Kako da izaberete hotel na Maldivima?

29.08.2022

Autor: Travel Boutique Tim


Početni entuzijazam zbog putovanja na Maldive nekad vrlo brzo zamene zbunjenost, neodlučnost, nesnađenost i sve ono što je normalna reakcija kada se nađemo pred velikim izborom hotela koji su jednako privlačni i lepi. Tada se klijenti najviše oslone na iskustvo naših agenata, njihovu preporuku i na našu solidno veliku bazu hotela koje smo obišli, isprobali i zbog kojih tačno znamo šta i kome treba da ponudimo. Taj izbor često potraje i zapravo to i jeste bila inspiracija za ovaj tekst, u kom želimo da istaknemo maldivske hotele po određenim i najčešćim kriterijumim stečenim kroz godine rada sa ovom destinacijom, te na taj način olakšamo svakom klijentu proces odlučivanja i ubrzamo realizaciju samog putovanja.Pre nego počnemo sa našim kriterijumima po kojima smo grupisali hotele i na taj način olakšali nečiji izbor, želimo da napomenemo da sada na tržištu ponuda ove egzotične desitnacije postoji i ona sa smeštajem na naseljenim maldivskim ostrvima. U pitanju je smeštaj u klasičnim gradskim hotelima, u okruženju gde se život lokalnog stanovništva normalno odvija i gde postoje određena ograničenja kada je turizam u pitanju. To jeste jeftinija varijanta, ali nije ona na koju smo navikli da gledamo na slikama, na kojima se tirkizno more i sva luksuzna raskoš Maldiva pružaju tik ispred vaše vile.

Na naseljenim ostrvima turisti ne mogu da se kupaju na svim plažama, već samo na određenim, jer su muslimanska zemlja sa svojim običajima i pravilima ponašanja. Tu naravno mislimo na plažnu obnaženost, potom na konzumiranje alkohola, koji je dozvoljen samo na pojedinim usidrenim brodovima van ostrva, kao i na još neka ograničenja koju većina turista ne očekuje kada pomisli na Maldive i njihov često uslikani raj. Za Maldive i njihovu promociju se najradije koriste takve fotografije, ali one ipak ne prikazuju realnu sliku turizma kakav je zapravo na naseljenim ostrvima.


Druga opcija smeštaja na Maldivima je na privatnim (nenaseljenim ostrvima) gde svako ostrvo predstavlja jedan hotel i mi te hotele imamo u ponudi. To su svi oni najdivniji prizori na fotografijama, zbog kojih ljudi, koji su tamo bili s’pravom tvrde “da je mnogo lepše uživo”. Takvih ostrva i hotela je zaista mnogo, ali pokušaćemo da predložimo izbor najpopularnijih i najposećenijih od strane naših klijenata, a uz pomoć nekih kriterijuma, koji su se nama kroz rad nametnuli kao važni.Pa da počnemo!

Veličina ostrva

Prvi kriterijum po kom bismo mogli da suzimo izbor hotela bio bi veličina ostrva. Postoje ostrva veličine 200 do 300m, kao i ona koja su dužine i po 2 ili 3 km što se za Maldive smatra izuzetno velikim. Važnost veličine samog ostrva na kom se nalazi hotel je u činjenici da sadržaj koji se nudi gostima na korišćenje baš od toga zavisi. Što su ostrva veća, veće su i mogućnosti da se u sklopu hotela nađu i sportsko-rekreativni i zabavni sadržaji, a to je nekim turistima izuzetno važno.Za manja ostrva važi činjenica da su prigodnija za odmaranje bez mnogo aktivnosti, ali sa dosta mira koji je nekima jedino i potreban kada razmatraju destinaciju za odmor.  

Po ovom kriterijumu veličine izdvajamo neke hotele:Neki se hoteli prostiru na čak dva ostrva srednje veličine poput Conrad Maldives Rangali Island i Niyama Private Island.Transfer

Tip transfera može biti drugi značajan kriterijum. Nakon što se avionom stigne na Maldive, odmah se putnici upućuju na transfer koji ih vodi do njihovog hotela. Udaljenost ostrva definisaće i tip transfera, pa će se tako do onih bližih stizati čamcem, onih malo dalje hidroavionom, a do nekih unutrašnjim letom, pa tek onda čamcem do hotela.Svi koji žele najbrže da stignu do smeštaja biraju ostrva i hotele koji su najbliži glavnom gradu Maleu kada ih čeka transfer brzim čamcem. Kada je ovaj kriterijum u pitanju uvek se uzima u obzir i sama podnošljivost putovanja određenim prevoznim sredstvom, jer dok je nekima let hidroavionom nezamisliv, postoje i oni koji će beskrajno uživati na tom letu na oko 2.000 m visine kada mogu da vide mnoga razbacana ostrvca u okeanu, kao i prelepe lagune i atole.Hidroavioni su male letelice koje poleću sa vode i sleću na vodu, kapaciteta od 8 do 12 mesta, ne previše komforne, ali letovi ne traju dugo i uglavnom je fokus putnika na prizore u okeanu koji su nezaboravni.Pojedini hoteli imaju svoje jahte ili glisere kojima prevoze goste i ko voli da uživa u kratkoj i vrlo komfornoj plovidbi onda su oni prvi izbor.Za transfer koji predstavlja kombinaciju leta i broda (Sun Island, najpopularnije ostrvo ima taj tip tranasfera) treba naglasiti da se radi o ATR avionu koji sleće na lokalnu pistu, nakon čega sledi kraća vožnja brodićem do hotela.Neki hoteli po tipu transfera:Tip smeštaja

Sledeći značajni kriterijum je tip smeštaja, odnosno da li je reč o vili na plaži ili vili na vodi. Ono što ljudi najčešće vide na fotogrfijama i reklamama kada su Maldivi u pitanju su kućice na vodi, pa ovu destinaciju počnu isključivo tako i da zamišljaju, ali Maldivi nisu samo to.Smeštaj na plaži jednako je privlačan i najčešći razlog zbog kojih takve kućice radije budu bukirane je razlika u ceni koja nije zanemarljiva. Smeštaj u vilama na vodi je skuplji, ali kako bismo omogućili našim klijentima da dožive iskustvo boravka u oba, moguće je napraviti kombinaciju rezervacije smeštaja, pa tako recimo nekoliko noći mogu biti bukirane u vili na vodi, a ostatak u vili na plaži, stvar je izbora samog klijenta. Mnogo hotela ima oba tipa smeštaja.Kao veliku prednost vila na plaži ističemo prirodnu hladovinu, bujno zelenilo koje okružuje samu vilu i privatnu, samo za goste plažu, na koju se izlazi odmah iz vile. Otvorena kupatila u zadnjem delu vile nekih boljih hotela, koja su ograđena rastinjem vrlo su intimna, te pružaju sjajan doživljaj tuširanja pod vedrim nebom. Osećaj usamljenosti i potpunog mira, jer su ušuškane u mini džungle, zagarantovan je.Prednost vila na vodi je bolji pogled na okean i mogućnost da se u isti uskoči odmah po izlazu iz sobe. Za ljubitelje sunčanja, vile na vodi su pravi izbor. Kakva i koliko velika će biti ta vila na vodi zavisiće od visine budžeta, dovoljno je da nagovestimo da im se veličine kreću od 50 – 60, pa do preko 300 kvadratnih metara.Neke su sa bazenom, neke sa terasama ispunjene peskom da asociraju na plažu, a neke i sa toboganom, stvar je ukusa, ličnih potreba i mogućnosti. Vile na vodi često pružaju priliku za sjajano iskustvo u snorklingu, jer su grebeni blizu i lako dostupni.Većina hotela u ponudi ima i vile na plaži i vile na vodi, koji su to hoteli i kakve su cene za:


Tip usluge

Tip usluge može se izdvojiti kao važan kriterijum po kojem se orjentišemo prilikom izbora hotela za klijente. Naša je preporuka da to bude barem polupansion (doručak i večera), pun pansion svakako za sve koji žele da imaju sva tri obroka, ali kada je “all inclusive” u pitanju obično naglasimo da ima smisla samo u slučaju onih klijenata koji vole svakoga časa nešto da popiju, posebno alkohol. “All inclusive” to zapravo jeste, dostupnost raznolikog pića u svakom trenutku kada se njegova uplata zaista i isplati. Ovde je više reč o navikama koje klijenti imaju i zato je u redu predočiti im te razlike u cenama kada je tip usluge u pitanju. I kada je “all inclusive” u pitanju postoje razlike od hotela do hotela, od osnovnih do premium, koji oključuju i premium pića.U nastavku pogledajte izbor nekih hotela po tipu usluge. Treba da napomenemo i da hoteli kojima je osnovni tip usluge polupansion daju mogućnost doplate za pun pansion ili All Inclusive, dok je kod punog pansiona moguće doplatiti za All Inclusive, ukoliko, naravno, taj vid usluge hotel ima u ponudi.

Ima perioda kada hoteli daju specijalne akcije, kada dobijate viši nivo suluge od rezervisanog, na primer pun pansion za uplaćen polupnasion.

Hoteli – polupansion: Summer Island Maldives, Bandos Maldives, Coco Palm Dhuni Kolhu, Kandima Maldives, Sun Island, Royal Island, Paradise Island, Velassaru Maldives, Sun Siyam Iru Fushi, Hurawalhi Island, Niyama Private Islands.


Hoteli – pun pansion: Meeru Island, Kuredu Island Resort, Embudu Village, Kuramathi.


Hoteli koji imaju samo All inclusive: Lily Beach, Atmosphere Kanifushi, Sun Siyam Iru Veli, Sun Siyam Vilu Reef, Pullman Maldives, Siyam World, Kudafushi, Dhigali, Emerald Maldives, Ja Manafaru, Ozen Life Maadhoo.


Budžet

Kao jedan od kriterijuma, po mnogima i najvažniji je budžet. Ovde bi valjalo naglasiti da se cene razlikuju u letnjoj i zimskoj sezoni. Top sezona na Maldivima je od novembra do aprila meseca i u odnosu na leto te cene budu i do 30% više, kao i cene u hotelima u vreme novogodišnjih praznika (20. decembar – 10. januara) kada su takođe izrazito visoke. Prema budžetu izdvajamo sledeće hotele:

  • budžet između 1.500€ i 2000€ – Sun Island, Paradise Island, Cinnamon Dhonveli, Bandos, Royal Island, Kuredu Island, Kuramathi, Coco Palm i Meeru Island.

  • budžet preko 2.000€ – to su često hoteli na bazi ‘all inclusive’ usluge poput Amari Havodda, Sun Siyam Vilu Reef ili onih na bazi polupansiona u toj ceni su Velassaru, The Sun Siyam Iru Fushi, Hard Rock, Saii Lagoon (poslednja dva sa specifičnim konceptom gde su povezana dva hotela sa mini marinom između)

  • budžet preko 3.000€ – Hurawalhi (polupansion, hidroavion), Pullman (all inclusive), Sun Siyam Iru Veli, ostrvo Finolhu, Baglioni

  • budžet od oko 4.000€ po osobi-  Niyama i Conrad kao dva hotela sa 5 plus zvezdica, premium hoteli – One and Only, Anantara Kihavah Villas, Waldorf Astoria, MIlaidhoo, Ozen Bolifushi, Patina Maldives ( sa jahtom, solarnim pločama)Porodični hoteli

Izbor hotela na Maldivima neće biti isti porodicama sa malom decom i onim čija su deca dovoljno odrasla da mogu da prate regularne sadržaje. Razlog je vrlo praktične prirode – većina roditelja želi unapred da zna kakvu zabavu deci mogu da pruže pojedini hoteli dok se oni prepuštaju odmoru u egzotičnom ambijentu.Da li hoteli imaju posebne igraonice, druge uređene delove za dečju igru, animatore, možda radionice ili moguće izlete …? Klijentima ovo bude prvi kriterijum po kom će suziti izbor hotela. Kao i kod prethodnih kriterijuma i ovde je veoma važno da se fokusiraju na potrebe svih članova svoje porodice da bi se napravio što bolji izbor.Takvi hoteli uglavnom imaju neki dečji klub u okviru kog su organizovani različiti programi i radionice za decu uzrasta od 3 do 12 godina. U njima je moguće obezbediti i bebisiting za one najmlađe, ali ta se usluga uglavnom doplaćuje. Izleti, sport, škole ronjenja, zatvorene i otvorene igraonice sa različitim sadržajima mahom su u ponudi svih ovih hotela.Od hotela iz kategorije 4* sjajne dečije klubove imaju Kandima, SAii Lagoon, Hard Rock i Kuramathi. Na primer, Kuramathi “Bageecha” dečiji klub sa profesionalnim timom u kom je zastupljena višejezičnost, spreman da u svakom trenutku pokrene na akciju i kreativnost svako prisutno dete. To je besplatna usluga za decu od 3 do 12 godina, ali je moguće obezbediti i čuvanje beba. Dečiji klub ima veliki bazen, igralište na otvorenom, kao i zatvoren prostor za igru opremljen igračkama.Dva hotela 5* iz Sun Siyam grupacije su vrlo zanimljiva porodicama, jer deca ostvaruju popuste čak do 14 godina, dok je kod ostalih hotela to obično do 12 godina. Oba hotela, Iru Fushi i Siyam World imaju sjajne dečije klubove, a posebno se izdvaja World sa plutajućim vodenim parkom.Od hotela 5* koji su bliži aerodromu i zgodni porodicama koje žele brz transfer, izdvaja se Hard Rock koji ima 2 dečija kluba. „Tabu Teen“ se prostire na oko 250m2 i deca moraju biti uz prisustvo jednog roditelja, dok „Roxity“ dečiji klub je namenjen da se deca, uzrasta od 4 do 12 godina, ostave profesionalnom timu hotela koji će se brinuti o njima i zabavaljti.Premium hoteli 5+ zvezdica koji su se iz iskustva naših porodičnih putnika pokazali kao savršen izbor su One & Only Reethi Rah sa svoja 2 kluba ,,KidsOnly’’ (do 9 godina) i ,,One Tribe’’ (za starije od 9 godina) i Conrad u čijem klubu dominira maketa hidroaviona, poput onog kojim su deca doletela na ovo ostrvo, što je doživljaj sam po sebi.Tu je i Niyama koja, takođe, nudi bogat sadržaj mlađim gostima. Dečiji klub “Explorers”, smešten na ostrvu Play, predviđen je za decu svih uzrasta. Sav sadržaj je besplatan osim za decu mlađu od 2 godine, za koju je potrebna dadilja (uz doplatu). Klub nudi kreativne radionice na kojima deca uče kako rastu korali i kako se ponaša morski svet, farbaju kokosove orahe, prave slano testo, igraju se mehurićima… Tu su i zid za penjanje, bina za one koji vole javni nastup, za tinejdžere su vodeni sportovi, odbojkaške utakmice, čak i ozbiljne, njima prilagođene škole kuvanja.Ronjenje

I na kraju nekima zaista bitan kriterijum po kom će birati  hotel je atraktivnost lokacije za ronjenje. Maldivi su za takve aktivnosti savršeni, ali postoje mesta koja se posebno izdavajaju poput Baa Atola, koji je zbog bogatog biodiverziteta 2011. godine proglašen od strane UNESCO-a  za svetski rezervat biosfere.Njegova jedinstvena grebenska struktura i raznolikost faune, naročito one iz podvodnog sveta, oduvek je privlačila profesionalne i ronioce rekreativce. Mogućnost da dožive bliske susrete sa veoma retkim i raznovrsnim životinjskim vrstama, da pojedine vide u velikom broju na istom mestu kao što je slučaj sa zadivljujućim mantama ili da se nađu u neposrednoj blizini kit ajkuli, koje se takođe u velikom broju tu okupljaju zbog parenja,  čvrsti su razlozi zašto se bukiraju hoteli na Baa Atolu. Neki od hotela koje želimo da pomenemo, a nalaze se na ovom atolu su: Royal, Vakkaru, Finolhu, Milaidhoo Island Maldives, Anantara Kihavah Maldives, Soneva Fushi, Dreamland Maldives Resort.Odsedanjem na Raa Atolu, koji je u susedstvu gore pomenutog Baa Atola, moguće je doživeti slična iskustva i sa odmora poneti jednako atraktivne snimke manta raža koje se ne povlače pred roniocima posetiocima.  Od hotela ovde izdvajamo: You & Me Maldives, Dhigali Maldives, Heritance Aarah, The Standard Huruvalhi Maldives, JOALI Maldives.Veoma popularan za ronjenje je South Ari Atoll koji nudi bezbroj lokacija za ronjenje sa svojim specifičnostima. Tu se pećine Vilamendhoo i Khudarah Thila izdvajaju kao posebno ronilačko iskustvo, prepune korala jarkih boja, kao i mogućnost noćnih “fluo” zarona kada sve te boje bivaju intenzivnije. Za takva iskustva hotel Vilamendhoo Island Resort je najpodesniji, mada se na ovom atolu komforan i roniocima pogodan smeštaj može naći i u Lily Beach Resort, kao i u veoma popularnom i od naših klijenata često bukiranom Sun Island-u.Lhaviyani Atol je ovde vredan pomena jer je veoma neistražen i netaknut kada je ronjenje u ptanju. Ronjenje sa ajkulama i plivanje sa kornjačama, kao i mogućnost da se istražuju olupine broda dovoljno primamljivo zvuči za većinu ljubitelja ovog sporta. Komandoo Island Resort, Kuredu Resort, Atmopshere Kanifushi, Innnahura Maldives Resort su hoteli koje bismo izdvojili i preporučili na ovom atolu.Neka vas ne obeshrabri širina ponude na Maldivima. Ovim tekstom smo želeli da vas usmerimo u procesu biranja za vas idealnog hotela. Hotela je mnogo, ali pažljivim sagledavanjem ličnih potreba, mogućnosti i želja i taj se proces može završiti sa lakoćom. Naš Travel Boutique tim vam je svakako uvek na usluzi.Dopao Vam se ovaj tekst?

Pogledajte još i:
✓ Kompletan vodič za putovanje na Maldive
✓ Porodično letovanje na Maldivima
✓ Šta raditi na Maldivima?
Zašto je Sun Island Resort 4* na Maldivima najtraženiji hotel kod nas?

Top 10 hotela na Maldivima
✓ Kada je najbolje vreme za putovanje na Maldive?


Interesuju Vas naše aktuelne cene?

Pogledajte aranžmane za Maldive

Logo Travel Boutique

Molerova 3, I sprat, 11000 Beograd |
Tel: +381 11 344 00 44 |
E-mail: office@travelboutique.rs
Copyright ©2020. Travel Boutique |
Sva prava zadržana.