TOP 7 aktivnosti na Sejšelima

10.08.2021

Autor: Travel Boutique tim

Čovek pozira ispod palme na plaži na Sejšelima


Kada su u pitanju egzotične destinacije o kojima maštamo, Sejšeli se nalaze na vrhu liste. Ovaj mali tropski raj nije samo sinonim za luksuzan odmor, već i savršeno mesto na kome možete videti kako čovek vodi računa o prirodi. Uz mnogobrojne aktivnosti na Sejšelima možete da uživate sasvim zasiguno.

I nemojte misliti da je odmor na Sejšelima namenjen samo komformistima, postoje brojne aktivnosti za one koji vole nešto aktivniji odmor. Mi smo izdvojili TOP 7 aktivnosti na Sejšelima koje će vaš odmor učiniti nezaboravnim.


Plaža sa kamenjem


1. Obilazak ostrva Mahe i uživanje u najlepšim plažama

Mahe je najveće i najdinamičnije ostrvo Republike Sejšeli. Na njemu se nalazi internacionalni aerodrom, tako da ćete upravo ovde steći prvi utisak o Sejšelima.

Iako je najurbanije od svih ostrva sejšelskog arhipelaga, ostrvo Mahe ima fenomenalne plaže.

Od top 10 najlepših plaža na Sejšelima, čak 5 se nalazi na ovom ostrvu:

 • Anse Intendance
 • Petite Anse
 • Anse Louis
 • Anse Major
 • Beau Vallon Bay.

Neke od njih imaju sadržaje u vidu kafića i restorana, a na neke morate poneti sa sobom hranu i piće. Na njima nema ležaljki i suncobrana, prirodni hlad praviće vam visoke palme. Važno je da znate da su sve plaže na Sejšelima javne


Talasi na plaži


Ako se pitate kako možete obići sve ove rajske pejzaže, postoje tri načina.

Ukoliko se osećate komforno da vozite levom stranom, pratite navigaciju i sami istražujete ostrvo, možete iznajmiti automobil.

Za sve one kojima to predstavlja opterećenje na odmoru i žele u potpunosti da se prepuste čarima ostrva, postoji opcija iznajmljivanja vozila sa vozačem.

I naravno, ako ste više tip koji voli da sluša priče lokalnog vodiča, možete uplatiti grupnu ili privatnu turu.

Za iznajmljivanje vozača/vodiča cena se kreće oko 100-150€ po danu u zavisnosti šta se obilazi, a cene organizovanih izleta se kreću oko 60-110€.


Kuće na planini na moru


2. Obilazak glavnog grada Viktorije, vidikovaca, botaničke bašte i ostrva Eden

Pored savršenih plaža, ostrvo Mahe se može pohvaliti i brojnim drugim atrakcijama koje će vaš odmor učiniti potpunijim.

Na ostrvu Mahe nalazi se jedna od najmanjih prestonica na svetu, Viktorija. U njoj živi čak 4/5 stanovništva Sejšela koje većinom čine Sejšelski Kreoli.

Oni žive opušten porodični život, bez velikog stresa, jer veruju da su baš taj život dobili kao dar. Važna im je udobnost gostiju, njihovo zadovoljstvo uslugama, ali i intimna atmosfera.

Zato svaka zabava, muzika ili animacija prestaju oko pola dvanaest da bi oko ponoći sve bilo tiho. Čućete samo zvuke iz prirode koja vas okružuje, što je idealno ako ste se odlučili za venčanje na Sejšelima i medeni mesec.


Ljudi ispred hrama


Za obilazak Viktorije potrebno je izdvojiti barem polovinu dana i natenane uživati u onome što ona ima da ponudi.

Najveće atrakcije su:

 • ulični sat Victoria Clock Tower koji predstavlja umanjenu repliku sata sa stanice Paddington u Londonu,
 • drvena vila autentične arhitekture Kenwyn House,
 • hinduistički hram Tempio Hindu,
 • riblja pijaca,
 • The Natural History Museum i
 • luksuzno ostrvce Eden na kome možete posetiti i jedini šoping centar na Sejšelima, kao i jedno od retkih mesta za zabavu koje radi posle ponoći – Boardwalk.

Victoria Clock Tower na Sejšelima

Na ostrvu Mahe vredi posetiti i najveću planinu na Sejšelima Morne Seychellois sa koje se pruža najlepši pogled na ostrvo i botaničku baštu staru preko 100 godina – National Botanical Garden.

Otvorena je svakog dana od 8 do 17h i ulaznica košta oko 7€, a u njoj ćete imati prilike da se upoznate sa svim vrstama flore kojima se Sejšeli mogu pohvaliti.

Celodnevni izlet po ostrvu Mahe u kome se obilaze nacionalni parkovi, plaže i prestonica Viktorija košta oko 75€ po osobi i predstavljaju jednu od glavnih aktivnosti na Sejšelima.

3. Poseta ostrvu Pralen (Praslin)

Do Pralena (Praslina) se sa ostrva Mahe može stići brodom (oko sat vremena vožnje) ili avionom (oko 15 minuta vožnje).

Pralen (Praslin) je drugo po veličini ostrvo Sejšela na kome ne bi trebalo propustiti nacionalni park pod zaštitom Uneska − Vallee De Mai u kome možete videti endemsku vrstu drveta Coco de Mer i posebne vrste crnog papagaja.


Čovek u šumi drži kokos


Zanimljivo je obići i farmu školjki iz kojih se vadi crni biser, po kome je ostrvo poznato. Neizostavne su plaže rajskog ostrva, pre svega Anse Lazio koja je nekoliko puta proglašavana za najlepšu na svetu, Anse Georgette i Anse Boudin.


Senke palminih listova na plaži


Ukoliko se odlučite za opciju smeštaja na Maheu i Pralenu (Praslinu), imećete prilike i duže da uživate na ovom ostrvu.

Kao i na svim ostalim ostrvima, sve je čisto i uredno ne samo u hotelskim kompleksima već i van njih, što je prava retkost na afričkom kontinentu kome teritorijalno pripadaju.

Kako Sejšeli nisu karakteristični po all inclusive usluzi, najčešća usluga koja se rezerviše je noćenje sa doručkom ili polupansion.

Imaćete priliku da probate neki od lokalnih specijaliteta kao što su „Yellowfin“ tuna ili hobotnicu u kari sosu.

Ljubitelji slatkiša bi trebalo da probaju nugat od kokosa (coconut nugat). Vodu obavezno treba kupovati u marketima, jer se pije isključivo flaširana. Ako ste za nešto jače, naručite čuveni Takamaka rum.


Hrana na stolu sa pogledom na plažu


4. Poseta ostrvu La Dig (La Digue) – tura boat & bike

Na ostrvu La Dig (La Digue) se najbolje može videti ono što su vlasti Republike Sejšeli uradile kako bi zaštitile krhki eko-sistem kroz politiku razvoja turizma koja se zasniva na visokim cenama usluga.

Među vodećim su državama u svetu koje se bave ugroženim vrstama o čemu govori podatak da je čak 42% teritorije pod režimima zaštite.

Na ostrvu La Dig (La Digue) nema motornog saobraćaja, pa je prava avantura vožnja bicikala po ostrvu i uživanje u njegovim prirodnim lepotama.


Plaža sa velikim kamenjem

Organizovane boat & bike ture kreću sa Mahea i Pralena (Praslina). Sa Mahea je cena oko 120€, a sa Pralena (Praslina) za oko 70€ za celodnevni izlet.

Izlet najčešće obuhvata transfer od i do hotela, povratnu kartu za trajekt, rentiranje bicikala, ulaznicu za L’Union Estate of SCR, mapu ostrva i flaširanu vodu.


Žena leži u ležaljci i drži kokos

Važno je znati!

Ako ste smešteni na ostrvu Mahe, postoje tri načina da obiđete ostrva Pralen (Praslin) i La Dig (La Digue):

 • Prvi način je kroz 2 celodnevna izleta, jedan na ostrvo Pralen (Praslin), a drugi na ostrvo La Dig (La Digue). Na taj način ćete oba ostrva upoznati malo detaljnije.
 • Drugi način je da sa ostrva Mahe u jednom izletu obiđete oba ostrva. Takav izlet košta oko 190€ po osobi. Obuhvata najznačajnije atrakcije na oba ostrva Vallee de Mai i plažu Anse Lazio na Pralenu (Praslinu), plantažu kokosa i vanile L’Union Estate i plažu Anse Source D’Argent Beach na La Digu (La Digue).
 • Island Hopping – sejšelsko skakutanje sa ostrva na ostrvo je poseban vid obilaska. Na ovaj način upoznavanje sa Sejšelima možete prilagoditi svojim interesovanjima i vremenu. Često se putnici odlučuju da kombinuju 5 noćenja na ostrvu Mahe i 5 noćenja na ostrvu Pralen (Praslin) ili po 2 do 4 noći na svakom od ova 3 ostrva. Ovo naravno sve zavisi od vremena i budžeta koji imate na raspolaganju, kao i tipa hotela koji birate. Ovakvi aranžmani se kreiraju po zahtevu putnika, a primere koliko može da košta takav vid odmora, saznajte ovde.

Čovek drži karte ispred broda

5. Upoznavanje sa Aldabra kornjačama

Sejšeli su poznati su po džinovskim Aldabra kornjačama sličnim kornjačama sa Galapagosa. Potiču sa istoimenog ostrva koje pripada sejšelskom arhipelagu. U pitanju je endemska vrsta koja dostiže težinu do 400 kilograma, a pretežno žive od 80 do 120 godina.


Dve kornjače na pesku


U 18. i 19. veku skoro su izmurle, zbog evropskih doseljenika koji su sa sobom poveli predatore. Danas, Aldabra kornjače su zaštićena vrsta.

Na ostrvu Mahe se možete upoznati sa najstarijim stanovnicima Sejšela u zalivu Intendance, a hoteli i lokalne agencije organizuju ture na kojima ih možete videti.

Ipak, ostrvo La Dig (La Digue), park i muzej L’Union Estate of SCR, jedno su od popularnih mesta za druženje sa kornjačama (Aldabrama). A nije retkost i da hoteli u okviru svog kompleksa imaju deo u kome borave ovi stogodišnjaci (npr. hotel Constance Ephelia).


Žena hrani kornjaču lišćem


6. Ronjenje

Svako od 115 sejšelskih ostrva ima zapanjujuće koralne grebene idealne za ronjenje. Za ovu aktivnost se možete odlučiti u bilo kom mesecu, ali najbolje vreme je u aprilu i maju, kada je okean najmirniji. Vidljivost dostiže i do 30 metara.


Dva čoveka rone sa ribama i koralom


Pralen (Praslin) je okružen koralnim grebenima i odličan je bilo da ste iskusniji ronilac ili samo rekreativno praktikujete ”snorkling”.

A sa ostrva Mahe kreće odličan dnevni izlet “Reef safari” na kome ćete otkriti čuda morskog nacionalnog parka St. Anne National Marine Park.

Uz ručak i muziku, istraživanje podvodnog sveta, posetićete i ostrvo Moyenne Island gde možete videti džinovske kornjače kako slobodno šetaju.

Cena se kreću od oko 100 evra po osobi i obuhvata ronjenje i opremu, ručak, vodu i ulaznicu u nacionalni park.


Kornjača i ribe u moru sa čovekom koji roni


7. Pecanje

Ukoliko ste ljubitelj pecanja, Sejšeli su idealno mesto za vas. Sa svih ostrva je moguće organizovati celodnevne „Big Game Fishing“ izlete.

Cene se kreću od oko 500€, a imaćete priliku da okušate sreću sa vrstama kao što su „Red Snapper“, „Amber Jacks“, „Yellowfin Tuna“, „Marlin“, „Groupers“ i druge.


Dva čoveka sa dve velike ribe


Aktivnosti ima još mnogo i zavise od toga koje ste ostrvo i hotel odabrali. Neki će vam pružiti mogućnost da probate „Zip Line“ kroz džunglu ili vozite kajak kroz šumu mangrova, a drugi priliku da se upoznate sa lokalnim stanovništvom i njihovim načinom života.

Glavni utisak sa kojim se većina putnika vrati je oduševljenje prirodom koju Sejšeli imaju, kao i načinom na koji uspevaju da je sačuvaju. U svakom slučaju, ukoliko se upustite u ovakvo putovanje, sada imate ideje za najbolje aktivnosti na Sejšelima.

Kako i vi možete putovati na Sejšele saznajte ovde.Dopao Vam se ovaj tekst?

Pogledajte još i:

✓Kompletan vodič za putovanje na Sejšele 2021

✓TOP 10 najlepših plaža na Sejšelima

✓„Island Hopping – sejšelsko skakutanje sa ostrva na ostrvo

✓TOP 7 hotela na Sejšelima za 2021. godinu

✓Venčanje na Sejšelima – recite „Da!“ u tropskom raju


Interesuju Vas naše aktuelne cene?


✓Pogledajte aranžmane za Sejšele

✓Ponude za medeni mesec

Logo Travel Boutique

Molerova 3, I sprat, 11000 Beograd |
Tel: +381 11 344 00 44 |
E-mail: office@travelboutique.rs
Copyright ©2020. Travel Boutique |
Sva prava zadržana.