Bali putovanje – luksuz u divljini

23.05.2019

Autor: Ana Petrović

Bali je jedna od najposećenijih destinacija na svetu u poslednjih 10 godina. U prethodnoj 2018. godini na ovom indonežanskom ostrvu boravilo je gotovo 7 miliona turista. Tom porastu je svakako doprineo i sve veći broj „savremenih digitalnih putopisaca“ (da ne kažem travel blogera) koji su krenuli u bespoštednu trku za najpopularnijom i najomiljenijom fotografijom. A dobru startnu poziciju u toj trci je bilo „lako“ obezbediti – „samo“ otpuju na Bali u tu džunglu i baš ta pirinčana polja. Takve fotografije nastale su u Ubudu, nekadašnjoj prestonici Balija, u kojem pored božanstvene prirode i uživanja u fenomenalnim hotelima, možete saznati istoriju ostrva i doživeti autentičnu kulturu Balinežana. Bez obzira na ogromnu popularnost kod turista iz celog sveta, Ubud uspešno odoleva i dalje je ostao iskren i autentičan.

Smeštaj u Ubudu je poznat u svetu kao „Affordable Luxury“ i možete pročitati priče putnika kako su za nekoliko desetina dolara dnevno boravili u raskošnim vilama sa bazenom ili hotelima sa infinity bazenima. Međutim, kada bi pogledali ponudu smeštaja u Ubudu, nekoliko hotela je uvek odskakalo iz mase drugih po svojim visokim cenama smeštaja i uvek me je interesovalo šta to tačno oni nude i koja iskustva stvaraju svojim gostima za tu dramatičnu razliku u ceni.

Moje iskustvo sa Ubudom počinje pre više godina kada sam birala nove fotografije za zid svoje kancelarije. Jedna slika je bila van konkurencije – prizor raskošne vile sa bazenom na litici, a ispred i ispod njega nepregledna, gusta džungla. Od tada nije prošao ni jedan dan da nisam poželela da prizor sa fotografije vidim svojim očima i maštanja da se upravo nađem tu, u Ubudu, u hotelu Viceroy Bali 5+*.

I samo ako nešto sanjate, to možete i ostvariti! Moje kockice su počele da se sklapaju i iznenada sam se u junu 2017. našla na recepciji hotela. Da li su moja očekivanja ispunjena? Ne.. višestruko su premašena!

Sve što sam znala (npr, da hotel ima 25 vila u tri različite kategorije u samoj džungli od kojih 22 imaju svoj otvoreni bazen), svi podaci i pročitane recenzije su postale sporedne. Jednostavno, prvi put sam doživela jedan potpuno drugi nivo usluge i odnosa ka gostu, bez obzira na standarde za hotele sa pet zvezdica i lična prethodna iskustva iz luksuznih hotela.

U stvarnosti, pogled koji je krasio zid moje kancelarije je još lepši nego na fotografiji! I teško je opisati taj spoj neograničene udobnosti i divlje i nesputane prirode, koji stoje jedno naspram drugog, a opet se dopunjuju i čine takvu harmoniju da bi i hiljadu reči bilo malo da opiše jedinstvenu i fascinantnu energiju koju donosi ovo mesto.

Da, Viceroy Bali je svojih pet i po zvezdica zaslužio svime što gostima obezbeđuje potpuni i vrhunski komfor (izuzetno opremljene vile, vrhunski SPA centar, savršena usluga), i svime onime u čemu se hoteli iz kluba “Pet Zvezdica” utrkuju da pridobiju i impresioniraju svoje goste. Ali ovaj hotel ima nešto što ga izdvaja od drugih luksuznih rizortova. Ima dušu! Viceroy Bali nije deo lanca hotela sa istim imenom, već je u stvari samostalan porodičan hotel u kome sam prvi put videla da vlasnik želi da se upozna sa svakim gostom i vodi računa o svakom detalju, željama i potrebama gostiju. Tokom mog boravka nije prošao dan da mi se, bar u prolazu, ne obrati gospodin koji je sagradio ovaj hotel i upita da li mi nešto treba ili da li postoji nešto što on sa svojim timom može da uradi da bi moj boravak učinili još prijatnijim. Pritom ne postavlja ova pitanja na uštogljen i nametljiv način, već ljubazno i prisno, kao da smo dugogodišnji prijatelji.

Po dolasku u hotel u sobi me je sačekala poruka dobrodošlice sa pričom o autentičnom suveniru koji, uz cvet jasmina čeka svakog gosta. I najmanja sitnica u bilo kom delu sobe i čitavog hotela učiniće da se osetite kao da je svaki detalj napravljen baš po vašoj meri i želji. Osoblje će o vama voditi računa kao malo vode na dlanu i omogućiti da vam na raspolaganju bude sve što vam treba baš u trenutku kada vam to i zatreba. Šta da vam kažem kada je moj vozač koji mi je bio vodič na izletima praktično čitao misli i, bez obzira što smo bili daleko od hotela, uvek imao spremno osveženje kad god bih pomislila na vrućinu ili vlažnost i imao uvek konkretne odgovore na svako moje pitanje i preporuke za sve moje želje. Da li preterujem? Ne! Čak i umanjujem trud i vrhunsku uslugu koju sam osetila u ovom hotelu.

Doručak u restoranu Cascades sa pogledom na tropsku džunglu je pravi užitak. Sa nestrpljenjem sam čekala da mi se posluži slasni okrepljujući obrok koji je spremio belgijski master kuvar Nik. Doručak je a-la-carte i birate šta želite u tom trenutku i na koji način da vam bude spremljeno. Svakako će Nik da ubaci poseban tvist koji opravdava nagrade i priznanja koje je Viceroy hotel dobio za kulinarstvo.

U obilazak pirinčanih polja krenula sam sa vozačem iz hotela, koji je ujedno bio ljubazan vodič i fotograf. Kako bih se osvežila i sklonila od sunca, nakon šetnje po prelepim predelima iz okoline Ubuda, moj saputnik je otvorio prtljažnik terenca, napravio senku gde me je smestio, iz ručnog frižidera izvadio vodu i ohlađeni peškirić sa osvežavajućim mirisom citrusa.

U toku mog boravka u Ubudu posetila sam još dva hotela. Jedan od njih je hotel Hanging Gardens 5*, nezvanično najslikanija lokacija na Baliju, gde dva infinity bazena stoje jedan iznad drugog pod dramatičnim uglom na litici.

U takvom okruženju se nalazi i SPA centar u kome sam doživela verovatno najbolju masažu u životu! Celokupno iskustvo je autentično jer će vas osoblje prvo upoznati sa svim detaljima tretmana, preporučiti i zajedno sa vama izabrati najprikladnije ulje i aromu u zavisnosti od vaših želja. Iskreno, posle Viceroy-a ovaj hotel mi se nije previše dopao. Svakako su neobični bazeni najupečatljiviji utisak i zbog njih je hotel postao toliko popularan, ali u Viceroy hotelu svaka sitnica je dovoljno upečatljiva sama za sebe.

Treći hotel u kojem sam boravila je Visesa Ubud Resort 5*, nalazi se u ravnici, okružen pirinčanim poljima. Ovaj hotel je drugačijeg koncepta od Viceroy-a, veći je i masovniji. Zbog toga što je u ravnici i nema adut džungle, hotel Visesa, je svojim gostima morao da osmisli i pruži druge zanimljive autentične sadržaje poput fitnes centra na otvorenom sa pogledom na pirinčana polja, preko škole pecanja, do bicikističke ture kroz okolna sela, koja predstavlja pravo uživanje.

Iako mi je i ovde svakako bilo prijatno, udobno i relaksirano, posle iskustva u Viceroy-u, Visesa hotel, iako je solidan i veoma lep hotel u kategoriji 5 zvezdica, neću dugo pamtiti. To nije isti rang hotela, niti kvalitet, niti odnos prema gostu. Iako iste kategorizacije, Viceroy je za 5 lestvica iznad, zato i košta pet puta više. Hoteli u Ubudu su najbolji primer da pored kategorizacije, kvaliteta usluge, itd. i lokacija vašeg hotela određuje cenu, tako hoteli koji su izgrađeni na litici i imaju pogled na džunglu koštaju izrazito više od onih na ravnom tlu, u pirinčanim poljima, toliko da bi možda trebalo uvesti dodatne „zvezdice“ za lokacije koje oduzmaju dah.

Van hotelskih kompleksa nalazi se jedan potpuno drugi svet! Kada ste u hotelskim oazama teško je uopšte pretpostaviti u kakvom okruženju su te oaze skrivene. Ukoliko usled komfora hotelskog okruženja niste odustali od istraživanja Ubuda, što je svakako nedopustivo, proći ćete putevima koji su okruženi nizom prodavnica koje i prave i prodaju najrazličitije suvenire i umetnička dela, a brzo ćete steći utisak da bi tu mogli da pronađete baš sve što vam padne na pamet. Ubudom dominiraju pirinčana polja i hramovi, a vožnja do njih je avantura svoje vrste jer su velike gužve, a navike učesnika u saobraćaju su sasvim drugačije od onih na koje smo mi navikli.

Dani provedeni u Ubudu i okolini mogu biti vrlo aktivni, jer zanimljivosti ima na pretek. Možete obići vodopade, vulkane ili “šumu majmuna” u kojoj ćete biti gosti vrlo radoznalih i bezobraznih makakija, i morate dobro pripaziti jer će“domaćini”  jedva dočekati da vam ukradu šta god mogu, a najviše vole naočare i hranu. Posebno sam bila oduševljena raftigom na reci Ayung – avantura, adrenalin i raskoš prirode u jednom!

Hramovi su pravo bogatstvo Balija, oduzimaju dah svojom lepotom i energijom. Najviše mi se dopao Besakih hram, koji zovu “Majka svih hramova”, ali u tom obilasku najveće iznenađenje me je čekalo ispred hrama – iz gomile lokalne dece koji ispred hrama jure turiste da im prodaju suvenire i zarade nešto, izdvojila se jedna devojčica sa svojih 10-12 godina koja će pokušati da vas uveri da baš od nje kupite razglednice na vašem maternjem jeziku! Verovali ili ne – uspela je! Meni je ponudila razglednice na jasnom i razgovetnom srpskom. Možda barata samo određenim frazama, ali mala madam priča 22 svetska jezika!

U ponudi lokalnih restorana možete pronaći gotovo sve, ali pačetina je lokalni specijalitet, kao i babi guling, što je hrskavo ispečeno prasence. A pored pirinča, kuhinjom dominiraju jaki začini, tako da budite spremni na vrlo specifične i ukusne poslastice.

A ako posle dobrog obroka volite da uživate u dobroj šoljici kafe, Bali i Ubud mogu da ponude nešto posebno! Iako nisu dostupni u većini lokala, u Ubudu se proizvodi verovatno najspecifičnija kafa na svetu za koju će neki čak reći i najbolja i najskuplja kafa na svetu, takozvana Luwak kafa. Lokalni mungosi se hrane sirovim zrnima balinežanske kafe i kada, kako to priroda određuje, „izbace“ polusvarena zrna, peče se, posebno prerađuje i spremna je za gastronomski užitak.

U Ubudu ima preko 800 hotela, pansiona i apartmana za iznajmljivanje, svih kategorizacija i ogromnog raspona cena. Izbor idealnog smeštaja nije nimalo lak. Ono što je sigurno je da možete iskusiti vrhunski luksuz po relativno pristupačnim cenama. Ukoliko bih poredila kvalitet usluge u Viceroy hotelu sa hotelima premium kategorije na drugim destinacijama gde sam bila, cena ispada prava sitnica, iako je jedan od najskupljih na Baliju. Pored par istinski luksuznih hotela, Ubud je prepun šarmantnih i autentičnih hotela od 3 i 4 zvezdice, i svi nude dobru uslugu, kvalitetnu hranu i fenomenalno iskustvo.

Za početak posmatrajte Bali kao destinaciju za kulturu, obilaske i drugačije iskustvo od standardnih „plažnih“ destinacija. Zatim pored hotela na nekoj od plaža Balija, odvojite nekoliko dana za boravak u najlepšem, najautentičnijem delu ostrva, u Ubudu, jer neminovno će vam taj deo vašeg putovanja ostati u pamćenju zauvek, dok će plažu iz vašeg sećanja potisnuti bilo koja druga lepša plaža. Potom odaberite smeštaj prema sopstvenoj meri i ne brinite, gde god da ste smešteni, uživaćete u svim čulima, jer je magija Ubuda nezaustavljiva. A onda se prosto prepustite.

Dopao Vam se ovaj tekst?
Pogledajte i:
„Sam svoj majstor za Bali“
„Putovanje u Singapur sa daškom Balija“

Interesuju Vas naše aktuelne cene?
Pogledajte aranžmane za Bali

Logo Travel Boutique

Molerova 3, I sprat, 11000 Beograd |
Tel: +381 11 344 00 44 |
E-mail: office@travelboutique.rs
Copyright ©2020. Travel Boutique |
Sva prava zadržana.