Top 10 aktivnosti na Mauricijusu

24.03.2022


Na top listi atraktivnih i bajkovitih destinacija nalazi se Mauricijus, ostrvo smešteno u Indijskom okeanu, udaljeno oko 800 kilometara istočno od Madagaskara. Zbog svoje lepote i nestvarnih predela nadaleko je poznato kao omiljena destinacija za putovanja ljudima iz celog sveta. U poslednjih par godina ovo ostrvo je postalo naročito popularno i među našim putnicima, pa smo iz tog razloga rešili da vam predočimo neke od aktivnosti koje možete raditi dok ste na Mauricijusu, a koje su po mišljenju naših putnika najatraktivnije.


Plivanje sa delfinima

Ovaj izlet je savršena prilika za sve prave avanturiste. Ono što ga čini posebnim je to što je ovo zapravo slobodno plivanje, na otvorenom moru, gde ćete se  susresti sa ovim predivnim morskim sisarima u svom prirodnom staništu. Na izlet se dolazi čamcima, a većina polazaka su iz Tamarina, koji se nalazi na zapadnoj obali Mauricijusa.

Teško da možemo rečima da prenesemo osećaj kada uskočite u kristalno čistu vodu i zaplivate u jatu sa nekloliko stotina delfina, ali ako bismo morali da biramo reči, onda bi to definitivno bile sloboda, adrenalin i avantura.Chamarel, zemlja 7 boja

Lociran na zapadnom delu ostrva, ovaj geo park je samo još jedan od dokaza da priroda uvek nađe način da nas iznova fascinira svojim kreacijama. Sa preko 600 miliona godina tradicije, zemlja od sedam boja je spektakularna destinacija i jedna od najpoznatijih znamenitosti Mauricijusa. 

Prirodni fenomen, koji čine dine od 7 različitih boja peska je prava turistička atrakcija. Još zanimljivija je činjenica, da ako pomešate različite boje peska, one će se prirodnim putem vratiti u pređašnju formu i pregrupisati u odvojene slojeve. Upravo ovo je razlog zašto geolozi hrle da posete ovo prirodno čudo ne bi li pokušali da bolje razumeju ovaj redak i impresivan fenomen.Neka istraživanja su pokazala da se ova pojava dešava kao rezultat erozije bazaltnog tla i kombinacije njegovih minerala sa kišom, ali je ovaj bajkoviti prizor i dalje tema istraživanja i mnogih naučnih radova širom sveta. Čitavo područje je ograđeno i zabranjeno je gaziti po dinama, ali kontrast obojenih dina sa zelenilom koje ih okružuju garantuje vam nezaboravan pogled i uspomenu koju ćete zauvek čuvati u najlepšem sećanju.


Casela safari & Bird park

Nudeći mnoštvo uzbudljivih aktivnosti za čitave porodice ili timove, Casela je jedan od najpopularnijih i najatraktivnijih izletišta na Mauricijusu. Prostire se na oko 350 hektara i podeljen je u 5 segmenata:

  • African Safari – ovde ćete osetiti pravi vajb Afrike kroz jedinstvenu priliku da se sretnete sa antilopama, zebrama ili belim nosorogom, dok uživate u pogledu na Rempart planinu u pozadini. Kretanje kroz ovaj deo parka je takođe jedna od atrakcija, pa tako možete birati vožnju zebra busom, ili četvorotočkašima.
  • Predator Kingdom – iskustvo za ceo život. Ovo je jedinstvena prilika da šetate sa lavovima, susretnete se sa gepardom, hranite lavove i posetite tigrove u svom prirodnom staništu.


  • Thrill Mountain – za sve zavisnike od adrenalina, ovo je pravi izbor. Skok sa 40 metara visine, zip line kroz prizore koji oduzimaju dah, spektakularni Nepalese most, šetnja i planinarenje samo su neke od aktivnosti koje vas čekaju ukoliko posetite ovo carstvo. Važno je napomenuti da je sva zaštitna oprema koja se koristi u parku u skladu sa evropskim standardima  i da je bezbednost posetilaca na prvom mestu.
  • Pangia, Birds and Rides– u ovom delu parka otkrićete mnoštvo aktivnosti koje možete praktikovati i sa decom. Neke od njih su spuštanje niz tobogan, ili Tulawaka Gold Coaster, vrtoglavo spuštanje i podizanje duž staze od 760 metara. Takođe, ovde možete posetiti i 4D bioskope i pogledati kratke animirane filmove u trajanju od 5 do 10 minuta.


Panoramsko razgledanje i podvodni vodopad

Na Mauricijusu možete uživati u panoramskom razgledanju ostrva iz hidroaviona ili helikoptera. Jedna od najpoznatijih i najtraženijih tura je ona iznad obala Le Morne na jugozapadu ostrva. Sva lepota ovog ostrva sa svojim kristalno čistim lagunama, poljima šećerne trske i nepreglednim lepotama objedinjena je u slici koju smo sigurni da nikada nećete moći da zaboravite.

Ono što naši klijenti smatraju najspektakularnijim delom ove ture je jedinstveni pogled na Underwater Waterfall. Radi se o optičkoj iluziji gde se stiče utisak da se vodopad zapravo nalazi ispod površine okeana.  Ova pojava nastaje zbog specifičnog kretanja korala, peska i stena pod uticajem moćnih podvodnih struja, a utisak je toliko jak da ćete ga danima prepričavati.Black river klisura

Najveći nacionalni park na Mauricijusu je upravo klisura Black River. Prostire se na površini od oko 7000 hektara,  a osnovan je 1994. godine sa namerom da očuva i zaštiti neobične tropske, zimzelene šume koje se na ovom području nalaze, kao i ugrožene vrste životinja. Oko četvrtine svih vrsta koje se nalaze u parku su na granici izumiranja. Ovde ćete zateći oko 311 vrsta autohtonih biljaka, kao i 9 vrsta ptica koje su specifične isključivo za Mauricijus. Pored toga, sigurni smo da ćete uživati u nestvarnim prizorima zimzelene šume i panoramskom pogledu sa mnogobrojnih vidikovaca koji se u ovom parku mogu naći, a posebno je atraktivan pogled na vodopad koji se sa izuzetno visoke litice obrušava u ponor i doprinosi harmoniji prizora i zvukova koji vas okružuju.Plaže

Jedan od glavnih razloga zašto naši putnici kreću put Mauricijusa su njegove prelepe plaže. Neke od najlepših plaža na svetu nalaze se upravo ovde i sigurni smo da će vas svojom netaknutom lepotom ostaviti bez daha.

Već smo pisali koje su to najpopularnije plaže i možete pročitati ovde.Naša topla preporuka je da nikako ne propustite plažu Le Morne, koja je okružena istoimenom planinom. Njen magični izgled čini je jednom od najslikanijih plaža, čije fotografije ćete naći na internetu čim ukucate reč “Mauricijus“, a naši putnici kažu da su upravo ovde doživeli najlepši zalazak sunca.Vodeni sportovi

Za sve avanturiste i one koji uživaju u kontaktu sa vodom, Mauricijus je pravi raj, imajući u vidu da nudi zaista veliki broj ovakvih aktivnosti. Iako se na Mauricijusu može roniti tokom cele godine, najbolji uslovi za to su u periodu od aprila do juna, i od septembra do februara. Na ostvru postoji oko 30 ronilačkih centara.

U zavisnosti od dela obale, postoje različiti uslovi za ronjenje, pa tako na zapadu ostrva postoje predeli koji su namenjeni samo iskusnim roniocima, kao što je Rempart, sa veoma stenovitim dnom i bogatom faunom. Na jugozapadnom delu nalazi se La Passe, kojeg odlikuje dubina od oko 12 metara i raznolika fauna.

Odlično je za pravljenje podvodnih fotografija. Na južnom i istočnom delu ostrva primenjuje se takozvano plitko ronjenje, a neka od mesta koje bismo preporučili su Sirius, Colorado i La Passe De Belle Mare.Morsko tlo Mauricijusa je bogato i veoma zaštićeno, čak se ni brodovi ne smeju usidravati kako ne bi oštetili korale. Od posebnog značaja je ronjenje u blizini Flic en Flac, gde postoji niz podvodnih pećina.

Još jedna od aktivnosti na vodi koje možete praktikovati tokom boravka na Mauricijusu je posmatranje kitova. Zapad ostrva je njihovo prirodno stanište, pa se oni mogu videti tokom cele godine, ali ipak period od februara do aprila nudi najbolje uslove. Obično se ove životinje posmatraju sa brodova, ali moguće je podneti zahtev za izdavanje posebne dozvole za plivanje sa njima, za one koji su pravi ljubitelji adrenalina.Blue Bay, mali zaliv čarobnog izgleda, bogat je prelepim koralima. Do njega možete doći automobilom, autobusom ili taksijem. Zbog nestvarno lepog podmorskog života, ovde je veoma popularno ronjenje sa maskom, uz prisustvo vodiča.


Port Louis i nacionalna botanička bašta Mauricijusa

Glavni grad Mauricijusa nalazi se na severozapadu i predstavlja ekonomski stub ostrva. Grad je veoma živopisan, ali i užurban, naročito tokom dana. Bićete pod utiskom prelepe avenije okružene palmama, okrenute prema luci. Neizbežna je poseta gradskoj pijaci, gde ćete uživati u aromatičnim mirisima lokalnog voća i povrća i okusiti sasvim nove ukuse.Prolazeći kroz ušuškane uličice, naići ćete na mnoštvo prodavnica, od tradicionalnih, do specijalizovanih. U ovom gradu ćete doživeti nezaboravni spoj tradicionalnog i modernog. Tokom ovog izleta možete posetiti i nacionalnu botaničku baštu. Ona je prvobitno bila otvorena kao privatni vrt, koji zauzima ogromno prostranstvo i treba imati u vidu da jedan dan nije dovoljan za kompletan obilazak.

U bašti postoji preko 650 različitih biljaka, od kojih su mnoge autohtone vrste. Neke od biljki koje ćete ovde videti su Baobab, Palmier Boutielle, čarobni divovski vodeni ljiljani, veliki broj začinskih biljaka i još mnogo toga. U ovoj botaničkoj bašti nalazi se 85 vrsta palmi koje su donete iz različitih delova sveta, što predstavlja posebnu atrakciju. Ulaz u botaničku baštu plaća se 8€, a ukoliko želite obilazak sa vodičem biće potrebno da doplatite još 1€ po satu.Kulturno nasleđe

Ukoliko uživate u upoznavanju drugih kultura kroz njhovu religiju i kulturno nasleđe, zanimljivo je da znate da je na Mauricijusu prisutno više religija, među kojima dominira hinduizam, zatim hrišćanstvo i islam. Ganga Talao je mirna, jezerska oblast u kojoj se često organizuju hodočašća.

Na obali jezera nalazi se hram posvećen Šivi, jednom od 3 najvažnija hinduistička boga, pa ukoliko ste zainteresovani za ovakvu vrstu obilazaka, preporučujemo da ga obavezno posetite. U neposrednoj  blizini se nalazi i fabrika za proizvodnju ruma, koja je pretvorena u neku vrstu muzeja gde sa tehnologom možete proći kroz čitav proces prerade šećerne trske i proizvodnje ruma. Degustacija u ovom zanimljivom ambijentu upotpuniće čitav utisak.Le Morne Brabant Planina

Sa razlogom jedna od najpopularnijih destinacija na Mauricijusu, ova planina je smeštena na krajnjem jugozapadu ostrva. Od 2008. godine nalazi se na UNESCO-voj listi svetske kulturne baštine, a sve do 2016. bila je zatvorena za javne posete. Od njenog otvaranja za javnost, na hiljade lokalnih i stranih posetilaca svakodnevno dolazi da poseti ovo čudo prirode.Ova planina predstavlja i simbol slobode, imajući u vidu da je korišćena kao skrovište za robove sa okolnih plantaža. Nakon donošenja zakona o ukidanju ropstva 1834. godine, grupa vojnika se uputila ka planini kako bi obavestila robove da su konačno slobodni. Kada su ih ugledali, oni su u strahu od ponovnog zarobljavanja počeli u panici da se penju na vrh planine, odakle su skočili, birajući radije smrt, nego život u okovima.


Pored snažne kulturološke poruke koju ova planina nosi sa sobom, ona je takođe omiljena destinacija svih zaljubljenika u netaknutu prirodu. Ako rezervišete ovaj izlet, očekuje vas pešačka tura u trajanju od 3 do 4 sata, kroz nestvarnu vegetaciju sa raznim endemskim vrstama i pogledom sa vrha planine, odakle možete videti jedan od najlepših zalazaka Sunca.Za kraj, ako smo vas makar malo zainteresovali da posetite ovu prelepu destinacijju, imajte u vidu da je Mauricijus jedna od onih lokacija koja je lepša uživo nego što je fotogenična, ali se nadamo da će vam ovaj vodič i fotografije preneti makar deo onoga što tamo možete doživeti.

Logo Travel Boutique

Molerova 3, I sprat, 11000 Beograd |
Tel: +381 11 344 00 44 |
E-mail: office@travelboutique.rs
Copyright ©2020. Travel Boutique |
Sva prava zadržana.