktorije, na početku uzbrdice koja vodi prema Beau Vallon. U pitanju je predivna i izuzetno ukusno dekorisana vila građena u kolonijalnom stilu, koju vode ljubazni francuski domaćini. Ne postoji jelovnik u klasičnom smislu već ćete biti posluženi fiksnom kombinacijom nekoliko jela od mesa i morskih plodova. Većina ovih mini-specijaliteta su potpuno unikatni i teško ih je povezati sa bilo kojom evropskom kuhinjom. Uz dobro crno vino, korektne cene i zaista vrhunski ambijent, ovaj restoran jednostavno ne treba propustiti.

1. Le Reduit

Subjektivni šampion Sejšela je ovaj riblji restoran smešten u selu Takamaka iz kojeg dolazi istoimeni rum, jedan od retkih (ali vrhunskih) sejšelskih brendova. Potraga za ovim restoranom može da se pretvori u mističan doživljaj, pogotovo uveče kada selo Takamaka jedva pokazuje neke znake života. Lokalna magistrala sa obale skreće u unutrašnjost ostrva obraslu tropskom vegetacijom a u samom selu nema javne rasvete, tako da vam se lako može desiti da po mraku promašite skroman putokaz koji je vidljiv samo kada dolazite iz pravca Anse Royale u pravcu Baie Lazare ali ne i obrnuto. Nakon što uspete da skrenete na uzan puteljak, čeka vas nekoliko stotina metara uzbrdica i nizbrdica koje sve izgledaju kao da idu pravo u granitne stene ili džunglu i čini vam se da ćete se zaglaviti u slepoj ulici odakle se možete izvući jedino komplikovanom vožnjom u rikverc. Ipak, na kraju se pojavljuje veliki objekat sa prostranim parkiralištem i shvatate da ste pronašli Le Reduit, gotovo tajno ušuškan između brda, bez atraktivnog pogleda na okean i sa diskretnom, skromnom dekoracijom. Jelovnik je kajunsko-kreolski a ono po čemu ćete pamtiti ovaj restoran je sveža grilovana riba koja se služi u komadu i čiji je ukus jednostavno neponovljiv. Užitak je podignut na još viši nivo prilogom u kojem se nalazio najukusniji pomfrit koji sam ikada probao. Ne znam iz kakve friteze ga vade ali jednostavno je savršen. U sve to se savršeno uklopila simpatična konobarica koja je dobijala napade smeha na svako naše pitanje i porudžbinu. Na početku smo bili potpuno zbunjeni ali kako je hrana prevazišla sva očekivanja, odlučili smo da njen atipičan način komunikacije pripišemo već pomenutom, autentičnom lokalnom mentalitetu i tretiramo ga kao dodatni plus ovom restoranu. Ukoliko niste ljubitelj ribe moguće je da ćete smatrati da Le Reduit nije baš toliko poseban, u suprotnom ćete sigurno otići veoma zadovoljni.

Prethodna strana  Sledeća strana

Znamenitosti

Boravak na ostrvu Mahe ne morate u potpunosti provesti na plažama. Ukoliko iznajmite automobil lako ćete stići do bilo koje tačke na ostrvu a mnoga lepa mesta su dostupna javnim prevozom koji sam za sebe predstavlja znamenitost. Pravo je zadovoljstvo sesti u retro autobus i za 5 sejšelskih rupija po vožnji (oko 30 evrocenti) posmatrati zanimljive prizore pored puta uz mogućnost da uključite mini-ventilator koji je fiksiran pored svakog sedišta kao ispomoć u podnošenju vlage.U glavnom gradu Viktoriji nećete pronaći previše sadržaja a sam grad možete prepešačiti i proučiti u nekoliko sati. Zanimljive lokacije su ulični sat (replika mnogo većeg sata koji se nalazi na stanici Paddington u Londonu), kuća Kenwyn (autentična kreolska vila od drveta, interesantno dekorisana i sa suvenirnicom koja prodaje ručne radove koji uključuju ekskluzivan nakit), Tempio Hindu (jedini hindu hram na ostrvu i veoma simpatična bogomolja), mali prirodnjački muzej i već pomenuti Eden Island gde se nalazi jedini šoping mol na ostrvu. U centralnom delu ostrva nalazi se nacionalni park Morne Seychellois.

Ovde se nalaze najviša brda koja osim nezaboravnog pogleda nude dobro obeležene hiking staze, a na nekoliko mesta možete se okrepiti hladnom vodom sa svežih izvora. Na Sejšelima se skupljaju neke od najvećih količina kišnice u svetu ali većina te vode odlazi u more jer na ostrvu jednostavno nema mesta za izgradnju rezervoara koji bi mogli da prihvate tu vodu.

Automobilom se možete dovesti direktno do ruševina stare misije i sirotišta gde se u okruženju stoletnih stabala nalazi vidikovac sa najlepšim pogledom na ostrvu. Malo više ka jugu nalaze se plantaža i fabrika čaja koje vredi posetiti. U zavisnosti od vremena dolaska kroz fabriku vas može provesti vodič ili se jednostavno možete sami prošetati kroz postrojenja, uživati u mirisu sušenih listova crnog čaja i limunove trave, i kupiti nekoliko pakovanja finalnih proizvoda kao odličan suvenir sa Sejšela. Još dalje ka jugu nalazi se botanička bašta kao i bašta začina na koje možete odvojiti jedno pre podne. U korpi suvenira koje ćete poneti kući svakako treba da se nađe i Takamaka – izvanredan i 100% lokalni rum čiji glavni sastojci (voda i šećerna trska) potiču sa ostrva Mahe odnosno zaliva Takamaka.5.png-nggid03333-ngg0dyn-220x0-00f0w010c010r110f110r010t010

Izlet na Praslin i La Digue

Ukoliko ste smešteni na ostrvu Mahe, svakako treba da odvojite jedan dan za izlet na već pomenuta ostrva Pralen i La Dig. Svi lux rezorti na ostrvu sarađuju nekim od glavnih lokalnih turoperatera (Creole ili 7 South). Cena jednodnevnog izleta iznosi oko 120 evra po osobi a u tu cenu uključeni su transfer brzim feribotom, ulaznice za atrakcije na oba ostrva, sav neophodan prevoz na kopnu i ručak. Možete izabrati izlet koji kombinuje oba ostrva u jednom danu ili zasebne dnevne posete. Naš predlog je da ih posetite zasebno jer na oba ostrva ima šta da se vidi. Brz obilazak oba ostrva u jednom danu zahteva ne samo izostavljanje nekih sadržaja već i „turbo“ obilazak onoga što je predviđeno, tako da ste stalno u trci sa vremenom a to je poslednja stvar koja vam je potrebna u ovom raju. Na oba ostrva možete otići i u sopstvenom aranžmanu ali u cenovnom smislu nećete primetiti veliku razliku jer se glavni i neizbežni trošak odnosi na prevoz brzim feribotom.

La Dig je manje ostrvo i veoma je popularno među posetiocima koji žele da posetu Sejšelima provedu u ronjenju. Broj stanovnika je tek nešto veći od hiljadu, saobraćaj je dozvoljen samo vozilima sa posebnom dozvolom, a glavne atrakcije su farma kokosa, farma vanile, farma džinovskih kornjača i čuvena plaža Anse Source d’Argent. Interesantno je da turiste od luke do farme kokosa vode volovske zaprege. Kornjače na farmi su predivne, neke od njih su stare i po 200 godina. Ukoliko u posetu La Digu uvrstite ručak u luci i gnjuranje na plažama kao što su Anse La Reunion ili Anse Patates, možete lagano i opušteno ispuniti jedan dan.

Pralen, kao drugo po veličini ostrvo Sejšela, nudi bogatije sadržaje i atrakcije od kojih je svakako najznačajniji nacionalni park Vallee De Mai. Ova neverovatna oaza džinovskih palmi, retkih vrsta ptica i čuvenog drveta Coco de Mer, nalazi se u središtu ostrva i obavezna je destinacija za sve posetioce. Ima nekoliko pešačkih staza na kojima možete provesti 5-6 sati a naša preporuka je da makar polovinu tog vremena provedete na ovom mestu koje će vas odvesti u neko drugo vreme i prostor.

Čitavo okruženje podseća na praistoriju i vreme u kojem su flora i fauna bilimnogo veći nego danas. Čovek se između džinovskih grana palmi i drveta Coco de Mer koje rađa svoja dva ploda („muški“ i „ženski“) jednom u sto godina, oseća kao mrvica materije u vrtlogu vremena i prostora. Tišina koju tek na momente prekida cvrkut endemskih vrsta ptica kao što su sejšelski slavuj ili crni sejšelski papagaj takođe doprinosi ugođaju i utiscima koje ćete poneti sa ovog mesta. U Vallee de Mai najbolje je otići ujutro odnosno odmah po dolasku na Pralen, kako biste pre ručka mogli da obiđete i neku od plaža kao što su Anse Georgette ili Anse Boudin. Apsolutno preporučujemo da čitavo posle podne ostavite za najsjajniji dragulj među plažama Sejšela – Anse Lazio.

Za kraj treba izneti još jedno zapažajne u korist izbora luksuznih rezorta na Sejšelima. Ako se odlučite za ovakvu vrstu smeštaja, moći ćete da računate na solidan izbor aktivnosti u organizaciji hotela u kojem odsednete. Najčešće aktivnosti koje su u ponudi su hiking na obližnjim brdima, hranjenje džinovskih kornjača, veslanje do koralnih sprudova i slično. Uz standardne sadržaje kao što su sportska takmičenja i tematske gastronomske večeri, boravak u luksuznom rezortu možete kvalitetno ispuniti i napustiti hotel tek u nekoliko navrata. Travel Boutique će vam svakako pomoći da napravite dobar izbor – od nas su dobili čistu desetku za uslugu.

Naša definitivna preporuka je da na ostrvu Mahe iznajmite automobil i laganom vožnjom obiđete predivne lokacije kojih ima dovoljno za 7-8 dana veoma aktivnog odmora koji zaista zaslužuje da se zove odmorom iz bajke.

Dopao Vam se ovaj tekst?

Pogledajte i naš „Kompletan vodič za putovanje na Sejšele 2019“

Autor: Marko Nikolić

Logo Travel Boutique

Molerova 3, I sprat, 11000 Beograd |
Tel: +381 11 344 00 44 |
E-mail: office@travelboutique.rs
Copyright ©2020. Travel Boutique |
Sva prava zadržana.