Šri Lanka – Fantastična privatna kružna tura kroz biser Indijskog okeana

22.07.2020

Autor: Anđela Bučić

Šri Lanka 8

Šri Lanka je magična budistička zemlja koja mi je bila prava zagonetka u početku. Iz iskustva sa svojim klijentima znala sam da ima toliko toga da se vidi, obiđe i uživa na ovom ostrvu, ali opet, dok sam gledala fotografije, nije mi se činilo da je to toliko prelepo. Međutim, postoje dve destinacije na koje se naši klijenti uvek, ali uvek vraćaju. Upoznajte Šri Lanka kružnu turu.

Prva takva destinacija su Maldivi, što je razumljivo zbog nestvarnog odmora i uživanja na najlepšim plažama na svetu, romantike, privatnih vila i vrhunskog odmora. Druga destinacija je Šri Lanka iz svima nepoznatog razloga. Da li ima prelepe plaže? Nema. Da li je fotogenična kao Bali? Nije. Da li je zabavno kao na Tajlandu? Nije. Zbog čega se onda svi zaljube u Šri Lanku?

Šri Lanka 7

Sećam se jedne klijentkinje koja je pre boravka na Šri Lanki uvek putovala na Karibe, kada se vratila, rekla je: „More je nemirno, ne može da se kupa. Plaža je narandžasta, pa je i more čudne boje. Hotel nije uopšte moderan kao na Karibima. Ovo je najdivnije putovanje koje sam doživela i najlepša destinacija na svetu! Hoćemo ponovo u aprilu, pošaljite nam ponudu.“

Iznenađeni? A tek mi u agenciji! Čitali smo taj mejl iznova i iznova i odlučila ja onda „idem, pa da vidimo!“ I, ljudi moji, ovo je predivna, fantastična, magična destinacija na koju svako mora da ode, doživi, oseti i na koju se vraćam obavezno!

Prijateljica i ja smo putovale u aprilu i vreme nam je bilo savršeno, sunčano, bez kiše, što je bilo pravo iznenađenje, jer na tropskim destinacijama je vreme uvek nestabilno. Odlučile smo se za privatnu kružnu turu po ostrvu svih 9 dana, koliko smo imale. Tura je skrojena tako da ne propustimo nijednu znamenitost niti atrakciju na koje su Šrilančani ponosni. Putovale smo Qatar Airways-om, koji je naravno, bio vrh!

Privatna kružna tura je najbolja i najkomfornija opcija koju možete da odaberete za svoje putovanje na Šri Lanku. Čitava tura je skrojena tako da imate dovoljno vremena da uživate u svim lepotama Šri Lanke, kako kulturno istorijskih, tako i prirodnih.

Šri Lanka 6

A bogami smo i odmarale u džungli, na safariju i na okeanu. Privatna tura znači da ste sve vreme u pratnji vodiča/vozača, imate svoj terenski auto i, iako dobijete do tančina plan puta, imate tu slobodu i opciju da sa vašim vozačem odlučite da li i kada želite predah ili eventualno da umesto na sledeću atrakciju odete u hotel na odmor i opuštanje u bazenu.

Šri Lanka 5

Privatna kružna tura na Šri Lanci je pravi „ključ u ruke“ – ne brinete ni o čemu. Imate organizovan smeštaj, transfere, ulaznice za sve znamenitosti, vozne karte i šarmantnog vozača sa kojim ćete upoznati običaje i autentičan život nasmejanih Šrilančana.

Negombo – prva stanica na obali okeana – Šri Lanka kružna tura

Na aerodromu nas je dočekao naš vozač i vodič sa kojim smo se družile i putovale po ovoj tropskoj zemlji do samog povratka. Odmah nas je smestio u hotel na obali mora da odmorimo od leta, odspavamo malo i napunimo se energijom za predstojeću avanturu. Smeštene smo bile u hotelu Jetwing Beach 5* i, bogami, uživale u komforu.

Plaža u Negombu je kilometrima dugačka, čista, peščana, naravno narandžasta. Talasi su jaki i za mene prilično veliki, ali za surfere odlični. Ali smo nas dve uživale u zvucima talase, bacale se u plićak i udisale svež vazduh mora. Lokalno stanovništvo šeta plažom, deca se igraju i prave zamkove, galebovi kruže, sunce zalazi. Prosto nam je bilo žao što smo samo jedan dan ovde, ali sutradan po obilasku Pinnawele i Dambule, zaboravile smo na Negombo.

Pinnawela – utočište za slonove – Šri Lanka kružna tura

Pinnawela je sirotište slonova, mada meni lepše zvuči „utočište za slonove“, pa ću tako da je zovem. Pinnawela je odnovana 1975. godine i tada je imala samo 3 slona, a danas ih je preko 70. Ja sam, inače, jako slaba na slonove i najglasnija zagovornica da se slonovi ne jašu, već se sa njima mazite i družite. Zbog toga sam bila zabrinuta šta tačno ovo „sirotište“ znači i kako se slonovi tretiraju u Pinnaweli.

Šri Lanka 4

Međutim, bila sam stvarno oduševljena kako se ophode sa slonovima. U početku su tu boravili slonovi koji su povređeni gde ih je osoblje negovalo, a danas se populacija raširila, ima i beba slonova koji sa svojim majkama ostaju do svoje 4. godine života. Slonovi se šetaju po pojilu, kupaju, ručkaju, dok smo mi turisti kao mala deca uživali u njihovim dnevnim rutialima. Uveče smo se smestile u divan, predivan hotel Jetwing Lake Dambulla 5* i zaspale čvrstim snom.

Sigiriya – monumentalna lavlja stena u džungli – Šri Lanka kružna tura

Došlo vreme da proverim da li se isplatio višegodišnji fitnes na koji sam išla! Stena visoka 200 metara, sa čak 1200 stepenika od podnožja do vrha, po vrelom i sparnom danu. Hajde, Anđela, možeš ti to, osvojićeš ovu Unesco-vu svetsku kulturnu baštinu i nekadašnju tvrđavu iz petog veka na vrhu stene!

Mokra, zadihana i purpurna u licu, stigla sam na sam vrh i zadivljeno posmatrala čarobnu okolinu Sigiriye. Svuda oko tvrđave nalaze se kanali gde su nekada boravili krokodili i tako su čuvali ovo mesto od neprijatelja. Ponesite dosta vode dok se penjete i šešir i maramu, ali znajte da se tako isplati, bićete ponosni na sebe kada stignete na vrh i nauživaćete se u beskonačnom pogledu na azijsku džunglu.

Šri Lanka 3

Polonnaruwa – srednjovekovna prestonica Šri Lanke

Ostaci kraljevskih palata, srednjovekovni budistički hramovi, statue Bude, ležeći Buda dug 14 metara uklesan u steni – i sve to na Unesco-voj listi svetske kulturne baštine. Polonnaruwa je prava poslastica za sve zaljubljenike u istoriju i kulturu svetskih civilizacija. Najslađe je što svuda okolo ovih veličanstvenih spomenika kulture, a i po njima skaču majmuni, igraju se i dobacuju svežim tropskim voćem.

Dambulla – veličanstveni hramovi u stenama

Dambulla me je potpuno oduševila. Zlatni hram sa kompleksom budističkih hramova isklesanih unutar stena i pećina, oslikani freskama raznih boja, sa stotinama statua Buda! Sedeće Bude, stojeće Bude i ležeće Bude. Možete da slikate, snimate, ali ne smete da okrećete leđa ovim Budama, što je u nekim trenucima pravi izazov. Hramovi datiraju iz prvog veka pre nove ere i energija od viševekovnih molitvi unutar stena je skoro opipljiva.

Šri Lanka 10

Kandy – centar kulture i tradicije u centru Šri Lanke

Kandy je poslednja prestonica kraljevske Šri Lanke, nalazi se u samom centru ostrva i okružena je plantažama čaja i gustim džunglama. Takođe je i religijski centar zemlje sa krunom vere – hramom Budinog zuba, koji je, nećete se iznenaditi, takođe na Unesco-voj listi svetske kulturne baštine. Zašto se tako naziva? Zato što je u hramu najveća svetinja upravo Budin zub. Ljubav prema Budi se pokazuje prinošenjem cveća, tako da je čitav kompleks kao jedna predivna cvetna botanička bašta.

Kandy danas ima oko 200 hiljada stanovnika, tako da su ulice prepune vozilima, šetačima, biciklistima. Sve je užurbano i šarenoliko. Svake večeri se na glavnoj gradskoj pozornici odigrava kulturni šou sa muzikom i pesmom, gde učesnici obučeni u tradicionalnoj nošnji izvode izvorni ples. Ovde smo bile smeštene u hotelu sa fenomenalnim pogledom! U pitanju je Randholee Resorts 4+* i nalazi se na brdu sa fantastičnim pogledom na grad, džunglu, plantaže čaja i gradsko jezero.

Nuwara Eliya – jeste li za čaj?

Brdovit živopisan krajolik sa malim gradićem u centru je prestonica čaja na Šri Lanki. Gde god da se okrenete, videćete nepregledna valovita polja čaja, nasmejane žene u šarenim haljinama koje beru ovu aromatičnu biljku. Interesantno, ali ovde se gaji samo jedna vrsta čaja, takozvani cejlonski čaj, a jedna stabljika živi čak i do 60 godina. Beru se samo tri listića sa vrha stabla koji su svetlozelene boje.

Šri Lanka 1

Šetale smo poljima, pile čaj u ogromnim količinama, otišle na rafting Kitulgala rekom, ali kao višnjica na šlagu je bio hotel. To nije hotel, to je tradicionalna engleska manor kuća usred egzotične Azije. U pitanju je divni St. Andrew’s Nuwara Eliya 5* gde sam se osećala kao deo kraljevske porodice.

Yala nacionalni park – leopardi i najlepši hotel

Pretposlednja stanica naše avanture je pravi ponos Šri Lanke – Yala nacionalni park, koji taj status ima čak od 1900. godine. Zaljubile smo se u hotel u kojem smo odsedale. Jetwing Yala 5* je pravi raj! Smešten u nacionalnom parku na obali okeana. Životinje se slobodno šetaju po hotelu, a pogled na Indijski okean je očaravajući. Svedeni luksuz je prava reč za ovaj predivan hotel i žao nam je što smo imale samo dva dana u njemu.

Šri Lanka 9

Na organizovanu safari turu smo krenule u 5h ujutru i pored slonova, šakala, krokodila, lenjivaca, imale smo sreću da naletimo na čopor leoparda! I nisu strašni uopšte. Ustvari, čini mi se da nas nisu ni konstatovali, samo su nonšalantno prošli pored džipa i krenuli opušteno svojim putem.

Ovo je moj prvi safari ikada i bila sam jako uzbuđena da vidim izbliza divlje životinje. Pored čuvara parka osećala sam se bezbedno. Mada moram da priznam da sam na kraju bila presrećna kad smo se vratile u naš fensi hotel i prionule na obilan doručak. Čak smo se i bacale u talase, sunčale i posmatrale slonove kako piju vodu iz bazena. Da, dobro ste čuli 🙂.

Šri Lanka

Kratki odmor na talasima i povratak kući

Poslednji dan naše ture je kratki odmor pred poletanje nazad. Odsele smo u hotelu na obali mora 30 km južno od Kolomba. Čitav dan je predviđen za sunčanje i bogami smo ga iskoristile. Šetale smo se plažom, bacale u talase, sunčale, isprobale sve moguće lokalne specijalitete koje nismo stigle u toku ture i sa tugom se pakovale. 9 dana je proletelo u tren!

Toliko toga još može da se vidi. Sve vreme na putu do aerodroma smo pravile plan za narednu turu po Šri Lanki. Idemo severnije, pa na istočnu obalu, u još nekoliko nacionalnih parkova, u hramove u džungli… Trebalo bi nam jedno 2 nedelje za to.

Na aerodromu smo se zagrlile sa našim vernim vodičem koji je bio i naš fotograf i snimatelj. Sa osmehom je rekao da sada može da otvori foto studio, jer je magistrirao sve položaje i opcije na fotoaparatu i kameri.


Dopao Vam se ovaj tekst?

Pogledajte još i:
✓ „Šri Lanka – pravi avanturistički dragulj“
✓ „Šri Lanka: Karusel boja i ukusa koji se pamti “
✓ „Šri Lanka – avantura u čudesno lepoj zemlja čaja, cimeta i hramova


Interesuju Vas naše aktuelne cene?
Pogledajte aranžmane za Šri Lanku.

Logo Travel Boutique

Molerova 3, I sprat, 11000 Beograd |
Tel: +381 11 344 00 44 |
E-mail: office@travelboutique.rs
Copyright ©2020. Travel Boutique |
Sva prava zadržana.