Aruba i Kurasao – Karibi na koje niste navikli

07.06.2022

Autor: Ana i Vladimir Jovanović


Flamingosi ili pesma grupe The Beach Boys, koja kaže “Aruba, Jamaica, ooh, I wanna take ya …”, mnogima prvo padnu na pamet kada kažemo Aruba. Ipak, za one koji nemaju tu vrstu asocijacija na pomen ovog egzotičnog ostrva volimo da naglasimo da je reč o Karibima koji ni malo ne liče na one najpopularnije poput Kube i Dominikane.

Smeštena 65 km od obale Venecuele, Aruba zajedno sa ostrvima Sveti Martin i Kurasao čine konstitutivne države kraljevine Holandije uz Holandiju normalno, koja u tom delu Kariba ima i svoje specijalne opštine poput ostrva Boner. Tako dolazimo do čuvene destinacije zvane ABC ostrva (Aruba – Curacao – Bonaire) koja se često obilazi u jednom cugu i zbog koje vredi odvojiti jedan godišnji odmor.Sve to nam govori o razlogu postojanja redovnih letova prema tim ostrvima iz Amsterdama.

Mi ćemo se zbog ostrva Boner i Venecuele sigurno nekom prilikom vratiti u taj deo sveta, koji želimo temeljnije da istražimo, obzirom da Venecuela u ovom trenutku nije najbezbednija država za posetiti. Za sad vam prenosimo utiske sa ostrva Kurasao i Arube.Naime, naša prvobitna zamisao je bila samo Aruba, ali istražujući načine kako do nje da stignemo, spontano nam se namestila i ideja da posetimo prvo ostrvo Kurasao.

Malo tuđim iskustvima vođeni, a više ličnim osećajem sleteli smo na ovo karipsko ostrvo i to preko Amerike, što je jedan od načina kako se do tamo stiže. Više desetina letova dnevno postoji iz Amerike na ova ostrva, a posebno iz većih gradova poput Njujorka ili Majamija koji je konkretno bio naš izbor.Često se dešava da su letovi preko Amerike za Arubu i Kurasao dosta povoljniji od onih sa presedanjem u Evropi, ali je ipak za takvo putovanje potrebno da ste vlasnik američke vize. U suprotnom postoji direktan let iz Amsterdama, jednako prijatan i pouzdan za ljude sa naših prostora, ali su karte često skuplje.

Naš prvi utisak pri sletanju nas je zbunio jer smo loše pretpostavili da sve što se Karibima zove mora da je mnogo zeleno i bujno, što u slučaju Kurasaa, pa i Arube, nije tako.

Prirodna raskoš kakva je na Kubi i Dominikani se nikako ne može očekivati i na ovim ostrvima, koja su van zone uragana i sa manje padavina.Kurasao

Odlučni da prvo obiđemo ostrvo Kurasao, letom American Airlines iz Majamija stižemo nakon 3 sata letenja i ne prepuštamo prvom utisku da nas savlada, a to je da nisu Karibi na kakve smo navikli. Znatiželjno krećemo u potragu za stvarima drugačijim od onih na našoj strani sveta.Smeštamo se u hotel Marriott, koji se nalazi na otprilike 15 minuta od centralne četvrti glavnog grada Vilemstad, zvan Punda. Smeštajem smo veoma zadovoljni, ali ne časimo časa već nakon malog odmora krećemo u izvidnicu okruženja.

Glavni grad Vilemstad sastoji se iz dva dela – Punda i Otrobanda, što znači ‘grad’ i ‘druga strana’, i oba pružaju dve jednako lepe, ali potpuno različite slike.Očaravajuće boje arhitekture Punde učiniće da se osećate kao da ste negde u Holandiji, a ne u sred Karispkog mora, blizu severne obale Venecuele. Tu stranu su kroz istoriju inače nazivali holandska strana, dok je Otrobanda bila španska strana istog grada.

To nas podseća na burnu istoriju koju je Kurasao imao i na pomenutu činjenicu je jedna od četiri konstitutivne države Kraljevine Holandije.Takođe ne sporimo da je ta igra boja na fasadama zgrada Punde slična onoj na Kubi i isto kao i tamo ne ostavlja nas ravnodušnim, već snimamo i slikamo kao da tako nešto prvi put vidimo, a realno mini Amsterdam na Karibima zaista prvi put vidimo.

Iako bi mnogi očekivali rajske plaže, svojstvene Karibima na kojima se tirkizne i bele boje stapaju u nepregledni horizont, a drvoredi palmi njišu sa svih strana, takvih baš kao sa dominikanskih razglednica na Kurasau nećete naći.Na ostrvu naravno da ima plaža, lepih i pristupačnih, skromnih, ali bez ‘vauuu’ reakcije na prvi pogled, koja je očekivana kad god se otputuje negde tako daleko. Čak bi i sve to bilo još i čudnije da je tamo turizam glavna privredna grana koju razvijaju, ali nije!

Na Kurasau se pretežno bave obradom nafte iz Venecuele, što se već prvim pogledom na infrastukturu grada može primetiti. Mostovi koji su prilagođeni za prolaz tankera, kako bi lakše ušli u prirodni zaliv u kom su smeštene rafinerije i slična postrojenja.I tu zapravo leži odgovor na pitanje “zašto su toliko visoke cene aranžmana, ukoliko nema turističke egzotike?”.

I Kurasao, ali i Aruba, otkrivamo kasnije, imaju izgrađenu jaku finansijsku strukturu, razvijenu međunarodnu trgovinu, naftna postrojenja, pa je turizam tek još jedna grana koja čini da imaju izuzetno visoku vrednost BDP-a (bruto domaći proizvod), skoro 3 puta veći od BDP-a Srbije, po podacima iz 2019. godine.Ipak, razlike između dva dela grada, onog promenadnog i lepog i onog manje atraktivnog je jasna.  Pundu i Otrobandu razdvaja kanal, a spojeni su pešačkim mostom nazvan po kraljici Emi. Zvonom se obaveštavaju pešaci da će tuda proći brod, te da se most mora pomeriti, a potom čim uplovi vrati nazad pešacima na korišćenje. Zanimljivo zar ne?

Novi i stari deo, lepši i ružniji, bogatiji i siromašniji… Tako ih možemo opisati dok promišljamo o načinu na koji je organizovan grad i koji mnogo govori o njegovoj prošlost. U Otrobandi se između ostalog nalazi i antropološki muzej Kura Hulanda, u kom su najviše istaknuti detalji o atlantskoj trgovini robovima.Sa druge strane Punda, onaj slikovitiji i oku na prvi pogled prijatniji deo centra Vilemstada, nalazi se na UNESCO-voj listi svetske baštine, što dovoljno govori o lepotama Kurosaoa koje vredi videti.

I dok šetamo ostrvom znamo da smo kao turisti veoma dobrodošli zbog jedne te iste reči na koju nailazimo gotovo na svakom ćošku, za koju u startu nismo bili sigurni šta tačno znači, ali naslućujemo da označava nešto dobro i lepo, što ćemo tek kasnije i otkriti.Reč je o reči DUSHI.

Tragom informacija na internetu otkrivamo 5 mogućih značenja ove svakako lepe reči lokalnog Papijamento jezika, koji se pored holandskog govori na Kurasau.Dushi:

 • kada je nešto vrlo ukusno, dakle u gastronomskom smislu.
 • muškarci ovog antilskog podneblja imaju običaj da žene u koje su zaljubljeni i sve koje inače veoma vole, pa i decu, iz milošte oslovljavaju sa ‘dushi’ (što bi u našem slučaju možda bilo ‘dušo moja’)
 • da se izrazi velika zahvalnost nekome, pa bi to recimo zvučalo ovako “Danki, esta dushi”, što bi značilo ‘Hvala, to je veoma lepo’
 • sleng kada žele da kažu da je neko seksi – ono kao …”mmmm baš si ‘dushi’! – recimo
 • Dushi Curacao – prvobitno je bio naziv državne himne, ali reč doživljavaju i kao nadimak ostrva. Ostrvo je lepo i slatko i još mnogo toga, pa je DUSHI zapravo reč koja ga opisuje u svakom tom pogledu.


Celo ostrvo nije veliko, ima dobro izgrađenu infrastrukturu i baš zbog toga ga je lako i obići, što vam svakako preporučujemo uz iznajmljeni auto.Nakon što smo uživali u južnoj, vrlo pitomoj strani ostrva gde je i smešten glavni grad, odlučili smo da se provozamo do severnih, nešto surovijih predela, gde se nalaze nacionalni parkovi Christoffel i Shete Boka.Ponovo smo se na naše iznenađenje našli usred prirode koja nas ni malo ne bi asocirala na Karibe. Vožnjom kroz vrlo ogoljeni deo u kojem su kaktusi dominatna biljna vrsta, shvatili smo da nas Kurasao u svakom pogledu iznenađuje i da je svako očekivanje koje smo imali  bilo demantovano njegovom specifičnom lepotom.

Stenovite litice koje zapljuskuje more i nekoliko minuta osmatranja iz blizine zarad uživanja u vizuelno – zvučnom performansu prirode, čine da Shete Boka nacionalni park podvučemo kao preporuku za obilazak svakome ko se odluči da putuje na Kurasao.Ipak, ono što nas je najviše obradovalo i što ćemo pamtiti kao najupečatljiviji prizor jeste pogled na jato flamingosa u njihovom prirodnom staništu u Salt Lake Willembrordus. U tom nacionalnom parku, koji pripada južnom delu ostrva, ovu vrstu smo doživeli više od turističke maskote, što joj je pretežna funkcija na Arubi, primetićemo kasnije.

Uz zumirane kadrove, jer im se najbliže može prići na 100m, uživali smo u ovim ružičastim pticama, zbog koje se naučnici još uvek nisu usaglasili oko odgovora na pitanje “Zašto flamingosi stoje na jednoj nozi?”Zanimljiva je i činjenica da od 7 vrsta kornjača koje žive u okeanima širom sveta, 5 se mogu naći u vodama oko Kurasaa i uglavnom su zaštićene vrste, jer su na ivici izumiranja. Za ljubitelje ovih životinja postoje plaže na kojima je moguće kupanje i ronjenje u njihovoj blizini. Mi to nismo uradili, jer smo poželeli bliži kontakt sa flamingosima na Arubi.I dok smo se pakovali da krenemo na Arubu stvarali smo nove asocijacije za ostrvo Kurasao. Definitivno tu je i aromatični liker najčešće plave boje, koji koriste i poznati beogradski koktel majstori, a nazvan je Kurasao, jer se baš tamo proizvodi.Aruba

Pošto smo obišli Kurasao, lokalnom avio kompanijom Divi – Divi smo se nakon 20 minuta leta našli na Arubi, koju zovu i “One happy Island”.Tek nakon što provedete nekoliko sati na njemu shvatićete i zašto, jer tamo svako pronađe onaj delić svog raja koji je neophodan za lep i nezaboravan odmor.Jedno toplo ostrvo na kojem svako letovanje uspe, a svaka dopunska avantura samo pojača utisak sjajnog provoda.

Uzbuđenje zbog susreta sa ružičastim pticama, toliko popularnim da se na put za Arubu ne kreće bez kupaćih kostima u istoj nijansi ili makar plažnog aksesoara na naduvavnje u flamingo obliku. Sve, samo da fotkanje bude uspešno, a fotografije najlepše.Tek taj bliski susret sa ovim pticama u hotelu nas je podsetio koliko neke prirodne stvari nisu baš toliko lake za kadriranje, kao što ni mnogi snimci nisu spontano napravljeni kako se uglavnom na internetu predstavlja.Hotel Renaissance bio je naš prvi izbor, jer smo silno želeli fotografije sa flamingosima. Zapravo jedini način da imamo bliski kontakt sa ovim pticama je da smo gosti baš jednog od hotela u tom lancu, na čijoj se plaži oni nalaze.

Za plažu Flamingo, koja je na posebnom ostrvcetu i do koje postoji prevoz čamcem iz hotela, postoje jasna pravila ponašanja baš zbog nekoliko flamingosa koji tu žive i rade… pardon šetaju, dok im se turisti dive.Bili smo spremni da ispoštujemo svako to pravilo, samo da napravimo najlepše slike sa Arube, koje mahom svi koji tamo odu imaju.

A pravila su sledeća :

 • za interakciju sa pticama dozvoljeno je hranjenje posebnom hranom, koja se uzima sa automata kada se ubaci 25 centi
 • deci je dozvoljen pristup samo sat vremena ujutru od 9 do 10h, kada mogu da se slikaju i to isključivo pod nadzorom odraslih
 • bez naglih pokreta, vikanja i tapšanja kako se ptice ne bi plašile
 • bez gađanja ili bacanja bilo čega na ptice
 • zabranjeno je i njihovo dodirivanje, hvatanje i držanje.


Sve to smo ispoštovali i iskreno nije nam bilo jednostavno da ispoziramo za dobru fotografiju. A ako nas i pitate za savet u vezi sa ovom avanturom, možemo samo reći da je rano jutro, ono i pre vremena dozvoljenog deci, najbolje ukoliko želite da u miru provedete neko vreme sa flamingosima.

Ne više od tri dana, toliko je nama bilo dovoljno boravka u ovom skupljem hotelu, kako bismo doživeli ovaj Aruba trend poznat širom planete.Ukoliko želite da doživite avanturu sa flamingosima, a niste gosti pomenutog hotela postoje još dva načina:

 • da platite ulaznicu (za oko 140 dolara) za hotelsku plažu, ukoliko u tom trenutku hotel ima kapacitet da primi posetioce sa strane,
 • i od nedavno nova mogućnost zvana „The Palm Island“, ostrvska plaža otvorena za posete po ceni od 100 dolara, a na kojoj se takođe nalazi jato flamingosa, doduše nešto bleđe ružičaste boje, ali jednako pravih i interesantnih.


Zanimao nas je razlog te velike razlike u nijansi ružičaste boje flamingosa sa ove dve plaže i otkrili smo da je to zbog njihove ishrane. Oni pretežno jedu alge, male ljuskare i životinje poput škampa i ako nemaju takvu hranu u dovoljnoj količini, onda im je i boja nešto bleđa.

Za porodice sa malom decom u ponudi hotela je plaža Iguana Beach, koja za razliku od Flamingo Beach dozvoljava celodnevni boravak najmlađih gostiju, dok se iguane slobodno šetkaju, seku vam put i upliću u korake. Pogodna je za bezbedno brčkanje zbog plićaka.Aruba ostrvo je još i manje od ostrva Kurasao, ali imaju potpuno istu klimu pa opet kažemo da je severniji deo ostrva suroviji, a južni topliji i pitomiji na kojoj se zapravo i nalaze sve plaže i hoteli.

Glavni grad je Oranjestad, živopisno je bojen i za ljubitelje dobrog šopinga je odličan, jer su tu svi poznati brendovi. Recimo da smo baš tu doživeli najbolji šoping ikada u Ralph Lauren radnji.Aruba je popularno američko letovalište što objašnjava postojanje dva terminala na aerodromu – međunarodni i američki.

Kada sletite iz Amerike doživljaj je isti kao da ste na domaćem letu, ali smo mi imali i manje prijatno iskustvo pri odlasku sa ostrva, samo zbog neupućenosti u velike gužve koje su na USA terminalu. Umesto uobičajenih dva sata, koliko je uglavnom potrebno za čekiranje pre ukrcavanja u avion, mi smo u redu čekali preko 3 sata i zbog toga propustili svoj let za Majami. Zahvaljujući fleksibilnim avio kartama koje smo imali uspeli smo da se dokopamo Majamija na vreme, preko Njujorka i na našu sreću bez doplate.Zato želimo da naglasimo da ukoliko letite preko Amerike budete na aerodromu makar 3-4 sata ranije.

Kao i za Kurasao i ovde imamo potrebu da naglasimo razloge viših cena turističkih aranžmana koje se nikako ne mogu uporediti sa onim na Kubi i Dominikani.

Zlatna groznica koja je u prošlosti pogodila Arubu uticala je dosta na njen razvoj i iz istog razloga bila je zanimljiva evropskim kolonijalistički nastrojenim zemljama. Tek u 20. veku turizam dobija više na značaju kada su i gradovi počeli da se prilagođavaju kruzerima koji su dovozili turiste. Sada su u njima frišopovi, kazina i prodavnice luksuzne robe, baš kako današnja moda nalaže u većem i razvijenijem delu sveta.Kada kažeš ‘Aruba’, pored flamingosa u glavi se stvore i sledeće asocijacije – bikini, kupanje, tropski bar… I svega toga zaparavo i ima, te zato podsećamo i na sledeće plaže:

 • Palm Beach – 6 kilometara severozapadno od Oranjestada, duž koje se nalazi niz poznatih hotela poput Hyatt Regency Aruba Resort & Casino, Aruba Marriott Resort, The Barcelo, Holiday Inn Resort Aruba, Ritz Carlton Resort i RIU Palace Aruba. Blizu obale su i američki lanci restorana koji kompletno odišu tim stilom kada možete sresti i konobarice na rolšuama, poput onih iz američkih filmova. Plaža nije bogata rastinjem, ali nudi dobar provod na svakom ćošku. Stazom koja povezuje hotele zanimljivo je šetati jer su tu barovi i jedan ‘Pineapple stop’ koji nas je oduševio.
 • Eagle Beach – pripada glavnom gradu i predstavlja široku javnu plažu blizu koje se nalaze razna odmarališta. Beli i meki koralni pesak i rastinje kojim je pokrivena, među kojima i drvo Divi specifično Arubi, svrstava ovu plažu u jednu od najboljih plaža na svetu.


Ronjenje, surfing, vožnja kvadovima po goloj visoravni, parasejling, vindsurfing samo su deo ponude na Arubi zbog koje ljubitelji ekstremnih sportova ne ostaju ravnodušni.

Za one koji žele nešto mirniji odmor i rekreaciju postoje divni golf tereni, kao i obilasci ostrva i plantaža aloe vere.Naš opšti utisak sa ovog putovanja je sjajan, posebno imajući u vidu da smo ga realizovali u septembru 2021. godine dok je covid pandemija još uvek bila u jeku. Da je neki drugi period bio u pitanju, verovatno bismo se radije odlučili da ova ostrva obiđemo tokom krstarenja uz još neka karipska ostrvca, što je naša topla preporuka kada se putovanja budu potpuno normalizovala, a u slučaju da želite da za što manji budžet obiđete što više.

Aruba i Kurasao su manje povoljne destinacije u poređenju sa Dominkanom recimo. Razlika u ceni je značajna. Na primer, za 1.500 € na Dominikani možete dobiti kompletan aranžman na bazi All inclusive usluge u hotelu minimum 4*, dok na Arubi za isti novac dobijate aranžman u hotelu 3* i to samo sa doručkom. Za budžet po osobi od 2.000 € na Dominikani birate All inclusive hotel 5*, ali na Arubi to isto je nemoguće zamisliti ispod 2.500-3.000 €, jer dominiraju hoteli bez All inclusive usluge. Nije neobično ni da ćete često sresti i samo noćenje (bez doručka), što je popularan koncept u Americi.Verujemo da ste iz ovog teksta saznali mnogo korisnih stvari i da smo vam približili ne tako svakidašnje destinacije. Tu smo da vam pomognemo ukoliko se odlučite da obiđete ove malo drugačije, ali svakako lepe Karibe. Pozovite naše agente da vas još detaljnije upute u ovu destinaciju, te da vam kreiraju putovanje baš po vašoj meri.

Logo Travel Boutique

Molerova 3, I sprat, 11000 Beograd |
Tel: +381 11 344 00 44 |
E-mail: office@travelboutique.rs
Copyright ©2020. Travel Boutique |
Sva prava zadržana.