Maldivi i / ili Sejšeli iz ugla putnice?

17.03.2022

Autor: Bojana Mickoski


Pitanje iz naslova teksta je ono koje najčešće ovih dana čujem.

Pravi odgovor je i jedno i drugo i to obavezno preko Travel Boutique-a. Destinacije su skoro neuporedive. Jedino zajedničko im je da su tropski raj.Na Maldive smo išli prošle godine (marta 2021.) u vreme korone i karantina. Na Sejšele ovog marta 2022. godine u vreme početka nemira u svetu. Iako uslovi nisu bili idealni za putovanja, onog trenutka kada razmenimo prvi e-mail sa našom dragom Sarom iz agencije stvarnost se pretvara u maštu i najlepše snove. U samo par razmenjenih e-mailova sve je lako dogovoreno, rezervisano i sređeno. Putovanje, letovi, transferi, smeštaj, izabrana usluga po želji svakog putnika individualno.Na Maldivima smo bili u Sun Island Resortu koji definitivno ima najbolji odnos kvalitet-cena. Usluga je bila pun pansion, a nismo izabrali all inclusive uslugu jer na odmoru ne volimo da pijemo alkohol a to je bila jedina razlika između te dve usluge. Resort je savršen, hrana takođe, ostrvo više nego zanimljivo i ne tako malo kao druga privatna ostrva na Maldivima.Najneverovatniji komentar u vezi Maldiva je kada neko kaže da je tamo dosadno. Mislim da to jedino mogu da misle oni koji tamo nisu bili jer se ja iskreno odande ne bih vraćala. Obilazak ostrva biciklom, kupanje sa ajkulama, sportovi na vodi, tenis, uživanje, priroda… previše aktivnosti a 7 dana je tako malo. Za obe destinacije savetujem bar 2 nedelje ako Vam to dozvoljava vreme (a vreme je i novac😁).Na Maldivima je ipak daleko pasivniji odmor od onog na Sejšelima. Sejšeli su destinacija za avanturiste, planinare, zaljubljenike u prirodu i retke vrste ptica i drveća. Planine i šume iznad bajkovitih plaža izgledaju kao rajski vrt opisan u Bibliji ili kao scene iz filma Jurassic Park, sve izgleda kao da dinosaurusi još tamo postoje.Nema izležavanja na plaži osim ako niste u hotelu sa 6* gde cene noćenja po osobi budu i do 3000€. Onda Vam se stvarno ne isplati da idete na ekskurzije van hotela 😁. Upravo zato smo na Sejšelima izabrali ekonomičniji hotel Berjaya Beau Vallon sa 3*. Hotel je solidan sa odličnom hranom i na dobroj poziciji na velikoj peščanoj plaži na ostrvu Mahe.Moj iskren savet je da ako ste na tom ostrvu iznajmite renta car i obiđete u 3 dana celo ostrvo, uz mapu se vrlo lako snalazi, sve divlje plaže, vodopade, rock pool, poznatije resort-e. Bićete umorni, iscrpljeni, slani, sa peskom u temenu ali sa sjajem u očima i prepuni utisaka. Obavezno otići bar na jednodnevni izlet na druga dva ostrva Praslin i La Digue zbog novog i još lepšeg doživljaja Sejšela. Na La Digu-e po mogućstvu ostati bar 1 noć jer Vam onih plaža neće biti dosta samo jedan dan.Dakle glavne razlike su sledeće:

  • Maldivi su za uživanje u raju, Sejšeli su za avanture u raju.
  • Na Maldivima nema troškova pored već plaćene usluge i smeštaja ili su zanemarljivi, na Sejšelima se mnogo više novca troši zbog obroka koji nisu uključeni u cenu, zatim zbog izleta, iznajmljivanja prevoza itd.
  • Maldivi su po mom mišljenju dosta fotogeničnije mesto dok na Sejšelims treba naći kadar. Maldivi su u plavo belim tonovima, Sejšeli u zeleno braon tonovima.
  • Osoblje hotela je neuporedivo ljubaznije na Maldivima jer su to uglavnom stranci koji rade u privatnim resortima dok na Sejšelima uglavnom radi lokalno stanovništvo i manje su zainteresovani za ljubaznost 😁.
  • Na Maldivima ćete se odmoriti i psihički i fizički, na Sejšelima psihički da ali fizički nikako (računajte i na par ogrebotina od stena, mučnine na brzim čamcima, bez dobre kondicije i želje za akcijom bolje da ne idete tamo).


Lokalni vodiči pričaju da su na Sejšelima 2 najlepše plaže na svetu i to Anse Georgette na Praslinu i Anse Source d’argent na La Digue-u. Tu se uopšte ne bih složila sa njima jer iako su to fascinantne plaže daleko su od najlepših na svetu. Najlepše na svetu su plaže na Maldivima, njih bar 100 pa 100 praznih mesta pa tek onda ostale plaže na svetu. Priroda je pak dosta bogatija i zanimljivija na Sejšelima.

Na Maldive bih se vratila uvek na Sejšele još bar jednom. Blagu prednost kod mene imaju Maldivi ali zaista su utisci i afiniteti individualna stvar.Pogledajte fotografije pa sami izaberite ali samo redosled putovanja a nikako ne propustite ni jednu od ove dve destinacije 🤗! 🏝️

Logo Travel Boutique

Molerova 3, I sprat, 11000 Beograd |
Tel: +381 11 344 00 44 |
E-mail: office@travelboutique.rs
Copyright ©2020. Travel Boutique |
Sva prava zadržana.