Mrdaj dete, tobogan je moj!

22.02.2017

Autor: O. Jovanović

Moram da priznam da je moje znanje o Tenerifima pre odlaska na ostrvo bilo bazično – pripada Španiji, nalazi se u Atlantskom okeanu, večito proleće. Nismo imali vremena da proučavamo i istražujemo kao obično. Moj suprug obično pre puta napravi spisak, tačnije nekoliko lista pod nazivom „Tenerife 2016 – šta poneti“, „Tenerife 2016 – šta obići“, „Tenerife 2016 – šta jesti“, itd. Međutim, odmor smo dobili iznenada, imali smo 7 dana za odlučivanje o destinaciji i organizaciju putovanja, pa smo se uzdali u agenta da nam kaže gde da idemo i šta da radimo. Travel Boutique kreira individualne aranžmane, putovali smo na Arubu, Filipine i Maleziju preko njih i budući da su „već prijatelji“, otišli smo pravo u njihov ofis i krenuli redom – gde je uopšte ostalo mesta u hotelima i da li ima „normalnih“ cena avio karata. Jer, znate, što se više približavate datumu putovanja, karte su sve skuplje. Bio je novembar i odmah su nas pitali šta zapravo očekujemo od ovog putovanja. Mi smo pravi, u tradicionalnom smislu turisti – volimo da se brčnemo, ali mnogo više da obilazimo i upoznamo lokalnu kulturu i običaje. Nakon sat vremena istraživanja i kombinovanja, najbolja opcija je Tenerife, Evropa u Africi, zašto ne? Nikad nisam ni razmišljala o Tenrifima, ali karta je bila super povoljna, hoteli su bili jeftiniji, jer je van top sezone i ostalo je samo da se spakujemo.

Čini vam se da će let biti kraći, jer idete u Evropu, ali ne zaboravite da su Kanarska ostrva daleko u Atlantskom okeanu, u ravni sa Marokom, tako da je ukupno trajanje puta bilo 12 sati u jednom pravcu. Očekivanja od putovanja su nam bila na veoma niskom nivou – ok, jeste egzotičnije zbog pustinje i kaktusa, ali to je ipak Španija, a njihovi hoteli su ko stambene zgrade, svuda je fast food, bučna omladina iz zapadne Evrope i masovni turizam. Iskreno, mi smo malo razmaženi turisti… valjda to dolazi sa godinama. Nekada smo stavljali ranac na leđa, kupili samo avio kartu za Šri Lanku i tamo se snalazili na licu mesta, stopirali, spavali u barakama na plaži i bilo nam je dovoljno. Sada već tražimo da nam je krevet udoban, da se ne ukočimo; da hrana u hotelu bude kvalitetna, da ne poremetimo probavu; da ne bude u blizini noćnih klubova, da se lepo naspavamo. Videćete i sami kako je to. Moja očekivanja su u potpunosti premašena, bilo nam je sjajno. Tenerife je fantastično ostrvo i samo izbegnite zamke masovnog turizna, bićete oduševljeni i opčinjeni i – kao i mi sada – bukiraćete odmor na ostalim Kanarskim ostrvima.

Imali smo 10 dana na raspolaganju i napravili smo kombinaciju 6 dana na jugu, 4 na severu. Južni deo Tenerifa je za šoping, kupanje i sunčanje, severni za obilaske. Na jugu smo bili smešteni u hotelu Las Madrigueras 5* koji je između Playa de Las Americas i Los Cristianos – dva najpoznatija i najrazvijenija letovališta na Tenerifima. Hotel je fantastičan i izolovan od buke. Na severu smo bukirali Botanico y Oriental Spa Garden 5* u mestu Puerto de la Cruz. Ok, već sam rekla da smo razmaženi, ali bila je i vansezona i hoteli su stvarno bili povoljniji u odnosu na sezonsku cenu. Po sletanju na aerodrom čekao nas je transfer do hotela, a nakon 6 dana uživanja i relaksacije, iznajmili smo auto i krenuli na sever. To zadovoljstvo nas je koštalo 40 € ukupno.

Razbijanje mitova

Večito proleće – ne nije večito proleće. Zapravo na Tenerifima su sva četiri godišnja doba. Na jugu je preko dana pravo leto, temperatura prelazi 30 stepeni, upeklo Sunce, svi se šetaju u kupaćim kostimima, mašu lepezama, mažu se kremama da ne izgore. Uveče leto prelazi u proleće, pa se turisti oblače u laganiju odeću i u rukama nose kardigane i letnje jakne. Svežije je, sa okeana dolazi osvežavajući povetarac, taman priprema za dobro vino. Na severu je preko dana rana, a uveče pozna jesen. Interesantno koliko je klima drugačija u samo 50 kilometara razdaljine. Na sredini ostrva se nalazi vulkan koji je i najviši vrh Španije i zahvaljujući njemu topliji vetrovi sa juga ne dopiru do severne obale, i obrnuto – hladniji novembarski vazduh iz Evrope ne stiže do juga, već se zadržava i nije iznenađujuće da čitav sever Tenerifa bude prekriven maglom. Ipak je bio novembar i meštani su nam rekli da je leti bolja klima na severu, jer jug postaje prava pustinja sa temperaturom čak preko 40. Četvrto godišnje doba, zima je na pomenutom vulkanu, ali vratićemo se toj temi. Tako da ponesite sve, od kupaćeg kostima i papuča, do zimskih jakni i dubokih cipela.

Sve je jeftino – ovo je napola tačno, tj. zavisi iz koje perspektive posmatrate. Za zapadnu Evropu jeste sve jeftino, neuporedivo povoljnije nego kod njih. Za naše podneblje je već malo skuplje. Ukoliko ste gurmani kao moj dragi i ja i volite lepe restorane, videćete da je hrana prilično na ceni i da ćete fine parice da izdvojite za taj gurmanluk. Mada u svakom slučaju je jug Tenerifa prepun brze hrane i piva za 1€ i niko ne ostaje gladan. Garderoba je druga priča, jeste mnogo bolji šoping nego kod nas i neretko smo viđali nove goste koji donose prazne kofere, a vraćaju prepune. Mi se šopingom nismo bavili, već smo sve trošili na hranu i vino. I nismo se pokajali, jer znate kakvo je vino? Ah! Klima je toliko pogodna za zasade grožđa i neka od najboljih vina koja smo ikada pili su bila na Tenerifima. Ima mnogo vinarija koje organizuju degistaciju, pa smo tako išli redom 🙂

More je hladno – pa… znate kako, ovo je Atlantski okean, stuje su jake, ne očekujte 28 stepeni ni u avgustu. Ukoliko je neko išao u Ohrid na letovanje, voda na Tenerifima će mu biti topla kao supica. Za zimogrožljive će uvek da bude hladno, nama je bilo super, jer ne volimo vruće more da ne može čovek da se rashladi i prijalo nam je svako kupanje. A oken je prelep! Jarke svetlo plave boje! To uopšte nismo očekivali. Znali smo da je Tenerife vulkansko ostrvo, da su plaže crne i u mojim mislima je i okean bio taman i mračan. Ali ne, zapravo je u realnosti prelepa kombinacija. Na jugu plaže nisu crne, već zlatne boje, dok je na severu prava egzotika – pesak je crnji nego na Santoriniju i kada se uklopi sa fluorescentno plavim okeanom, izgeda nestvarno.

Šta obavezno obići

Teide – jedan od najvećih svetskih vulkana, što je dovoljan razlog da ga vidite. Pejzaž je apsolutno jedinstven – krateri, čudne formacije lave, vulkanska grotla, neobične biljke… Imali smo utisak da smo za trenutak napustili ovu našu planetu i zalutali u neki nepoznati svet. U parku dominira sama planina Teide, najviši vrh u Španiji, na 3.178 metara nadmorske visine. 2007. godine je proglašena Svetskom prirodnom baštinom UNESCO. Nacionalni park je takođe mesto „Maunt Teide“ opservatorije. Kombinacija Atlantskog okeana i Sahare stvara kristalno čist vazduh iznad Tenerifea, što je savršeno za posmatranje zvezda.  Tokom dana pogled na ostrva odavde je zapanjujući, a noću se nebesa otvaraju i otkrivaju ogromnu lepezu zvezda. Najlepši osećaj na svetu! Milijarde zvezda! Mir, tišina i neko neobično strahopoštovanje prema prirodi i univerzumu. Doduše, moram da napomenem da smo se popeli žičarom, dok se grupa penzionera iz Hamburga, prosek godina 70, pešaka popeo. Toliko o tome.

Siam Park – ajao što smo se dobro proveli! Posle „šta će to nama, to je za decu?“, bilo je „mrdaj, dete, tobogan je moj!“😂. To obavezno obiđite, doživljaj je fenomenalan! Vožnje su prelepe, jer je ceo aqua park sagrađen u tropskom vrtu i pogled je prelep, imate osećaj da ste u azijskoj šumi, samo dopingovani adrenalinom. Bilo je strašno, užasavajuće, oslobađajuće, fenomenalno – sve u jednom. Stisnite zube i krenite u avanturu.

Masca, Garachico i Icod de los Vinos – prelepo i fascinantno! Organizovali smo ga sami kao jednodnevni izlet iz Puerto de la Cruz i našeg božastvenog hotela na severu Botanico 5*. Masca je kao iz bajke, malo selo na litici, okruženo stenama, gustom šumom, vodopadima i u daljini okeanom. Put je takođe nestvaran, činilo mi se da ću da poletim. Išli smo maksimalno 40 km na sat i nije nam bilo opušteno, ali to se zaboravi kada priđete vidikovcu koji ostavlja bez daha. Garachico je šareni srednjovekovni gradić, ušuškan između okeana i planina. Idealno za predah, šetnju i bogat ručak. Ovaj put bez vina, ipak smo vozili. I na kraju Icod, mesto poznato po najstarijem drvetu u Španiji (lokalci će vam reći u čitavoj Evropi, čak i u svetu). Čuveno zmajevo drvo dominira prostorom, mami uzdah i oduševljenje. Gradić je i van toga presladak, uske ulice, sokaci, manufakturne radnje, lokalne vinarije (mljac), divno! Vratili smo se bogatiji i otišli pravo u spa 🙂

Dva glavna grada i plaža Las Teresitas – zapravo Tenerife ima jedan glavni grad Santa Cruz de Tenerife, ali nekadašnja prestonica San Cristobal de la Laguna po lepoti ima prvenstvo. Uske ulice starog grada, neodoljivi šarm srednjevekovne Španije, kao i činjenica da je San Cristobal proglašen Svetskom kulturnom baštinom pod zaštitom UNESCO-a, prosta je činjenica da ne sme da se propusti.

Najviše vremena smo proveli baš u njemu u toku našeg boravka na severu. Svako veče smo dolazili na večeru, šetnju predivnom kaldrmom i na (pretpostavljate) vino. Santa Cruz de Tenerife je najveći grad na Kanarskim ostrvima i sve što vam treba, ovde možete da nađete – od resorta na obali do optičarske radnje. Centar je sređen i ušminkan, sa ogromnom fontanom u sredini. I ono što većinu najviše raduje – šoping meka. Las Teresitas je plaža za stanovnike glavnog grada, uređena je i ulaz se plaća, ali najinteresantnija činjenica je što se na severu nekada nalazila neugledna crna plaža i gradski oci su se dosetili da se u komšiluku nalazi ni manje ni više nego Sahara. Hiljade tona zlatnog peska iz Sahare je dopremljeno na obalu i tako je nastala najpoznatija plaža na Kanarskim ostrvima – Las Teresitas. 

 

Iskreno, 10 dana je malo. Ostrvo može toliko toga da pruži i mi smo ovim putovanjem samo zagrebli po površini. Naša avantura na Tenerifima nas je pošteno umorila, bilo je to aktivnih 10 dana, ali čini mi se da nikad više nismo pričali prijateljima o nekoj destinaciji kao o Tenrifima, što je baš iznenađujuće, jer… mislim… to je Evropa, a gde smo sve putovali kada se setim… I nismo samo pričali, već i inspirisali već njih šestoro da uplate aranžman, dok smo nas dvoje odlučili da proširimo tagove „been there, done that“ na ostala Kanarska ostrva – Las Palmas, Fuertaventura i Lanzarote. Naravno na proleće, čisto da ispoštujemo krilaticu 🙂

Logo Travel Boutique

Molerova 3, I sprat, 11000 Beograd |
Tel: +381 11 344 00 44 |
E-mail: office@travelboutique.rs
Copyright ©2020. Travel Boutique |
Sva prava zadržana.