Šri Lanka – avantura u čudesno lepoj zemlja čaja, cimeta i hramova

07.01.2014

Autor: Goran Paskaljević, reditelj

Kada smo supruga i ja stigli u glavni grad, Kolombo, iznenadili smo se čistoćom koja može da posluži za primer mnogim evropskim metropolama.

Odseli smo u modernom delu grada i luksuznom hotelu “Cinnamon”, gde nas je sačekao moj prijatelj Prasana Vitanage, međunarodno priznati filmski reditelj iz Šri Lanke. Objasnio nam je da je neobično ime našeg hotela (cimet) sasvim prirodno, jer je zemlja najveći svetski proizvođač tog začina najboljeg kvaliteta. Za vreme večere saznali smo da je kod njih tradicija da se jede prstima, te da se tog pravila pridržavaju i najsiromašniji i najbogatiji. Naravno, za nespretne turiste obezbeđene su kašike i viljuške.

Pored petnaest vrsta pirinča od kojeg se sprema kari sa mesom, ribom ili povrćem, trpeza je bogata bananama, ananasom, kokosom i drugim vrstama voća, koje se ovde može naći na svakom koraku i po vrlo pristupačnim cenama.

Tokom proputovanja ovom čaronom zemljom, obišli smo plantaže čaja u gradu Nuvara Eliji, poznatom još i kao ,,Mala Engleska“, zbog vidljivog kolinijalnog uticaja i prelepih kuća iz tog perioda.

Putovanje smo nastavili do nacionalnog parka ,,Jala“, odseli u bungalovima usred džungle i uživali u zaista nezaboravnom foto-safariju. Predivni pejzaži uz jezera puna krokodila, leopard koji se sunča na steni, dok u njegovoj neposrednoj blizini mirno pasao bivo. Po povratku u bungalov iznenadio nas je slon koji se iz šipražja uputio pravo na nas.

Posle nekoliko dana provedenih u džungli krenuli smo u grad Kandi, nekadašnju prestonicu Šri Lanke, gde smo obišli najvažnije budustičko svetilište, hram ,,Budinog zuba“, kao i Kraljevsku botaničku baštu, koja se smatra jenom od najbogatijih i najlepših u svetu.

Ipak, najveći utisak na nas ostavio je boravak u Dambali, gradu budističkih hramova iz prvog veka, skrivenih u pećinama, sa 150 statua Bude koje odišu životom i duhovnošu.

Poslednja stanica na našem putu kroz ovu čudesnu zemlju, bio je nacionalni park Kaudula i iznenađujući susret sa krdom od sa dvestapedeset slonova i mnoštvom mladunaca, koji će zauvek ostati u našem sećanju.

I za kraj, nismo propustili priliku da se okupamo u toplim talasima Indijskog okeana.

Logo Travel Boutique

Molerova 3, I sprat, 11000 Beograd |
Tel: +381 11 344 00 44 |
E-mail: office@travelboutique.rs
Copyright ©2020. Travel Boutique |
Sva prava zadržana.