Šri Lanka – pravi avanturistički dragulj

30.11.2017

Autor: Marija i Danijel Gavrilović

22.novembar 2017. godine. Sedoh da napravim pauzu i popijem caj. Cejlonski čaj BOPF kategorije 😊

Pomirisah ga i setih se…..

Sećanje me vrati u dešavanja od pre dvadesetak dana i slike počeše da se nižu….

Umorni od puta, tu prvu noć provedenu na ostrvu Šri Lanka nismo mnogo toga oko nas ni primetili.

Bilo nam je bitno da smo konačno stigli.

U subotu ujutru, 28.oktobra, na recepciji nas je sačekao naš vodič, gospodin Thushara Fernando. Ubrzo smo shvatili da ispred sebe imamo izuzetnu osobu. Razgovor sa gospodinom Fernandom je tekao prirodno i živo.

Radoznalost u vezi izleta po ostrvu sa svakom novom informacijom je rasla. Emocije i misli podstaknute novim saznanjima, koloritima, pejzažima i oblicima svuda oko nas, probudile su u nama avanturistički duh.

Uz pravu osobu pored nas, našeg nasmejanog i raspoloženog vodiča gospodina Fernanda, trepereli smo od želje da što više stvari vidimo i osetimo.

 

Ono što smo videli i doživeli bilo je potpuno van naših očekivanja.

Kroz fotografije koje smo napravili, želeli smo da sačuvamo te savršene trenutke jednostavnosti i lepote života u skladu sa prirodom, koje su nam kao lepa uspomena ostale u duši.

U toku prvog dana sa gospodinom Fernandom posetili smo u Budin zlatni hram u pećinama mesta Dambulla i upoznali se sa tradicionalnim načinom lečenja  – ajurverdom. Tu noć smo proveli u hotelu Habarana Village by Cinamon. I pored umora, morali smo primetiti dobro uklopljenu recepciju i restoranski deo uređen u kolonijalnom stilu pored jezera. Način na koji je aranžirana ponuda hrane za večeru po principu samoposluživanja (švedski sto)  dugo ćemo pamtiti. Sve je bilo savršeno: ambijent, postavka stolova, jastučići, način aranžiranja , novi ukusi hrane i začini …

Sledećeg jutra krenuli smo da obiđemo Sigiriju koja je pravi avanturistički dragulj. Avantura u pravom smislu – popeli smo se na vrh stene i prešli 1.000 stepenika.Veliki fizički napor i neverovatan doživljaj.

Tog dana obišli smo i farmu na kojoj se živi, radi i priprema hrana na tradicionalan način. Umor nas je nažalost ponovo savladao, tako da nismo mogli da obiđemo vrt začina (o kako nam je žao).

Stigli smo u bajkoviti grad Kandy i fantastičan hotel Cinnamon Citadel: pogled na reku, izbor boja i propratni detalji u uredjenju sobe, način odabira nameštaja na recepciji i fenjeri ….savršenstvo u svakom pogledu.

Sledećeg dana obišli smo Pinavelu, sirotište za slonove, budistički Hram Budinog zuba i fabriku čaja gde nam se otvorio jedan novi svet saznanja, ukusa i mirisa. Oduševili smo se!  Sa velikim nestrpljenjem smo čekali da krenemo vozom u planine i vidimo plantaže čaja u mestu Nuvara Elija gde se biljke beru ručno.

Putovanje vozom i posmatranje prirode sa isturenom glavom kroz prozor je neverovatan događaj. Uživali smo posmatrajući prirodu, boje, kontraste,vodopade, decu, ljude, šefove stanica, vagone…. Toliko je bilo lepote na koju nisam mogla ostati ravnodušna.

Plakala sam od sreće!

Ostalo je još da se doživi safari u nacinalnom parku Yala i obiđe utvrđenje Galle. U nacinalnom parku smo imali mali peh – vozači terenskih vozila su štrajkovali. Izgubili smo dosta vremena dok smo stigli do Yala ulaza br.5 – Lunugamvehera. U međuvremenu se vreme pokvarilo i kiša je padala, ali i to je bila svojevrsna avantura.

Noć smo proveli u samom nacionalnom parku u hotelu Cinnamon Wild Yala. Topla voda i krevet sa baldahinom su pun pogodak posle jake kiše i terenske vožnje.

Sledećeg dana krenuli smo ka mestu Wadduwa i hotelu Blue Water na obali Indisjkog okeana. Uz put se prošetali po starom utvrđenju Galle iz kolonijalnog vremena kada su obalama Šri Lanke vladali holanđani. I opet iznenađenje. Poseta farmi morskih kornjača i upoznavanje sa tim divnim životinjama i ljudima koji pokušavaju da ih spasu.

Ovde smo se rastali od našeg vodiča gospodina Thushare Fernanda. Imali smo veliku sreću i čast da nam je upravo on bio vodič. Način na koji je prestavljao svoju zemlju je primer gostoprimljivog domaćina koji bi mnogi trebali da slede, a to je posvećenost, ljubav prema ljudima, poslu koji radi i zemlji u kojoj živi.

Uživali smo u druženju sa gospodinom Fernandom, njegovoj pokretačkoj energiji i širokom osmehu svojstvenom ljudima na Šri Lanci. Pored toga što je bio naš vodič bio je i vozač koji nam je svojim korektnim primerom pokazao kako treba voziti i ponašati se.

Osećali smo se bezbedno i velika zasluga ovom nezaboravnom putovanju mora se prepisati upravo gospodinu Thushari Fernandu.

Volela bih da neko i u našoj Srbiji pokaže turistima našu lepu zemlju na ovakav način kako smo to mi doživeli.

Divno, divno, divno… jednostavno divno je bilo u Šri Lanci.

Za svaku preporuku je agencija Travel Butique koja nam je organizovala ovo putovanje u periodu koji je nama odgovarao, brojem dana boravka koji je prema našem budžetu usklađen sa obilaskom ostrva kolima i ličnim vodičem.

Sve naše želje bile su ispunjene na optimalan način.

Logo Travel Boutique

Molerova 3, I sprat, 11000 Beograd |
Tel: +381 11 344 00 44 |
E-mail: office@travelboutique.rs
Copyright ©2020. Travel Boutique |
Sva prava zadržana.