Kada je najbolje vreme za putovanje na Maldive?

19.11.2019

Autor: Travel Boutique tim

Najčešća pitanja naših putnika prilikom kreiranja aranžmana jeste „Kakvo je vreme tada na destinaciji?“ Ovo je potpuno razumljivo pitanje prilikom planiranja putovanja na Maldive, jer ne putujemo svakodnevno na tako daleka i egzotična mesta, a često je to „jednom u životu“, stoga želimo da nas i  vreme posluži i da uživamo svim čulima.

Međutim, na ovo pitanje nema jednostavnog odgovora. Pogladajte samo vreme i kod nas. Klima se toliko promenila da nas ne bi iznenadilo da u junu padne sneg. Ali za jedno možete biti sigurni kada putujete na Maldive – biće vam toplo. Možete uživati na Maldivima i zimi i na proleće i u toku leta i na jesen. Voda okeana je podjednako topla u toku cele godine, temperatura vazduha je stabilna do 30 stepeni u toku dana svakog meseca.

Koliko smo sa temperaturom sigurni, toliko svaka statistika pada u vodu u slučaju predviđanja kiše i oblaka. U poslednjih desetak godina više nema nikakvih pravila. Nekada su postojale dve sezone, sušna od novembra do aprila i vlažna od maja do oktobra, međutim iskustvo je pokazalo da ta podela više „ne pije vodu“. Ono što sa sigurnošću možemo da kažemo je da je vreme promenljivo i da se oblaci smenjuju sa sunčanim intervalima više puta u toku dana, a da je kiša uglavnom kratak pljusak.

Zbog udaljenosti od 800 km od severa zemlje do juga, kao i zbog ekvatora koji prolazi kroz Maldive, vremenski uslovi variraju prema vašoj lokaciji u arhipelagu. Što znači da standardna vremenska prognoza koju ćete naći na internetu i koja je uglavnom projektovana za Male, neće važiti za ceo arhipelag. Skoro uvek će vremenska prognoza za Maldive biti – kiša, jer u nekom trenutku na nekom ostrvu 100% pada kiša.

Bez obzira na vreme biće vam fenomenalno na vašem putovanju, jer lepotu Maldiva ne može oblak da rastera, niti kiša, već samo istakne dramatičnu boju lagune. A svakako nije vredno da svoj odmor i putovanje iz snova ograničavate brigama i teskobama o vremenu. Bilo koje vreme je pravo vreme za putovanje na Maldive.

U nastavku su statističke projekcije temperature i oblačnosti na Maldivima po mesecima. Bez obzira na statistiku, pravila više nema, jer iskustva naših klijenata pokazuju da možete imati usred juna savršeno sunčanih 10 dana na vašem ostrvu, a da vam u februaru često pada kiša. Ono što i dalje važi je da od decembra kreće period niske vlažnosti vazduha, koji traje do kraja aprila. Potom u maju kreće viša temperatura, a time i veća vlažnost vazduha.

Maldivi u januaru

Januar je mesec kada su statistički padavine retke, a vlažnost vazduha niska. Uprkos tome što je „najhladniji„ mesec u godini, u januaru, Maldivi imaju dnevnu prosečnu temperaturu od oko 27 stepeni u dnevnim satima, dok je noću temperatura oko 25 stepeni. Temperatura vode je stalno 28 tokom cele godine, pa i u januaru.

Maldivi u februaru i martu

Ukoliko vam je sunčano vreme presudno za putovanje na Maldive, februar i mart su savršeni meseci za putovanje. Kao statistički najsušniji i najsunčaniji meseci u godini, idealno je da uživate u toplom tirkiznom moru pod čistim plavim nebom. Prosečna dnevna temperatura za Maldive u februaru i martu je 28 stepeni, voda je takođe lepa i topla sa 28 stepeni. Da li ova statistika znači da vam kiša sigurno neće padati? Ne. Sa Maldivima se nikad ne zna i u tome je čar.

Maldivi u aprilu

Ukoliko imate odmor u aprilu, a oduvek ste maštali o Maldivima, ne časite časa. Kraj takozvane sušne sezone na Maldivima idealan je jer ima više šanse za ponekim belim oblakom na nebu, pa je boravak preko dana prijatniji i nema briga od štetnosti sunčevih zrakova. Temperatura vazduha je visoka, dok je voda u lagunama oko 30 stepeni, idealna za kupanje satima.

Maldivi u maju

Maj je početak letnje sezone na Maldivima, kao i najava letnjeg monsuna koji duva sa okeana ka Indiji i donosi više oblaka i mogućnosti za kišu. Budite sigurni da ćete imati bar jedan dan sa pljuskom kada putujete u maju, ali kiša ne pada dugo i imaćete i dalje vruće i sunčano vreme. Temperature su visoke, preko 30 stepeni i vlažnost vazduha je veća. Sa 30 stepeni more je savršeno za kupanje.

Maldivi u junu

Zbog izuzetno visoke temperature vazduha u junu i toplog mora česti oblaci će vam doći kao olakšanje i moći ćete duže da plivate u tirkiznoj laguni usred najtoplijeg dela dana. Imajte na umu da je vreme jako promenljivo, pa se oblačnost sa kratkotrajnom kišom konstantno smenjuje sa sunčanim vremenom više puta u toku dana.

Maldivi u julu

Jul je jako topao mesec, pa ponesite dosta kreme sa visokim UV faktorom. Oblaci se brzo smenjuju sa sunčanim intervalima u toku dana, a sigurno će bar jednom u toku vašeg boravka da padne kiša. Vlažnost vazduha je velika, temperatura vazduha i vode je oko 30 stepeni.

Maldivi u avgustu

Ukoliko želite da letujete na Maldivima u avgustu i baš na tom tropskom raju provedete svoj zasluženi godišnji odmor, požurite i rezervišite unapred, jer je ovo jedan od najpopularnijih meseci za putovanje na Maldive. Satistički vreme je stabilnije u odnosu na jun, jul i septembar. Svakako očekujte smenjivanje oblaka i sunca u toku celog dana, sa povremenim osvežavajućim pljuskom.

Maldivi u septembru i oktobru

Ova dva meseca su klimatski slična, vlažnost vazduha polako opada, temperatura mora isto sa 30 stepeni na 28, što je minimalna za celu godinu. Vreme je naravno promenljivo i redovno se smenjuju sunce i oblaci.

Maldivi u novembru

Iako novembar mesec najavljuje zimsku sezonu i suv period, i dalje možete očekivati poznatu promenljivu ekvatorijalnu klimu – povremene tropske pljuskove i oblake na plavom nebu. Temeperatura u toku dana je oko 30 stepeni, uveče oko 26, dok je more fenomenalno za kupanje sa svojih 28 stepeni temperature. Vlažnost vazduha je manja u odnosu na oktobar, zbog nadolazećeg suvog perioda.

Maldivi u decembru

Decembar mesec na Maldivima je početak suve sezone, i što se više približavamo januaru, to je vreme stabilnije. Svakako da pored savršenih sunčanih dana možete očekivati i osvežavajuće povremene pljuskove, ali je vlažnost vazduha manja, večeri su prijatne sa 25 stepeni, dok je more savršeno toplo sa svojih 28 stepeni.

Bez obzira na ove podele po mesecima, Maldivi su destinacija na koju se putuje u toku cele godine. Najpopularniji meseci za putovanje su jul i avgust u toku leta, a zimi februar i mart, jer su ovo meseci kada većina Evropljana ima godišnje odmore koje provode odmarajući i uživajući na Maldivima. Tako da popularnost više nema veze sa klimom, već sa slobodnim vremenom.

Bez obzira na oblake, kišu, sunce i klimu uopšte, kada god odlučite da putujete na Maldive, to je idealno vreme, jer su iskustva sa ovakvih egzotičnih putovanja neprocenjiva.


Dopao Vam se ovaj tekst?

Pogledajte još i:
„Kompletan vodič za putovanje na Maldive 2020“
„Porodično letovanje na Maldivima“
„Šta raditi na Maldivima?“
Zašto je Sun Island Resort 4* na Maldivima najtraženiji hotel kod nas?

Top 10 hotela na Maldivima


Interesuju Vas naše aktuelne cene?

Pogledajte aranžmane za Maldive

Logo Travel Boutique

Molerova 3, I sprat, 11000 Beograd |
Tel: +381 11 344 00 44 |
E-mail: office@travelboutique.rs
Copyright ©2020. Travel Boutique |
Sva prava zadržana.