Dubai za najmlađe

28.11.2016

Autor: A.K.G.

Da budem iskrena, kada sam započela putovanje u Dubai sa porodicom, nisam znala šta da očekujem, zapravo bila sam u nedoumici kako će se naša mnogočlana porodica snaći u ovom megalopolisu, a posebno što dva člana imaju 4 i 2 godine. Međutim, pre sletanja, kada sam pogledala kroz prozor pre sletanja, 20161102_112720znala sam da će mi ovo putovanje ostati u lepom sećanju. Dubai je definitivno grad za sve uzraste i kad god i sa kim god ga posetite, uživaćete u svemu što može da ponudi. Otputovali smo u pravom trenutku, u Beogradu je vreme postalo hladno, dok nas je tamo dočekala idealna temperatura od 36 stepeni. Svaki dan smo išli na plažu, a ostatak vremena smo provodili u obilaženju grada koji me je oduševio svojom futurističkom arhitekturom i ljubaznošću ljudi koji u Dubajiu žive i rade. Verovali ili ne, mi smo apsolutno uživali sa dvoje male dece, iako je bilo „nevernih Toma“ koji su nam govorili da je tamo provod rezervisan za odrasle.

Avion:

Nakon brižljivog i komplikovanog pakovanja, krenuli smo u avanturu.img_1516-e1480347447409

Naš let iz Beograda za Dubai je trajao malo više od 5 sati i deca su bila super. Spavali su oko 2 sata, igrali smo se, šetali po avionu i gledali crtaće. Naša dobitna kombinacija je udobna odeća i obuća, plus tablet sa omiljenim crtanim filmovima, zatim razne grickalice, mali jastuk za spavanje – i let prodje i vama i deci za čas!

 

Hrana i smeštaj:

Dubai ima više od 800 hotela i nije ni malo lako odabrati pravi smeštaj. Imali smo sreće da nam je odmah preporučena i regija grada i tip hotela, tako da nismo previše „mozgali“. Odlučili smo da budemo smešteni u prelepoj Dubai Marini u apart-hotelu, što je zaista dobar izbor. Naš apartman je imao opremljenu kuhinju što nam je omogućilo da svakog dana pripremimo deci barem jedan obrok. Posle plaže smo praktikovali da napravimo brzi ručak pre odlaska u grad, dok je naš najmlađi član to vreme koristio da odspava. Lokalna prodavnica nam je bila na 2-3 minuta hoda od hotela i u njoj smo našli čak i Plazmu i Poli parizer :). Takodje, prodavnica ima i besplatnu uslugu da nam donesu u hotel sve što kupimo, tako da nismo morali da vučemo balone vode i ostale teške stvari. Radnici vam sve lepo upakuju i dostave na vrata za 10-tak min. Naš apartman je gledao na šetaliste jednog od kanala Marine. Tamo smo uveče uživali u nestvarnoj arhitekturi Dubaija dok su se deca igrala ispod jednog od obližnjih mostova gde je napravljeno malo igralište.

Plaža:

img_1842Plaža je fenomenalna, sitan beli pesak, a Arapsko more toplo, čisto, bistro plavo. I svaki put iznenađenje kada se okrenemo ka gradu i vidimo solitere i užurbanost grada budućnosti. Pošto smo bili smešteni u Marini, išli smo na obližnju Jumeirah Beach, idealnu plažu za decu pošto je voda plitka i bez talasa. Cika i vriska je bila neprestano u plićaku, pravili smo i zamkove od peska, međutim najveće oduševljenje je bilo kada se pronađe školjka ili zvezdica. Ne zaboravite da ponesete ili kupite kofice, mi smo se time na vreme snabdeli. Za malo stariju decu postoji i zabavni park na vodi. Velike gužve na plaži nema, čak i tokom neradnih dana. Između šetalista i plaže su svlačionice, toaleti i tuševi, što može uz doplatu da se koristi.

Atrakcije koje su deca obožavala:

Toliko toga Dubai ima da ponudi, ne može ni deo da se obiđe za nedelju dana. Najviša zgrada na svetu Burj Khalifa ih je oduševila. Kada smo se popeli, pomno su gledali okolo i zbunjeno

se zapitali „kako su to sada ove velike zgrade tako male“. Išli smo na show muzičkih fontana ispred Burj Khalife i Dubai šoping centra. Ushićenje na licima dece je bilo neodoljivo dok su posmatrali fontane. Naš najmljađi član je pljeskao ručicama i uzbuđeno vrisnuo svaki put kada bi fontana dostigla maksimalnu visinu. A tek igračke u šoping centrima! Ogromne prodavnice, veliki izbor igračaka kojih kod nas nema i na kraju neizbežan plač, jer ne mogu baš sve igračke da ponesu sa sobom. Iskreno, svi smo bili zatečeni ski stazom u Mall of Emirates, stajali smo u majicama sa kratkim rukavima i sandalama, dok  se deca iza stakla u skafanderima igraju na snegu i spuštaju se sankama i skijama niz brdo. „Sneg!“, povikali su ushićeno i onda, kao da im nešto nije jasno, dodali „ali kako?“. Pripremite se na mnogo objašnjavanja deci dok ste u Dubaiju. dete-akvarijumOsetili smo se kao u drugoj dimenziji i za sve su imali pitanja, potpitanja i na kraju neizbežno i ljupko „zašto“. Jedno poslepodne smo ostavili za Lost Chambers akvarijum u

Atlantis hotelu koji se nalazi na čuvenoj Palmi. Trajalo je satima, jedva smo krenuli u hotel, jer je toliko različitih riba na jednom mestu se retko vidja. Deca su bila očarana i apsolutno oduševljena, najavljivali su uzbunu svaki put kada se pomene povratak.

*Savet – iako vam je dete preraslo kolica, ima 4-6 godina, obavezno ih ponesite pošto ćete doći u situaciju da dugo šetate i detetu će da se prispava i neće hteti da hoda. Takodje je korisno da stavite sve kese iz šopinga i vaše torbe. 🙂

 

 

Dečji dan:

Odlučili smo da jedan ceo dan bude posvećen deci i otišli smo u Creek Park, što je raj za njih. img_9954Avantura je započeta jahanjem kamila. Bojažljivo su ih posmatrali, polako zakoračili ka njima i brzo ustuknuli uz ushićenu ciku čim se kamila pomerila. Ali hrabrost ih nije napustila i nakon nesigurnog penjanja na sedište i radosne vožnje na leđima kamile, nisu više želeli da siđu, pa je jahanje prilično potrajalo. Usledio je show sa delfinima (e to je prava dečja radost), a nakon njega i sa pticama. U sklopu parka postoji veliko igralište kao i u dečji muzej – Children’s City. Muzej je interaktivog tipa koji pruža deci da istraže kulturu Dubajia kao i druge kulture, prirodna dešavanja na planeti Zemlji, planetarijum i svemir, zivotinje, ljudsko telo, tehnologiju, itd. U svim ti aktivnostima smo i mi odrasli uživali. Dan je prošao brzo i nema veće sreće od posmatranja dece kako uživaju u svemu, raduju se i gledaju vas nevinim očima zahvalnosti.

Dubai je zaista fenomenalan grad i omogućava svima – mladima, porodicama, deci i starijima da uživaju punim plućima i da se oprobaju u mnogim avanturama. Mi smo apsolutno uživali i svi jedva čekamo ponovo da otputujemo i iznova da se iznenadimo. Naročito deca 🙂

Logo Travel Boutique

Molerova 3, I sprat, 11000 Beograd |
Tel: +381 11 344 00 44 |
E-mail: office@travelboutique.rs
Copyright ©2020. Travel Boutique |
Sva prava zadržana.