Kako izgleda letovanje/putovanje na Maldivima?

06.11.2019

Autor: Travel Boutique tim

Većina nas dobro zna kako izgledaju putovanja na Mediteran ili neki evropski grad na produženi vikend. Toliko puta smo već putovali preko agencija i samostalno da nam je sve poznato i lako. Međutim kakva je situacija sa nekom od dalekih destinacija, recimo letovanje na Maldivima? 

Danas je lako i jednostavno otići na letovanje na Maldive, naročito ako vam kompletan put organizuje turistička agencija. Ova očaravajuća destinacija nam je nikad bliža i dostižnija, pre svega zbog povoljnih avio karata i zbog sve veće konkurencije među hotelima koji popustima i akcijama privlače goste. Takođe za turiste nije potrebna viza za boravak do 30 dana.

Putovanja i letovanja na Maldivima su individualna, što znači da nema vodiča i fiksnih datuma, već vi birate period i dužinu vašeg putovanja, kao i tip smeštaja, usluge, a sve u skladu sa vašim budžetom. Od agencije ćete dobiti sve što vam je potrebno – elektronsku avio kartu do Maldiva, vaučere za transfer i vaučere za smeštaj. Ovakva putovanja mogu biti izazovna jedino za osobe koje ne razumeju engleski, mada nisu nedostižna. Na aerodromima je potrebno pratiti putokaze ili prosto dopustiti osoblju da vas odvede na mesto za ukrcavanje na vaš avion. Sve ostalo je veoma jednostavno..

Maldivi su ostrvska država u Indijskom okeanu i do njih stižete avionom. Distanca između Beograda i Maldiva je oko 7000 km i svi avio letovi iz Evrope su bar sa jednim presedanjem. Avio kompanije kojima možete doći do Maldiva iz Beograda su sve brojnije, a najpopularnije među našim putnicima su Qatar Airways sa presedanjem u Dohi, Turkish Airlines sa presedanjem u Istanbulu i Fly Dubai sa presedanjem u Dubaiju.

Dakle prvi korak je kupovina avio karte za datume koji vama najviše odgovaraju. U isto vreme ili kasnije birate hotel, a svu dokumentaciju za putovanje ćete dobiti od svog agenta. Na vama je da se spakujete i radujete budućem putovanju. Nemojte pakovati suvišne stvari. Na Maldivima su svi gosti bosonogi, nenašminkani i veoma lagodno obučeni. Čak i najluksuzniji hoteli od 6* podstiču goste na opuštanje i potpuno spajanje sa prirodom.

Kada krenete na aerodrom, nosite dokumenta sa sobom – pasoše, elektronsku avio kartu i vaučere. Na aerodromu dobijate boarding pass, karte za ukrcavanje na avion. Dobićete jednu do grada u kojem presedate, a drugu od mesta presedanja do Malea, glavnog grada Maldiva. Ukoliko letite kompanijom Turkish Airlines, na aerodromu ćete primiti jednu kartu za ukrcavanje na avion do Istanbulu i drugu za ulazak u avion koji leti od Istanbula do Malea.

Nakon sletanja u Male potrebno je da prođete kroz pasošku kontrolu i preuzmete prtljag. Pre same provere pasoša, videćete svuda na pultovima oko vas crvene papiriće. To je potrebno da popunite podacima iz pasoša, jer služi imigracionom da vodi evidenciju o prilivu turista. Jedan deo popunjenog papira će vam uzeti odmah, a drugi pokazujete pri povratku nazad.

Kada preuzmete svoj prtljag i izađete iz glavne zgrade, na dolaznom terminalu će vas čekati osoba sa tablom u ruci na kojoj piše ime agencije. Njoj prilazite i pokazujete vaučere, pa vas dalje sprovode do šaltera bukiranog hotela. Na šalteru vašeg rizorta vas „štikliraju“ da ste stigli i dalje vas sprovode do transfera – broda, hidroaviona ili lokalnog leta.

Transfer brzim brodom je najčešći za hotele koji su blizu Malea i najduže putovanje može da traje oko 55 min. Na samom aerodormu je pristanište sa brodovima i pravo odatle krećete na svoje odredište.

Hoteli koji su daleko od prestonice, a nalaze se blizu lokalnih aerodroma su idealni za transfer lokalnim letom. Kada sletite u Male i pokupite svoj prtljag, na šalteru odabranog hotela će vas uputiti na terminal za lokalne letove, odakle polećete ka jednom od lokalnih aerodroma. Kada stignete na odredište, dočekaće vas brod vašeg hotela, odvesti u izabrani hotel i uživanje može da počne.

Hidroavion je letelica sa oko 12 mesta, koja poleće i sleće na more. Iako možda nekome deluje zastrašujuće, zapravo je sletanje glatko, a letenje prijatno i stabilno. To je najskuplji vid transfera, jer je cena povratne karte hidroavionom oko 500 $ po osobi. Stoga neki hoteli u inicijalnoj ponudi imaju transfer lokalnim letom i brodom, a pružaju vam mogućnost doplate za hidroavion. Letenje hidroavionom je doživljaj za sebe i mnogi putnici biraju isključivo hotele do kojih se stiže ovim transferom.

Nakon dolaska u hotel i koktela dobrodošlice, smeštate se u vašu vilu i uživanje može da počne. A kako izgleda uživanje, e to je posebna priča! Nigde se više ne odmara, lenčari i opušta kao na Maldivima. Pa zamislite samo jedno ostrvo koje može biti od 150 metara do 1,5 km prečnika, bungalove i vile rasute po plaži ili izgrađeni iznad vode, nekoliko hotelskih restorana i barova, savršena priroda, privatnost i kvalitetna usluga! Osećaj je stvarno jedinstven i neponovljiv, jer možete uživati u potpunoj intimi svoje vile, bosonogi i u kupaćem kostimu šetati po čitavom ostrvu, imaćete utisak da ste savremeni Robinzon Kruso, samo okružen raskošnom prirodom i luksuzom.

Dok ste u vašem rizortu ne morate nositi novac sa sobom, već ćete sve dodatne troškove da podmirite na odjavljivanju. Valuta koju Maldivljani koriste za turiste je američki dolar, ali svakako u hotelima primaju kartice i evre ukoliko ste njih poneli.

Veče pred vaš povratak dobićete u sobi obaveštenje o vremenu odjavljivanja i informaciju o transferu do aerodroma. I garantujemo vam da ćete biti neizmerno tužni zbog odlaska i da će vam trebati sigurno nedelju dana da se „povratite“ od uživanja.

Transferi se na Maldivima uvek obavljaju u toku dana, na dnevnom svetlu, a povratni let sa Maldiva za Beograd je najčešće uveče. Zbog toga je idealno da svoj prtljag ostavite u posebnu „ostavu“ na aerodromu i odete na kratak izlet do glavnog grada. Od aerodroma do Malea na svakih 15 minuta saobraća brodić i povratna karta je oko 10 €. Ovde možete da se upoznate sa maldivskom kulturom i vidite kako lokalno stanovništvo živi. Takođe je idealno da kupite neki suvenir koji će da vas podseća na ovo jedinstveno putovanje.


Dopao Vam se ovaj tekst?

Pogledajte još i:
„Kompletan vodič za putovanje na Maldive 2020“
„Porodično letovanje na Maldivima“
„Šta raditi na Maldivima?“
Zašto je Sun Island Resort 4* na Maldivima najtraženiji hotel kod nas?

Top 10 hotela na Maldivima


Interesuju Vas naše aktuelne cene?

Pogledajte aranžmane za Maldive

Logo Travel Boutique

Molerova 3, I sprat, 11000 Beograd |
Tel: +381 11 344 00 44 |
E-mail: office@travelboutique.rs
Copyright ©2020. Travel Boutique |
Sva prava zadržana.