Bali u kratkim crtama

08.06.2017

Autor: Miljana Golubović

Kako opisati Bali u par reči? Zamislite bujnu vegetaciju, beskrajna pirinčana polja, crne i bele plaže, surfovanje svetske klase, drevnu kulturu, brojne hramove i vulkanske planine. I sve ovo se može naći na jednom tropskom ostrvu- Bali.

Na Baliju ima svih kategorija putnika, od bekpekera koji putuju širom jugoistočne Azije, duhovnih gurua, luxury putnika, do porodica, ronioca, surfera… Svi oni dolaze na Bali, uglavnom iz jednog razloga: na Baliju je odličan odnos cene i kvaliteta, a raznovrsnost koju Bali može da ponudi je veća od bilo kog ostrva na svetu.

Ali Bali nije savršen. Ostrvo je preplavljeno masovnim turizmom u poslednjih nekoliko godina. Računajte na gužve u saobraćaju, putevi su uski, prepuni automobila i trostruko većim brojem motocikala, pa je od juga do severa potrebno nekad i 5 sati vožnje. Dobra vest je da još uvek možete da pronađete manja turistička mesta na Baliju i uživajte u relaksiranom i opuštenom načinu života daleko od gužve. U nastavku možete videti šta možete sve doživeti na ovom raznovrsnom ostrvu.

Drevni hramovi

Verovali ili ne, postoje hiljade hramova na Baliju. Ne morate naravno da posetite sve njih, ali ne propustite najbitnije. Najimpresivniji hramovi su Tanah Lot, Uluwatu, Saraswati, Bedugul i naravno hram Besakih, najsvetiji od svih. Obucite se skromnije i pokrijte kolena i ramena prilikom posete ovih svetinja.

Vulkani

Ne postoji ništa fascinantnije nego stajati na vrhu vulkana i svedočiti izlasku sunca! Postoje četiri vulkani na Baliju: Mount Agung, Mount Batur, Bratan i Mount Merbuk. Imajte na umu da su svi oni još uvek aktivni, pa je preporučljivo da idete sa vodičem. Najlepša je planina Batur, sa prekrasnim pogledom na jezero.

Terase pirinčanih polja

Bali ne bi bilo Bali bez zadivljujućih pirinčanih polja u svim nijansama zelene. Možete ih videti u skoro svim ruralnim delovima Balija, a većina se nalazi u okolini Ubuda. Najpoznatije pirinčane terase se nalaze u mestu Tegalalang, pola sata severno od Ubuda, samo dođite što ranije da biste izbegli gužve, najbolje da uživate u izlasku sunca.

 

 Surfovanje

Jedan od glavnih razloga masovnog turizma na baliju je surfovanje. Bali nudi surfing svetske klase i takođe je jedno od najpovoljnijih mesta na svetu da se uči surfovanje. Talasi u Kuti su savršeni za početnike, jer se lome preko mekog peska, a ne korala. Postoji mnogo škola u Kuti koji nude profesionalne časove. Napredni surferi uglavnom odlaze u Uluwatu, Canggu i Seminyak gde su vrhunski talasi.

Zdrava hrana

Ne možeš da odeš Bali bez odlaska u Ubud, duhovni centar na ostrvu. Bez sumnje, najbolja hrana na Baliju može se naći tamo. Upustite se u izazov zdrave, ali neverovatno ukusne hrane u Ubudu: da li ste vegan, vegetarijanac, bez glutena, jedete samo sirovo, organsko, ili mikrobiotiku – šta god poželite! Naravno ovu zdravu hranu možete naći svuda po Baliju, samo u turističkim centrima treba baš da se potrudite da pronađete dragulj između pregršt plastičnih perli.

Majmuni

Ovo i da želite, ne možete da izbegnete! Na Baliju su majmuni starosedeoci, dok su ljudi „okupatori“, pa ih naravno ima svuda, a najviše u Sacred Monkey Forest u Ubudu i u hramu Uluwatu. Prvo što treba da znate da ove male krznene pufne mogu da budu veoma zločeste. Držite rastojanje od njih i ukoliko imate naočare za sunce, kačket ili obične japanke, možete da se oprostite od njih, jer će prvom prilikom da vam maznu. Tada ćete morati da podmitite majmune hranom da bi vam vratili ukradene dragocenosti. Najviše bosonogih i gologlavih na Baliju su turisti u povratku iz Uluwatu hrama. 🙂

 

Tradicionalni balinežanski ples

Balinežani vole ples i dramu. Nailazićete na ritualne povorke plesača u spektakularnim kostimima skoro svuda u Baliju, kad god je neka proslava ili festival. Jedna od najpopularnijih predstava je Kecak Dance Show u Uluwatu hramu, gde muški plesači sede u krug i stvaraju zvukove usnama, dok su žene izvode neverovatnu predstavu prodornim pogledima i impresivnim pokretima rukom. Predstava se odigrava svake večeri oko 6 sati.

 

Plaže

Bićemo isreni kao i uvek – Bali nema sjajne plaže. Ukoliko su vam plaže najbitnije za odmor, onda ovo ostrvo nije pravi izbor za vas. Iznenađujuće su slike koje iskaču na internetu kada se pretražuje „Bali, plaže“ – sve sami Maldivi, Karibi i poneko ostrvo na Tajlandu. Čak i u novinskim reportažama mogu da se vide slike vila na vodi sa nekog ostrva na Maldivima, ili čak čuvene stene na obalama Sejšela. Sve ovo utiče na zainteresovane putnike koji očekuju da će na Baliju da uživaju na belom pesku i u tirkiznom čistom moru. Nažalost, ovde to nije slučaj. Naravno neke plaže su vredne pomena, kao što su Mengiat plaža u Nusa Dui gde je hotel Ayodiya Resort 5*, zatim Jimbaran plaža poznata po većim talasima gde su uglavnom luksuzniji hoteli, kao što je Ayana Resort 6*. Belji pesak se može naći malo dalje od turističkih hot spot-ova, kao što je Candidasa na kojoj je šarmantan hotel Candi Beach Resort 4*, mada su i plaže oko Sanura veoma prijatne. Tamniji pesak očekujte u Kuti, Seminyaku i Legianu, a sa crnim peskom i veću gužvu, klubove na plaži, noćni život i šoping.

Šoping

Bali je raj za šoping!

Naći ćete sve što poželite po neverovatnim cenama. Naravno, morate da se cenkate i to baš. Čak i prva cena će vam zvučati jeftino, ali znajte da može 70 % jeftinije. Na Baliju ima mnogo prodavnica, šoping centara i pijaca, najviše u Kuti, pa izvolite.

Ekonomičan luksuz

Cene hotelskog smeštaja na Baliju su (ali bukvalno) za svačiji džep. Avio karte su izazov (ipak je Bali u Indoneziji, ono malo severnije od Australije), dok na Baliju možete boraviti u luksuzu kakav je nezamisliv u Evropi – „on budget“. Pod uslovom da uzimate uslugu u hotelu noćenje sa doručkom. Za tako jednu povoljnu destinaciju – gde su obroci u restoranima „bije ko neće“, hoteli prilično naplaćuju večere, pa se ne isplati ništa više od bukiranja noćenja sa doručkom, jer ćete van hotela da uživate u vrhunskoj hrani bez finansijskih stresova. Međutim ima izuzetaka – Nusa Dua je poseban deo gde su jedan za drugim poređani hoteli na najlepšoj plaži Balija. Restorana i prodavnica nema u tolikom broju u okolini i za tu oblast je najkomfornije da se uplati i večera.

I na kraju na koji deo Balija se smetiti?

Kratak, ali tačan odgovor – zavisi šta želite. Ukoliko volite noćni provod, klubove, restorane, omladinu, žurke i nije vam plaža baš najbitnija – onda je Kuta prava stvar za vas. Seminyak je umereniji od Kute i tu možete pronaći balans između odmora i provoda. Ako želite da se stacionirate na nekom mirnijem mestu, pa odatle da odete na par izleta – onda je Nusa Dua za vas (za parove), ili Sanur (za porodice). Ukoliko želite nešto drugačiji „beach“ turizam, odlična mesta za selfi i nestvaran pogled na more, onda su hoteli na stenama Uluwatu pogodak, gde ćete žičarom da se spuštate na divlje plaže u podnožju. Međutim, ako ste osoba koja želi da upozna pravu kulturu i raznovrsnost Balija, onda ćete da „šetate“ – par dana odmora na nekoj mirnijoj plaži, par dana u Ubudu, par dana šopinga i provoda u Seminyaku, itd. Šta god odaberete, biće prava odluka i zaboravićete sebe i sve druge u šarenolikosti Balija.

 

 

Logo Travel Boutique

Molerova 3, I sprat, 11000 Beograd |
Tel: +381 11 344 00 44 |
E-mail: office@travelboutique.rs
Copyright ©2020. Travel Boutique |
Sva prava zadržana.