Sam svoj majstor za Bali

17.01.2018

Autor: Miljana Golubović

Ovo je bila u potpunosti neplanirana destinacija. Čak nisam ni maštala o tome, niti priželjkivala. Na skali destinacija koje u Travel Boutique-u najčešće radimo, Bali je za mene bio na dnu. U mojim mislima su bili Sejšeli na 15 dana, po 5 noćenja na svakom od glavnih ostrva i cela logistika je bila pripremljena, samo je realizacija nedostajala. I iznenada jednog dana pronašla sam povoljne avio karte za Bali u oktobru i naprasno ih izdala za supruga i sebe. To je to, nema dalje, sada kada je karta kupljena, ne mogu više da menjam. Nisam znala šta da očekujem, naslušale smo se u agenciji raznovrsnih utisaka klijenata – od onih koji bi da se presele i žive tamo, do „ne vredi toliko dugog putovanja“. A jeste dugo putovanje, bez obzira kojom kompanijom putujete, ipak je Bali „malo severnije“ od Australije. A da li vredi?

Sada kao „iskusni“ turista sa Balija mogu slobodno da kažem da se na Bali ne ide zbog plaže. Naravno da ih ima i da možete da se bućnete u more, ali u tom slučaju stvarno ne vredi da prevaljujete pola zemljine kugle da biste se baš tamo kupali i to na prosečnim plažama. Na Bali se ide zbog kulture, prirode i doživljaja, pa se malo začini plivanjem i sunčanjem i onda je paket potpun. Moje putovanje je bilo 6+4 formula, tj. 6 dana u Ubudu, u unutrašnjosti Balija u čijoj je okolini sve ono najlepše što treba videti i zbog čega se i putuje u Indoneziju, i 4 dana na moru, tačnije u Nusa Dui. Nama je bila idealna formula, vi možete kombinovati po sopstvenim željama. Ovo je bilo moje najlepše putovanje ikad. Možda zato što je bilo neplanirano ili što nisam imala velika očekivanja, to sad nije važno, bitno da smo se vratili regenerisani, srećni i potpuni.

Budući da ima već mnogo tekstova o Baliju, ovim putem želim da pomognem svima koji su zainteresovani za ovo neverovatno ostrvo u planiranju svog putovanja.

Pa da krenemo odmah od plaža:

jer je to najčešća nedoumica. Bali nisu Maldivi, niti Sejšeli, ni Mauricijus, naročito ne Karibi. Nema plaža sa belim peskom (osim jedne koja se baš tako zove „White sand beach“ i koja se nalazi u sred ničega), već možete da birate od crnog, preko nijansa sive, smeđe i žute. More je nemirno, talasi su veliki i na većini plaža nema kupanja (osim ljubitelja ekstremnih sportova i hazarda), već samo surfinga. Ukoliko želite što svetliji pesak i što mirnije more, idite u Nusa Duu. To je najbolja oblast za odmor i relaksaciju pod suncem. Pesak je svetlo žute boje, more svetlo plave, ima nekoliko beach clubs gde možete iznajmiti ležaljke (ukoliko niste baš u hotelu na samoj obali).

E sada, ni Nusa Dua nije idealna, tačnije ima jednu boljku, a to je veoma izražena plima i oseka.

U toku našeg boravka već od 12h voda je počinjala da se povlači, u 14h je već nije bilo, počinjala je da se vraća tek u 17h ili 18h kada pada mrak.

Sve u svemu, nije baš idealno, zar ne? Epa ima rešenja!

Moj dragi i ja smo imali neverovatnu sreću da budemo smešteni u delu Nusa Due, koji se zove Mengiat Beach i tu ima mora ceo dan.

A kako to izgleda, možete videti po ovome – u isto vreme kada su nastale ove fotografije: 

 …kako je izgledalo 500 metra dalje, pokayuje slika levo, a desno je slika koju je napravio 2 km dalje je naš kolega Ivan Janić iz Qatar Airways-a:

I gde je taj deo gde smo nas dvoje seksi lepotana napravili one prve dve slike? Oblast od hotela Inaya Putri 5* do kompleksa The Mulia 5*. Najbolju poziciju zauzima hotel Ayodya Resort Bali 5* i ceo park hotela, vrtovi, bazeni i plaža su prelepi. Za one sa ekskluzivijim ukusom tu je St. Regis 6*, dok za one kojima smeštaj nije bitan uopšte, ali plaža jeste, nedaleko od plaže je hotelčić Santika Siligita 3* koji ima beach club (ležaljke, peškiri, bar i restoran) odmah pored hotela Ayodya, samo sa napomenom da se do plaže pešači oko 10 min.

Sama Nusa Dua nije „grad“, već letovalište

Ima uređenu promenadu koja se nalazi iza hotelskih kompleksa na plaži, a tu je i turistički centar Bali Collection sa pešačkom zonom, suvenirnicama, prodavnicama, restoranima i barovima gde su uveče akustična muzika i različiti performansi. Sve u svemu, pravo letovanje. Čari i lepote čuče na drugom mestu Balija, u unutrašnjosti, u okolini Ubuda.

Ubud je stvarno čaroban

Mesto kao mesto nije ništa spektakularno – uske ulice prepune motociklista, sve vrvi od ljudi, saobraćaja, turista, restorana i suvenirnica, ali je oblast Ubuda velika i pokazuje pravu balinežansku kuturu, gostoljubivost i autentičnost.

Pored toga tu su fenomenalne guste džungle, majmuni, pirinčana polja, vodopadi, mesta za hiking, trecking, rafting i čega još poželite na –ing. A o hramovima da ne pričamo.

Izbor smeštaja u Ubudu je neverovatan, ima ga u izobilju svih oblika i cena, za one koji žele da borave u lokalnom domaćinstvu, do onih koji žele da plivaju u luksuznom infinity pool-u sa pogledom na džunglu.

Mi smo sve to isprobali i avantura slikovno izgleda ovako…

U centru Ubuda je najvažnije posetiti Royal Palace i Saraswati Temple:

 

A u blizini je i Monkey Forest – nazaobilazna atrakcija, spoj hramova, džungle i naravno drskih majmuna:

Najlepši hram na svetu

(dobro ovo nije tačno, ali me takav osećaj nosi) je Gunung Kawi, ogroman kompleks sa pirinčanim terasama u središtu, okružen stenama u koje su uklesani hramovi.

Treba izdvojiti nekoliko sati u ovom hramu, ima toliko toga što treba videti, skrivenih prolaza i putanja, čak i vodopad. 

I pripremite se za povratak nazad, jer nije teško da se uđe u hram – beskrajno suštanje stepenicama, pa nekako ide lagano, naročito ako odete rano ujutru, još nije upeklo sunce.

Ali povratak! Već ste izmoreni od šetnje po hramu,  jer sve uzbrdo/nizbrdo, ali ta dužina stepenica ka izlazu je blago rečeno umiranje.

Međutim, sutra da odem na Bali, ponovo bih otišla tamo i to na celodnevni boravak.

Pored Gunung Kawi hrama, koji nije posebno turistički posećen, nalazi se najpopularniji hram Tirta Empul, gde su redovi turista i lokalaca sa ciljem da prođu ritualna pročišćenja kupanjem u izvorima svete vode.

E sada, lokalcima je to religijski obred, a turistima idealna prilika da postave kul sliku na društvene mreže.

Meni super povod da proturim promo materijal agencije 🙂

Šta je Bali bez beskonačnih pirinčanih polja i zelenila koje oduzima dah. Za turiste je to Tegalalang rice fields, a ako želite da odete na stvarna pirinčana polja, posetite Jatiluwih Green Land, uvršteno u svetsku kulturnu baštinu od strane Unesco.

Balinežanska kuhinja

A dok se šetate Ubudom, glavna zanimacija je ručkanje. Balinežanskom kuhinjom sam baš iznenađena. Mislila sam da ništa neće da mi se svidi, da je sve prezačinjeno i mučno, da ne daj bože jedu neke skakavce i bube, i da ću zapatiti čuveni „bali belly“, stomačno oboljenje koje napada zapadnjake naviknute na pomfrit i piletinu.

A hrana super! Jeste začinjena, ali ne preterano, fenomenalne arome, lagana, porcije nisu obilne, niti treba da budu obzirom na vrućinu, a imaju i pivo Bintang i najskuplju kafu na svetu Luwak, koja nastaje veoma interesantnim procesom.

Neke male životinjice, nazovimo ih lokalnim vevericama, poručkaju sirova zrna kafe i nakon toga, kako metabolizam nalaže, vrate ih u spoljašnji prostor. E to je delikates! Najskuplja kafa na svetu 🙂

 

Sada stižemo do prave kontroverze – vulkan!

Od sredine septembra krenula je medijska hajka da će Bali da eksplodira jer se registruje seizmološka aktivnost vulkana Agung. Toliko turista je otkazalo putovanja, iskreno ni nama nije bilo svejedno, jer nije problem da mi boravimo na Baliju, a dođe do erupcije, nećemo biti u opasnosti, jer vulkan nije blizu i ne preti našoj ekzistenciji, već što od prašine i dima neće leteti avioni, e to je već problematično. Ali bez obzira na to, evo nas kod drugog vulkana, planine Batur, koji se dimi decenijama, ali su svi od erupcije digli ruke.

A gde su vulkan i jezero, tu je i čuveni Lake Temple, iliti Pura Ulun Danu Bratan, poznati hram na jezeru, koji iskače na googlu čim ukucate termin „bali“. Hram je stvarno jedinstven i to je čitav kompleks hramova, vrtova, cveća, restorana, šetališta.

I za kraj uživanja u Ubudu i okolini, tu je kupanje u infinity pool-u. Ko ne odseda u hotelu sa takvom uslugom, može da ode do Jungle Fish-a, plati ulaz 10 eur i uživa u pogledu. Bio je divan dan za relaksaciju i prilika da konačno budemo fensi kako trendovi nalažu.

Bali ima toliko toga da ponudi i mislim da je boravak od 30 dana prava stvar. Ali budimo realni, ko ima 30 dana na raspolaganju danas… Neka bude ovako, sada 10 dana, pa za koju godinu opet 10, pa pred penziju još 10, pa ću za života valjda da vidim i doživim sve što treba i što je sada propušteno, pa ćemo, dragi naš Edi (lokalni partner, vozač, vodič i beskrajno šarmantan i iskren prijatelj), ponovo da se družimo.

I vratimo se na pitanje s početka – da li vredi? Javiću vam nakon te treće posete da sumiramo utiske 🙂

 

Dopao Vam se ovaj tekst?
Pogledajte i:
„Bali putovanje – luksuz u divljini“
„Putovanje u Singapur sa daškom Balija“

 

Interesuju Vas naše aktuelne cene?
Pogledajte aranžmane za Bali

Logo Travel Boutique

Molerova 3, I sprat, 11000 Beograd |
Tel: +381 11 344 00 44 |
E-mail: office@travelboutique.rs
Copyright ©2020. Travel Boutique |
Sva prava zadržana.