TOP 10 najlepših plaža na Sejšelima

21.02.2019

Autor: Travel Boutique tim

Sejšeli su grupa ostrva sačinjena od 115 ostrva koji plutaju Indijskim okeanom, leže na obali Istočne Afrike, u neposrednoj blizini ostrva Madagaskar. Nekada neotkriveno, udaljeno  tlo, Sejšeli su postali popularna turistička destinacija, najviše među mladencima. Njihova ostrva, bele peščane plaže, ultramarinske vode, plodne planine i mirno okruženje – sve je to ono što Sejšelima daruje jaku konkurentnost među glavnim turističkim destinacijama.

Ukoliko planirate put na Sejšele, najveće šanse su da planirate letovanje i neizostavan odlazak na plažu. U tom slučaju, moguće je da se pitate gde se nalaze najbolje i najlepše plaže na Sejšelima.

Da budemo potpuno iskreni, izbor najlepše plaže na Sejšelima je težak, izbor je ogroman, a većina plaža je prilično savršena…Beli pesak, predivna čista tirkizna voda i palme… Dovoljno da vam zagolicamo maštu?

Naravno, postoje razlike između plaža, neke su definitivno malo lepše od drugih. Neke su pak bolje za određene aktivnosti kao što je ronjenje na dah. Do nekih je malo teže doći. Druge imaju luksuzna odmarališta. U suštini, tu je ponešto za svakoga! Hajde da pogledamo ono za šta mislimo da su najbolje i najlepše plaže na Sejšelima… Deset najlepših plaža Sejšela grupisano je na ostrvima koje pokrivaju Mahe, Praslin i La Digue. To su ostrva sa najvećim brojem stanovnika, i ona koje turisti najčešće posećuju. Imajte na umu da u ovu listu nisu uključene plaže na privatnim ostrvima, do njih je teže doći i većina posetilaca Sejšela ih ne posećuje. Ukoliko vam se ukaže prilika, plaže na ostrvima Bird Island, Silhouette Island, i North Island su fascinantne!


1. Anse Intendance, Mahe

Divlja plaža na ostrvu Mahe nudi spektakularan pogled na kristalnu, tirkiznu vodu s jedne strane i gustu floru s druge. Pošto ovde nema koralnih grebena, plaža je idealna za surfovanje. Putnici koji ne žele da surfuju mogu samo da se opuste i uživaju u sunčanju usred spokojnog okruženja plaže.

U određeno doba godine, talasi su jaki, a može biti i jakih struja. Plaža je locirana na južnom kraju ostrva Mahe. Ako je posetite tokom sedmice (izvan praznika) možda čak i otkrijete da imate plažu samo za sebe. Izvanredno je koliko je ova plaža mirna iako se na jednom njenom kraju nalazi luksuzni hotel Banyan Tree 6*. Verovatno su gosti isuviše zauzeti uživanjem u vilama, sadržajima i bazenu.

Do plaže možete doći automobilom (iako je put prilično loš, pogotovo nakon dobre kiše!). Preporuka je da uzmete taksi ili uhvatite autobus do desne strane plaže, a zatim prošetajte (oko 10 min).


2. Petite Anse, Mahe

Smeštena je na jugozapadnoj obali ostrva, a najduže je bila skrivena (dragulj, dostupan tek nakon 20 minuta pešačenja uz usku i teško prohodnu stazu). Nakon izgradnje hotela (The Four Seasons Seychelles 6*) pristup plaži je mnogo lakši.

Voda je mirna, pogledi su spektakularni, sada postoji i hotelski bar za pića i grickalice, što doprinosi potpunom uživanju. Samo imajte na umu da ukoliko niste gost hotela, morate parkirati sopstveni automobil ispred sigurnosnih vrata i tek onda ući. Postoji ograničen parking za automobile, neophodna je registracija na sigurnosnoj kapiji. Šetnja od sigurnosnih vrata do plaže traje 15-20 minuta, a put vodi nizbrdo, što je dobro na putu do plaže, i ne tako dobro na povratku sa plaže.


3. Anse Louis, Mahe

Gotovo svaka plaža na Maheu danas ima luksuzno odmaralište, Anse Louis nije izuzetak – granitna padina iznad plaže je prošarana luksuznim planinskim kućama i beskonačnim bazenima koji čine resort MAIA Luxury Resort & Spa Seychelles 6*.

To ipak ne umanjuje lepotu plaže koja je pogodno smeštena neposredno uz glavni obalski put. Do nje je lako doći automobilom, taksijem ili lokalnim autobusom. Južni kraj plaže je mesto gde je kupanje najlepše – dok idete dalje na sever duž plaže, obala je kamenitija. Imajte na umu da kao i većina plaža na zapadnoj obali, Anse Louis ponekad dobija morske trave deponovane od juna do septembra.


4. Anse Major, Mahe

Skriveno blago, daleko od puteva i hotela. Šetnja stazom Anse Major ili iznajmljivanje čamca su načini da dođete do ovog mesta. Njegov mir, bujne zelene džungle i mirne vode čine plažu ovog mesta najpovoljnijom za kupanje.

Ako želite plažu koja je izazovna, Anse Major je plaža za vas. Nalazi se na severozapadnoj obali ostrva. Nema puta do plaže, u zavisnosti od udaljenosti mesta gde ste ostavili automobil, šetnja do plaže može trajati pola sata ili sat. Duž zadnjeg kilometra puta nema mnogo parking mesta, tako da ili planirajte dolazak u ranijim jutarnjim satima ili duže pešačenje od Bel Ombre (najbliži grad gde se nalazi autobuska stanica). To je oko 15 min hoda do staze.

Takođe je moguće uzeti taxi do i/ili iz Anse Majora, što ga čini znatno pristupačnijim mestom. Možda ćete morati da pešačite, ali i organizovan taxi za brod će doći i pokupiti vas. Ako odaberete ovu opciju, parking u Bel Ombre ili Beau Vallon (ili uzimanje autobusa) bi bila najbolja opcija.

Šetnja skrivenom stazom je zapanjujuća, preporuka je da se u nju upustite rano ujutru, idealno vreme pre 9h, jer se ovde nalaze dugi putevi bez imalo hladovine. Na Sejšelima postaje jako vruće i vlažnost vazduha postaje sve veća kako dan odmiče. Ipak, šetnja se isplati, a upornost će biti nagrađena neverovatnim pogledom na Anse Major, uvučenu uvalu čija udaljenost stvara to mirno iskustvo na plaži.

Ako pak uživate u planinarenju, moguće je nastaviti stazom pored Anse Majora sve do Cap Ternay, odakle možete uhvatiti autobus natrag do ostrva Beau Vallon. To se može organizovati baš kao i obilazak brodom, koji uključuje Anse Major i Cap Ternay – proverite cene i raspoloživost za ovu turu. Samo zapamtite da je Anse Major dobro poznato mesto među lokalnim stanovništvom, baš kao i na ostalim plažama na Sejšelima, veće gužve su tokom vikenda.


5. Beau Vallon zaliv, Mahe

Beau Vallon je baza za sportove na vodi i najpopularnija plaža na Sejšelima. Sa širokim zalivom, blagim vodama, jedna je od plaža najpogodnijih za kupanje. Svetlucave vode nude očaravajući pogled na zalazak Sunca koji je pojačan scenama ribara koji prodaju svežu ribu.

Beau Vallon je najduži deo plaže na Maheu, takođe je i najkomercijalniji, sa velikim brojem hotela na obali. To ne znači da treba da ga odbacite. Još uvek je jedna od najlepših plaža i jedna od najsigurnijih na ostrvima za kupanje, jer se dubina vode menja jako sporo.

Voda je pogodna za najraznoraznije aktivnosti: jedrenje na dasci, ronjenje i mnoge druge. Ujedno, ovo je najbolje mesto da naučite da ronite na Sejšelima. Beau Vallon zaliv je jedno od najboljih mesta za posmatranje zalaska sunca na Maheu. Uvala je savršeno locirana na zapadnoj strani ostrva, a Silhouette se nalazi na sredini okvira, pružajući savršenu siluetu. Na plaži se nalaze brojni restorani i barovi.


6. Anse Georgette, Praslin

Anse Georgette je netaknuta lepota ostrva Praslin, svetlucave vode i mnogobrojnih korala. Mnogim putnicima ovo je omiljena plaža na ostrvu Praslin, iako je poslednjih godina sve teže do nje doći. Na samoj plaži je smešten deluxe hotel Constance Lemuria Resort 5+*. Ukoliko boravite u odmaralištu Lemuria, ova plaža je lako dostupna, svedena na kratku šetnju ili vožnju golf kolima. Ako pak ne boravite u Lemuri-i, to je malo teže. Naravno, ne i nemoguće. Tehnički, hoteli koji su izgrađeni na Sejšelima blokiraju pristup javnoj plaži. Na svakoj drugoj plaži prilaz obali je omogućen u relativno kratkom roku (nakon registracije na sigurnosnoj kapiji). The Four Seasons na Maheu je odličan primer kako to uraditi ispravno. Lemuria Resort tehnički poštuje pravila, ali može se reći da  nisu isuviše uzbuđeni zbog činjenice da posetioci lutaju njihovim terenima. Usko ograničavaju broj posetilaca na dnevnom nivou, nema obezbeđenog parkinga i morate rezervisati posetu plaži unapred. Takođe, na plažu vas puštaju samo u određeno vreme. Sve ovo bi značilo da izostavite ovu plažu sa liste omiljenih ali i uz dodatne napore – vredna je posete! Prekrasno slikovita sa opuštenim palmama koje pružaju obilan hlad, a na oba kraja plaže postoje stenoviti izdanci koji pružaju divan okvir celokupne slike. Voda je prilično mirna, ali svakako budite oprezni kada plivate.

Postoji više opcija za dolazak do ove plaže. Pešačka staza je jedna od opcija, vodi okolo, izvan naselja, i šetnja stazom traje nešto više od sat vremena u svakom smeru. Možete rezervisati obrok u hotelskom restoranu, u tom slučaju možete voziti do samog objekta. I na kraju, brojne ture brodom oko Praslina i drugih ostrva ovde se zaustavljaju.


7. Anse Lazio, Praslin

Porodično komforna, okružena palmama i drvećem takamaka, staklenim vodama  i biserno belim peskom. Anse Lazio je proglašena najboljom plažom na svetu, iz godine u godinu. Ovde je reč o zaokruživanju iskustva, Anse Lazio ima visoko obeležje i zasigurno je vredna uključivanja u ovaj post. Plaža je dugi niz prekrasnog belog peska, sa sigurnom tirkiznom vodom u kojoj se može plivati, i granitnim izdancima na oba kraja. To je relativno velika plaža, ima dovoljno mesta za svakoga, kao i dovoljne količine hlada.

Odlični riblji restorani – Bon Bon Plume, kao i gostionica Le Chevalier Bar takođe ima restoran, odlična su mesta na kojima možete da prezalogajite nešto ukusno. Anse Lazio se nalazi na kraju puta, na severoistočnom kraju ostrva. Da biste došli ovamo sa zapadne strane ostrva (tamo gde je aerodrom), morate proći celim putem oko ostrva. Najam automobila je najlakši način da dođete dovde, tu je i autobus. Popularnost znači da je ova plaža poprilično zauzeta u odnosu na prosek, ali u poređenju sa drugim popularnim plažama širom sveta, i dalje tiha i mirna.


8. Grand Anse, La Digue

Jedna od najdužih plaža na ostrvu, sa širokim pojasom belog peska i kristalno čistim morem. Scenografija se može pohvaliti bujnim zelenim planinama koje doprinose lepoti ove plaže. Bez korala i jakih struja, ova plaža je među najpopularnijim za iskusne plivače koji takođe mogu uživati u uzbudljivoj aktivnosti surfovanja. Jedna je od najegzotičnijih lokacija koje morate označiti kao “posećene” na mapi plaža Sejšela.

Na plaži se nalazi restoran, a ukoliko imate želju, možete prošetati duž obale sve do Petite Anse.


9. Anse Cocos, La Digue

Dok mnogi posetioci i lokalno stanovništvo sa La Digue ostrva najčešće posećuju Anse Source D’Argent ili Grand Anse, predlažemo pravim zaljubljenicima u plaže (koji bi pobegli od ostatka sveta) da posete Anse Cocos.

Plaža do koje je najteže stići. Prvo morate doći do Grand Anse ili Anse Fourmis (oko 15-30 min vožnje biciklom od glavnog grada na ostrvu), a onda pešačenje 30-50 minuta.

Ovaj napor odbija većinu putnika, tako da je velika verovatnoća da ćete celu plažu imati samo za sebe ili ćete je deliti sa šačicom drugih hrabrih duša. Ali kakva je samo ova plaža! Predivnog pejzaža, sa belim peskom, stenovitim formacijama i generalno mirnom vodom – ovo je zaista plaža lepote epskih razmera.

Pobrinite se samo da ponesete mnogo vode, hranu i kremu za sunčanje, jer ovde nema prodavnica.


10. Anse Source D’Argent, La Digue

Završićemo našu listu najlepših plaža na Sejšelima uz Anse Source D’Argent, koja je zaista jedinstvena i apsolutno zapanjujuće lepote. Toliko je lepa da je na njoj snimljeno na desetine reklama. Po National Geographicu, ovo je najfotografisanija plaža sveta, a najlepša plaža ostrva La Digue. Beli pesak, granitne gromade i okolni koralni grebeni čine ovo mesto jednim od najpogodnijih za ronjenje na dah.

Šta je to što je zapravo čini toliko jedinstvenom?

Radi se o gotovo neverovatnim stenskim formacijama. Granitni izdanci na ovoj plaži oblikovani su tokom više desetina hiljada godina delovanjem kiše i morske vode, a njihovo slučajno rasipanje duž plaže, koja je takođe prošarana palmama i drugim stablima, čini unikalni prirodni ambijent. Dodajte tome izuzetno mirne i plitke vode (Anse Source D’Argent je zaštićena grebenom), a ovo je jedna od najsigurnijih plaža za kupanje i ronjenje na Sejšelima. Ovo je plaža koju svako želi da poseti! Ako želite da dođete u mirnije vreme, morate poraniti, pre nego što se stvore gužve. Kapija imanja se otvara u 7h. Preporuka je da se zadržite do zalaska Sunca (budite sigurni da ste dobili kartu pre nego se kabina zatvori – obično u 17h) – jer pogledi na vodu dok Sunce zalazi iza Praslina su veličanstveni.

Još jedna stvar, od svih plaža sa ove liste, Anse Source D’Argent je jedina za koju morate platiti da biste je posetili. Razlog tome je pristup do plaže koji vodi preko privatne unije nekretnina koja zahteva ulaznu naknadu (ulaz je besplatan samo za lokalno stanovništvo Sejšela).

Molimo vas samo da ovu listu najlepših plaža na Sejšelima ne uzimate kao poslednju reč. Toliko je neverovatnih plaža, a najveća čar putovanja je subjektivno pronalaženje tajnog dela raja.

Dopao Vam se ovaj tekst?

Pogledajte i naš:
„Kompletan vodič za putovanje na Sejšele 2020“.

Logo Travel Boutique

Molerova 3, I sprat, 11000 Beograd |
Tel: +381 11 344 00 44 |
E-mail: office@travelboutique.rs
Copyright ©2020. Travel Boutique |
Sva prava zadržana.